Dijous, 10 abril 2014 11:14

Salvador Bonjoch, alcalde de Bellpuig

Valorar aquest article
(0 vots)

“El nou enllumenat públic amb leds ens permetrà estalviar 40.000 euros anuals”

 

Salvador Bonjoch és l’alcalde de Bellpuig. Durant aquest mandat ha treballat per recuperar el prestigi del circuit de motocròs i per impulsar la cultura popular i les fires amb la creació de la Tracalada i la Fira de la Conserva. Una de les obres estrelles del seu mandat serà la renovació de l’enllumenat públic.

Divendres Bellpuig acull una de les seves festes més importants i conegudes, la processó dels Dolors. Com es prepara?

Si no plou es prepara  molt bé tot i que les amenaces són de pluja. La processó dels Dolors de Bellpuig que té més de 300 anys d’història i per als nostres veïns és una tradició molt especial i important perquè és la festa de la nostra patrona a la qual tenim molta devoció. Divendres celebrem festa durant  tot el dia ja que al matí ja tindrà lloc una missa. Així mateix, a Bellpuig comencem a celebrar la festa vuit dies abans amb els septenaris els quals cada dia fan un dolor.

 

Quants veïns col·laboren en l’organització de la processó?

Unes 350 persones.

 

Antigament la processó dels Dolors era finançada pels priors i els discrets. Amb el temps costa més trobar persones disposades a exercir el càrrec?

Generalment, els priors, les priores, els discrets i les discretes són persones voluntàries i si no surt ningú es fa el sorteig del càrrec entre les persones que hi ha als passos. Enguany ho seran els membres de la família Busto, que va venir a viure a Bellpuig ara fa 50 anys. La majoria són nascuts fora però s’han integrat molt bé aquí. Per la bona acollida que van tenir i com a agraïment van decidir que volien celebrar aquesta data fent de priors i discrets. Val a dir que el rector actual és de la família Busto.

 

Aquest serà un cap de setmana molt complet per a Bellpuig ja que dissabte recupereu l’entrega del Premi Valeri Serra i Boldú de cultura popular.

Sí, l’any passat vam fer un petit parèntesi perquè la situació econòmica del moment no era la millor i les institucions que ens ajuden a finançar el guardó no podien donar-nos suport econòmic. Enguany però celebrem la 29a. edició del premi Valeri Serra i Boldú i ja puc anunciar que també tenim garantida la 30a. edició. Recuperem doncs l’entrega d’aquest guardó amb la mateixa il·lusió i ganes de sempre. A més, estem molt satisfets perquè s’hi han presentat un total de 10 persones, xifra que suposa un rècord absolut i dobla de les anteriors edicions. Dir també que juntament amb el premi principal entregarem els premis infantils i juvenils.

 

Aquest mateix fet va passar amb la Beca Josep Maria Bernat per a instrumentistes de cobla.

Sí, foren les mateixes circumstàncies i també van decidir fer un petit parèntesi d’un any. Aquest 2014 l’hem recuperat i l’any que ve celebrarem la 20a. edicó de la beca. És una beca molt important perquè ajuda a impulsar una tradició musical catalana com és la cobla.

 

Durant aquests anys al capdavant de l’Ajuntament de Bellpuig, ha treballat per impulsar fires, festes i cultura popular com la Tracalada popular i la Festa de la Conserva. Quin és l’objectiu?

Promocionar la cultura i donar a conèixer el poble. Pel que a fa a la Tracalada popular ja estem treballant en la seva segona edició, que tindrà lloc el proper dissabte 13 de setembre, i la veritat és que la resposta és molt positiva. De moment ja hi ha 1.500 persones inscrites per participar-hi. Se celebrarà durant tot el dia i a més de diables i gegants, hi haurà com a novetat castellers així que l’hem ampliat. La Tracalada començarà amb un esmorzar popular i finalitzarà amb una actuació musical a la plaça de Sant Roc.

Per la seva part, la Fira de la Conserva la mantindrem amb l’objectiu d’ampliar-la any rere any i d’especialitzar-la en la conserva i els productes km. 0, que són de la zona i de molta qualitat. En el marc del certamen organitzem tallers de com s’elabora la conserva i de com es cuina així com tallers d’alimentació sana per a infants.

 

Canviem d’àmbit. Tot i que aquests anys són difícils, quines són les principals obres?

En aquests moments estem treballant en el cementiri, adeqüem els paviments i els desaigües i habilitem un espai per a cremar restes (caixes, flors...). L’actuació va començar a mitjans de febrer i s’acabarà d’aquí a tres setmanes. Té un cost de 116.000 euros i està finançada amb el 97% per la Diputació de Lleida.

Entre les actuacions previstes per aquest estiu hi ha la reparació de la teulada i dels tancaments exteriors de l’Escola Municipal de Música de Bellpuig, la reforma i l’adequació dels vestidors del camp de futbol que falten, la portada d’aigües al polígon industrial del Fontandó, el clavegueram també d’aquest mateix polígon, l’adequació del pati de l’escola bressol i construirem dos parcs infantils.

Pel que fa al PUOSC ens centrarem amb la renovació de l’enllumenat de tot el municipi el qual dividirem en tres sectors i anirem renovant poc a poc instal·lant-hi leds. La idea és dur a terme l’actuació entre aquest any i el 2015. Segons les nostres previsions, amb el nou enllumenat podrem estalviar cada any 40.000 euros. Així mateix, continuarem la rehabilitació del pavelló poliesportiu, en farem la segona fase, i la coberta de la pista de Seana. 

 

Quan va entrar com alcalde tenia un problema molt important com era el POUM. Com es va solucionar?

Sí, quan vam entrar ens vam trobar amb un POUM aprovat per l’anterior equip de govern i amb 200 al·legacions. El principal problema fou la situació econòmica ja que ens vam trobar amb un endeutament del 150%  i això no ens va permetre elaborar un nou POUM. Així, juntament amb Urbanisme, propietaris i serveis tècnics del consistori van anar reconduint les diverses al·legacions. Actualment només en queda una. Un dels principals problemes era que l’antic POUM preveia que les empreses del centre havien de marxar en 2 o 3 anys i nosaltres hem ampliat el termini a 20-30 anys perquè no es vegin obligades a tancar.

 

També ha aconseguit recuperar el circuit de motocròs?

Sí, l’hem recuperat i esperem que d’aquí un parell d’anys puguem acolli run campionat mundial i que el circuit recuperi el prestigi que havia tingut. De moment a l’octubre celebrarem el campionata d’Espanya.

 

Llegit 1278 vegades Darrera modificació el Dijous, 10 abril 2014 11:38

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar