Dimarts, 04 Desembre 2018 18:51

Maria del Pilar Villaverde de Jesús, artista d'Ourense afincada a Agramunt

Valorar aquest article
(2 vots)
Maria del Pilar mostrant un dels dibuixos. Maria del Pilar mostrant un dels dibuixos. Laia Pedrós

“Amb ‘Complicat món’ no busco fama, busco soroll, que arribi a la gent”

 

Maria del Pilar Villaverde de Jesús és una artista natural d’Ourense afincada a Agramunt. Fa dos mesos que va inaugurar la seva segona exposició a la Xocolateria Jolonch. Porta per títol ‘Complicat món’ i està formada per 24 dibuixos fets amb tinta xinesa que aporten missatges carregats de sentiments amb l’objectiu de millorar la humanitat.

Quan va començar a dibuixar?

Des de ben petita tot i que mai abans m’havia dedicat a fer exposicions. La meva finalitat és trobar feina en aquest sector, ja que tinc un fill amb una discapacitat i estic molt lligada amb els metges. Crec que una feina d’aquestes característiques seria flexible amb la meva situació personal.

Fa poc més d’un any que em vaig posar en contacte amb l’Espai Guinovart d’Agramunt per si sabien d’alguna editorial o d’alguna empresa que li pogués interessar els meus treballs i quan els van veure, em van animar a moure’m i a fer exposicions per donar-me a conèixer. Així doncs, a l’octubre de l’any passat vaig inaugurar la meva primera mostra al restaurant Blanc i Negre II, formada per una trentena d’obres. Ara fa poc més de dos mesos, el passat 30 de setembre, vaig inaugurar l’exposició Complicat món a la segona planta de la Xocolateria Jolonch, que de moment també hi és permanent.

 

Què s’hi pot veure a ‘Complicat món’?

Complicat món ha suposat un abans i un després a la meva trajectòria artística, m’ha marcat d’una manera brutal, ja que els 24 dibuixos m’han vingut carregats de missatges per millorar la humanitat i abans mai m’havia plantejat dibuixar coses d’aquest tipus. Cada obra té un valor i totes tenen un denominador comú: els sentiments. Entre els dibuixos hi ha un no a la ignorància o una sèrie de quatre obres on explico que li pot passar a una persona que és massa avariciosa o obsessiva amb els diners, el silenci, la necessitat de sembrar i tenir paciència per recollir, entre d’altres.

 

Per què ha decidit aquests temes?

No els he decidit sinó que m’han vingut directament així. La primera obra que vaig fer d’aquestes característiques va ser La bomba atòmica, que es pot veure a l’exposició del restaurant Blanc i Negre II. Em va venir com un flaix una nit de l’agost del 2017 i vaig tenir un sentiment com d’angoixa durant tota una setmana perquè pressentia que alguna cosa no anava bé. Al cap de pocs dies es va produir l’atemptat a Barcelona. Casualitat? No ho sé, però em va venir com un crit i tenia necessitat d’expressar-me dibuixant. I Complicat món també està formada per missatges que m’han anat arribant des del febrer de 2018 relacionats amb què per molt malament que vagi el món, sempre se li pot donar un gir positiu. Cada dia que passa tinc més necessitat de compartir aquestes obres amb la gent.

 

Quina tècnica utilitza?

Dibuixo amb tinta xinesa. Des d’adolescent que practico aquesta tècnica, sense esborrador ni res, així que no em puc equivocar. El dibuix sempre és amb tinta xinesa i després, en algun cas, li dono color amb retolador o cera, tot i que a Complicat món totes les obres estan fetes amb blanc i negre, només tinta. Però són coses que jo no he decidit, ni el tema, ni el títol, cada obra que ve, la plasmo sense plantejar-la. Totes les obres estan dibuixades a la cafeteria de la Xocolateria Jolonch, així que molta gent de la que ve aquí, m’han vist en ple procés creatiu, i quedaven impactats. Hi ha dibuixos que són d’un sol traç tot i la majoria estan plens de detalls. Quan li explico a la gent tots aquests missatges, els arriben de la mateixa forma que a mi, fet que em satisfà.

 

Quin missatge vol donar?

Bé, en aquesta última exposició plasmo valors que existeixen però que no estan en pràctica, diguem que no són habituals en el dia a dia. La gent va massa estressada i aquest estrès no permet pensar abans d’actuar, s’ha de meditar més, i si cal escoltar música, desconnectar una mica... El món està així, totalment a la inversa, primer faig i després penso. El tema material també està en l’ordre del dia. I aquesta exposició encara m’ha fet veure més això, m’ha obert més els ulls. Amb Complicat món no busco fama, busco fer soroll, que arribi a molta gent.

 

Per a més informació de l’artista, podeu seguir-la a Facebook: Mariadelpilar Villaverde.

Llegit 272 vegades Darrera modificació el Dimecres, 05 Desembre 2018 11:03

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar