Comarques

Comarques

L'Ajuntament de Balaguer ha començat aquest matí la neteja de les aigües del riu Segre al seu pas per la ciutat.

Cada any per aquestes dates s' efectuen aquestes tasques de neteja d'algues que es fan al llarg del riu provocades pel poc corrent d'aigua que porta, cosa que fa que quedin estancades en diferents punts de la llera.

Segons l'alcalde accidental de Balaguer, Carlos Garcia, "la poca aigua que baixa pel riu ha provocat un creixement desmesurat de la vegetació fluvial. La  proximitat de la celebració de la Transsegre i la brossa acumulada fa absolutament necessària la seva neteja".

Un camió ploma és l'encarregat de netejar els marges dels dos costats del riu per tal de no perjudicar els peixos i altres espècies fluvials. Les algues extretes les recull la brigada municipal, que les porta, igual que es fa amb les restes de la poda, a l'empresa Banpor per a la seva transformació en adob.

Els treballs es preveu que es puguin allargar un parell de setmanes.

Arrós de Cardós acollirà el proper diumenge 28 de maig la sisena edició de la fira de productes artesans i la mostra de l’ovella aranesa. Enguany el certamen, organitzat conjuntament entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’Ajuntament d’Esterri de Cardós, s’ha fet coincidir amb la celebració del Dia dels Parcs.

L’objectiu de la fira és posar en valor la gran diversitat de productes de manufactura i agroalimentaris que s’elaboren en l’àmbit del Parc Natural així com l’ovella aranesa, una raça que tradicionalment ha estat present al nord del Pallars Sobirà, especialment a les valls que tenien més relació amb França i la Vall d’Aran.

La fira reunirà 25 parades de productors que actualment estan elaborant productes de manufactura o agroalimentaris en l’àmbit del Parc Natural. Com a novetat, s’ha convidat al Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans

En el marc del certamen se celebrarà el tradicional concurs de xolla en dues modalitats, amb màquina elèctrica i a mà.

A més, s’organitzarà una demostració per donar a conèixer els oficis tradicionals i l’activitat pagesa. Enguany es farà una demostració del maneig dels gossos d’atura.

Per complementar la mostra d’ovella i la fira de productes artesans, es realitzaran altres activitats que inclouen també el públic infantil i familiar. Entre elles destaquen els dos tallers infantils que es faran vinculats a la llana i al món de l’ovella.

 

La Generalitat ha iniciat avui, amb la instal·lació dels primers enregistradors, el procés d’auditoria de la xarxa de distribució elèctrica de la província de Lleida, que ha de servir per comprovar la qualitat del subministrament de la zona i determinar si és necessari realitzar millores en aquesta infraestructura. L’actuació dóna resposta a la demanda dels alcaldes de la demarcació, que en les darreres setmanes havien denunciat l’elevat nombre de microtalls que patia la zona i havien reivindicat la necessitat de millorar-hi el subministrament elèctric.

En total, la Generalitat instal·larà enregistradors durant una setmana a nou punts de la xarxa lleidatana d’Endesa, que s’han escollit amb la col·laboració d’alcaldes i agents econòmics de la zona. El director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacín, ha explicat que aquestes màquines mesuraran tant la continuïtat com la qualitat del servei, i permetran “determinar si l’origen dels problemes que afecten les empreses i els ciutadans de Lleida són conseqüència de l’estat de la xarxa o no; a partir d’aquí, podrem començar a treballar per solucionar-los”. Palacín ha assistit a la col·locació del primer enregistrador  acompanyat pel director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo.

Igualment, la Generalitat ha encarregat la verificació dels enregistradors que Endesa té col·locats en la seva pròpia xarxa i l’anàlisi dels resultats que hagin obtingut en un període de dos mesos. Aquesta mesura contribuirà a disposar de més dades per tal d’ampliar l’abast de l’estudi i obtenir un diagnòstic més acurat del funcionament de la xarxa de distribució de Lleida. A més dels microtalls, els enregistradors permeten mesurar altres magnituds relacionades amb la qualitat del subministrament elèctric, com ara els sots de tensió o els harmònics, entre d’altres.

El procés d’auditoria de la xarxa de distribució elèctrica de Lleida es completarà amb la realització d’un estudi sobre l’estat de la xarxa en l’interior d’alguns municipis de la demarcació de Lleida. Aquesta anàlisi ha d’aportar informació sobre les causes dels problemes en el subministrament que han denunciat els alcaldes. 

La combinació totes aquestes actuacions donarà com a resultat una descripció de l’estat de la infraestructura de distribució elèctrica a la demarcació de Lleida, i facilitarà la identificació d’aquelles mesures necessàries per corregir els defectes que es puguin detectar. En aquest sentit, Palacín ha recordat que l’informe favorable del pla d’inversió d’Endesa per part de la Generalitat “està condicionat als resultats d’aquests estudis i a l’execució de les actuacions que se’n derivin, i també a la reparació dels danys efectuats per les nevades dels dies 24 i 25 de març”.

 

El futbolista del Barça Gerard Piqué ha inaugurat aquest dimecres 24 de maig un Cruyff Court a Sant Guim de Freixenet, localitat dels seus avis paterns. En l’acte Piqué ha estat acompanyat del seu fill petit, Sasha, de l’exfutbolista Carles Puyol i de bona part de la seva família així com l’esposa i filla de Johan Cruyff, Danny i Susila (presidenta de la fundació des de la mort del seu pare). Piqué ha assegurat que “per un infant l’esport és fonamental, serveix per aprendre a jugar i a pensar en equip, a compartir i permet fer grans amics i viure moltes experiències”.

El Cruyff Court és una iniciativa de la Fundació Cruyff, la Fundació Bancària ‘La Caixa’ i la Fundació FC Barcelona que pretén fomentar l’esport entre infants i  joves, en zones desafavorides, i inculcar valors com la responsabilitat, la superació personal, la integració, el joc en equip i l’educació en hàbits saludables, per evitar el sedentarisme i prevenir l’obesitat infantil. Hi ha un total de 227 Cruyff Court en 20 països del món dels quals tres es troben a Lleida: Mollerussa apadrinat per Bojan Krkic, La Pobla de Segur apadrinat per Carles Puyol i ara Sant Guim de Freixenet apadrinat per Gerard Piqué.

El Cruyy Court s’ha adequat al costat de l’escola L’Estel. De fet, els autèntiques protagonistes de la inauguració de les instal·lacions han estat els 120 alumnes del centre que han pogut fer un partit de futbol amb Piqué i Puyol de capitans.

L’alcalde, Paco Lluch, s’ha mostrat molt satisfet de l’equipament i ha assegurat que “aquestes instal·lacions, un autèntic model d’integració, ajudaran a què el dia de demà tinguem unes generacions millors i una societat més justa”. 

El cicle de concerts Tàrrega Sona 2017 continua aquest diumenge 28 de maig amb una singular proposta que combina cant coral i música de cobla. Es tracta d’una iniciativa de la Coral Ramon Carnicer de la capital de l’Urgell, la qual unirà les seves veus a la Coral Sant Joan de Penelles, el Cor Preludi d’Amics de la UNESCO de Barcelona i la Capella de Música de Santa Maria de Mollet del Vallès, integrant una agrupació polifònica de més d’un centenar de cantaires. La part vocal s’acompanyarà dels instruments tradicionals de la Cobla Tàrrega i el Grup Sardanista Estol. El concert, titulat “A cors i cobla”, tindrà lloc a les 7 de la tarda a l'Espai MerCATamb el suport de la Regidoria de Cultura. A la primera part, els diferents grups del cartell actuaran per separat. El moment àlgid arribarà a la segona part, quan cantaires i instrumentistes interpretaran conjuntament grans sardanes escrites per a cor i cobla. La Coral Ramon Carnicer repeteix així l’experiència que ja va oferir al públic l’any 2010, llavors molt aplaudida.

 

La cinquena fase de restauració de la col·legiata de Santa Maria d'Organyà ha començat aquest dijous 25 de maig. L'actuació, pressupostada en 170.000 euros, preveu la restauració completa del paviment de l'església, un estudi arqueològic del subsòl, la restauració de la façana principal i el campanar, l'arranjament del cor i la megafonia i la neteja de les vidrieres del temple. La inversió la finança de manera íntegra el Ministeri de Foment a través del Programa de Rehabilitació Arquitectònica.

En l'acte d'inici d'obres, la Subdelegada del Govern, Inma Manso, ha estat acompanyada pel primer tinent d'alcalde d'Organyà, Mariano Carbonell, i per tècnics de l'empresa que executarà els treballs. La previsió, i així ho ha indicat la Subdelegada, és que les tasques es completin durant el segon semestre de l'any.

Per Manso, l'execució d'aquest projecte evidencia el compromís del Govern d'Espanya amb el Patrimoni Històric Arquitectònic i la seva voluntat de dinamitzar mitjançant inversions com aquesta l'economia de zones rurals en què el turisme es configura com a motor econòmic

La col·legiata de Santa Maria d'Organyà és un temple romànic del segle X catalogat des de 2006 com a Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de Monument Històric. El temple; de planta basilical, tres naus i un absis romànic; és un dels monuments del seu tipus més destacats de la província.

 

 

Les obres de la futura estació d’autobusos de Mollerussa han començant aquest dimecres 24 de maig de manera més visible amb els primers moviments de terra per part de dues màquines retroexcavadores que al llarg dels propers dies seran les encarregades de netejar el terreny i posar-lo a punt per l’edificació, segons han informat al consistori responsables de l’obra que du a terme el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

La nova estació, les obres de la qual van ser adjudicades a Copisa per un import de 872.000 euros i amb un termini d’execució de 6 mesos, tindrà una andana lineal amb una capacitat d’estacionament per a quatre autobusos en bateria i disposarà d’una zona per a un autobús addicional així com tres places per estacionament de taxis. L’andana principal, la zona d’espera exterior i l’edifici de serveis de l’estació estaran protegits amb una coberta metàl·lica.

Per complementar l’oferta, l’Ajuntament ha demanat a l’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) la possibilitat que, quan la nova estació entri en funcionament, s’habiliti una segona parada de bus a la ciutat, en concret a la carretera de Torregrossa on ja paren els autobusos de manera provisional durant els dies de la Fira de Sant Josep. Així mateix, també ha plantejat la possibilitat de poder habilitar també una altra parada més, en un punt encara per definir a la zona est de la ciutat.

Paral·lelament a aquestes obres, l’Ajuntament projecta actuar en la millora del carrer de Prat de la Riba, per al qual, a falta de la redacció del projecte definitiu, es planteja que es conservi el doble sentit per no col·lapsar els carrers adjacents que són vies d’entrada i sortida de la ciutat. Per fer possible aquesta doble direcció, s’hauria de suprimir l’aparcament actual d’aquest carrer, que és una banda, el qual quedaria compensat per la construcció d’una zona d’aparcament que es preveu habilitar al terreny contigu a l’estació d’autobusos en paral·lel a la via del tren.

 

 

La decisió de portar al Ple de la Paeria de Cervera la declaració del bisbe de Solsona, Xavier Novell, persona non grata ha generat un seguit de reaccions que, si més no, m’atreveixo a considerar d’interessants.

En primer lloc, la resposta de la ciutadania, en general, ha estat aclaparadorament positiva i de suport a la decisió que vaig prendre. Poques vegades he rebut tant suport a les xarxes socials com aquests dies. També al carrer he sentit el suport de la gent. Tot i que una minoria, també he rebut crítiques amb acusacions per exemple de cacic i mentider o d’un excés d’afany de protagonisme.

I la classe política? Aquí la cosa canvia. I una vegada més la meva ingenuïtat m’ha portat a sentir un punt de decepció important. Puc comptar amb els dits d’una mà els polítics amb responsabilitats importants al país que m’hagin manifestat, i en privat, el seu suport. Les primeres 24 hores van ser de silenci total per part de tots els partits, sense excepció. Tacticisme… a veure què diem no sigui cas que sortim escaldats, hi ha molts votants creients que no els agradarà, no ens posem amb l’Església, aquesta no és la nostra guerra… i així.

He hagut de sentir, amb sorpresa, com alguns polítics opinen que l’hem de criticar però no declarar-lo persona non grata, que no n’hi ha per tant, que és desproporcionat, que hi ha moltes persones molt grans que són creients i que s’enfadaran, que tindrem problemes de protocol, que quina relació quedarà amb els capellans de Cervera, que és una declaració de guerra a l’Església, que les seves declaracions no són il·legals, que li donem l’oportunitat que confirmi si això ho ha dit o no (quan tot està escrit per ell al full parroquial), etc. Tothom quedarà retratat, per les seves declaracions i també pels seus silencis.

Mireu, jo ho tinc molt clar. Estic posat en política des del primer dia per treballar per la gent, per intentar millorar la seva qualitat de vida, per procurar que tothom tingui els seus drets garantits i mai he tingut por. En els sis anys que fa que sóc paer en cap m’he enfrontat als poders fàctics de la ciutat, així que no em faig enrere a l’hora de plantar cara a unes declaracions que pels meus valors atempten contra la dignitat i els drets de les persones. Tant me fa si són legals o no, són reprovables èticament i per mi això és suficient.

Animo i prego a la classe política en general que deixi la calculadora i actuï amb valentia. La nostra societat ho necessita.

 

Més de 200 alumnes de tercer de primària de sis escoles de l’Urgell han participat en diferents tallers a l’Espai Guinovart i a Lo Pardal d’Agramunt. L’objectiu d’aquests era apropar l’art als més joves amb una visita als dos museus de la  capital del Sió dedicats als artistes Josep Guinovart i Guillem Viladot.

Els tallers formen part del XVII Programa Comarcal de Suport a l’Educació, que organitza el Consell i el Servei Educatiu de l’Urgell.

Els alumnes han pogut conèixer de primera mà les tècniques emprades per Guinovart i Viladot en les seves composicions.

L’ens comarcal s’ha fet càrrec del cost de la meitat dels tallers i dels sis autocars que han transportat als alumnes des de les seves escoles a Agramunt.

Cervera ha iniciat les obres de restauració de la façana principal de la Paeria en el marc de les obres de remodelació del centre històric que també preveuen intervencions a l’antiga biblioteca, a l’església de Sant Joan, a la Casa Delmera (antiga escola de música) i al carrer Major.

La intervenció consisteix a netejar les parts de pedra deteriorades, segellar les esquerdes, restaurar els elements escultòrics (mènsules) i substituir lloses dels balcons. Per poder-la dur a terme s’ha hagut d’instal·lar una gran bastida que ocupa tota la façana barroca de la Paeria.

Les obres formen part del projecte de l’1,5% cultural que la Generalitat destina a projectes per a la conservació del patrimoni cultural i històric les quals han suposat una inversió d’1,5 milions d’euros i 500.000 euros més del Pla de Barris.

En aquests moments també s’estan ultimant les obres de remodelació de la plaça i el carrer de Santa Anna i la plaça de Sant Miquel, un tram de 200 metres on es suprimeixen les voreres i s’habilita una plataforma única.

Pàgina 1 de 659