Divendres, 07 Juliol 2017 13:48

Núria Toledo, presidenta de l’Associació Admiral’s Cup Lights

Valorar aquest article
(1 Votar)
Núria Toledo. Núria Toledo. Laia Pedrós

“Demanen als participants que eliminin o redueixin al màxim el consum d’alcohol”

 

 

Núria Toledo és la presidenta de l’Associació Admiral’s Cup Lights, entitat que organitza la festa de la Transsegre de Balaguer i que el proper cap de setmana, del 7 al 9 de juliol, celebrarà la seva 33a edició. Una de les principals novetats d’enguany és la restricció en el consum d’alcohol durant la baixada de les embarcacions per les aigües del riu Segre ja que s’intensificaran els controls d’alcoholèmia.

La festa de la Transsegre arriba enguany a la seva 33a edició. Com ha canviat en aquestes més de tres dècades?

La festa ha crescut en nombre de participants així com la seva procedència, abans era una festa molt local i comarca mentre que ara és una festa internacional. Cada any comptem amb la participació de colles d’Holanda, Irlanda.... És curiós ja que ens coneixen més de zones remotes que no hauríem imaginat mai que d’altres indrets propers.

També ha canviat l’edat dels participants a la baixada, abans hi havia persones més grans mentre que ara la majoria de les colles estan formades per joves. Aquest és un dels motius pels quals enguany imposaren unes mesures més estrictes pel que fa al consum d’alcohol.

 

Enguany s’intensificaran els controls d’alcoholèmia?

Sí, de fet consumir alcohol en la baixada ha estat sempre prohibit. Tot i que hem intentat evitar-ho, és cert que sempre hem estat molt flexibles. Enguany però des del Departament d’Interior ja ens han notificat que els Mossos d’Esquadra faran controls d’alcoholèmia als conductors dels vehicles que transportin embarcacions. Des de l’organització demanem que els tripulants eliminin o redueixin al màxim el consum de begudes alcohòliques, sobretot per temes de seguretat i per tal d’evitar hipotèrmies. Entenc que algú pot fer un parell de cerveses abans d’iniciar la baixada però en els darrers anys hem arribat a un consum d’alcohol massa elevat en el descens al riu.

 

Incorporeu alguna altra mesura de seguretat?

Sí, les polseres que donem als tripulants estaran identificades amb el número de la seva embarcació i a més els demanarem el telèfon d’una persona de contacte externa a la baixada.

També hem incrementat la seguretat per millorar els accessos i controlar que totes les embarcacions arriben, sobretot el dissabte. Enguany totes les embarcacions hauran d’arribar a la platgeta de Sant Llorenç de Montgai, no podran sortir del riu abans ja que el pas estarà bloquejat. D’altra banda, els conductors dels vehicles que recullin les embarcacions no podran entrar fins que l’embarcació arribi per tal de no col·lapsar l’entrada.

 

Quanta gent espereu en l’edició d’enguany?

En les últimes edicions hem mobilitzat unes 3.000 persones i un màxim de 275 embarcacions. Estem tancant inscripcions però encara queden els de darrera hora que, com sempre, són els d’aquí. Com a curiositat dir que aquest any molts dels participants ens porten una fotocòpia del passaport enlloc del DNI ja que el tenen caducat i no tenen cita prèvia per poder-lo renovar fins als mesos de setembre i octubre.

 

I en l’organització quants sou?

Entre 10 i 15 durant l’any mentre que el cap de setmana de la Transsegre podem arribar a la setantena. He de destacar que l’organització ha canviat molt en els darrers anys, ara tenim dues franges d’edat molt diferenciades, els que ja tenim entre 40 i 50 anys i els de 18-20 anys. Ens falta la franja del mig, que no acabem d’aconseguir que s’involucri amb la festa. Des d’aquí faig una crida perquè si hi ha alguna colla interessada en formar part de l’organització, es posi en contacte amb nosaltres, estaríem encantats. Les generacions més antigues demanem ja un relleu generacional però tampoc podem carregar els joves de 18-20 anys amb tota la feina i la responsabilitat.

 

Quines activitats paral·leles heu preparat al descens pel riu Segre?

Divendres a 2/4 d’11 de la nit gaudirem d’una actuació de la companyia de dansa de Montse Miret. Cada any convidem a una escola o entitat diferent de la ciutat perquè ens ofereixi un espectacle de dansa o de rítmica. Els deixem carta lliure i els facilitem les diferents instal·lacions. Acabarem la nit amb la música dels ja habituals de la festa, els dj’s Lokito, Oriol Garcia i Dubsound. D’aquests últims he de dir que són dos i un d’ells, l’Eduard, forma part de l’organització des de que tenia 4 anys, encara el recordo amb només 6 o 7 anys dirigint el trànsit. Generalment la nit del divendres és més per als joves.

Dissabte les actuacions musicals començaran a partir de 2/4 de 12 de la nit i comptarem amb 13 July, Rock tambuls, Sixtus i el dj Paco Pil. El dissabte la gent ens demana música més balladora i de festa major.

Llegit 439 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar