Dijous, 25 Octubre 2018 14:06

Òscar Pont, inventor de Ciclomark

Valorar aquest article
(1 Votar)
Òscar Pont mostrant el prototip en una bicicleta. Òscar Pont mostrant el prototip en una bicicleta. Laia Pedrós

"Només que salvés una vida ja em donaria per satisfet"

 

Òscar Pont Cervilla és un veí de Tàrrega que ha inventat i patentat Ciclomark, un sistema de seguretat per als ciclistes que pretén reduir els accidents de trànsit. Pont hi ha estat un any treballant en aquest marcador temporal de carreteres i ara busca un distribuïdor per posar-lo al mercat.

Com va sorgir la idea de crear aquest sistema de seguretat per a ciclistes?

Passo moltes hores conduint per les carreteres i em vaig adonar de la perillositat que suposen alguns trams per als ciclistes, sobretot els canvis de rasant o les corbes tancades, entre accessos i altres. Llavors vaig estar informant-me i investigant i vaig veure que no existia cap producte d’aquestes característiques, això i el fet que cada cop es produeixen més accidents i que els ciclistes estan totalment indefensos a la carretera, em va decidir i vaig posar-me mans a l’obra. Després d’un any de fer recerca, investigar, viatges, reunions i molts tràmits, he aconseguit fer aquest prototip  i patentar el Ciclomark, projecte que també té aprovat l’estudi de viabilitat.

 

Per què Ciclomark?

‘Ciclo’ de ciclistes i ‘mark’ de marcador de carreteres.

 

Com funciona el Ciclomark?

El Ciclomark és un dispositiu que s’incorpora a la part posterior de la bicicleta i que deixa una marca de color cridaner (amb alta visibilitat) a la carretera quan el ciclista ho considera oportú mitjançant un comandament a distància inalàmbric instal·lat al manillar. Es tracta d’una marca temporal i totalment biodegradable, d’escuma de sabó amb colorant. La marca adquireix volum, uns 2,5 centímetres d’alçada (segons la velocitat), i desapareix a partir dels 7 minuts, llavors comença a decréixer la marca. La clau és que la marca sigui d’un color visible, de color groc o taronja, per alertar els conductors i que aquesta també acabi desapareixent perquè en cas que es mantingués, perdria l’atenció dels conductors.

 

Què pretén?

Que quan els conductors dels vehicles vegin la marca, completament visible des del cotxe, els conductors reaccionin i circulin amb moderació tenint en compte que a menys de 7 minuts es trobaran a un ciclista. És un sistema més de seguretat i alerta, com poden ser les armilles reflectants o els llums intermitents, amb l’avantatge que el Ciclomark incrementa la distància de seguretat i adverteix amb més temps als conductors que circulen per darrere dels ciclistes.

 

Quant dura cada pot d’esprai?

Té capacitat per marcar aproximadament 40 metres continus, de manera que si són marques puntuals, serveix per a un llarg recorregut. A més, l’objectiu és que en cas de sortides de grup, portin aquest sistema de seguretat integrat diferents bicicletes però cada cop només ha de fer la marca un, per tant, poden  recórrer molts quilòmetres.

 

Va haver de fer moltes proves?

Sí, moltíssimes. El que em va costar més va ser trobar un proveïdor que em fabriqués el producte que necessitava. Sort en vaig tenir de dues empreses que em van ajudar molt: Senigrup i Novasol Spray. La primera em va posar en contacte amb la segona, que fabrica envasats amb pot. Primer la marca no ens creixia i llavors vam millorar la fórmula que utilitzen per fabricar els esprais que marquen els camps de futbol perquè aconseguís agafar volum.

 

I ara que ha aconseguit patentar el producte. Quin és l’objectiu?

M’agradaria que una empresa o un distribuïdor es posés en contacte amb mi per aconseguir comercialitzar el Ciclomark, que sortís al mercat i que es pogués comprar com si fos un seient de bici, un casc o una armilla reflectant. Només que servís per salvar una vida, jo ja em donaria per satisfet.

 

Ha rebut diversos inputs ja, veritat?

Sí, des del Club Ciclista Tàrrega s’han interessat pel dispositiu per poder marcar els trams de les rutes quan fan competicions, ja que així evitaria que en l’acabar haguessin de tornar a fer el circuit per treure les cintes que posen ara, tenint en compte que el marcatge del Ciclomark és temporal i biodegradable. També ha contactat amb mi el regidor de Governació de la capital de l’Urgell, Carles Pascual, per impulsar un projecte de seguretat viària a través de la Policia Local.

Llegit 319 vegades Darrera modificació el Dijous, 25 Octubre 2018 14:11

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar