Dimarts, 13 Febrer 2018 12:51

Possibles nevades a Ponent aquesta tarda a la cota de 200 metres

Escrit per 
Valorar aquest article
(0 vots)

La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) indica que entre les 13.00 hores i les 19.00 hores, un front que hores d’ara se situa a l’oest de la Península Ibèrica, podria deixar precipitacions en forma de neu a l’entorn de la cota de 200 m a les comarques de Ponent (de sud a nord i d’oest a est): Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Segrià, Garrigues, Pla d’Urgell, Urgell i Noguera.

El Servei Meteorològic indica que el front previst és un nou episodi de precipitacions amb possibles nevades dels darrers deu dies, que han mostrat en diversos casos com el d’ahir, una evolució ràpida i canviant pel que fa a l’afectació territorial i a la cota de neu i gruixos acumulats. Segons subratlla el Servei Meteorològic, cal tenir en compte que les baixes temperatures d’aquests dies, especialment avui a tot Catalunya, són un factor d’incertesa quant a la possibilitat de nevades i, alhora, afavoreixen la possibilitat que de forma local les precipitacions, en principi poc importants, puguin deixar neu a cotes no habituals.

Caldrà tenir cura a tota la xarxa viària d’aquestes comarques, però especialment a l’A2 i l’AP2, la C-12 en el tram entre Tremp i Maials aproximadament; la  N-230 entre Lleida i el límit amb Aragó; la N-240 entre el límit amb Aragó i la Conca de Barberà; la N-420 de Terol fins l’Alt Camp; la C-44 a l’alçada de Tivissa, i la C-14 en el tram de la Segarra i l’Urgell.

Es demana als conductors que en cas de trobar-se precipitacions en forma de neu, neu granulada o calamarsa, redueixin la velocitat i circulin per la dreta evitant els avançaments. D’aquesta forma s’eviten lliscaments, topades en cadena i, en cas que algun vehicle faci tap per no dur cadenes, els serveis d’emergències i les llevaneus puguin adreçar-se al punt origen del problema de forma ràpida. Si no, les llevaneus, que necessiten un espai ampli per circular i, especialment, maniobrar avancen de forma molt lenta entre els vehicles. Davant aquesta previsió es reparteix sal i fundents en les vies de la zona i diferents màquines llevaneus se situen en les zones on és prevista la precipitació per poder actuar amb rapidesa.

D’altra banda, la previsió del Meteocat indica que a partir d’aquesta nit i durant tota la propera matinada es tornaran a repetir les temperatures mínimes extremes amb valors molt baixos que afavoriran les glaçades que es poden estendre al matí de demà a moltes carreteres, especialment les locals a muntanya, cotes mitjanes i zones obagues. Malgrat es treballa preventivament per part dels gestors i titulars de carreteres per evitar la formació de plaques de gel, caldrà estar atents a possibles incidències en la mobilitat.

El Servei Meteorològic de Catalunya, el Servei Català de Trànsit, Protecció civil de la Generalitat, els gestors i titulars de les diferents vies i de les màquines llevaneus (Generalitat, Diputacions i Estat), els consells comarcals i el departament d’Ensenyament (pel que fa al transport escolar) i el Departament de Territori estan en comunicació continuada per seguir l’evolució dels fets i dur a terme les actuacions que calgui per minimitzar les afectacions. També es manté el contacte amb les companyies elèctriques pel cas que hi hagi afectacions en el subministrament.

 

Llegit 123 vegades Darrera modificació el Dimarts, 13 Febrer 2018 13:02

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar