Divendres, 11 Novembre 2016 09:55

Josep Àngel Figuerol, del GER, i Antonio Ayguadé, del Club Futbol Balaguer

Valorar aquest article
(0 vots)
Josep Àngel Figuerol i Antonio Ayguadé. Josep Àngel Figuerol i Antonio Ayguadé. Laia Pedrós

El Grup Escènic Recreatiu (GER) i el Club Futbol Balaguer preparen un obra de teatre per commemorar el centenari del futbol a la ciutat. Hi participen una quarantena de persones i el resultat es podrà veure els dies 26 i 27 de novembre al Teatre Municipal. Una bona ocasió per riure i recordar vells temps. Josep Àngel Figuerol (J.A. F.) és el director del Grup Escènic Recreatiu (GER) de Balaguer i Antonio Ayguadé (A.A.) és el president del Club de Futbol Balaguer. Parlem amb ells perquè ens expliquin com va sorgir la idea de dedicar una obra de teatre al centenari del futbol a la ciutat?

J.A.F. - El president del Club Futbol Balaguer ens ho va demanar i després de moltes insistències vam acceptar. Llavors l’Esteve Biel i el Juanito Llobet van escriure una petita obra de teatre amb diversos esquetxos. 

A.A. - És una obra que ens fa moltíssima il·lusió a tots plegats, des dels socis, el club, els jugadors i el grup de teatre. Esperem que el públic gaudeixi de rialles a dojo. 

 

Molta comèdia?

J.A.F. -  Sí, comèdia tota. Al GER no fem mai drames, el GER està especialitzat en comèdia. 

 

Quin és l’argument?

J.A.F. - El muntatge trasllada al públic 50 anys enrere, quan se celebrava el 50è aniversari del futbol a la ciutat. Llavors hi havia el trofeu general Moscardó (veure cartell) i l’obra comença precisament amb el partit d’anada de la semifinal d’aquest. Seguidament succeeixen una sèrie d’incidències, que no revelarem per no desvetllar l’obra, i el president del club convida a tothom a Cal Xerricló i a la Rosaleda. Hem de recordar que fa 50 anys els socis del Club Futbol Balaguer tenien dret a entrar de forma gratuïta a la Rosaleda. 

Els espectadors veuran futbolistes de l’època, futbolistes actuals... Entre els futbolistes de l’època hi ha l’Isidre Torné, el Xepis així com el Gabriel Pérez, un àrbitre que encara a dia d’avui s’hi dedica...

 

Ha estat complicat recordar els vells temps?

J.A.F. - Més que complicat diria que hem tingut poc temps. Des del GER estàvem preparant una altra obra, que vam deixar de costat i vam començar a assajar aquesta del centenari. Vam començar al setembre i el Juanito Llobet i l’Esteve Biel van escriure-la durant l’estiu. 

Amb poc temps és complicat ja que, per exemple, a la festa que té lloc a la Rosaleda apareixen actuacions musicals que costen d’assajar, necessiten el seu temps. 

A més, tots els que som del món del teatre aficionat més o menys ho anem agafant perquè ja estem acostumats, però tots els actors que hem incorporat del futbol necessiten més assajos tot i que he de reconèixer que s’hi esforcen i estan molt il·lusionats. Si que és cert que estan acostumats a sortir davant del públic, perquè cada diumenge juguen al futbol, però fer teatre no és el mateix. A mi em va passar el mateix, vaig començar al teatre darrere i quan el Juanito em va dir que aniria al davant (l’any 2003), vaig passar molta vergonya, i continuo passant-la. Sempre una certa vergonya la tens, però la superem. La veritat és que quan estem dalt l’escenari gaudim, gaudim també quan assagem i el dia que fem l’obra encara gaudim més, perquè veiem la gent que no para de riure i s’ho passa molt bé.

A. A. - Als jugadors els ha costat sobretot trencar el gel. Són molt joves, amb una certa vergonya de sortir en públic. 

 

Quanta gent participa en el muntatge?

A. A. - Una quarantena de persones. 

Estic segur que l’obra agradarà molt. Sortirà bé perquè comptem amb  un equip que té molta experiència, que fa les coses ben fetes i que és el GER.

J.A.F. - A nosaltres ens fa especialment gràcia col·laborar amb una altra entitat de Balaguer. Al començament escriure una obra ens feia certa peresa perquè no sabíem si ens sortiria bé i és molt diferent agafar una obra i assajar-la, que fer-la.

 

Podríem dir que aquestes noves incorporacions (els jugadors del Club Futbol Balaguer) és un primer pas per a la renovació generacional del GER?

J.A.F. -Estaria bé agafar gent nova perquè això realment costa molt. Ara hi ha altres diversions. Quan nosaltres érem joves a Balaguer podies anar al centre excursionista, al teatre, a l’orfeó i poca cosa més. Perquè per no haver-hi, no hi havia ni televisió. Llavors al teatre hi havia molta gent jove. Ara també hi ha molta més gent que estudia fora i si passa això, el GER es queda penjat perquè no pots assajar tres cops per setmana, estan estudiant a Barcelona. 

A. A. - Al futbol temps enrere havíem aconseguit ser més de 800 socis i avui som només 390. La situació canvia. Abans hi havia juntes de 20 persones i avui som 8 persones escasses. Les tendències de la gent canvien. 

 

Què es farà amb els diners que es recullin de l’obra?

J.A.F. -Tots els beneficis els donarem al Club Futbol Balaguer. 

 

Els actes del centenari del  futbol a la ciutat finalitzen amb aquesta obra?

A. A. - No, s’allargaran fins al 30 de maig, que és quan acaba l’any futbolístic. La darrera activitat que durem a terme serà una jornada dedicada al futbol que acabarà amb vermut popular. També volem fer un sopar popular tot i que encara hem de concretar el dia. 

Llegit 687 vegades Darrera modificació el Divendres, 11 Novembre 2016 09:57

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar