Comarques

Comarques

Un incendi ha calcinat aquest dilluns a la tarda unes 30 hectàrees de vegetació agrícola i forestal entre Nalec i Rocafort de Vallbona, a l’Urgell. Els Bombers hi ha treballat amb 26 dotacions (16 terrestres i 10 mitjans aeris) i han donat l’incendi per estabilitzat a les 9 de la nit. També hi havia els Agents Rurals, una ambulància del SEM i una patrulla dels Mossos d’Esquadra, que ha tallat al trànsit la pista forestal que uneix Vallbona amb Nalec per prevenció.

Els efectius dels Bombers han prioritzat el flanc esquerre, ja que era el que tenia més potencial. En les tasques d’extinció també hi ha participat nombrosos pagesos de la zona llaurant els camps per fer de tallafocs. En fer-se fosc els mitjans aeris s’han retirat i les dotacions terrestres s’han concentrat a la part baixa del flanc esquerre per tancar perímetre.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut una seixantena de trucades per aquest incendi, ja que tenia una columna de fum molt visible.

Cal recordar que l’any 2016 un incendi va calcinar gairebé 900 hectàrees de massa agrícola i forestal a Vallbona de les Monges, prop de la zona on s’ha originat avui l’incendi. Els veïns recorden amb tristesa i angoixa aquella tragèdia, motiu pel qual avui han sortit tots a col·laborar en les tasques d’extinció.

Un total de 19 dotacions dels Bombers de la Generalitat (14 terrestres i 5 mitjans aeris) treballen en les tasques d’extinció d’un incendi que afecta una superfície provisional de 10 hectàrees de vegetació agrícola i forestal a Nalec.  Els Agents Rurals han informat que es tracta d’un incendi agrícola que ha començat al terme municipal de Sant Martí de Riucorb quan faltaven pocs minuts per les 6 de la tarda.

 

AMPLIAREM INFORMACIÓ 

Els Bombers de la Generalitat han treballat aquest dilluns en un incendi de vegetació agrícola a Biosca que ha cremat 16,6 hectàrees (16,1 d’agrícoles i 0,5 de forestals) dins l’Espai d’Interès Natural (EIN) del Llobregós. Segons la investigació dels Agents Rurals, l’incendi ha començat al costat de la carretera C-1451 i tot apunta que una cigarreta n’ha estat la causa.

Una quinzena de dotacions dels Bombers (entre terrestres i mitjans aeris) han treballat en les tasques d’extinció de l’incendi originat al voltant de 2/4 d’1 del migdia. L’incendi ha quedat estabilitzat a les 6 de la tarda.

Agramunt ha celebrat aquest dilluns la festa de Sant Joan des de la seva vessant més gastronòmica amb la paella popular que té lloc des de fa 36 anys consecutius i de la qual han repartit més de 900 racions.

La festa, organitzada pel consistori, ha repetit per quart any consecutiu la seva vessant solidària i enguany ha destinat un 1 euro de cada tiquet a l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de Tàrrega i Comarca. La seva presidenta, Teresa Robert, ha agraït el gest solidari i ha destacat que l'entitat atén a hores d'ara un total de 55 persones.

Durant tot el matí una trentena de voluntaris s’han encarregat de cuinar dues paelles enormes sota unes altes temperatures que rondaven els 35ºC, cadascuna de 600 racions, al pati de l'Escola de Música. Uns minuts després de les 2 del migdia han començat a repartir les racions entre els nombrosos assistents, que esperaven fent una llarga cua.

Prèviament s’ha realitzat un minut de silenci en record d'un cuiner històric de la paella de Sant Joan, Paquito Cifuentes, i de Ferran Morell, cap de la Policia Local, que han traspassat recentment. Cal destacar que alguns dels voluntaris que participen en la paella popular ho fan des de la seva primera edició com Tresa Carulla.

Els ingredients usats per elaborar aquestes dues enormes paelles han estat: 200 kg d'arròs, 100 kg de musclos, 50 kg de llagostins, 50 kg de sípia, 80 kg de costella de porc, 100 kg de tomàquet fregit, 100 kg de ceba, 30 kg de pebrots, 20 kg de pèsols, 25 caps d'all, 50 litres d'oli, 550 litres d'aigua i safrà, julivert i sal.

Cal recordar que el 1982, els escoltes de la demarcació de Lleida / Solsona / Urgell van celebrar una trobada a Agramunt que va reunir més de 600 persones al marge del riu Sió, a l'actual passeig. Els llavors pares dels escoltes d'Agramunt van cuinar una gran paella d'arròs per als assistents.

Dos anys més tard es va decidir repetir l'experiència obrint la festa a tota la població. Es van vendre 800 tiquets i la major part dels assistents es va quedar a dinar al passeig. Des de llavors s'ha anat celebrant la festa de forma contínua, any rere any, el dia de Sant Joan, a excepció del 1985 que es va fer per la revetlla.

Multitudinària rebuda a Bellpuig a la trentena llarga de ciclistes de la Penya Pedal de la localitat i als seus acompanyants que van portar un any més la Flama del Canigó. De fet, la Penya Pedal de Bellpuig va deixar la Flama a diferents localitats durant el seu llarg trajecte que va començar a Puigverdà.

Els ciclistes de la Penya Pedal, per la seva part, van rebre la Flama de la mà d’un grup del Centre Excursionista CIM també de Bellpuig, que van ser els encarregats de pujar al Canigó la nit de dissabte per recollir la Flama renovada. L'encarregat d'encendre el peveter va ser l'alcalde de Bellpuig, Jordi Estiarte. Seguidament va tenir lloc la lectura del manifest, escrit per l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. La festa va seguir amb sopar popular, correfoc amb les Espurnetes Foc Foll acompanyades dels Tabalers Folls i dels dimonis Foc Foll, que també van ser els encarregats d’encendre la foguera de Sant Joan. La revetlla va acabar amb ball a càrrec del grup M'agrada ballar a la plaça 1 de octubre

La revetlla de Sant Joan de Tàrrega ha comptat amb una novetat destacada. I és que la capital de l’Urgell ha simulat els pobles del Pirineu i ha organitzat una baixada de falles. Es tracta d’una iniciativa d’Agenta (Agrupació d'Entitats de Tàrrega) que ha reunit una vintena de fallaires els quals després de construir la seva falla en un taller (cada una representava una entitat), han procedit a la baixada des del castell fins a Can Colapi passant pel centre històric. Allí han encès la foguera, acte que ha estat amenitzat amb una actuació de foc del Drac i els Diables BAT. 

Les ‘Falles de Secà’ estaven elaborades amb trossos de teia de pi i de palets reciclats així com amb un tronc de lledoner. Un dels seus impulsors, Llorenç Corbella, ha explicat que per fabricar-les van demanar consell a fallaires de Llesp. Entre els fallaires hi havia tres dones. La iniciativa ha estat valorada molt positivament i l'objectiu és que tingui continuïtat.

La baixada de les ‘Falles de Secà’ ha completat la tradicional rebuda de la Flama del Canigó al Pati de la mà dels ciclistes de la Penya Pedal de Bellpuig. L’alcaldessa, Alba Pijuan, ha estat l’encarregada de recollir la Flama, encendre el peveter i llegir el manifest, escrit per l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. L'acte ha comptat amb una actuació del grup infantil dels Diables BAT i sardanes. A la nit la revetlla de Sant Joan s’ha traslladat a Can Colapi on ha tingut lloc, també com a novetat, un sopar popular seguit de concerts.

La renovada plaça de l’Ajuntament de Mollerussa ha tornat a ser l’escenari aquest vespre de l’arribada de la flama portada directament fent relleus corrent des del cim de la muntanya del Canigó pels atletes de l’Associació Atlètica Xafatolls.

Un cop llegit el manifest, escrit per l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, per part d’una atleta dels Xafatolls, col·lectius procedents d’una quinzena de localitats del Pla d’Urgell i comarques properes han encès les seves torxes, com marca la tradició, amb la flama del peveter instal·lat al centre de la plaça per portar-la cap a les seves poblacions. Tots ells han recollit la flama enlairant una estelada que els ha lliurat l’ACN del Pla d’Urgell.

 

La Colla dels 50 organitza la revetlla popular

D’altra banda, membres de la Colla dels 50 també han recollit la flama perquè presideixi la foguera de la revetlla popular que han organitzat al Pavelló Pla d’Urgell. La revetlla començarà a dos quarts de 10 del vespre amb el sopar popular que tindrà també el seu moment musical amb DJAbel. La festa també comptarà amb un espectacle de foc a càrrec de l’ARF Diables de Mollerussa, que també han recollit la Flama del Canigó al peveter oficial. 

 

Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l’incendi forestal de Maials, al Segrià, a les 16:18 hores d’aquest diumenge, després de confirmar que no hi havia cap punt calent i que s’havia arribat a tot el perímetre.

Aquest matí, s’ha estat treballant bàsicament amb efectius terrestres per inspeccionar i controlar els punts més calents, sobretot a la zona del perímetre, i a l’altra banda de la carretera, on havia saltat un focus secundari.

Cal recordar que l’incendi, l’avís del qual es va rebre a les 17.50 hores d’ahir, els Bombers el van donar per estabilitzat a les 23.41 hores. Segons informacions del Servei Català de Trànsit, poc després de les 11 hores d’aquest diumenge ja s’ha pogut reobrir al trànsit la carretera C-12 que s’havia tallat per la proximitat del foc.

A més dels efectius dels Bombers de la Generalitat, també s’han desplaçat efectius dels Mossos d’Esquadra, dels Agents Rurals i del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) que ha traslladat una ambulància amb caràcter preventiu.

Segons les darreres dades del cos d’Agents Rurals, l’incendi hauria cremat unes 30 hectàrees (27’5 ha) de vegetació forestal. Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi d’una negligència com a possible causa, una cigarreta el més probable, si bé l’a investigació continua oberta.

Des del Departament d’Interior i la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments demanem molta precaució per gaudir d’una revetlla de Sant Joan amb seguretat. El risc d’incendi és elevat i qualsevol petard o foguera en zona boscosa pot convertir-se en un incendi forestal. És per això que demanem màxima responsabilitat i màxima col·laboració ciutadana: tota protecció i autoprotecció és poca. Recordeu el telèfon únic d’emergències, el 112.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de l’alcalde de Farrera, Àngel Bringué, i de l’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, ha inaugurat aquest migdia la restauració de l’ermita de Santa Maria de la Serra de Farrera. Els treballs han consistit en la consolidació estructural de l’edifici i les seves cobertes i han tingut un cost de 96.778 euros.

Els promotors d’aquest projecte són l’Ajuntament de Farrera, el Bisbat d’Urgell i el Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), i forma part del programa Reviure les velles ciutats, que té com a objectiu la recuperació i rehabilitació del patrimoni històric. L’INCASÒL ha finançat l’actuació amb 83.863 euros, l’Ajuntament de Farrera ha aportat 11.025 euros i el Bisbat d’Urgell, 1.890.

Per a la restauració, s’ha desmuntat la coberta, substituït les bigues malmeses i construït un acabat amb pissarra recuperada del país. També s’ha rejuntat tots els paredats, amb morter de calç, deixant a la vista els junts originals encara existents. L’absis ha estat reconstruït i s’ha recuperat la seva volumetria, omplint la gran esquerda amb un mur ciclòpid amb recuperació de les pedres originals. S’ha recuperat la finestra absidal i, a més de l’obertura de portes i finestres, s’han restaurat els brancals, llindes i arcs.

L’ermita de Santa Maria de la Serra, també coneguda com a església de la Mare de Déu de la Serra de Farrera, està situada als afores del municipi, sobre la carena de la Serra. L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès local (BCIL) i la referència més antiga correspon a la relació d'esglésies parroquials del deganat de Cardós, visitades l'any 1314 pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona. Segons fonts orals, durant la guerra civil l’edifici va servir com a niu de metralladores. Per a aquest ús es va ampliar l’obertura central de l’absis deixant l’esvoranc del mur absidal en l’estat actual.

Un total de 45 de dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre les quals n'hi ha 34 de terrestres i 11 d'aèries, treballen aquest dissabte a la tarda en un incendi de vegetació forestal a Maials. El foc ha començat al marge de la C-12, a l'altura del quilòmetre 97,5, quan faltaven 10 miuts per les 6 de la tarda. 

El foc està localitzat en una zona coneguda com el Mas de Noguers i ha anat avançant en direcció nord cap a la Senyoria, on ha quedat el flanc dret que s'ha pogut parar perquè no avanci. Cal destacar que, en entrar la marinada, l'incendi ha estat conduït pel vent i s'ha obert el flanc esquerre llençant focus secundaris que han saltat a la carretera. Així mateix, a hores d'ara s'estan dedicant més esforços en els dos flancs per evitar continuïtat de l'incendi. 

Els Bombers de la Generalitat estimen l'afectació de la superfície en unes 40 hectàrees. 

Per la seva part, el Servei Català de Trànsit (SCT) ha tallat preventivament la carretera C-12 en els dos sentits de la marxa entre els quilòmetres 96 i 101,5. Cinc patrulles dels Mossos d’Esquadra regulen el trànsit. 

Protecció Civil ha informat que el telèfon d'emergències 112 ha rebut 92 trucades per aquest incendi, ja que la columna de fum és visible des de diferents punts.

Un altre incendi ha afectat també aquesta tarda una superfície de 5 hectàrees de vegetació agrícola (cereal) i de rostoll amb palla per recollir a Sant Martí de Riucorb. En l'incendi hi ha treballat 8 dotacions dels Bombers, que han rebut l'avís quan faltava un minut per les 4 de la tarda. L'incendi ha quedat controlat al voltant d'1/4 de 6 de la tarda. 

Pàgina 1 de 1050