Dimecres, 20 Agost 2008 02:00

Domènec Llop i Solà, regidor de Cultura, Festes, joventut i Educació de l'Ajuntament d'Agramunt

Valorar aquest article
(0 vots)
Des de fa un any, en Domènech Llop i Solà , un agramuntí de 47 anys, compagina la seva feina en una empresa de maquinària agroalimentària de la comarca amb el càrrec de Regidor de Cultura, Festes, Educació i Joventut a l’Ajuntament d’Agramunt. L’ampli teixit associatiu d’aquesta localitat urgellenca i l’arribada la seva festa gran, ens ha portat fins a la població per conèixer més a fons la tasca d’aquest regidor.

Quant de temps portes vinculat a la política? Aquesta és la meva primera legislatura a l’Ajuntament.

Per què vas decidir posar-t’hi? L’Amadeu, l’alcalde va fer una candidatura i em va demanar de formar-ne part, va ser una proposta que la vaig pensar molt abans de tornar resposta ja que és una aposta per quatre anys, i vulguis o no, un càrrec públic sempre fa una mica de respecte. Finalment vaig acceptar amb il·lusió i amb ganes d’aportar alguna cosa al nostre poble.

Quina valoració fas d’aquest primer any? Molt intens.

Per què? Nosaltres governem en minoria, som cinc regidors a l’equip de govern i entre els cinc ens hem de repartir totes les regidories, jo concretament en tinc quatre: cultura, festes, joventut i educació, això vol dir que contínuament hi ha algun tema a tractar, alguna cosa a fer, és un no parar, tot i així, l’experiència d’aquest primer any a nivell personal es bona perquè he pogut conèixer les interioritats d’una administració pública tan propera al ciutadà com és l’Ajuntament i com en tota gestió hi ha encerts i hi ha errors, hi ha moments gratificants i moments més complicats però això forma part de la feina.

Què destacaries? El tracte amb la gent de les entitats, de les associacions, la satisfacció de que les coses surtin bé i els veïns estiguin contents, i el neguit de quan una decisió no és correcta i veus que t’has equivocat. Explica’ns la situació de l’activitat cultural a Agramunt. Hi ha moltes entitats associatives, n’hi ha unes quaranta en una localtiat de l’entorn de 5.500 habitants, per tant la vida social és molt important i implica la majoria de la població, gairebé tothom forma part d’una entitat.

Estàs vinculat a alguna de les associacions? Sí, fa molts anys que formo part de la Coral d’Avui.

Amb quin patrimoni cultural compta la localitat? L’església de Santa Maria va ser declarada monument històric artístic el 1931, és propietat del Bisbat d’Urgell i ara s’ha acabat la tercera i última fase de reforma, també s’està treballant en la recuperació d’un refugi de la Guerra Civil que està just sota de l’església, l’Ajuntament també és un edifici singular amb la façana barroca del segle XVIII. Com a punts d’interès cultural hi ha també l’Espai Guinovart; Lo Pardal, casa de l’escriptor Guillem Viladot ; el Pont de Ferro, un aqüeducte metàl·lic que salva el riu Sió; els dipòsits, un antic convent del qual ara s’han trobat la cisterna i el pou del gel, que es recuperaran en un futur; els antics safarejos, recuperats ja fa uns anys. Actualment, des de turisme, ja es fan visites per la vila.

Ens podries avançar algun projecte relacionat amb l’àmbit cultural? Hi ha un tema que aquí a Agramunt fa molts anys que intentem resoldre, es tracta de la recuperació de l’antic escorxador municipal. Destacar també que s’ha engegat el que serà l’arxiu històric municipal on s’anirà recopilant tota la documentació referent a la localitat per poder arxivar-la adequadament. El primer que s’hi ha dipositat és el llegat de Mn. Joan Pons que la seva neboda, la senyora Maria Teresa Mir, ha donat a l’ajuntament. S’ha decidit ubicar l’Arxiu municipal a l’antiga biblioteca de "la Caixa".

Alguna novetat en tema educació? Fins ara, a Agramunt quan s’acabava 4t d’ESO només es podia cursar batxillerat i els estudiants que volien una altra alternativa no la tenien. Aquest any, si les coses no es torcen, tindrem a Agramunt un cicle de grau de mitjà de Tècnic en Sistemes Informàtics, donant així una altra sortida als joves locals. Pel que fa a la Llar d’Infants, aquest 2009 tindrem la tan necessària ampliació, aquest any s’ha sobrepassat la demanda i hem hagut de demanar al Departament d’Educació una ampliació del 10%, passant de 56 a 61 alumnes, i cobrint així les sol·licituds; l’ampliació del 2009 permetrà dotar-la de més serveis com és l’aula de nadons i el servei de menjador.

Com estan els temes relacionats amb l’àrea de joventut? Aquest any vam elaborar un pla amb un tècnic de joventut que va contractar el Consell Comarcal i que va posar a disposició dels ajuntaments de la comarca; en aquests moments estem pendents que la Generalitat ens doni un pla d’ocupació per poder contractar un tècnic i desenvolupar aquest pla dinamitzador juvenil relacionat amb temes de treball, habitatge, i diversos temes que preocupen d’una manera directa al jovent. Parla’ns una mica de les fetes locals. Durant els mesos de juliol i agost, cada dimecres hem fet un seguit d’actuacions musicals i cinema a la fresca, a Agramunt i pobles agregats. Des de l’Ajuntament gestionem també la festa de Carnestoltes, certamen literari de Sant Jordi i la Festa Major que tindrà el primer cap de setmana de setembre, 5, 6 i 7 de setembre. Dins de la Festa Major hi ha el Tradició que consisteix en una cercavila que té com a objectiu recuperar una part de l’imaginari popular català, normalment s’apleguen entre 10 i 15 associacions d’aquest àmbit cultural arribades d’arreu de Catalunya. Aquest any dins la Festa Major cal destacar que l’associació de dones de l’Esbarjo ha fet un treball de recuperació dels capgrossos que s’estrenaran per la festivitat juntament amb una dansa composada per l’ocasió i que ha composat en Joan Pedrós, responsable també de la festa Tradició. A part d’aquestes singularitats, la festa té el format habitual amb activitats variades i música per a tots els gustos amb els balls i concerts.

Llegit 999 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar