Dimecres, 21 Maig 2014 17:32

Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta, organitzadors del festival Embarrat a Tàrrega

Valorar aquest article
(0 vots)

“L’Embarrat vol difondre el patrimoni local, promoure joves artistes i apropar la cultura al territori”

 

Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta, responsables d’Intersecció, són els organitzadors del festival de creació contemporània Embarrat, que celebrarà la seva 1a. edició a Tàrrega els dies 6 i 7 de juny. Cal Trepat serà el centre de les activitats de les quals destaquen la presentació del llibre del fotògraf Joan Fontcuberta i la inauguració de l’exposició ‘La Gran Màquina’.

Com va sorgir la idea d’organitzar el festival de creació contemporània Embarrat?

Natàlia Lloreta (NL): Coincidint aquest 2014 amb la commemoració del centenari de la fàbrica J. Trepat de Tàrrega, els responsables del Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat, ens van encarregar l’edició d’un llibre de fotografies sobre la fàbrica. Llavors el Jesús va creure que li podíem demanar al Joan Fontcuberta que el coneixia arran del festival Emergent de Lleida. El Joan Fontcuberta va venir a visitar la fàbrica i va quedar-ne encantat. A partir d’aquí vam decidir que no només podíem fer el llibre del Joan Fontcuberta sinó que, aprofitant el seu reclam, podíem intentar organitzar un festival de creació contemporània. Vam proposar la idea a l’Ajuntament i aquesta va encaixar dins l’actual pla de cultura municipal.

Jesús Vilamajó (JV): En aquests moments a Lleida referent a la creació contemporània només hi ha el Centre d’Art la Panera, de manera que els interessats en l’art contemporani han de desplaçar-se a Barcelona o a Madrid. La gent de Lleida té poc accés a aquest tipus de cultura. Ens va semblar, doncs, una bona oportunitat combinar el patrimoni de Tàrrega amb un projecte d’aquestes característiques.

 

Quins són els objectius de l’Embarrat?

JV: Per un costat, volem promocionar el patrimoni local, és a dir, contribuir a convertir Tàrrega en un pol d’atracció cultural sumant-nos a la Fira, el Paupaterres i el gran nombre d’activitats culturals que s’organitzen a la ciutat. També pretenem que el festival tingui interès no només per a la gent d’aquí sinó també per a la comunitat artística en general.

Per un altre costat, volem que l’Embarrat es converteixi en un espai de divulgació dels artistes emergents. Em refereixo als artistes que reflexionen i treballen al voltant de tot allò que està passant i després ho transmeten al púbic amb diverses disciplines artístiques: fotografia, videoart, performance i pintura, entre d’altres. Volem que l’Embarrat sigui una plataforma d’impuls per als nous artistes. Hi ha molts joves artistes que tenen bons projectes però que no troben espais amb un mínim de condicions on presentar els seus treballs i que aquests arribin al sector de l’art.

I per acabar, amb l’Embarrat també volem facilitar l’accés a la gent del territori a aquest tipus de cultura.

NL: En resum, l’Embarrat vol difondre el patrimoni local, donar a conèixer els artistes emergents i apropar la cultura i el territori a la gent.

 

Hi ha molta gent de carrer poc interessada en l’art contemporani. Com ho fareu per atreure públic al festival?

NL:És cert que existeix una barrera psicològica amb els temes de l’art, alguns pensen que no són comprensibles o que són massa conceptuals. Per això, la nostra idea és atansar aquest festival de creació contemporània als ciutadans. Per aquest motiu l’entrada serà gratuïta i posarem a disposició de la gent un autobús gratuït que realitzarà viatges de forma regular des de la plaça del Carme a Cal Trepat. Volem que la gent es topi amb el festival, que no tingui cap més alternativa que anar-lo a visitar i descobrir que en el fons l’art contemporani no és altra cosa que el reflex de les inquietuds de la pròpia societat. Un pot escriure, un altre pot fer fotos... tot això no deixa de ser un reflex dels temes contemporanis. S’ha de trencar, doncs, amb la barrera mental que hi ha amb l’art.

JV:Les activitats que organitzem de forma paral·lela com els sopars a la fresca i els concerts amb Bradien-Escoffet i diversos dj’s faran que la gent vegi el festival de creació contemporània com un espai lúdic i a la vegada es toparà amb les mostres artístiques.

 

Una de les principals exposicions de l’Embarrat serà La Gran Màquina. Heu rebut 102 treballs dels quals n’heu seleccionat 22. Com són?

JV: Ens hem sorprès de la gran quantitat de treballs que hem rebut. A més la majoria eren propostes molt bones. Amb La Gran Màquina demanàvem una reflexió sobre allò que ha suposat l’aparició de les màquines en l’època industrial. Entre les propostes escollides hi ha videoart, art sonor, un parell de performances, un projecte més conceptual... Els artistes que exposaran a La Gran Màquina, mostra que es podrà veure en una nau del Museu de la Mecanitzaciió Agrària Cal Trepat fins el 24 de juny, tenen en comú que tots els seus treballs compten amb un discurs darrere, és a dir, han reflexionat al voltant de la situació actual política, social, cultural, econòmica.... i a Tàrrega ens presentaran a través d’una obra aquesta reflexió.

 

Alguns noms dels artistes seleccionats?

JV: Hi ha els lleidatans Sara Ponsarnau i Jordi V. Pou. També n’hi ha diversos del nord d’Espanya (Galícia, País Basc i Pamplona), alguns de Catalunya (Barcelona, Girona i Amposta) i d’altres de l’estranger com Xile, Portugal i Berlín.

 

Una altra de les activitats destacades serà la presentació del llibre de Joan Fontcuberta.

JV.Sí, en Joan Fontcuberta amb aquest llibre farà un homenatge a les noves avantguardes. Ell s’inventa una història segons la qual el Sr. Trepat, que tenia molts diners i molta sensibilitat per l’art, entre els anys 20 i 30 va convidar artistes internacionals a fer fotos. A partir del recopilatori d’aquestes mostrarà el patrimoni de Cal Trepat. L’obra tindrà dues edicions, una d’artista i una altra de més popular (costarà uns 40 euros) i es distribuirà per tot el món. La presentació mundial del llibre es farà a Tàrrega juntament amb la inauguració d’una exposició a la Sala Marsà on s’explicarà el procés d’aquest projecte. 

 

Com a curiositat, per què Embarrat?

NL: A la fàbrica J. Trepat hi havia un sistema d’energia que s’anomenava Embarrat, aquest encara es pot posar en funcionament avui en dia. A través d’un únic botó s’activava tot el sistema de politges i corretges de la fàbrica i es posaven en marxa més d’una desena de màquines alhora. Ens ha semblat interessant fer l’homòleg amb l’actualitat del sistema que fa uns anys proveïa d’energia Cal Trepat. Per a nosaltres, l’art contemporani dóna energia a la societat, és com un mecanisme per pensar, avançar i fer funcionar.

Llegit 1225 vegades Darrera modificació el Dissabte, 24 Maig 2014 11:35

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar