Dijous, 23 Octubre 2014 19:01

Àlex Mases, impulsor de la campanya 'Per una tardor feliç viu la campanya del panís' a Linyola

Valorar aquest article
(0 vots)

“Volem que els turistes coneguin de primera mà la campanya del panís”

L’Àlex Mases de la casa rural La Teuleria de Linyola és una persona emprenedora amb ganes de tirar endavant nous projectes per donar a conèixer el seu poble. Així, és un dels impulsors del pessebre vivent de Linyola i aquest mateix any ha inaugurat el Parc de les Olors en aquesta localitat del Pla d’Urgell, un projecte que es va iniciar fa més d’un any. També ha impulsat la iniciativa ‘Bateig de tractor’ i ara, juntament amb la Cooperativa, presenta  una nova iniciativa amb la qual pretén promoure turísticament la campanya del panís. Parlem amb ell perquè ens expliqui aquesta iniciativa que porta per lema ‘Per una tardor feliç viu la campanya del panís’.

Sí, el nostre objectiu és que tots aquells que ho desitgin puguin viure i conèixer de primera mà un dels moments més frenètics del poble de Linyola i part de la comarca com és la campanya del panís.

Es tracta de buscar les fortaleses del poble i de la comarca i poder-les explicar de forma vivencial com fan per exemple al Delta de l’Ebre amb l’arròs o a Lleida amb la campanya de la fruita.

Aquesta iniciativa, a més, té valor afegit ja que es tracta d’un treball cooperatiu.

 

Què s’ofereix al visitant?

Una jornada d’un dia plena d’emocions frenètiques. En primer lloc pujarem dalt del campanar de Linyola des d’on podrem gaudir de tota la plana de l’Urgell a vista d’ocell, unes 70.000 hectàrees. Després visitarem el tros per veure in situ com treballa la maquinària agrícola més moderna i més puntera del país, de la mà d’Agroserveis Salse. A continuació anirem fins a l’assecador seguint el recorregut que fa el panís. Allí gaudirem d’una visita guiada per les instal·lacions de la Cooperativa del Camp de Linyola i d’una caminada per les dunes de panís. Aquesta és la part relacionada amb la campanya. Per acabar, podrem assaborir una cassola de tros de Linyola, el plat típic de les nostres contrades, així com degustar infusions ecològiques amb herbes del Parc de les Olors i del preuat licor de camamilla de Linyola. A més, aquests que ho desitgin podran rematar la jornada amb el ‘Bateig del tractor’, que consisteix en conduir un tractor i aprendre a maniobrar-lo.

 

A Linyola es produeix molt panís?

Sí, Linyola, amb més de 1.300 hectàrees de panís, és el territori català amb més producció d’aquest conreu. En la campanya de l’any passat es van recollir un total de 33 milions de quilograms de panís.

A banda d’explicar el seu procés productiu també m’agradaria donar a conèixer les propietats medicinals que el panís té, que són moltes com per exemple la regulació dels nivells de sucre en la sang. A la nostra zona però el panís es produeix bàsicament pel consum animal mentre que en altres països com Estats Units o Mèxic o fins i tot Andalusia se’n fa molt per al consum humà.

 

El panís es recol·lecta aquest mes?

Sí, durant l’octubre i alguns dies de novembre. Per aquest motiu la campanya és per una temporada curta. El nostre objectiu és donar a conèixer aquest any la iniciativa per tal de consolidar-la de cara al 2015.

 

Quin preu té la iniciativa?

Demanem que siguin grups de com a mínim 5 persones majors de 16 anys. I el preu és de 38 euros per persona. També oferirem activitats complementàries com pernoctació a la casa rural La Teuleria, visita guiada al Parc de les Olors, excursió a l’estany d’Ivars i Vila-sana, visita guiada a l’Espai Cultural del Canal d’Urgell, entre d’altres propostes.

 

Parlem del Parc de les Olors que vas inaugurar el passat mes de maig. Què s’hi pot trobar?

Es tracta d’un espai actualment d’uns 7.000 metres quadrats que vaig ampliant i on de moment hi ha unes 130 varietats de les quals més d’una vuitantena són plantes aromàtiques i medicinals. El projecte el vaig iniciar fa més d’un any i ara ja va començant a prendre forma. 

 

I el ‘Bateig del tractor’, què és?

Una altra iniciativa turística que permet al visitant sentir-se com un pagès del Pla d’Urgell. En un principi el bateig dura una hora, amb una introducció al vehicle, seguit d’una visita guiada en un dels cinc tractors de què disposen que van des dels 60 fins als 330 cv. Aquesta iniciativa la vaig posar en marxa a principis d’aquest any.

 

Llegit 1069 vegades Darrera modificació el Dijous, 23 Octubre 2014 19:06

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar