Divendres, 05 abril 2019 12:48

Aproven tres projectes de conservació i protecció del patrimoni natural i cultural amb el suport del FEDER

Escrit per 
Valorar aquest article
(0 vots)

La Direcció General d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya ha aprovat l’execució de tres projectes de conservació, protecció i foment del patrimoni natural i cultural que impulsa la Diputació, a través el Patronat de Promoció Econòmica, amb el suport del programa FEDER. Es tracta dels projectes Camins tradicionals dels Pirineus, Camí de Sant Jaume. Xarxa de patrimoni i Paisatges de Ponent, que representen una inversió a realitzar entre 2020 i 2021 de 7.751.190,83€ i una captació de 3.875.595,43€ provinents del FEDER.

Cadascun dels projectes té les seves característiques i zones d’influència específiques. Concretament Camins tradicionals dels Pirineus –que compta amb un pressupost de més d’1,6 M€– té incidència a les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Solsonès, la Noguera i el Conselh Generau d’Aran, i consisteix en la creació d’una xarxa de senders a partir de camins tradicionals que ha de permetre vertebrar les rutes de senderisme a les comarques pirinenques amb les rutes de França, Girona, Barcelona i Osca, dinamitzant l’economia dels nuclis de poblacions connectats i posant en valor els recursos naturals i patrimonials. L’ajut del fons FEDER és de 802.931,10€.

Paisatges de Ponent durà a terme 33 accions de conservació del patrimoni cultural i dels nuclis antics dels municipis motor. Aquest projecte compta amb un pressupost de 3,8 M€, dels quals 1,9 M€ surten d’aquests ajuts.

I, pel que fa al projecte Camí de Sant Jaume. Xarxa de patrimoni, s’impulsa el Camí de Sant Jaume entre Tàrrega i Alfarràs, generant marques turístiques, recuperant valors paisatgístics, dotant de la infraestructura necessària el territori, creant nous productes culturals i turístics, elaborant plans d’acció, cercant futures línies de finançament i, especialment, potenciant el creixement econòmic i creant ocupació a les zones rurals, valoritzant el patrimoni cultural i natural del territori. Aquest projecte té un pressupost de 2,3 M€, i els ajuts europeus són d’1,1 M€.

A més, s’han aprovat 4 projectes més que afecten la demarcació de Lleida. Aquest van ser presentats per diversos consells comarcals, amb una inversió aproximada de 4 M€ i la captació d’uns 2 M€ del FEDER. 

 

Concretament, es tracta dels projectes:

· Impulsa Energia. Millora de l’eficiència energètica i gestió de l’enllumenat i edificis públics de l’Alt Urgell (Consell Comarcal de l’Alt Urgell), amb un pressupost aprovat d’1.361.492,42 €, i un cofinançament FEDER de 680.746,21 €.

· Foment del Patrimoni Natural d’Interès turístic al Pallars Jussà (Consell Comarcal del Pallars Jussà), amb un pressupost aprovat d’1.133.865,18 €, i un cofinançament FEDER de 566.932,59 €.

· Valorització del Patrimoni cultural i natural de la Cerdanya (Consell Comarcal de la Cerdanya), amb un pressupost aprovat d’1.387.990,52 €, i un cofinançament FEDER de 693.995,26 €.

· Illa Cultural de Solsona, un eix vertebrador del turisme i la cultura al Solsonès (Consell Comarcal del Solsonès), amb un pressupost aprovat d’1.492.405,48 €, i un cofinançament FEDER de 746.202,74€. 

En els darrers quatre anys, el Patronat de Promoció Econòmica i la Diputació de Lleida han aconseguit el finançament de 7 projectes amb fons FEDER (1 projecte FEDER eix 4, 4 projectes FEDER eix 6, i 2 PECT), amb una inversió associada en desenvolupament econòmic local i innovació de 21.410.062,79 €, i una captació de 10.705.031,39 € de fons provinents del FEDER.

Amb l’assoliment d’aquests ajuts europeus, la Diputació de Lleida vol impulsar diverses iniciatives pel territori per tal de conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència de recursos, de manera que es fomenti el desenvolupament del patrimoni natural i cultural.

 

Llegit 222 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar