Dijous, 25 Maig 2017 09:32

Doctor Josep Mª Laïlla, fill adoptiu d'Agramunt

Valorar aquest article
(0 vots)
Doctor Laïlla Doctor Laïlla Cedida per la consulta del Dr. Laïlla.

“Enguany he rebut els dos millors reconeixements que pot aconseguir una persona”

 

Josep Maria Laïlla Vicens (Barcelona 1948) és doctor en medicina i cirurgia, especialitzat en obstetrícia i ginecologia. Té una trajectòria professional excel·lent, és autor de més de 200 articles científics i ha rebut 14 premis en l’àmbit nacional i internacional així com diversos reconeixements entre els quals s’ha de destacar president d’honor de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia (2001-2004) i president i medalla d’honor de la Societat Española de la mateixa especialitat (2011-2015). L’Ajuntament d’Agramunt celebrarà un ple extraordinari aquest dissabte 27 de maig per nomenar-lo fill adoptiu de la vila. La capital del Sió tindrà tres fills adoptius: Laïlla(2017), l’artista Josep Guinovart (2002) i el mestre i polític Marcel·lí Domingo (1931).

 

Com es va sentir quan el van fer coneixedorde la proposta, que compta amb la conformitat de tots els grups municipals del consistori?

Em vaig emocionar moltíssim perquè no m’ho esperava. A més, la reacció dels veïns ha estat molt bona, en tot moment m’han mostrat el seu suport i m’han fet arribar felicitacions, fet que m’ha emocionat molt.

 

Com va saber que volien nomenar-lo fill adoptiu?

El batlle d’Agramunt, Bernat Solé, es va posar en contacte amb mi per fer-me saber que hi havia una proposta a nivell de comunitat de fer-me fill adoptiu de la vila i que des de l’Ajuntament volien tirar-la endavant. Vaig acceptar encantat.

He de recordar que fa un temps la revista local Sió ja va fer aquesta proposta i des de llavors s’hi ha anat treballant. Jo però no hi mostrava molt interès però quan m’ho va anunciar l’alcalde, em va fer molta il·lusió.

 

Un any de reconeixements importants, ja que recentment també ha estat nomenat Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya?

Sí, estic ocupant el lloc del doctor Barraquer. La veritat és que enguany he rebut els dos millors reconeixements que pot aconseguir una persona. D’una banda, el reconeixement en l’àmbit humà per part dels veïns d’Agramunt i de l’altra, el reconeixement en l’àmbit científic i professional de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

 

Quina és la seva relació amb Agramunt?

La meva mare, Teresa Vicens Carbonell, era filla d’Agramunt i tres dels meus quatre avis també eren originaris de la vila.

A Agramunt hi tinc casa i sempre hi he anat, és com una altra casa, que no segona residència. A la capital del Sió hi mantinc la colla d’amics de quan érem joves amb qui sovint ens reunim per dinar, fer botifarrades o caragolades... hi tinc molt bona relació.

En aquests moments tinc la casa d’Agramunt en obres i només baixo un cop a la setmana per veure com avancen però generalment m’hi estic amb la família la segona quinzena d’agost així com diversos caps de setmana durant l’any.

 

Per què va decidir estudiar medicina i especialitzar-se en obstetrícia i ginecologia?

La meva mare i la meva àvia eren llevadores, tot i que d’una altra època, i el meu pare era metge. Sempre havia tingut clar que volia estudiar medicina i així ho vaig fer, vaig acabar la carrera l’any 1971 i llavors vaig cursar l’especialitat, entre 1972 1976. He de reconèixer que no té res a veure l’actual especialitat amb la qual jo vaig fer, ha evolucionat moltíssim.

 

En quin sentit ha canviat?

Pel que fa a l’obstetrícia, una de les especialitats mèdiques més antigues que existeix ja que hi és des de la creació de l’home i la dona, abans era l’acompanyament a una partera mentre que ara és una medicina més científica on tenim en compte el fetus des d’abans de néixer.

Pel que fa a la ginecologia, hem passat de tractar només la menstruació a ser referents a nivell mundial tant en temes de reproducció com de càncer. 

 

Durant tots aquests anys dedicats a la professió deu haver viscut moltes anècdotes. Alguna de curiosa?

He estat 24 anys cap de servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Déu, després d’haver passat per l’Hospital Clínic (12 anys) i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, així que sí, he viscut molts casos, podria arribar a escriure un llibre. Aquests però no sempre són agradables també n’hi ha de desagradables. 

Llegit 561 vegades Darrera modificació el Dilluns, 29 Maig 2017 16:22

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar