Dijous, 08 Novembre 2018 11:21

Joan, Sisco i Francesc Casan, tres generacions de Cal Sastre de Montgai

Valorar aquest article
(2 vots)
Francesc, Joan i Sisco. Francesc, Joan i Sisco. Laia Pedrós

“La Ribera del Sió és una mina d’or per explotar en horticultura”

 

Joan Casan (87 anys), Sisco Casan (49 anys) i Francesc Casan (19 anys) representen tres generacions de Cal Sastre, una coneguda família de Montgai que ha evolucionat de sastre a agricultura extensiva i convencional fins a arribar a l’elaboració de productes alimentaris de proximitat i apostar per l’horticultura ecològica.

Parlem amb el Sisco Casan de l’evolució de les professions de Cal Sastre. Com és que no va seguir la feina del seu pare?

 

Antigament a tots els pobles hi havia sastres, era un ofici imprescindible i totalment necessari. El meu pare confeccionava bona part dels vestits que lluïen els homes de Montgai i de part de la Ribera del Sió. El meu pare va estar uns anys en una acadèmia de Barcelona per aconseguir el títol i elaborava tots els vestits des de zero. Quan jo vaig tenir edat de treballar va sortir la confecció i es van implantar més botigues de roba, fet que va fer que la feina de sastre quedés en un segon terme, de forma testimonial. Llavors vaig decidir decantar-me per l’agricultura extensiva i convencional, com el meu avi matern. Jo em dedico bàsicament al cultiu de cereal tot i que durant molts anys també havia tingut una explotació porcina a compte propi.

 

Ara però ha començat un nou projecte juntament amb el seu fill. De què es tracta?

Sí, el meu fill té 19 anys i està estudiant a l’Escola Agrària de Vallfogona de Balaguer. Vam creure necessari que havíem de fer un canvi i vam apostar per elaborar productes alimentaris de proximitat i per l’horticultura ecològica, projecte que vam iniciar fa un parell d’anys com a prova pilot.

 

Per què aquest canvi?

Perquè la vida també ha canviat. Abans un sastre era molt necessari en un poble, per no dir imprescindible, i actualment ja no fa falta. Jo vaig optar per l’agricultura extensiva però amb la globalització de l’alimentació, la zona on vivim s’ha vist molt perjudicada i ja no som rendibles conreant cereals. Hem de tenir en compte que no podem competir amb altres països del món com els Estats Units, Argentina o Rússia on tenen grans latifundis i poden fer unes produccions molt més elevades amb uns costos molt inferiors als nostres. Aquí hem de buscar una alternativa, o plegar o buscar una altra feina.  

Per aquest motiu he encaminat al meu fill cap a l’elaboració de productes alimentaris de proximitat i l’horticultura ecològica. Crec que aquest és el futur i amb el temps cada cop seran més econòmics i accessibles per a totes les butxaques.

Com a positiu diria que estem molt ben situats, al costat de la província de Barcelona, on hi viu molta gent que cada aposta per consumir més productes de proximitat, i també ens trobem a pocs quilòmetres de Lleida.

Com a negatiu diria que només podem conrear productes de temporada, ja que la climatologia no ens va a favor nostre, però he de destacar que els productes que elaborem són molt bons i de màxima qualitat. En això hi contribueix el clima i la zona en la qual ens trobem.

 

Quina producció té actualment?

Com et comentava, hem començat amb una prova pilot però cada cop tenim més clients i persones interessades a comprar-nos els productes. A la gent de la ciutat, a més, els agrada i els fa molta il·lusió poder collir els productes, i nosaltres no hi posem cap inconvenient. 

De fet, cada cop hi ha més persones conscienciades en consumir productes de proximitat i, sobretot, ecològics i de temporada.

 

Quins productes fa?

Enguany, per diferents circumstàncies viscudes a casa, ens hem quedat amb tomàquets, bledes, albergínies, carabassons i enciams i mongetes, a l’estiu. També tenim productes de primavera, tardor i hivern. En els pròxims mesos tindrem alls tendres, espinacs, cols, coliflors i calçots.

 

Quina superfície treballa?

Actualment 1,5 hectàrees però l’objectiu és arribar a les 5 hectàrees en un futur.

 

Creu que faran el canvi altres agricultors?

N’estic convençut. La Ribera del Sió és una mina d’or per explotar en el camp de l’horticultura, ja que la terra és molt bona i el clima idoni, fet que ajuda a produir productes de màxima qualitat. Penso que a la llarga crearem una mena de cooperativa des d’on els diferents agricultors vendrem els productes de l’hort a través d’Internet, un tipus Amazon.

 

Llegit 678 vegades Darrera modificació el Dijous, 08 Novembre 2018 11:40

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar