Dijous, 13 Octubre 2016 10:15

Dr. Joan Parés, metge-jubilat

Valorar aquest article
(0 vots)
Oferirà una xerrada a la fira d'Alimentació i Salut de Balaguer Oferirà una xerrada a la fira d'Alimentació i Salut de Balaguer

“El cànnabis serà un remei de primer ordre en un futur no gaire llunyà”

 

El Dr. Joan Parés és metge, ara jubilat, i col·labora com a voluntari a la CATFAC (Federació d’Associacions Cannàbiques de Catalunya) realitzant visites a persones interessades en usar cànnabis per motius mèdics o a socis lúdics per a sobre l’ús de la planta. Serà un dels ponents de la fira d’Alimentació i Salut de Balaguer, que se celebrarà els dies 22 i 23. 

Per què va començar a investigar el cànnabis com a planta medicinal?

Perquè la meva dona va patir un càncer de pit i en fer quimioteràpia va trobar gran ajuda en el procés. D’altra banda cal dir que jo n’era usuari recreatiu i terapèutic, no mèdic, des dels 20 anys, ara en tinc 69.

 

Quins són els beneficis mèdics què aporta la marihuana?

La marihuana té moltes substàncies amb propietats mèdiques: antiàlgiques, antiinflamatòries, ansiolítiques, inductores de la gana, inductores del son... Només una, el THC (tetrahidrocannabinol), té propietats psicoactives. Podeu consultar la pàgina web de la IACM (Asociación Internacional de Cannabis Medicinal) www.cannabis-med.org i la pàgina web de la SEIC (Sociedad Española de Investigación sobre Cannabinoides) www.seic.es per ampliar sobre aquest tema.

 

Què és el sistema endocannabinoide?

És un sistema biològic present en els animals que serveix per mantenir el bon funcionament (homeòstasi) del metabolisme cel·lular. És un sistema descobert a finals del segle passat i que es poc conegut. Per qui vulgui ampliar aquesta informació pot veure l’excel·lent  vídeo del professor Manuel Guzman a la pàgina web  web del Observatorio Español de Cannabis Medicinal: http://oedcm.com/NUEVAWEBOEDCM/

 

Tot i els seus beneficis terapèutics, sí que és una droga...

Es clar que sí. Què vol dir ser una droga? La paraula droga, tal i com explica el Dr. Joan Coromines en el seu diccionari etimològic, vol dir substància que tan pot ser un remei com un verí. Gairebé tot el que es ven en una farmàcia o en una herboristeria pot ser bo o dolent segons les indicacions, les dosis, l’edat, els antecedents clínics…

 

Consumir cànnabis tan sols com a motiu lúdic és perjudicial?

Depèn de si es fa amb coneixement i intel·ligència o si es fa amb imprudència i/o ignorància. El realment important és tenir cultura i seny, lo pitjor és la ignorància i el més nefast és menysprear el que s’ignora, en això consisteix l’estupidesa segons la va definir un gran poeta i és el que fan els partidaris de la prohibició.

 

Quines són les principals conclusions dels seus 7 anys de feina amb el cànnabis?

Que hi ha molt per aprendre i que els prejudicis i les pors són signe d’esclerosi mental. D’altra banda ara i avui no es pot dubtar que el cànnabis serà un remei de primer ordre en un futur no gaire llunyà. A més en aquests 7 anys he pogut ajudar a moltes persones, sobretot amb dolor crònic, a millorar el seu dia a dia.

 

Creu que s’aconseguirà legalitzar?

Com ja s’ha vist en altres països la legalització del cànnabis medicinal es molt propera i la del cànnabis recreatiu li seguirà perquè a més de recreatiu és terapèutic, és a dir acompanya, ajuda a viure millor a moltes persones amb petits dèficits del seu sistema endocannabinoide.

 

Segons un informe recent de l’ONU, el 3,9% de la població mundial consumeix cànnabis, creu que amb la seva legalització s’incrementaria aquest percentatge?

És possible que augmenti perquè ara no hi ha estadístiques fiables, moltes persones oculten el seu consum per por al que diran. Als USA ja fa temps que en alguns estats el cànnabis és legal pel consum mèdic i no s’ha apreciat cap augment ni perill en el consum recreatiu. Aquestes pors són pròpies de mentalitats pusil·lànimes, tenir por a la llibertat és propi de dogmatismes anacrònics.

 

Com valora que la Fiscalia acusi a l’activista balaguerí Josep Pàmies d’un delicte contra la salut públic, li demani 16.000 euros de multa i dos anys de presó per cultivar marihuana per a ús terapèutic? 

És una mostra més de la ignorància i l’estupidesa d’algunes autoritats que viuen còmodament instal·lats en els prejudicis, sense cap base científica ni humanista.

Llegit 750 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar