Divendres, 31 Maig 2019 17:01

La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran celebra la XX Setmana Sense Fum amb activitats de sensibilització

Valorar aquest article
(0 vots)
La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran celebra la XX Setmana Sense Fum amb activitats de sensibilització Salut Lleida

Del 25 al 31 de maig té lloc la XX Setmana Sense Fum per sensibilitzar la població de la importància de gaudir d’un ambient lliure de fum, enguany amb el lema Recupera la inspiració. Els Centres d’Atenció Primària de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran han acollit prop d’una vintena d’activitats durant aquests dies, com xerrades, taules informatives i de sensibilització, així com activitats específiques als instituts de secundària de la regió per celebrar la XX Setmana Sense Fum.

En aquests espais s’ha ofert assessorament sobre els efectes del tabaquisme en la salut i recursos per deixar de fumar, així com proves per determinar la capacitat pulmonar, carboximetries, una tècnica que permet conèixer la quantitat de monòxid de carboni (CO) que un subjecte té en l'aire que espira, i tests per mesurar la dependència física a la nicotina i la motivació personal per deixar el tabac.

Per exemple, a l’ABS Pallars Sobirà, s’ha presentat el grup de Pacient expert per deixar de fumar i que s’iniciarà el pròxim mes de juny. En la mateixa ABS, s’ha treballat amb els instituts de secundària amb activitats com pintades al terra amb la plantilla Zona lliure de fum. Fem Salut. Els alumnes de 1r d’ESO han treballat a classe la pressió de grup i com dir que no al tabac, i s’han muntat parades informatives a l’hora de pati amb voluntaris per fer anar el carboximetre, animant a deixar de fumar o a no iniciar-se en aquest hàbit.

En l’ABS La Pobla de Segur s’han enganxat cartells i s’han repartit díptics informatius, fent especial incidència a la sala de les embarassades i a la sala de pediatria, on s’ha repartit als pares l’article Fum de tercera mà. A més, s’han realitzat carboximetries a demanda i s’ha fet formació sobre els efectes nocius del tabac adreçada als professionals del centre.

L’ABS La Seu d’Urgell participa en aquesta Setmana Sense Fum avui divendres, 31 de maig a les 6 de la tarda, amb una masterclass de Zumba a la plaça del Codina.

En l’ABS Alt Urgell Sud, al CAP Oliana, s’ha instal·lat una taula informativa amb pòsters, xapes i la guia dels 4 passos per deixar de fumar. A més, s’han realitzat carboximetries al carrer amb informació prèvia a la població i s’han fet tests per mesurar la dependència al tabac, entre altres activitats.

Pel que fa a l’ABS Tremp, s’ha realitzat una activitat de marxa nòrdica amb usuaris i professionals per a promoure un estil de vida saludable i deixar els mals fums. A més, s’ha fet una sessió informativa per als professionals del CAP sobre l’estat actual del tabaquisme i les mesures per deixar de fumar.

A l’ABS Alta Ribagorça, l’activitat de la Setmana Sense Fum s’ha realitzat a l’Institut on s’ha instal·lat un inflable amb forma de cigarreta, perquè els alumnes, en passar pel costat, li donin un cop de puny. 

A l’ABS Cerdanya, s’ha informat a la població amb una pancarta que està penjada a la façana del CAP Puigcerdà i assenyalant el terra amb notes d’espai sense fum als accessos de la Residència de Puigcerdà. També s’ha fet difusió a les xarxes del vídeo Les infermeres, les aliades per deixar de fumar, s’han posat taules informatives amb material divulgatiu i s’han distribuït globus d’heli amb missatges informatius a tots els CAP i consultoris de la comarca.

A l’ABS Aran, l’activitat de la Setmana Sense Fum ha estat una campanya informativa dins els centres de salut. 

 

Llegit 304 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar