Dimecres, 11 abril 2018 17:11

Sílvia Colomé, periodista i autora de la novel·la 'La llegenda del Carreró'

Valorar aquest article
(0 vots)
Sílvia Colomé amb la novel·la. Sílvia Colomé amb la novel·la. Pagès Editors

"La Blancallum ajuda a la Salgar a treure tota la llum i la força que porta dins"

 

‘La llegenda del Carreró’ és la primera novel·la de la periodista Sílvia Colomé. Es tracta d’una novel·la de realisme màgic ambientada a la zona de Montgai i del Sió en el segle XII, que recorda la saviesa ancestral de la dona malgrat les circumstàncies i l’època que li toca viure. Colomé és també la gestora de Lo Carreró de Montgai.

Com va sorgir la idea d’escriure aquesta novel·la?

Un dia vaig visitar el Carreró de Montgai on vaig coincidir amb l’artista Lily Brik, que en aquell moment estava pintant el primer dels dos murals que es poden veure a l’espai. Em van comentar que volien donar a l’espai un discurs i em van proposar que escrigués la història del Carreró.

Vaig començar a parlar amb els veïns del  poble i a investigar però hi ha poca documentació històrica ja que la que existia va desaparèixer durant la Guerra Civil i la que queda la recull la historiadora Dolors Domingo en el llibre ‘Una frontera interior. Montgai i Butsènit a l’edat mitjana’. Llavors vaig proposar fet un contingut de ficció i realisme màgic creant la llegenda del Carreró.

 

Quins personatges hi apareixen i quin és l’argument de la novel·la?

Les grans protagonistes són dues dones: la Blancallum i la Salgar. La primera és un personatge fantàstic, una dona d’aigua, un ésser de la mitologia catalana que vesteix túniques i les renta a la nit, es pentina els seus llargs cabells i té una bellesa notòria. En el cas de La llegenda del Carreró, la Blancallum és filla de la boira i l’últim raig de llum i representa la inspiració, és a dir, les persones que contacten amb ella aconsegueixen treure tota la força, la saviesa i la llum que porten dins.

El segon personatge principal és la Salgar, una nena que neix al Carreró i que fa el recorregut vital fins a l’edat adulta al costat de la Blancallum, que l’acompanya en el trajecte i l’ajuda a convertir-se en una dona estable i forta. Entre les coses que aprèn la Salgar en aquest recorregut destaca el procés d’elaboració del sabó.

 

Cal recordar que Montgai celebra des de fa una dècada la ‘Net. Fira del Sabó’, que pretén recuperar i donar a conèixer el procés d’elaboració del sabó artesanal. Segons el Costumari Català, la tradició sabonera és especialment rellevant a Montgai a la meitat del segle XIX quan hi havia una fàbrica de sabó i, a més, es practicaven dos oficis ja perduts relacionats amb la indústria sabonera com són els morcaires i les barrellaires. 

Tant la Blancallum com la Salgar es poden veure al Carreró, veritat?

Sí, la Blancallum es troba esculpida a la porta de ferro d’entrada i és la que dona la benvinguda als visitants mentre que la Salgar es veu plasmada a les parets del Carreró, en els dos murals que ha fet l’artista Lily Brik, es pot veure de petita i de jove.

 

Ha estat difícil el procés de creació?

Sí, tenint en compte que soc de Barcelona i que el món rural no m’és habitual i molt menys encara el de Lleida. He estat un any buscant i recopilant informació, he fet un intens treball de documentació històrica. M’ha ajudat molt la historiadora Dolors Domingo i he llegit bastants textos sobre la història de la Catalunya Nova, ja que la narració s’emmarca en l’època medieval, el segle XII, i volia que fos totalment verídica en aquest sentit. També he parlat amb nombrosos veïns entre els quals hi ha la mestra sabonera Maria Àngels Prats, que m’ha revelat tots els secrets de l’elaboració dels sabó i de la importància de la planta de la barrella. Finalment, m’he impregnat de la natura, del món rural i dels elements característics del territori com la boira i el llenguatge, durant un any he vingut gairebé quasi cada cap de setmana a Montgai. En aquest sentit, a la novel·la hi apareixen frases i expressions de la zona i tots els espais de l’entorn nomenats existeixen o existien al segle XII com la Font Amarga o el Tossal del Moro, entre d’altres. El meu objectiu és que quan els veïns de Montgai i del voltant llegeixin la novel·la, reconeguin la zona i se la sentin seva però a la vegada que el relat sigui universal i arribi a tothom.

 

Quin missatge pretens donar al lector?

La superació personal i el coneixement d’un mateix així com treure les dones de l’oblit. La novel·la pretén recordar que totes les dones que tenim els coneixements ancestrals dins i només necessitem el convenciment personal per treure’ls i aconseguir així ser persones completes. En aquest sentit, la Blancallum ajuda a la Salgar a treure tota la llum i la força que porta dins.

 

Presentaràs la novel·la a Montgai?

Sí, el dissabte 21 d’abril a les 7 de la tarda al mateix espai de Lo Carreró. Diria que serà la presentació més sentimental i autèntica de totes perquè tindrà lloc a l’espai on succeeix la novel·la. A més, el diumenge 22 d’abril, coincidint amb la Net. Fira del Sabó de Montgai, durant el matí tindré una parada de venda d’exemplars i els signaré a Lo Carreró. 

 

A banda d’escriure la novel·la, seràs també la gestora de l’espai cultural de Lo Carreró, recuperat en els darrers anys. Quines activitats tens previst organitzar-hi?

Sí, em vaig presentar al concurs i l’Ajuntament me l’ha adjudicat. Lo Carreró és un espai de creació artística i de dinamització cultural que pot acollir nombroses activitats, des de concerts, conta contes, màgia (no oblidem que Montgai és el poble de la màgia i organitza una fira d’aquesta temàtica), observació d’estrelles, maridatges, degustacions de vins (a l’espai hi ha dos cellers), entre altres. De moment però l’espai encara està en obres, espero que acabin durant el mes de maig. S’està adequant la casa adjacent. Cal Trago, un espai cobert i tancat, per tal que Lo Carreró pugui acollir activitats durant tot l’any.

Llegit 275 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar