Dijous, 11 Gener 2018 10:55

Els Mossos recuperen 393 conjunts arqueològics de jaciments espoliats amb unes 20.000 peces d’alt interès científic

Escrit per 
Valorar aquest article
(0 vots)
Algunes de les peces recuperades. Algunes de les peces recuperades. Mossos d'Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han pogut determinar l’abast de l’activitat espoliadora de jaciments arqueològics d’arreu de Catalunya que havien dut a terme dos homes que van detenir l’agost passat a Girona. La investigació s’havia posat en marxa el 2016 quan els agents van detectar la venda de material arqueològic fals i d’objectes paleontològics espoliats en jaciments. En l’escorcoll que la policia va practicar als domicilis dels arrestats, conjuntament amb dos tècnics del Departament de Cultura que feien funcions d’assessors, només els van poder intervenir una petita part del material espoliat ja que la quantitat de peces era ingent. Per aquest motiu, un cop valorada la col·lecció i la seva procedència, es va sol·licitar al mateix jutjat una nova entrada i perquisició per recollir-la en la seva totalitat els dies 29 i 30 de novembre i l’1 de desembre, en la qual se’ls va comissar 393 conjunts arqueològics amb més de 20.000 peces indiciàries.

En el transcurs de la investigació, els policies han obtingut evidències de la seva activitat en 168 jaciments arqueològics i en 32 de paleontològics, alguns dels quals encara sense catalogar, fet que en cap cas no els situaria fora del marc de protecció que la llei els confereix.

El material espoliat té un alt valor científic i els objectes recuperats el mes d’agost es van valorar en més de 30.000 euros. Pel que fa a la resta de la col·lecció, els investigats la valoren en més de 80.000 euros. De fet, només els ingressos dels set primers mesos a partir d’una sola web els haurien reportat una mitjana de més de 1.000 euros mensuals. 

Les comarques més afectades per l’activitat espoliadora són el Pallars Jussà i l’Alt Urgell per la seva afectació paleontològica amb més d’una dotzena d’emplaçaments afectats. 

Pel que fa a la demarcació de Lleida els arrestats es van emportar centenars de peces de setze jaciments: Barranc Fonguera (Abella de la Conca), Molí del Baró (Isona i Conca Dellà); els Nerets, les Serretes i el Serrat de Terragons (Vilamitjana); Castell de Mur; Llimiana; el Pont de Montanyana; la Font de Paüls (Vilanova de Meià); Montmagastre (Artesa de Segre); dos jaciments dels Estinclells (Verdú), i Balma Laia, Forat Negre, Balmes de la Serra de Carreu i Castellot dels Moros (tots a Coll de Nargó).

Llegit 95 vegades Darrera modificació el Dijous, 11 Gener 2018 11:17

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar