Dimecres, 29 Març 2017 17:24

La Generalitat impulsa el Dia Mundial de l'Activitat Física per promoure l'activitat física com a eina de salut i benestar

Valorar aquest article
(0 vots)
L'acte central tindrà lloc a la Seu d'Urgell. L'acte central tindrà lloc a la Seu d'Urgell. Jordi Estruch

El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras; el secretari de Salut Pública, Dr. Joan Guix, i l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, han presentat a Barcelona les novetats i els actes previstos per la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) 2017, que es commemorarà arreu de Catalunya al voltant del 6 d’abril i que celebrarà l’acte central a la capital de l'Alt Urgell en aquesta data.

Amb el lema ‘Gent Activa, Gent Feliç’, l’objectiu de la jornada és promoure l'activitat física com a element fonamental de salut i benestar, així com remarcar els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica sobre l’esfera emocional, tot acumulant 30 minuts d’activitat física cada dia en adults i gent gran, i 60 minuts en infants i adolescents. El repte és superar les xifres de participació -més de 208.000 persones, 680 entitats implicades i mig miler d’esdeveniments registrats- del 2016, majoritàriament mitjançant caminades i activitats dirigides.

“Volem que aquesta celebració sigui l’inici d’una petita revolució de l’activitat física, que arrenqui des de les escoles, per tenir una societat més activa i més feliç”, ha dit Gerard Figueras sobre una iniciativa “transversal del Govern al costat de les entitats esportives, educatives i de salut” del país. El secretari general de l’Esport ha subratllat que l’activitat física diària “ens permet viure millor” i que promoure-la augmenta, d’altra banda, el nombre de persones practicants i “els potencials campions”. 

Enguany, l’acte central a Catalunya tindrà lloc a la Seu d’Urgell al costat de múltiples activitats programades arreu del territori català entre l’1 i el 30 d’abril. Segons ha explicat Albert Batalla, la capital de l'Alt Urgell, pel 6 d'abril el Servei Municipal d'Esports de l'Ajuntament ha programat, al Rafting Parc (Parc Olímpic del Segre), per als escolars de primària i secundària activitats d’atletisme, zumba, body combat, orientació i piragües, a banda de tallers d’escalada, slackline, bitlles catalanes, petanca, tir amb arc, malabars, coordinació, acrosport, freestyle, karate, hip hop, bàdminton i golf. A més, a les 9.45 hores els 1.200 alumnes que prenen part en les activitats organitzades expressament pel DMAF faran una coreografia conjunta per ballar la cançó del club Super 3 “'M'agrada l'esport”'.

 

El sedentarisme, segon factor de risc de mort 

El sedentarisme és el segon factor de risc de mort als països occidentals, “causa més de 3.000 morts a l’any estimades a Catalunya i està vinculat a molts casos de càncer i diabetis”, ha alertat Joan Guix, per qui, segons l’OMS, “la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és 150-300 euros superior a la d’una persona activa”. El 74,2% de les persones de 15 a 69 anys assoleixen uns nivells d’activitat física saludable, un percentatge que és més elevat entre els homes, entre les persones amb estudis universitaris i entre la classe més benestant. D’altra banda, el 20,9% de la població de 18 a 74 anys té un comportament sedentari, superior entre les dones.

Pel que fa als infants i adolescents de 3 a 14 anys, un 37,5%  té un estil d’oci actiu, és a dir, cada dia de la setmana fa com a mínim una hora d’activitat física extraescolar o juga al parc o al carrer. El percentatge és superior en els nens i disminueix segons augmenta l’edat. Un 57,7% acostuma  anar caminant a l’escola, un 10,7% va en transport públic i un 1,5% en bicicleta. 

Llegit 602 vegades Darrera modificació el Dimecres, 29 Març 2017 17:27

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar