Dijous, 09 Agost 2018 11:31

Eduard Viver, aficionat a la natura i a l’ornitologia i impulsor del projecte dels estimaocells

Valorar aquest article
(0 vots)
Eduard Viver. Eduard Viver. Laia Pedrós

“Els estimaocells reuneixen els valors de comunitat, biodiversitat, reciclatge i art” 

 

Eduard Viver és metge forense de professió i un aficionat a la natura i a l’ornitologia. És també l’impulsor del projecte dels estimaocells amb el qual ha aconseguit que els pagesos i propietaris de cabanes de Vallbona les cedeixin per habilitar-hi observatoris de fauna. Ara, el poble, a banda de ser turístic, és també un referent de l’ornitologia.

Des de fa deu anys, Vallbona de les Monges acull cada estiu les jornades culturals. Aquestes tenen l’objectiu de dinamitzar el poble i crear vincles entre els veïns. Una de les activitats més multitudinàries és el taller de reparació dels estimaocells. Com van néixer i què són?

En el marc de les jornades culturals de Vallbona, l’any 2012 vam organitzar un taller de construcció d’espantaocells per tal de recuperar la figura humana als horts amb material reciclat. Després de construir-ne una desena, vam decidir que calia donar-los-hi un sentit positiu i aplicar una psicologia inversa, com diuen alguns. Llavors els vam convertir amb els estimaocells. Es diferencien dels primers perquè tenen una caixa-niu on hi poden criar els ocells i menjadors amb menjar i aigua. Així, els ocells hi poden beure, menjar i criar. I així va néixer el projecte d’estimaocells. A Vallbona de les Monges actualment en tenim 32 i el nostre objectiu és compartir el projecte amb tot Catalunya i amb els pobles veïns. Ara ja hi ha estimaocells al Bruc, a Bellpuig, a l’estany d’Ivars i Vila-sana, a la Figuerosa...

A Vallbona de les Monges la principal funció dels estimaocells és fer comunitat, el dia de la seva reparació ens reunim gairebé tot el poble. A banda del valor de la comunitat també té el valor de la biodiversitat, perquè les caixes-niu funcionen, el reciclatge també perquè tothom guarda les velles camises i els pantalons i, finalment, el valor artístic, aquell que fa parar a la gent, veure i preguntar per conèixer el projecte.

 

Precisament aquesta iniciativa ha donat peu a altres projectes relacionats amb la biodiversitat?

Sí, la peculiaritat dels estimaocells a Vallbona de les Monges és que cada un d’ells representa una família del poble i la suma dels més de 30 estimaocells suposa la suma de tots els propietaris i, per tant, de tot el territori ja que tots són pagesos i tenen finques. A partir d’aquí i amb la voluntat d’afavorir la biodiversitat, entrem en projectes més potents pròpiament de fauna. Concretament estem fent observatoris de fauna, unes petites estructures amb vidres espia aprofitant cabanes antigues. Tothom ha cedit les seves finques per fer aquests observatoris i ja en tenim 11. Fins i tot ve gent de fora a fotografiar els ocells.

 

Podríem dir que Vallbona de les Monges se situa en el mapa dels aficionats a l’ornitologia?

Sí, nosaltres som aficionats a l’ornitologia i orgullosos de ser-ho ja que té un avantatge, no hi ha un  tema lucratiu darrere que distorsioni el projecte i això ens permet treballar amb tranquil·litat. Ara ens ve gent i fotògrafs de Prats de Lluçanès, Reus, Tarragona i Pineda de Mar, entre d’altres.

 

Es poden veure moltes espècies a Vallbona?

El nostre territori no té molts ocells però sí que té un fet molt important, la sequera. Aquesta permet concentrar aquests pocs ocells en aquestes basses, en aquests observatoris. Tota la fauna la concentrem en aquests punts d’aigua, que són basses naturals a la roca, i allí portem les persones, fet que ens permet viure de cara a la fauna i no d’esquena a la fauna.

 

Alguns dels ocells que hi podem trobar?

D’ocells n’hem censat fins a una vuitantena i de fotografiats ja en tenim una seixantena. A l’estiu tenim, per exemple, la tórtora europea, el mosquiter pàl·lid, l’oriol, l’abellarol i a l’hivern és molt bonic veure el pinsà mec, entre d’altres. La gràcia és que des dels observatoris de fauna es tots poden veure a un o dos metres de distància. De fet, el nostre objectiu és eixamplar la base i que tothom tingui ganes de veure els seus ocells.

 

L’èxit dels observatoris de fauna us ha portat també a idear observatoris de fauna mòbils amb material reciclat.

Sí, realment diuen que els invents arriben de la necessitat. Quan tens necessitat d’alguna cosa és quan avances i ets més creatiu. Nosaltres hem tingut la necessitat de crear un mòbil portàtil d’observatori de fauna. Això ha coincidit amb el projecte de soterrament de contenidors i la generació d’un excedent de contenidors de grans dimensions. N’hem adquirit alguns i els hem convertit en observatoris de fauna, els hem pintat, els hem camuflat, els hem adaptat perquè pugui haver-hi una persona i hem col·locat un vidre espia.

Llegit 212 vegades Darrera modificació el Divendres, 10 Agost 2018 08:29

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar