PP
Articles filtrats per data: Dijous, 14 Març 2019

La Sala Marsà de Tàrrega acull des d’aquest dijous l’exposició Fotografies per la llibertat, que recull una selecció del treball d’una quarantena de fotoperiodistes que van cobrir els diferents esdeveniments del procés català entre el 2010 i el 2018, incloent-hi el referèndum de l’1 d’octubre, les manifestacions a Catalunya i Brussel·les o les actuacions del CDR.

L’exposició original, que es va inaugurar a Perpinyà el mes de setembre de l’any passat, està formada per 155 fotografies si bé per qüestions d’espai, la Sala Marsà només en mostra unes 90. Entre els fotoperiodistes participants n’hi ha que treballen a la demarcació de Lleida com Santi Iglesias o Pep Companys.

L’acte d’inauguració de la mostra, organitzada per Tàrrega per la Independència, ha comptat amb la presència de Joan Torres, membre del Secretariat Nacional de l’ANC, i de l’alcaldessa de la ciutat, Rosa Maria Perelló.

L’exposició es pot visitar a Tàrrega fins al 7 d’abril.

Publicat a Tàrrega

L’Ajuntament de Tàrrega ha rebut aquesta setmana la visita d’alumnes de 1r de primària del Col·legi Sant Josep - Vedruna de la capital de l’Urgell. Es tracta d’una activitat lectiva en què els infants adquireixen coneixements sobre el municipi i l’administració local. A la Sala de Plens de la Casa Consistorial, els escolars han tingut ocasió de formular preguntes a l’alcaldessa Rosa Maria Perelló. Els infants, de 6 i 7 anys d’edat, han fet després un recorregut per les diferents àrees de la Casa Consistorial, acompanyats per Martí Pijuan i Josep Castelló, regidors d’Urbanisme i Serveis Municipals respectivament. Al departament d’Urbanisme, per exemple, han vist de prop com es realitzen els plànols d’obres i projectes.

Publicat a Tàrrega

Les basses de la comunitat de regants de l'Alt Urgell de Tàrrega, coneguda històricament com el Canalet, van començar ahir al matí a omplir-se d'aigua procedent del canal Segarra-Garrigues després que dilluns responsables del Canalet i del canal principal signessin un acord per el preu de l'aigua a la seu de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) a Saragossa.

Si bé el preu encara no és definitiu perquè cal que el ratifiquin les assemblees de les respectives comunitats, tot apunta que serà un preu salomònic com el que va aplicar la sentència del jutjat de Cervera, que se situaria entre els 5 cèntims/m3 que volia pagar el Canalet i entre els 11,12 cèntims/m3 que reclamava Aigües del Segarra-Garrigues (ASG).

Si les assemblees ratifiquen l'acord, previstes per a principis d'abril, el Canalet passarà a ser definitivament una col·lectivitat més del Segarra-Garrigues i deixarà de proveir-se de l'aigua del Canal d'Urgell, com portava fent des de fa mig segle a precari. Cal destacar que el passat 4 de març es van celebrar els 50 anys de la inauguració oficial del Canal de Regs de l'Alt Urgell, una obra llargament reivindicada per Tàrrega i els pobles veïns.

El Canalet disposa de moment de l'aigua del Segarra-Garrigues per un termini de dos mesos tal com figura en el conveni provisional signat dilluns i a l'espera de la ratificació definitiva de les dues assemblees. L'objectiu d'aquest conveni provisional és que els regants del Canalet poguessin iniciar la campanya de reg del 2019 sense problemes.

El Canalet es va proveir de l'aigua del canal Segarra-Garrigues durant els anys 2012 i 2013 si bé després va deixar de fer-ho per diferències en el preu de l'aigua, que fins i tot van arribar a judici. 

Publicat a Tàrrega

Els passats dies 8 i 9 de març, un grup de 30 pagesos fructicultors de la zona del Baix Cinca, han visitat la finca de pistatxos del Carquí, propietat de Borges Agricultural & Industrial Nuts situada a Guadix - Granada, amb l’objectiu de conèixer noves alternatives als cultius fruiters actuals que els permetin incrementar la renda agrària actual.

Tant el Carquí com la finca Mas de Colom, situada a Tàrrega, són les finques de referència pel Projecte Pistatxo que BAIN desenvolupa, principalment al voltant del Canal Segarra- Garrigues. Aquests projecte és un dels 5 motors del Canal Segarra – Garrigues, dissenyat al 2014 i executat al març del 2015, amb la plantació de 15,3 hectàrees a la finca pilot Mas de Colom.

L’objectiu principal del Projecte Pistatxo és la cooperació vertical win win entre BAIN i els productors agrícoles, per a la posta en marxa de noves explotacions agrícoles en regadiu, que produeixin pistatxos d’alta qualitat, seguint el model californià en base al Know-How que ofereix BAIN en els seus 32 anys d’experiència en el cultiu de pistatxos amb 105 hectàrees en propietat.

Actualment, el projecte Pistatxo compta amb 158,6 hectàrees plantades en 24 explotacions col·laboradores de 10 municipis pertanyents a 7 comarques catalanes i 1 comarca aragonesa (La Litera). D’aquestes 158,6 hectàrees, 22 es plantaran al setembre del 2019, la resta començaran a donar produccions de manera gradual a partir del 6è any de vida, tot i que s’estima que aquesta es pugui avançar un any.

La visita a la finca del Carquí, ha permès als potencials agricultors de pistatxos, conèixer el desenvolupament i característiques tècniques, el sistema de regadiu i fertilització emprat, la poda de producció i el vigor productiu d’aquest cultiu, que s’espera que continuï mínim fins als 50 anys de la plantació. Alguns dels agricultors han manifestat la intenció de sumar-se al Projecte Pistatxo promogut per Borges.

 

Publicat a Tàrrega