PP
Dijous, 27 Setembre 2018 17:50

Anna Ribó, artista, artesana i mestra

Valorar aquest article
(0 vots)
Anna Ribó amb algunes de les seves creacions. Anna Ribó amb algunes de les seves creacions. Laia Pedrós

"Amb aquests 'souvenirs' mostro la meva estima pel poble d'Agramunt"

 

L’Anna Ribó és artista, artesana i mestra. Des de fa més d’una dècada crea els souvenirs d’Agramunt, inspirats en els elements més característics de la capital del Sió: el torró, la xocolata, l’església de Santa Maria i el Pilar d’Almenara. Tenen valor afegit perquè cada peça és única i elaborada de forma totalment manual.

 

Com va començar a dissenyar aquests detalls turístics?


Tot va començar ara fa 13 anys. Vaig muntar la meva primera exposició de pintura i llavors vaig decidir crear petits detalls de record relacionats amb el poble d’Agramunt que no existissin, així van néixer els primers torronets i xocolates. L’exposició va ser durant el mes de setembre i la primera parada va arri- bar un mes després, per la Fira del Torró. Abans però havia estudiat batxillerat artístic i disseny de gràfica publicitària i de petita anava a tallers de pintura i de modelatge. Amb el temps he canviat els materials i la tècnica utilitzada. Actualment ofereixo una vintena de detalls diferents relacionats amb Agramunt, la majoria són imants i didals en diferents versions: el torró, la xocolata, el torró i la xocolata junts en una cullera de fusta, el caragol, entre d’altres. les darreres novetats són la imatge de l’església de Santa Maria i del Pilar d’Almenara en fusta. També faig postals, llapis, clauers, espelmes...

 

Quin material utilitza?

Treballo amb pasta de paper i pasta de fusta.

 

Com és el procés de creació?


Totes les peces estan fetes sense motlles i de forma artesana, de manera que cada creació és única. Agafo la pasta de paper i la vaig modelant, més o menys que totes tinguin la mateixa mida, llavors ho deixo assecar de forma natural. Després ho pinto i hi poso el vernís, torno a deixar assecar i enganxo l’imant.

 

Com combina la feina d’artista amb la de mestra?


Ho vaig combinant amb la feina, segons l’època. Ara hi ha força fires i hi he de dedicar més temps. La darrera setmana d’agost vaig començar la producció de la temporada.

 

Participa en moltes fires?


No, en tot l’any participo a mitja dotzena sent la més destacada la del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt, que enguany se celebrarà del 12 al 14 d’octubre. Aquest 2018 també he anat a la Fira de l’Ametlla de Vilagrassa i a la Fira de la Vinyala, la Fira del Cargol de Vinya a Òdena i 
al novembre acostumo a assistir a la Fira de
la Perdiu
de Vilanova de
Meià. En
 cada cer
tamen intento adaptar-me al que
és típic del lloc, 
per exemple, a Vilagrassa oferia didals amb ametlles i saquets d’ametlles en imant.

 

On més es poden trobar les seves peces?


A l’Oficina de Turisme d’Agramunt com a souvenirs i també en alguns establiments de la vila. A més, he fet algunes creacions per encàrrec, Internet i les xarxes socials ens permeten obrir-nos al món, sobretot dissenys adaptats a partir d’algunes peces ja creades. Recentment he estrenat compte a Instagram (@agramuntsouvenirs) per arribar a un públic més jove i també estic a Facebook.

 

Creu que la gent valora les creacions artesanes i úniques?


En general crec que no, l’artesania no està prou valorada i menys a la teva zona d’influència. Tot i això hi ha persones que mostren la seva sensibilitat pels detalls artesans.

 

Ja diu el refrany: “Ningú és profeta a casa seva”.

Amb els caragols la gent em fa moltes bromes. Em pregunten si el preu va a kg i em diuen que ho poden fer ells mateixos. Abans callava però ara els convido a fer-ho. Crec que s’hauria de valorar més allò fet a mà.

 

Si no treballes de mestra, podria dedicar-se al sector artístic?


Amb les peces que creo no, és totalment insostenible i inviable. si ho combinés amb la pintura i altres tècniques artístiques, encara podria intentar-ho però els souvenirs són per a mi un plus afegit i un hobbie. Tot i que ara m’he especialitzat potser més amb aquestes peces de modelatge, continuo fent altres coses ja que em considero una artista polifacètica. De fet, en el marc de la Fira de l’Ametlla de Vilagrassa, juntament amb altres artistes d’Agramunt, vaig exposar obra no- va de pintura.

 

Cada any Vilagrassa s’agermana amb un municipi de la comarca de l’Urgell i enguany va ser Agramunt. Fa moltes exposicions?


Fins ara ho tenia bastant parat perquè en els darrers cinc anys he estat estudiant magisteri a distància mentre treballava. Ara però ja he acabat i vull tornar a dedicar-m’hi i activar la pintura tot i que encara no sé si exposaré les peces.

 

Què li ha aportat l’art?

Allò que no puc expressar en paraules ho expresso a nivell artístic, ja sigui amb una pintura, una fotografia, una petita escultura.... Amb els souvenirs mostro la meva estima per Agramunt i ajudo a portar la imatge del poble arreu.

 

Llegit 239 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar