Dijous, 05 Juny 2014 10:23

Anna Garriga, mestra de plàstica i música de la ZER El Sió

Valorar aquest article
(0 vots)

“Fer 52 capgrossos ha estat una experiència molt pedagògica i enriquidora”

Anna Garriga és la mestra de plàstica i música de la ZER El Sió on aquest curs han treballat un projecte interdisciplinari centrat en la Festa Major i a partir del qual han construït més de mig centenar de capgrossos, un per cada nen. Aquest dissabte dia 7 faran una cercavila pel poble de Preixens.

Els alumnes que formen part de la ZER El Sió, que són les escoles de Puigverd d’Agramunt, Preixens, les Ventoses i Butsènit d’Urgell, celebraran aquest dissabte dia 7 de juny a la tarda la seva Festa Major. Ho faran d’una manera especial ja que durant aquest curs han construït un total de 52 capgrossos, un per cada alumne d’aquests quatre centres educatius de l’Urgell i la Noguera. Parlem amb Anna Garriga perquè ens expliqui aquest projecte.

A la ZER El Sió cada curs escolar plantegem un projecte interdisciplinari que impliqui els 4 centres educatius i que culmina amb una festa de final de curs conjunta. Enguany vam decidir fer una Festa Major de manera que durant tot aquest curs els alumnes han treballat diversos aspectes que giren a l’entorn d’una tradicional Festa Major catalana. Entre les activitats proposades vam decidir que podríem construir alguns capgrossos.
Llavors vaig demanar ajuda a l’artista Jordi Colilles de Tàrrega. Sabia que ell havia treballat en projectes d’aquestes característiques, i ell ens ha anat assessorant en tot moment.
La veritat és que a mesura que avançàvem, ens anàvem engrescant tant que hem acabat construint un capgròs per cada nen de la ZER El sió, és a dir, un total de 52 capgrossos. Estem molt satisfets ja que hi ha col·laborat tothom, totes les mestres i els practicants de la universitat, tothom ens ajudava. A banda del Jordi Colilles, que ha estat en tot moment al costat del projecte, hem d’agrair també la tasca de la Lluïsa Gabarra i el Jaume Ribalta, els quals ens han donat els tocs finals als nostres capgrossos.

 

Imagino que per als nens ha estat una experiència molt interessant?

Sí, sí, els nens estan molt engrescats. Se senten molt satisfets ja que cada un d’ells té protagonisme, té el seu propi capgròs que ha escollit ell mateix. A banda, a la ZER El SIó treballem sovint conjuntament els quatre centres educatius i els nens se senten molt il·lusionats i amb ganes de què arribi dissabte. De fet, la setmana passada vam fer una trobada dels 4 centres a Preixens per assajar la festa. Va ser la primera vegada que els nens i nenes van veure en directe tots els capgrossos dels seus companys junts. Va ser molt emocionant.

 

Cada nen ha escollit el seu capgròs?

Sí, vam començar amb aquest projecte després de Carnaval. Llavors vam demanar a cada nen que pensés quin personatge volia fer. Vam donar-los-hi diverses opcions, podia ser un personatge imaginat o inspirat en un altre. La majoria van escollir personatges que ja existeixen, sobretot relacionats amb els dibuixos animats com el Doraemon, la Mafalda, entre d’altres.

 

I el procés de construcció ha estat complicat ja que estem parlant de més de mig centenar de capgrossos?

Ho hem anat fent sobre la marxa. Vam començar sense saber que el projecte arribaria a aquesta magnitud. El primer dia vam baixar totes les taules al pati de l’escola, amb galledes d’aigua i vam començar a fer l’estructura. Aquesta és igual per tothom, només varia la mida, segons si els nens són més petits o més grans. L’estructura està feta amb cartró pedra i cola de fuster. Quan vam acabar, vam deixar-la assecar uns dies i després vam reforçar les que estaven més fluixes.
La segona fase va consistir en fer pasta de paper amb paper de vàter, cola d’empaperar i aigua. Vam fer molta pasta de paper, totes les neveres n’estaven plenes! Ja per acabar va arribar la part més divertida per als escolars, la pintura.

 

Deu ser difícil coordinar-ho tot?

Nosaltres tenim un punt a favor i és que som escoles petites i amb pocs alumnes on tothom s’involucra molt en els projectes. Els nens estan acostumats a treballar conjuntament, els grans amb els petits, i s’ajuden molt.  A més, com que tothom pensava que era una activitat molt interessant hi ha hagut molt col·laboració. La veritat és que a banda de ser un projecte bonic també és molt pedagògic.

 

A part de fer capgrossos, quins altres temes de la Festa Major heu treballat durant el curs?

Ara, coincidint amb final de curs, editarem una revista monogràfica on explicarem la Festa Major així com un resum de totes les activitats, sortides, trobades i experiències que hem realitzat al llarg del curs. Allí quedarà reflexat tot allò que hem estat treballant. Hi ha els elements de cultura popular, les danses populars, el pregó.... entre d’altres aspectes que formen part d’una Festa Major tradicional catalana

 

El projecte ha costat molts diners?

Doncs encara no hem fet els números finals però nosaltres prioritzem aquestes despeses respecte a altres. Ens agrada que els alumnes de tots els centres treballin conjuntament, a més compartim el material. Creiem  que projectes com aquest són molt profitosos i beneficiosos per als infants.

 

La Festa Major de dissabte en què consistirà?

Els nens arribaran acompanyats de les seves famílies a l’escola de Preixens on tindrà lloc un berenar popular. Després del pregó de Festa Major es donarà el tret de sortida a una cercavila pels carrers de Preixens en la qual comptaran amb la participació dels timbalers i els capgrossos d’Agramunt. A més potser també sortirà el gegant de la ZER El Sió, que tenim des de fa molts anys. La cercavila finalitzarà al pati de l’escola on els nens desfilaran un per un amb el seu capgròs. A continuació, exhibició de balls tradicionals com la sardana o el ball de bastons. I per acabar, sopar popular i ball de Festa Major. A la festa també donarem les orles i acomiadarem als alumnes de 6è.

 

Un cop acabada la Festa Major, què fareu amb els capgrossos?

Els capgrossos són dels nens. Ara ens estem plantejant buscar un lloc on exposar-los o almenys mostrar el projecte ja que ens ha quedat molt bonic i ha estat una experiència maca tant a nivell pedagògic com artístic. Tot i que això de moment encara no està definit. Està clar però que els capgrossos són dels nens i se’ls acabaran emportant a casa seva.

Llegit 1785 vegades Darrera modificació el Dijous, 05 Juny 2014 10:46

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar