Dimarts, 09 Desembre 2014 17:20

Organitzadors del mercat De Prop de Preixana

Valorar aquest article
(0 vots)

“Volem que Preixana sigui referent en productes alimentaris de proximitat”

 

Aquesta setmana el Parlament de Catalunya tenia previst debatre un avantprojecte de llei de simplificació administrativa vinculada al món local i dissabte passat es va celebrar una convenció de micropobles catalans a la Conca de Barberà, l’objectiu és impulsar aquestes localitats perquè puguin continuar existint. De fet, algunes com Preixana (a l’Urgell i amb 400 habitants) ja intenten tirar endavant i donar-se a conèixer impulsant diverses activitats. Una d’aquestes tindrà lloc els dies 13 i 14 de desembre, serà la segona edició del mercat de productes agroalimentaris de proximitat, De Prop. Parlem amb l’alcalde, Jaume Pané; la directora del certamen, Sandra Heras, i un membre de la comissió organitzadora, David Bernat.

Com va néixer el mercat De Prop?

Doncs amb la idea de complementar la Setmana Agrària de la qual enguany celebrarem la quarta edició. Els primers anys, el darrer dia d’aquesta fèiem diversos tastos i el nostre objectiu era fer un pas més i crear un certamen especialitzat on tinguessin cabuda tots els productors de proximitat, així va néixer el mercat De Prop.

 

Enguany repetiu, amb més dies i algunes novetats, això significa que la primera edició fou un èxit?

Sí, sobretot per part dels paradistes. A més, des del consistori treballem perquè Preixana es converteixi en una localitat de referència pel que fa als productes agroalimentaris de proximitat. De fet, aquí durant molts anys hi ha hagut botigues en les quals ha vingut gent d’arreu a comprar, sobretot producte derivat del porc, com Cal Cota o antigament Cal Casimiro. Aquests obradors s’han dedicat des de sempre a elaborar un dels nostres productes tradicionals, el xoriç de Preixana que degustem en el marc de la Festa de Montalbà.

Fa uns anys també es va crear Delicíes de l’Ànec com a marca més referent i aquest any passat vam veure néixer un altre producte exclusiu, la flor de carabassó de Flor de Ponent. I segurament en menys d’un any es crearan un o dos nous obradors.

El fet de comptar amb aquests obradors i l’organització del mercat De Prop i del Tastasons, festival d’estiu que combina música amb tastos, ens converteix en localitat especialitzada en impulsar els productes agroalimentaris de proximitat, en un referent de la demarcació.

 

Centrant-nos en el mercat. Quants expositors hi haurà?

Una seixantena, tots exclusius de l’agroalimentació. La majoria seran de la demarcació de Lleida tot i que també n’hi haurà de Barcelona i de la Conca de Barberà.

 

Amb què es complementarà el mercat?

Amb diversos tastos exclusius, n’hi haurà tres de vins, un de formatge i melmelades, un de cerveses i un d’olis. A la vegada els visitants podran gaudir d’un espai dedicat als gintònics amb ginebra de Cervera. I finalment, l’aula gastronòmica on hi haurà cuiners reconeguts del nostre entorn que elaboraran in situ dos dinars (dissabte i diumenge) i un sopar (dissabte). També hi haurà tres tallers infantils i un concert que amenitzarà la nit de dissabte, aquest anirà a càrrec del jove quartet vallesà The Crabb Apples.

 

Quants visitants espereu?

Unes 5.000 persones tot i que això és molt relatiu. A nosaltres ens interessa que sobretot que els paradistes quedin contents i que els visitants que vinguin estiguin interessats en els productes i les activitats que oferim.

 

Enguany s’allargarà durant tot el cap de setmana?

Sí, ampliem dos dies el mercat amb la idea de professionalitzar-lo. Dissabte al matí celebrem el primer networking, per posar en contacte productors amb possibles compradors. Hi participaran la meitat dels expositors i per l’altre costat hi haurà una quinzena d’empreses entre restaurants, supermercats i botigues online.

 

Com ja heu comentat, a l’estiu organitzeu el Tastasons, quina relació tenen les dues iniciatives?

Es tracta d’un projecte conjunt que pretén desestacionalitzar l’activitat que oferim durant tot l’any a la localitat i sumar la gran aposta cultural dels darrers anys amb elements propis i característics del nostre entorn: productes agroalimentaris de proximitat i qualitat.

 

El passat estiu vau organitzar la primera edició del Tastasons, com va anar?

Vam celebrar cinc sessions i la resposta del públic va ser molt positiva. Hi van passar unes 1.500 persones. La idea és que tingui continuïtat.

 

En un poble de 400 habitants, deu ser difícil organitzar activitats d’aquestes característiques?

La veritat és que sí, és realment molt difícil, sobretot econòmicament. Ja sabem que els principis sempre són complicats però esperem que amb el temps puguin consolidar aquestes iniciatives. De fet, el Tastasons ens va permetre fidelitzar molt públic.

 

Quants sou en l’organització del mercat i el Tastasons?

L’equip executiu està format per vuit persones, es tracta d’un equip derivat de la comissió de festes i altres interessats.

 

 

Llegit 1131 vegades Darrera modificació el Dimecres, 10 Desembre 2014 17:18

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar