Comarques

Comarques

La Colla dels 50, que agrupa mollerussencs i mollerussenques nascudes el 1967, ha formalitzat la donació d’un taló de 500 euros a l’entitat Àspid, “en reconeixement al treball per impulsar projectes de millora de la qualitat de vida de persones amb discapacitat”.

La presidenta d’Aspid, Bibiana Bendicho, ha explicat que destinaran l’aportació rebuda a endegar un projecte de col·laboració amb una entitat juvenil de la ciutat. El projecte tindrà el doble objectiu de sensibilitzar els joves i adolescents de la comarca sobre les problemàtiques del col·lectiu de persones amb discapacitat i de desenvolupar posteriorment una campanya solidària amb la participació d’aquests joves.

El lliurament del taló ha tingut lloc aquest dijous 24 de maig a la sala de plens de l’Ajuntament de Mollerussa en presència de l’alcalde, Marc Solsona, i del regidor de Benestar Social i Família, Josep Lavín. Solsona ha agraït les mostres de solidaritat entre entitats del municipi i ha felicitat ambdues associacions per la important tasca que duen a terme a la ciutat.

De la seva banda, la presidenta de la Colla dels 50, Eugènia Romà, s’ha mostrat molt satisfeta que les diferents activitats que han organitzat a llarg del darrer any hagin revertit en benefici a la ciutadania. En aquest sentit, ha indicat que, a banda d’Àspid, la tasca solidària de la Colla dels 50 també ha beneficiat l’Ajuntament de Mollerussa, el Casal per a la Gent Gran, Acudam, la Llar Terres de Ponent, la Residència Can Jaques, el Cap de Mollerussa, les tres escoles públiques de la ciutat, l’AECC Lleida, l’Associació d’Alzheimer de Mollerussa i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.

FiraTàrrega ha obert la convocatòria del concurs per a la plaça de la nova direcció artística de FiraTàrrega. Els interessats poden presentar el seu projecte artístic fins al pròxim 14 d’agost, aquest s'ha d'adequr a la missió, els valors i els objectius de FiraTàrrega, a més d'aportar la documentació requerida. La nova direcció tindrà una durada màxima de 5 anys, tres anys inicials més dos anys renovables.

La missió i els objectius de la direcció artística són els de realitzar una programació artística que visualitzi i impulsi la creació escènica, especialment la de les arts de carrer; una programació que sigui atractiva per al mercat escènic facilitant la idea de hub internacional de contractació; fomentar el suport a la creació; impulsar la creació transnacional; fomentar la coproducció bilateral entre festivals, fires, mostres o altres espais d’exhibició; fomentar la formació en arts de carrer i també la presència de les arts de carrer al circuit escènic català i donar cabuda als discursos contemporanis, integradors, universals, cohesionadors i crítics.

El director artístic s’encarregarà de la programació, integrada per 50 companyies. Un 50% de la programació serà catalana, un 25% de la resta de l’Estat i un 25% serà internacional. L’equilibri entre carrer i sala serà d’un 60% i 40 % respectivament, tot i que no ha de ser un % infranquejable en favor dels espectacles de carrer.

Ser ciutadà de la Unió Europea i acreditar un mínim de 4 anys d’experiència professional sectorial, entre els requisits bàsics per presentar la convocatòria per la direcció artística de FiraTàrrega.

La resolució del concurs es farà al mes de novembre, un cop celebrada l’edició de FiraTàrrega 2018, amb la confecció d’una comissió tècnica de valoració que serà l’encarregada d’avaluar els projectes presentats. Aquesta comissió estarà formada per la direcció de mercats de l’ICEC- Departament de Cultura de la Generalitat); la direcció executiva de FiraTàrrega; la subdirecció general de l’INAEM; i tres professionals del sector de les arts escèniques amb coneixements específics en arts de carrer.

L’actual director artístic, Jordi Duran, ha fet dues direccions artístiques de 4 anys cadascuna. Al llarg d’aquests 8 anys FiraTàrrega ha treballat en tres puntals definitoris: el primer centrat en l’exhibició de la Fira que té lloc durant els quatre dies de setembre, el segon enfocat en la producció i l’acompanyament d’espectacles de companyies a través del programa suport a la creació, i per últim el de la formació amb la creació del postgrau de creació en arts de carrer.

 

L'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha defensat "la utilització de l'espai públic de forma plural, tant en coses que t'agraden com que no t'agraden". Per a Perelló, "l'espai públic ha de ser un espai de convivència, obert a tot i Tàrrega no serà diferent a altres poblacions". La primera edil de la capital de l'Urgell ha fet aquestes declaracions a la premsa sobre la carta que va rebre del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, en la qual li demanava evitar "simbologia partidista" als carrers.

Perelló s'ha mostrat sorpresa de la carta de Millo perquè "en principi no té competències municipals". També ha valorat que "crec que aquestes advertències sobren" i ha recordat que "ningú més que els alcaldes, regidors i l'arc consistorial en general som més conscients del que és i perquè serveix l'espai públic". 

Agramunt s'ha convertit aquest dijous 24 de maig de nou amb seu olímpica i ho ha fet amb uns jocs molt especials, amb himne propi inclòs, ja que estaven dedicats a les persones grans de les residències de l'Urgell. Un total de 104 participants de 9 centres, una més que l'any passat, amb mig centenar d'acompanyants i 50 voluntaris, així com uns 200 escolars, han fet possible la celebració de la segona edició dels Jocs Olímpics (JJOO) de Gent Gran de Residències de l'Urgell.

No ha faltat cap detall. A primera hora del matí, alumnes de les escoles Macià Companys i Mare de Deú del Socós han arribat als pavellons amb la torxa olímpica i encapçalats pel Lik, la mascota dels jocs dissenyada per un dels alumnes. Els nens han lliurat la torxa a dos usuaris de l'Associació Alba de Tàrrega, que han estat els encarregats d'encendre el peveter sota l'atenta i emocionant mirada dels avis i voluntaris. Seguidament ha tingut lloc la desfilada dels 9 grups i dels escolars del Macià Companys, Mare de Déu del Socós i de la ZER El Sió amb globus i música en directe a càrrec d'alumnes de l'Escola Municipal de Música d'Agramunt. Seguidament, alumnes de l'institut Ribera del Sió han desplegat un immens llençol amb el logotip dels JJOO que ha cobert bona part dels avis. La pancarta dels JJOO ha arribat de la mà de responsables de les 9 residències participants com a símbol d'agermanament. Abans de donar inici a les quatre proves, ha arribat la sorpresa de la jornada, la presentació de l'himne propi d'aquests jocs, compost per Josep Maria Porté, director del col·legi Mare de Déu del Socós, i interpretat pels alumnes de l'Escola de Música local.

Durant més de dos hores, els 104 avis han realitzat les proves d'afinar punteria amb uns cèrcols en una diana, han jugat a les bitlles i han participat a l'estira i arronsa. Com a novetat, enguany s'ha estrenat una cursa d'un 50 metres en la qual els avis hi han competit segons la seva condició de mobilitat, en cadira de rodes, bastó, caminador o sense cap tipus d'ajuda.

La directora de la residència Mas Vell d'Agramunt i impulsora de la iniciativa, Marta Pérez, ha explicat que l'objectiu és "fomentar l'activitat física entre la gent gran, adaptant les accions a la seva psicomotricitat, i promoure les relacions socials".

Per la seva banda, el director dels serveis territorials a Lleida del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Joan Santacana, ha elogiat la iniciativa ja que "des de la Generalitat busquem aconseguir una societat completa" com aquests JJOO que "permeten que diferents generacions participin en una activitat de forma conjunta i intergeneracional".

L'alcalde, Bernat Solé, ha destacat que "aquests jocs olímpics no van ni d'habilitats ni de dificultats sinó que tracten les capacitats, ja que l'objectiu és fer emergir les capacitats de cada usuari de les residències participants". També ha recordat que la iniciativa ha estat premiada per la Fundació Catalana per a l'Esport i ha agraït tots els voluntaris i agents implicats que fan possible la jornada.

Tàrrega es solidaritzarà novament amb els nens amb càncer. Ho farà el pròxim diumenge 3 de juny en el marc de la segona edició de la festa 'Posa't la Gorra', impulsada per l'AFANOC (Associació de Familiars i Amics de nens oncològics de Catalunya), que durant tot el matí omplirà el Parc de Sant Eloi amb una vintena d'activitats, entre esmorzar, tallers, actuacions i un sorteig, a càrrec d'entitats i col·lectius locals amb l'únic objectiu d'ajuda a recaptar fons per a les famílies amb nens amb càncer. L'encarregada de llegir el manifest serà una jove de Bellpuig que ha patit la malaltia i que estarà acompanyada de les seves dues germanes. Els assistents podran adquirir la gorra solidària, dissenyada per Desigual, per 7 euros, de fet ja es pot comprar en alguns comerços adherits a Foment Targarí.

La presidenta d'AFANOC, Maite Montañés, ha revelat que "l'any passat a la Casa dels Xuklis vam fer 170 acolliments i que a Catalunya cada any es detecten 200 nous casos de càncer infantil". Si bé, Montañés ha dit que es tracta d'una malaltia minoritària, l'ajuda és imprescindible perquè "molts nens recauen en la malaltia". També ha explicat que gràcies a les recaptacions del 'Posa't la Gorra' han pogut contractar més personal als hospitals.

 

Una quarantena d’alumnes de tercer de primària de l’escola Macià Companys d’Agramunt i de quart de primària del col·legi Mare de Déu dels Socós d'Agramunt han participat en una plantada d’arbres a la zona dels Dipòsits.

Aquesta iniciativa de la regidoria de Medi Ambient s'emmarca en la celebració del Dia de l’Arbre i serveix per conscienciar als més petits sobre la importància de la cura del medi ambient.

Els escolars amb l’ajuda dels jardiners nan plantat cedres atlàntiques de tipus glaça i líban i una secuoia gegant. 

Miquel Pueyo encapçalarà la llista d’ERC a Lleida a les eleccions municipals de 2019. L’assemblea de la secció local de Lleida del partit que ha tingut lloc aquest dimecres al vespre al Casal Víctor Torres ha decidit per àmplia majoria al candidat escollit.

Pueyo és doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, graduat social i tècnic en gestió cultural. Actualment és professor de la Universitat de Lleida, on també dirigeix la càtedra de Comunicació i Periodisme Audiovisuals.

En el seu discurs de presentació de candidatura, Pueyo ha definit la seva trajectòria dins d'ERC com "una cursa de relleus" en què ell mateix va prendre relleu de Víctor Torres i consegüentment el va passar a Benet Tugues. Ha esmentat com ara  "el Carles ha respost amb una generositat i una elegància que cal agrair". 

En relació a Lleida, Miquel ha assegurat creure en "una revolució política sense violència i sense odis" i en què el canvi a la ciutat lleidatana "no és només posible, sinó imprescindible, si no volem que la ciutat reculi, en els propers anys". Més tard ha afegit creure en la força de la comunitat i en el valor de la diversitat.

Per finalitzar la seva intervenció, Pueyo ha recordat una cita de Max Weber que té molt present des dels 29 anys, quan va asseure’s per primera vegada al Parlament de Catalunya: "És completament cert que, i així ho prova la Història, que en aquest món no s’aconsegueix mai allò possible si no s’intenta un cop i un altre cop allò impossible".

L’artista local Sergi Gaya ha començat ja aquesta setmana a treballar en el grafit guanyador del concurs de pintura mural convocat per l’Ajuntament de Mollerussa amb l’objectiu d’embellir el mur extern de la cafeteria de L’Amistat que dóna al carrer de la Ciutat de Lleida, la qual s’ha guanyat com a espai exclusiu per als vianants. Està previst que l’obra pugui estar enllestida a principis de la setmana entrant.

Precisament el títol de l’obra Amistat és nom de dona apareix també com a missatge en el mural, que “vol reivindicar la figura de la dona”, en paraules de l’artista, que explica que al mural apareix un “home de principis de segle XX fent un petó a la mà d’una jove dels nostres dies simbolitzant així que els temps han canviat i assumint els errors del passat però recordant que encara falta un llarg camí per recórrer”. El mur té unes dimensions aproximades de 27 metres d’amplària per 9 d’alçada i les portes i finestres de la cafeteria també formaran part del mural. 

Gairebé mig centenar de persones han omplert aquest dimecres al vespre el pavelló poliesportiu d’Agramunt per gaudir de la final de la Supercopa de Catalunya d’Handbol Masculina que han disputat el Barça Lassa i el Fraikin Granollers. El primer equip s’ha imposat clarament al seu adversari amb un resultat final de 45 a 27 (25-14 a la primera part). S’ha de destacar que el Barça Lassa ha encertat gairebé totes les pilotes tirades a porteria tot i que a la primera part, el Fraikin Granollers ha tingut una major possessió de la pilota. El blaugrana Valero Rivera ha estat el màxim golejador, Borko Ristovski també del Barça ha estat el millor porter i Adrià Figueres del Granollers, el millor jugador.

La competició ha tingut lloc a la capital del Sió com a colofó de la celebració d’Agramunt Ciutat Handbolicat 2017. Estava organitzada per l'Ajuntament d'Agramunt, el Club Handbol Agramunt i la Federació Catalana d'Handbol, i comptava amb la col·laboració de la Diputació de Lleida. 

El pavelló, que en el seu dia van inaugurar els mateixos dos equips, s’ha omplert de reivindicació amb cartells on es podia llegir ‘Llibertat presos polítics’ així com estelades.

S'ha de destacar que el Barça Lassa ha guanyat al Fraikin Granollers en les 5 finals disputades fins avui. Aquesta final però pel Barça tenia una connotació especial després de perdre al Palau Blaugrana el passat 13 d'abril contra el Fraikin Granollers i posant fi així a 146 partits guanyats després de gairebé 5 anys. 

Un incendi en un camió que transportava palla ha obligat a tallar l’autovia A-2 en sentit Lleida a l’altura del quilòmetre 497, a l’altura de Bellpuig, aquest dimecres a la tarda. L’incident ha tingut lloc sobre les 4 de la tarda quan, per motius que es desconeixen i s’investiguen, s’ha incendiat el remolc del camió carregat de palla. El xofer, que ha resultat il·lès, ha pogut sortir del vehicle i ha alertat als serveis d’emergències.

Quatre dotacions dels Bombers, dels parcs de Tàrrega, Cervera i Mollerussa, s’han desplaçat fins al lloc per apagar les flames, que han calcinat tot el camió, tant la tractora com el remolc. Els Bombers han protegit la vegetació pròxima, però les flames no s’han expandit. Amb tot, han explicat que l’A-2 continuarà tallada una estona perquè la combustió de la palla és molt lenta.   

Pel que fa a l’afectació viària, es fan desviaments per l’antiga N-II, al seu pas per l’interior de Bellpuig, des de quarts de 5 de la tarda fet que ha ocasionat cues quilomètriques fins a l’altura de Tàrrega.

Al lloc de l’incendi també s’hi ha desplaçat dos patrulles dels Mossos d’Esquadra i una ambulància del SEM. 

Pàgina 1 de 804