Divendres, 06 Octubre 2017 10:06

El ple de la Diputació aprova una moció de condemna de la violència de l’1-O

Escrit per 
Valorar aquest article
(0 vots)
Imatge del moment de la votació. Imatge del moment de la votació. Diputació de Lleida

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous 5 d'octubre una moció de condemna de la violència policial de l'1 d’octubre a Catalunya, un text conjunt presentant pels grups del PDeCAT i Unió, ERC i la CUP i que el president Joan Reñé ha qualificat de “moció de la dignitat”. El PSC i UA n'han recolzat tots els punts menys el cinquè, el sisè i el setè, mentre que PP i C's han votat en contra de la integritat del text.

Els punts cinquè, sisè i setè fan referència a "demanar la mediació i el suport de les institucions europees i de la comunitat internacional perquè els catalans tenim dret a decidir el nostre futur", "deixar constància que la Diputació de Lleida i els seus càrrecs electes estaran al costat d’allò que decideixin les institucions catalanes, Govern català i Parlament de Catalunya" i "notificar aquest acord al Govern de la Generalitat de Catalunya i al Parlament de Catalunya". 

En el seu parlament, Reñé ha recordat els 111 ferits lleidatans que només volien decidir el futur del seu país.  El president ha afegit que els Mossos “van tancar més col·legis i més urnes que la Policia i la Guardia Civil junts”, però que la diferència va ser que ho van fer “sense cap garrotada”. Per sort, ha afegit el president de la Diputació, a la jornada de diumenge hi va haver “observadors internacionals” que van poder donar fe d’una actuació policial que ha merescut una “repulsa general”. Per això, ha acabat insistint en què el conflicte “difícilment es resoldrà d’una manera policial”.

Per la seva part, el portaveu d'ERC, Jaume Gilabert, ha destacat que "la violència generada per l'Estat espanyol contra veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats no caurà mai en l'oblit". També ha volgut fer un reconeixement i una agraïment profund "als prop de 3 milions de persones que el dia 1 d'octubre es van expressar a les urnes, i una especial menció als qui se'ls va usurpar el vot", remarcant-ne la seva "valentia, compromís i fortalesa exercint el dret a vot, oposant resistència pacífica, fent costat a la gent que volia votar i no caient en la provocació de les forces de seguretat espanyoles sota un estat de setge i por". Gilabert ha manifestat que aquests atributs són "el reflex d'una societat madura, pacífica i plenament democràtica". 

D’altra banda, el ple ha aprovat la petició dels ajuntaments de Sarroca de Bellera, Baix Pallars, Les Borges Blanques, Castelló de Farfanya, Puigvert d’Agramunt i Alcarràs, i del Consell Comarcal de la Noguera, que deleguen a la institució la gestió de la recaptació de diferents tributs. També s’ha aprovat un expedient de modificació pressupostària d'1.581.000 euros de romanents i majors ingressos que s'aplicaran en diferents partides, així com l’Addenda al Conveni d’encàrrec de gestió entre la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià del Servei de menjador i del Servei de transport de les Escoles Especials de la Caparella.

Llegit 838 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar