Comarques

Comarques

La Cambra de Comerç de Tàrrega lliurarà la novena edició dels Premis Cambra divendres vinent dia 3 de maig en el transcurs d’un dinar a Els Comdals de Cervera que comptarà amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra.

En aquesta edició, els Premis Cambra guardonaran a les empreses Castell del Remei SL de Penelles (dedicada a la fabricació de vins), Farinera Roca SL d'Agramunt (fabricació de farines naturals), Fundicions Montfort SL de Bellpuig (fabricació de peces foses en aliatges d' alumini), Laumont de Tàrrega (comerç majorista de bolets i tòfones) i Soc Chef SLU de Tàrrega (fabricació d'ingredients d'origen natural i d'altíssima qualitat per a la gastronomia i la pastisseria).

L'objectiu dels Premis Cambra és fer un reconeixement públic a les empreses premiades i continuar estimulant i promovent valors que distingeixin les empreses i les activitats econòmiques destacades de la demarcació.

L'entrega de la novena edició dels Premis Cambra serà l’últim acte amb Delfí Robinat com a president de la institució ja que es retira després de vuit anys i serà substituït per l’empresari d’Anglesola, Carles Giribet. Robinat ha fet una valoració positiva de la seva etapa tot i que ha reconegut que han estat "uns anys complicats" per la retirada del recurs cameral permanent, la principal font de finançament de les Cambres de Comerç, encara que ha assegurat que "la deixo amb una bona situació patrimonial i sense deutes".

La Cambra de Comerç de Tàrrega abasta 3.000 empreses de l'Urgell, del Pla d'Urgell i de la Noguera. La majoria d'elles són microempreses, de fet sols 10 facturen més de 15 milions d'euros.

 

Dilluns, 29 d’abril, entra en funcionament el 061 com a número preferent per l’activació de les urgències mèdiques d’atenció primària fora de l’horari d’obertura dels CAP. D’aquesta manera, fora de l’horari d’obertura dels CAP i, a partir de les 22 h i fins a les 8 h, els usuaris s’han d’adreçar al 061 CatSalut Respon. Aquesta variació suposa la substitució del número d’urgències dels centres sanitaris pel telèfon 061 CatSalut Respon.

Marcant el telèfon 061, un equip de més de 200 professionals, format per teleoperadors/es, infermers/es i metges/ses, s’encarregarà de resoldre qualsevol dubte, consulta o problema de salut, directament o mobilitzant els recursos d’urgència (metge o infermera de capçalera) o emergència (unitats del SEM) més adients per al malalt.

Aquest canvi permet assegurar una resposta immediata de totes les trucades, l’assignació del recurs sanitari més adequat a la demanda que fa el ciutadà, alhora que augmenta la qualitat de l’assistència rebuda telefònicament, ja que els professionals del 061 CatSalut Respon poden accedir a les dades mèdiques del pacient en el moment de la trucada, a través de la Història Clínica Compartida (HC3).

Amb la posada en marxa d’aquesta ampliació fora de l’horari habitual dels CAP, a la Regió Sanitària Lleida el servei 061 CatSalut Respon cobreix ja el 61% de la població, i a l’Alt Pirineu l’activació és efectiva a tot el territori.

L’entrada en funcionament d’aquest servei no comporta cap altre canvi en l’organització i dispositius sanitaris del territori. Es mantenen els horaris de funcionament dels centres, els telèfons habituals de contacte, el nombre de metges i infermers encarregats de fer l’atenció a domicili i la forma en què s’activarà la seva mobilització.

Així mateix, es pot accedir al servei 061 CatSalut Respon a través de l’smartphone descarregant l’app 061 CatSalut Respon. Si es truca a través d’aquesta aplicació, el 061 reconeix la vostra localització i, si també hi incloeu el número de la targeta sanitària, les vostres dades de salut en el mateix moment de la trucada. L’APP també ofereix informació d’interès, la localització dels equipaments sanitaris, les farmàcies de tot Catalunya, així com vídeos de primers auxilis. El 061 CatSalut Respon està al vostre servei les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

Els 21 municipis de la Segarra compten amb un total de 58 candidatures a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. La majoria són de Junts per Catalunya i ERC, que empaten amb 18 cada partit. Després hi ha el PSC, en la majoria dels casos amb la seva marca blanca, que en té 13; la CUP, 3, Primàries i PP, dos cadascú, i una candidatura Ciutadans i Solucions i Futur.

Pel que fa a nous alcaldes, cal destacar que Ramon Royes, paer en cap de la capital de comarca, no opta a la reelecció com tampoc ho fan els primers edils de Guissona, Xavier Casoliva; Torrefeta i Florejacs, Núria Magrans; Biosca, Corneli Caubet, i Estaràs, Ramon Torné. Així, les pròximes municipals donaran almenys un total de 5 nous alcaldes a la Segarra.

En el cas de Cervera es presenten 7 candidatures: Junts per Catalunya amb Ramon Augé d'alcaldable, ERC-MES amb Joan Santacana, PSC amb Raimond Fusté, CUP amb Mireia Brandon, PP amb Josep Maria Riu, SiF amb Joan Prat i Cs amb Aitor de Dios. 

En el cas de Guissona es presenten 4 candidatures: ERC amb Josep Esquerra d'alcaldable, Junts amb Jaume Ars, PSC amb Miquel Julià i Primàries amb Josep Maria Ferreres.

En el cas de Torrefeta es presenten 2 candidatures: ERC amb Josep Maria Castellà d'alcaldable i Junts amb Francesc Roca.

En el cas de Biosca es presenten també 2 candidatures: Junts amb José Puig i PSC amb Blanca Juliana.

En el cas d'Estaràs es presenten també 2 candidatures: ERC amb Montserrat Farrera i Junts amb Jaume Trilla.

Com a curiositats a la comarca, dir que Laura Cortada, alcaldessa de Montornès de Segarra pel PSC, opta a la reelecció si bé ho fa sota les sigles de Junts per Catalunya, mentre que Xavier Pintó dels Plans de Sió, que en les passades municipals es va presentar per CiU, ara ho fa per ERC. De fet, Pintó a mig mandat ja es va canviar de partit. 

De les 38 candidatures presentades a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig als 16 municipis del Pla, 29 són ERC i de Junts per Catalunya amb 15 i 14, respectivament. La resta de candidatures són 3 d'independents, 2 del PP i del PSC i 1 de Ciutadans i Comú. 

El Pla d'Urgell és una de les comarques amb menys sorpreses. Pel que fa a canvis segur a l'alcaldia n'hi haurà només en dos municipis: Barbens, on José Luis Plaza no es presenta i els candidats són Andreu Benet d'ERC i Maria Teresa Mesalles de JxCAT, així com Miralcamp, on l'alcalde en els darrers cinc mandats, Melcior Claramunt, no opta a a la reelecció. Es presenten Carme Ribes per ERC i Maria José Cebrian per JxCAT.

Dir també que Joan Reñé repeteix com a candidat de JxCAT a l'alcaldia de Fondarella. 

Uns 320 alumnes de set escoles i una ZER de la comarca han participat aquest 25 d’abril en la desena Mostra de Música de l’Urgell, organitzada pel Consell Comarcal i el Servei Educatiu en el marc del XIX Programa Comarcal de Suport a l’Educació.

Els centres participants han estat: Escola Macià Companys (Agramunt), escola Valeri Serra (Bellpuig), escola Guillem Isarn (La Fuliola), col·legi Mare de Déu del Socós (Agramunt), ZER Espernellac, escola Àngel Guimerà (Tàrrega), escola Jacint Verdaguer (Tàrrega) i escola Maria Mercè Marçal (Tàrrega).

Per tal de facilitar el transport dels alumnes de la comarca, el Consell Comarcal  ha posat a disposició dels alumnes 5 autocars per traslladar als alumnes. Un total de 212 alumnes són els que han utilitzat el transport per assistir a la Mostra, i aquí s’hi ha de sumar els alumnes dels centres de Tàrrega que hi van assistit activament, i dels que només hi han anat com a oïdors.

El Teatre Ateneu ha estat ple a vessar de nens i nenes dels centres escolars, que han ofert en aquest espai  la seva expressió musical que al llarg del curs han anat treballant, tant en la  modalitats coral,  com instrumental i mixta.  

 

 

 

Màxima expectació aquesta nit a Os de Balaguer per veure com es fon el bronze d’una campana utilitzant tècniques de l’Edat Mitjana, concretament el sistema tradicional de cera perduda fosa.

Al voltant de les 10 de la nit, un dels més reconeguts fonedors de l’Estat, Abel Portilla (que treballa en aquest projecte des de principis de mes), ha posat a fondre el bronze d’una campana de 500 kg a uns 1.000 graus en un forn tradicional de fang i palla i amb llenya d’ametller. Una vegada arribat el punt de fosa, està previst que el bronze passi espectacularment als motlles enterrats de les campanes (sota terra) a través d’una sèrie de canals.

Diumenge, en el marc de la celebració de la 32ª Trobada de Campaners d’Os de Balaguer, s’extraurà la campana del motlle i es mostrarà als assistents la nova campana, que més endavant s’instal·larà al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. Serà la campana més gran que s’haurà fos a Europa amb aquest sistema en els últims 30 anys. I és que avui dia ja no es realitzen campanes mitjançant aquest sistema precisament per la seva gran complexitat i dificultat.

Més de 350 alumnes de centres escolars de primària i secundària així com de l’Escola d’Adults i del Siloé de Mollerussa han participat aquest matí en la 4a Trobada Sardanista amb escolars, que, tot i que inicialment estava prevista a la remodelada plaça de l’Ajuntament finalment la climatologia ha fet que s’hagués de traslladar al pavelló poliesportiu.

La benvinguda  a la trobada, pensada com a cloenda dels tallers del programa 'Saltem i Ballem' que s’ha que s’ha impartit en les diferents escoles participants per part de monitors acreditats per la Federació Sardanista de les comarques de Lleida, ha anat a càrrec de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que ha estat acompanyat per la regidora d’Ensenyament, Mònica Segués, i el president de la Federació Sardanista a Lleida, Carles Vall. Solsona ha recordat que aquesta trobada va néixer en el marc del programa Mollerussa Capital de la Sardana 2016 i ha animat als centres escolars a seguir tenint la sardana com a element referent com també ho ha estat per l’Escola Municipal de Música on també s’imparteixen ensenyaments d’instruments de cobla.

Precisament, l’acompanyament musical ha anat a càrrec del Sextet de Cobla format per Joan Farreny Calafell, Joan Farreny Seguí, Jaume Torné, Óscar  Barqué, Miquel Hortiguela i Eduard Arribas, un sextet que ha comptat també amb la col·laboració, en algunes de les peces, de quatre alumnes de l’escola de música formats en instruments de cobla.

Aquesta iniciativa, que s’emmarca dins el Pla Educatiu d’Entorn, ha estat organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics del Pla d’Urgell i l’Agrupació Sardanista de Mollerussa en col·laboració amb l'Ajuntament i compta amb el suport de la Federació Sardanista de les comarques lleidatanes.  Tots els participants han estat obsequiats amb esmorzar mentre que els centres escolars participants en el programa han rebut un detall per part de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa en record de la seva participació.

 

La gent gran ha estat avui la protagonista en les festes de Sant Isidori de Mollerussa amb el tradicional dinar en el qual han participat unes 400 persones i en el marc del qual s’ha fet un reconeixement a aquells veïns i veïnes que han arribat als 95 anys de vida. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el qual ha agraït l’expertesa i la saviesa de la gent gran de Mollerussa com a valors a tenir en compte per ajudar a construir la comunitat. També ha aprofitat l’acte per posar en valor el programa impulsat des de l’Ajuntament per a la gent gran sota el títol No et quedis a casa que té per objectiu  combatre l’aïllament social, la solitud i la inactivitat en persones majors de 65 anys.

La jornada ha començat a 2/4 d’ del migdia amb una eucaristia a l’església parroquial. Posteriorment, s’ha celebrat el dinar al Pavelló Onze de Setembre, durant el qual s’han lliurat diferents guardons i s’ha fet un reconeixement a 8 avis i àvies que enguany han complert 95 anys, dos dels quals han recollit personalment una placa commemorativa de mans de l’alcalde, el president del Consell Comarcal, Joan Trull, i el regidor de Benestar Social i Ciutadania, Josep Lavin. Abans de començar el dinar, la colla sardanística del Casal per a la Gent Gran nascuda fa tres anys amb motiu de Mollerussa Capital de la Sardana ha fet una demostració. Així mateix, una sessió de ball ha servit com a cloenda a la Diada dels Avis.

Les activitats programades segueixen fins diumenge amb una varietat d’activitats culturals, esportives i socials, entre les que destaca, entre altres,  la gala de lliurament del 31è Premi Literari de Novel·la Breu 'Ciutat de Mollerussa' demà divendres a les 9 del vespre al Teatre L’Amistat, un acte que serà conduit pel periodista i subdirector de RAC1 i RAC105, Jofre Llombart.

L'espai cooperatiu La Soll de Tàrrega ha condemnat en un comunicat "el llenguatge i el to" del cap de llista del PP a les municipals, Joan Pujal, quan en la presentació de la candidatura, que va tenir lloc el passat dimarts 23 d’abril, va fer referència a l'origen d'alguns dels seus membres. Segons La Soll, "les declaracions de Pujal reforcen els estereotips negatius existents sobre la comunitat romanesa i el poble gitano, i per extensió de les altres comunitats d’orígens diversos existents a la nostra ciutat. Dir que els nostres veïns romanesos són legals, no només destila supremacisme barat sinó ignorància, ja que els membres de la comunitat romanesa, com a ciutadans europeus, no poden ser il·legals”. La Soll defensa que “cap ésser humà és il·legal i el llenguatge del Sr. Pujal només confirma la posició retrògrada, intolerant i racista del Partit Popular en qüestions de diversitat i immigració”. A més , La Soll  afirma que “defensem una Tàrrega inclusiva, diversa i on tothom hi és benvingut, vingui d’on vingui, pensi com pensi, i estimi com estimi”. Per aquest motiu,  La Soll rebutja “el model de ciutat del Sr. Pujal, que no és altre que el model del Partit Popular i del Sr. Xavier García Albiol”.

Finalment, des de la Soll asseguren que “farem un seguiment de les informacions aparegudes a les xarxes socials arran d’un suposat ús partidista que el Sr. Pujal hauria fet dels recursos de l’Associació de Veïns de Tàrrega, entitat apartidista i de la qual creiem que caldria reformular a partir d’una participació activa, transparent i oberta”.

Per la seva banda, Pujal ha mostrat el seu suport a tots els col·lectius de la ciutat i ha dit que “en cap cas la meva intenció era ofendre a ningú”. L'alcaldable del PP a Tàrrega ha indicat que "ha estat una mal interpretació de les declaracions" i ha assegurat que “prenc nota de les crítiques perquè no torni a passar”.

Ciutadilla retrocedirà de nou en el temps per reviure el seu passat medieval. Ho farà entre el 3 i el 5 de maig amb la celebració de la 17a Trobada de Grups de Recreació Medieval.

Uns 200 especialistes en recreació distribuïts entre 18 grups, procedents de diferents punts de Catalunya i del sud de França, habilitaran un campament al peu del castell d’aquesta localitat de la vall del Corb, on durant tot el cap de setmana escenificaran activitats pròpies d’entre els segles XII i XV. A aquests 200 especialistes se’ls sumaran desenes de veïns vestits amb roba de l’època. Així, els carrers de Ciutadilla s’ompliran de joglars, trobadors, soldats hospitalers i artesans, tot combinat amb desenes d’espectacles, tallers, tornejos, cercaviles i demostracions.

Entre les novetats d’aquest any cal destacar un taller de pintura romànica per als més petits, que tindrà lloc dissabte al migdia, i una conferència sobre la dona a l’Edat Mitjana de la mà del doctor en Història Medieval per la Universitat de València, Frederic Aparisi, que es farà dissabte a la tarda. A més, s’ha programat un espectacle de titelles, Escudella de Reis, de la mà de Micro Troupe, que tindrà lloc diumenge a la tarda.

 

Setge al castell

Com és habitual, un dels actes estrella i més concorreguts serà el setge al castell, que començarà dissabte a les 6 de la tarda. El mateix dia a la nit es repetirà el concert de música medieval a l’església, en aquesta ocasió de la mà dels Joglars de Ripollet i el seu Carminum Atlanticus. Diumenge a la tarda, per la seva part, hi haurà contes medievals amb el trobador Joan de Bover ‘Boui’.

La 17a Trobada de Grups de Recreació Medieval es completarà amb la tradicional fira d’artesans, on els visitants podran comprar i degustar tota mena d’articles d’artesania i productes alimentaris.

Durant el cap de setmana també s’oferiran visites guiades a la Torre de l’Homenatge, de 12 a 2 del migdia i de 5 a 7 de la tarda.

Tots els actes programats seran gratuïts a excepció del dinar medieval. Més informació a www.ciutadillamedieval.cat.  

Pàgina 1 de 991