Comarques

Comarques

La CUP de Tàrrega manifesta que la fase del procés participatiu contemplada dins l'estudi que s'està realitzant per confeccionar el pla de mobilitat urbana no ha estat prou participativa. Aquest estudi, licitat a l'empresa DOYMO per un import de 17.990 euros, constava entre altres, d'una fase participativa. Segons membres de la formació, “el regidor de Governació a pregunta de la CUP a la darrera Comissió d'Urbanisme de dilluns dia 3 de juliol, va informar que aquesta fase s'havia donat per acabada, però no en va poder donar detalls perquè els desconeixia”.

Membres de la CUP afirmen que “l'únic acte on hem tingut contacte amb l'empresa ha estat en l'últim Consell Escolar Municipal, celebrat el 30 de maig, on es va passar un qüestionari als directors dels centres sobre la ubicació del centre, els aparcaments i els punts conflictius”. Els temes que la formació troba a faltar en aquest qüestionari són la circulació de bicicletes i la de persones amb mobilitat reduïda. Segons afirmen, “aquest procés participatiu no ha estat suficientment publicitat ni hi ha hagut participació directa de tots els membres de la comunitat educativa, entre els quals hi ha el nombre més gran d'usuaris de la bicicleta, ni entre col·lectius específics de ciclistes, ni de persones amb mobilitat reduïda”.

La formació afegeix que el fet de no tenir encara un reglament de participació dificulta la possibilitat d'articular processos participatius que ajudin a conèixer les diferents realitats i necessitats de la ciutadania, i buscar-hi solucions. “En aquest cas, el Consell Escolar Municipal era l'únic organisme participatiu que es convoca regularment perquè ho marca la llei, i per tant, l'únic al qual va tenir accés l'empresa”, 

La CUP ja va reclamar l'any passat un nou pla de mobilitat que fos participatiu i útil per regular la convivència de cotxes, bicicletes i vianants als carrers de la ciutat. Ara que l'estudi està en marxa, la formació creu que és important garantir la rigorositat de la fase participativa abans que s'entregui l'estudi final a la resta de regidors. Per aquest motiu la formació ha demanat informació per escrit d'aquest procés participatiu, especialment dades relatives a:

- Com, quan i a través de quins mitjans s'han publicitat les vies de participació

- Nombre total de persones i col·lectius enquestats

- Tipus de col·lectius o associacions consultades

- Llocs o espais i hores en què s'han realitzat les enquestes

- Preguntes realitzades i estudi estadístic de les respostes

 

Cervera s’ha tornat a convertir en l’epicentre català de la música amb l’arrencada, per 37a vegada consecutiva, de la Càtedra Emili Pujol.

Ahir diumenge, el Paranimf de la Universitat va registrar un ple absolut, amb més de 650 persones, que van voler gaudir del concert inaugural del Festival Internacional de Música. Com és tradicional, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida va ser l’encarregada de l’obertura del certamen amb un programa dirigit per Alfons Reverté que va tenir com a protagonistes destacats a la pianista Alba Ventura i al compositor Oriol Cruixent.

El festival programa avui dilluns, a les 10 de la nit, al pati de la Universitat un dels grups més populars del moment, els Blaumut. Aquesta banda té unes vinculacions molt estretes tant amb la ciutat de Cervera com amb la pròpia Càtedra. El grup estrenarà en directe el seu nou disc Equilibri a la demarcació de Lleida.

Demà dimarts s’inicia la programació del Vila-Closa, una extensió del festival en concerts de petit format situats al centre històric de la ciutat. La primera cita tindrà lloc a l’Auditori Municipal amb un concert en memòria de la que va ser durant moltes edicions professora a la Càtedra, Josefina Rigolfas, a les 7 de la tarda. Hi actuaran els pianistes J. Castellà i J. Vilaprinyó amb obres de J. Brahms, D. Milhaud i J. Vilaprinyó.

 

272 alumnes arribats de tot el món omplen les aules del Curs de Música

Ja són a Cervera els 272 alumnes que s’han inscrit en aquesta nova edició del Curs de Música. A més d’estudiants de totes les edats arribats des de diversos punts de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol, també destaquen els que provenen de Xina, Japó, Itàlia, França, Dinamarca o Alemanya. Aquests alumnes tenen a la seva disposició una plantilla de més de 31 professors experts en diferents instruments i disciplines. També es consoliden els cursos intensius que s’afegeixen a l’oferta acadèmica.

Cal recordar que la Càtedra Emili Pujol es divideix entre tres grans apartats principals: el Festival Internacional de Música, el Curs Internacional de Música i la Fira de Lutiers.

 

 

 

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació la redacció del projecte constructiu del sistema de sanejament de Cubells. Amb un pressupost de 81.675 euros, es podran presentar ofertes fins al 12 de setembre.

Un cop adjudicat i signat el contracte, es disposarà d’un termini de sis mesos per materialitzar la redacció del projecte constructiu, que haurà de definir l’estació depuradora i els col·lectors en alta per garantir el sanejament actual i futur del municipi. A més, en la redacció de l’esmentat projecte, s’haurà de definir un tractament que sanegi les aigües residuals i garanteixi el retorn de l’aigua en condicions a la conca del riu Segre, concretament al Clot de la Vall.

La Noguera disposa actualment d’onze depuradores en servei (Albesa, Algerri, Artesa de Segre, les Avellanes, Balaguer, la Baronia de Rialb, Ivars de Noguera, Ponts, Torrelameu, Térmens-Menàrguens i Àger), que garanteixen el sanejament del 71% de la població de la comarca.

Pel que fa el global de Catalunya, hi ha 515 depuradores actives que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població. 

 

Bellpuig va celebrar la quarta edició de la Girigada el passat 22 de juliol amb diferents activitats entre les quals s’ha de destacar la plantada dels Estimaocells al parc del Convent, que van construir els més petits del poble en el parc de Nadal.

La Girigada va comptar també amb berenar per als infants, una gimcana, festa de l’escuma, sessió de ballaruca, concurs d’escalabirres amb dos guanyadors que van escalar fins a 28 caixes, sopar popular i música.

La Girigada pretén oferir als veïns una jornada festiva enmig de l’estiu per a totes les edats i a l’aire lliure. 

L'Espai Guinovart d'Agramunt compta des del passat 22 de juliol amb l'exposició Kytos de Waltraud Maczassek. L'acte inaugural va comptar amb les intervencions de l'artista; la presidenta de la Fundació, Maria Guinovart; l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, i les comissaries de l’exposició, Bàrbara Bayarri i Anaïs Muñoz.

La mostra es pot visitar al Petit Espai fins al 17 de setembre. 

 

El projecte d’Ergonomia de l’ACUDAM de Mollerussa compta amb la col·laboració de l’Obra Social ‘la Caixa’ la qual aporta un ajut econòmic de 13.000 euros. El projecte respon a la necessitat de disminuir el nombre de baixes laborals del Centre Especial de Treball (CET) i del Servei de Teràpia Ocupacional (STO) de l’ACUDAM, degudes a dos factors de risc ergonòmic. El primer, a causa  de la manipulació manual de càrregues per part dels treballadors/es del CET i dels usuaris del STO, i el segon,  pels moviments repetitius.

L’execució del projecte d’Ergonomia evita que les persones beneficiàries  puguin patir patologies agudes causades pel sobreesforç, que amb el pas del temps poden convertir-se en patologies cròniques. Per evitar o millorar aquestes patologies musculars (lumbàlgies, tendinitis...) produïdes per la manipulació manual de càrregues, per adoptar postures forçades i per realitzar moviments repetitius inadequats, s’emfatitza en potenciar el confort i benestar de les persones i evitar, en la mesura del possible, les patologies ocasionades pel lloc de treball.  

El projecte dota de  formació i recursos materials que tenen com  a objectiu adaptar al màxim el lloc i les condicions de treball a les capacitats i necessitats dels treballadors/es de l’ACUDAM, per donar el confort necessari i evitar l’aparició de noves patologies o la cronicitat de les patologies existents.

Un total de 70 treballadors del CET i 75 usuaris del STO són beneficiaris d’aquest projecte.

Han formalitzat la col·laboració Anna Súria, directora d’àrea de Negoci de CaixaBank; Josep Galve, director de Banca d’institucions de CaixaBank a Lleida; Sílvia Mata, directora oficina CaixaBank Mollerussa; Angelina Roure, presidenta de l’ACUDAM; Rosa Morera, directora-gerent de l’Àrea Social de l’ACUDAM i Josep Castelló,  director – gerent de l’Àrea Empresarial de l’ACUDAM. 

"La resposta de la Generalitat a l'hora d'instruir l'expedient del professor de filosofia de Lleida ha de ser una sanció d'acord amb la gravetat dels fets". Així s'ha expressat el president de L'Observatori Contra L'Homofòbia (OCH) de Catalunya, Eugeni Rodríguez, en relació al vídeo que el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han compartit a les xarxes socials sobre el presumpte professor homòfob de l'Institut Samuel Gil i Gaya de Lleida, qui va titllar d'"antinaturals" les relacions entre persones del mateix sexe. Per això, ha sol·licitat "contundència", ja que "la llei 11/2014 està feta per complir-se i no per permetre tants casos d'impunitat".

Eugeni Rodríguez ha recordat que "aquest professor ha realitzat aquestes declaracions en un context contrari a l'àmbit estrictament acadèmic durant l'exercici de les seves funcions", per la qual cosa ha suggerit al departament d'Ensenyament que "estudiï la possibilitat d'apartar-ho de les seves funcions, després del seu retorn a les aules".

Sobre la carta de suport publicada al diari La Mañana per part d'una sèrie d'exprofessors de l'institut, Rodríguez ha apuntat que "no existeix cap justificació per a aquelles manifestacions que inciten els discursos de l'odi i la discriminació".

La Generalitat de Catalunya ha rebut les claus d’un nou lot de 300 habitatges cedits per l’entitat bancària BBVA per destinar-los a lloguer social. D’aquest nou lot, 24 dels pisos es troben a municipis de la demarcació de Lleida. Amb aquest lliurament, la xifra de pisos cedits en un any per aquesta entitat ha arribat a 88 a tota la demarcació i als 1.140 a tot Catalunya. Aquest lliurament s’emmarca en el conveni signat el juliol de 2016 pel qual l’entitat bancària es comprometia a lliurar 1.800 habitatges en 3 anys.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el director territorial de BBVA a Catalunya, Xavier Llinares, han mantingut una trobada per fer balanç del primer any des de la signatura del conveni, a la seu del departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. A l’acte, hi ha assistit també el director de Promoció de l’Habitatge de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Albert Toledo.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, s’ha mostrat satisfeta del funcionament d’aquest conveni “i l’agilitat a l’hora de disposar de pisos, ja que el lliurament està més avançat del previst”. “D’aquesta manera podem donar resposta als casos d’emergència de forma més ràpida, la qual cosa va en benefici de tots, ja que els pisos es troben en poblacions on fa falta habitatge social”, ha apuntat Borràs.

La consellera també ha remarcat que aquest tipus de convenis permeten ampliar el parc públic de la Generalitat de manera molt més ràpida que amb altres sistemes com la compra o la construcció i atendre les necessitats de forma més immediata.

Per la seva banda, Xavier Llinares ha valorat molt positivament l’evolució del conveni i ha posat de manifest el fort compromís del BBVA en l’àmbit de l’habitatge social a Catalunya: “BBVA, conscient de les dificultats de determinades persones per accedir a un habitatge, va posar en marxa l’estiu passat aquest acord. A través d’ell, el banc té per objectiu facilitar l’accés a l’habitatge a famílies en risc d’exclusió, siguin o no clients. Sumant aquesta iniciativa a la seva política social d’habitatge, que també garanteix solucions als clients hipotecaris en situació de vulnerabilitat”.

 

Habitatges en municipis amb demanda acreditada d’habitatge social

Dels 1.140 habitatges lliurats fins ara per part de BBVA, 864 es troben a la demarcació de Barcelona, 61 a Girona, 88 a Lleida, i 127 a Tarragona. D’aquest darrer lliurament de 300 pisos, 225 estan situats a municipis de la demarcació de Barcelona, 35 a la de Tarragona, 24 a la de Lleida i 16 a la de Girona.

El procediment d’adjudicació d’aquests habitatges s’impulsa a través de l’Agència d’Habitatge de Catalunya, mitjançant la Mesa d’Emergències i en col·laboració amb els ajuntaments. Els lloguers, amb una vigència màxima de 5 anys, es fixen en funció de la capacitat econòmica de cada família, i es mouen entre un 10 i 18% de la renda familiar.

Com a mesura d'acompanyament, les famílies vulnerables beneficiàries d'aquests habitatges, s'inclouen en un programa social realitzat per la Generalitat per millorar les seves condicions d'integració a la societat.

El programa, que es durà a terme durant tota la vigència de la cessió, ja s’ha iniciat amb les 30 primeres famílies i s’està treballant per fer-lo extensiu a la resta de famílies.

Per al correcte desenvolupament de l'acord, es va establir un comitè de seguiment tècnic format per representants de la Generalitat i del BBVA. Aquest comitè es reuneix periòdicament i ha permès detectar la necessitat d'incrementar la velocitat de cessió d'habitatges davant les peticions per part de famílies vulnerables.

 

Ampliació del parc públic

La Generalitat té acordada amb diverses entitats financeres la cessió de 4.010 habitatges per destinar-los a lloguer assequible. Aquests convenis han resultat una fórmula ràpida i efectiva d’ampliar el parc d’habitatge de lloguer social a un cost reduït.

El Govern continua treballant per  aconseguir que les entitats financeres que disposen d’habitatges els en cedeixin per poder destinar-los a lloguer social i, d’aquesta manera, pal·liar la necessitat d’habitatge que hi ha en molts municipis de Catalunya. Les condicions per accedir a un lloguer social consisteixen en haver perdut l’habitatge com a conseqüència d’un procés d’execució hipotecària o estar en procés de reclamació judicial, amb atenció especial a persones grans, víctimes de violència de gènere i persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social.

La Joventut Nacionalista de Catalunya (joventuts associades al PDeCAT) a l’Urgell ha entregat el Premi Compromís 2017 a l’Associació Alba de Tàrrega.

El premi, que atorguen anualment les agrupacions comarcals de la JNC, reconeix la tasca d’entitats i persones compromeses amb el país des del territori. En aquesta ocasió, la JNC ha volgut posar de relleu la gran tasca que realitza l’Associació Alba a favor de la integració social. L’acte d’entrega del premi va tenir lloc el passat 14 de juliol a la seu de l’entitat i hi van participar Rosa Perelló, alcaldessa de Tàrrega; Carles de Ahumada, president de l’entitat; Maria Aligué, cap comarcal de la JNC a l’Urgell i Marc Solanes, coordinador territorial de la JNC a les Terres de Lleida.

El president del Govern, Mariano Rajoy, acompanyat del ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha inaugurat aquest matí el nou Parador de Turisme Convent del Roser, de Lleida. 

En el seu parlament, Rajoy ha fet una crida al "sentit comú i l'empatia" davant els "camins de la ruptura que no porten enlloc", en una clara al·lusió a la convocatòria del referèndum d'independència de l'1 d'octubre. "Perquè són les úniques vies per les quals avui i en el futur transitarà el món i hi hem de ser tots", ha afegit. Rajoy també ha dit que la inauguració d'aquest parador és fruit de la col·laboració i l'entesa entre administracions.

El Parador Convent del Roser està situat al nucli antic de la ciutat de Lleida i és un edifici històric protegit i declarat Bé Cultural d'Interès Local. Per la seva ubicació i disseny, pretén ser una resposta a la cada vegada més demandada oferta de turisme d'interior.

Turespaña, que va començar les obres de restauració i adequació del convent el 2009, ha invertit més de 14,8 milions d'euros en la conversió de l'edifici en parador. Per la seva banda, Paradors de Turisme s'ha fet càrrec dels treballs complementaris com són els subministraments i instal·lacions d'equipament, la decoració i les dotacions per a convertir-lo a ús hoteler, amb una inversió d'1,69 milions d'euros. En total, des de l'any 2012, el Govern d'Espanya ha invertit 27.740.000 d'euros en els vuit Paradors de Turisme situats a Catalunya.

El parador té categoria de 4 estrelles i està compost per dues edificacions: l'església, convertida en el restaurant principal, i el complex residencial, organitzat al voltant d'un claustre central de planta quadrada i amb una alçada de tres pisos amb galeries que donen accés a les 53 habitacions. Al pati, espai principal del recinte, se situen la recepció, cafeteria, i sales de reunions.

La reserva d'habitacions del parador comença avui a través del web de Paradores. Els clients podran pernoctar-hi a partir del proper 10 d'agost.

 

 

Pàgina 1 de 679