Dijous, 19 Juny 2014 12:16

Francesc Rodríguez, membre de l’EMD del Talladell

Valorar aquest article
(1 Votar)

“Els veïns del Talladell estan satisfets amb l’EMD perquè gestionen els seus recursos”

 

El Talladell és Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) des de fa 4 anys. Parlem avui amb un dels membres de la junta, el Francesc Rodríguez, que ens explica diversos projectes en els quals estan treballant com un camp de treball per aquest estiu i l’escut propi. També ens parla de la necessitat de la reobertura d’una escola per donar servei als nens i nenes de la localitat.

Aquest estiu impulsareu un camp de treball juntament amb Quàlia de l’Associació Alba de Tàrrega.

Sí, de fet el camp de treball és una conseqüència de l’èxit que va tenir l’any passat l’esplai per als infants que va tenir lloc aquí. Hi havia una mitjana 120 inscrits tenint en compte que nosaltres en edat per anar a l’esplai només teníem 17 infants.

Quan vam acabar l’esplai ens vam donar compte que oferíem activitats per a infants però ens faltava alguna cosa per una franja d’edat que habitualment perdem, joves d’entre 13 i 17 anys. De manera que havíem de buscar alguna activitat idònia per a ells. Així doncs, vam pensar en organitzar un camp de treball.

En el nostre cas està finançat a tres bandes, per l’EMD del Talladell que hi aporta la infraestructura, per Quàlia de l’Associació Alba de Tàrrega que s’encarrega del monitoratge i dels menús i pel Museu Comarcal de l’Urgell de Tàrrega que té el projecte i els arqueòlegs. A partir d’aquí proposem una campanya arqueològica de 15 dies al Pla de les Tenalles, a la Móra, del 14 al 29 de juliol. Ja tenim 24 matriculats. Esperem ara que els nostres joves s’interessin pel camp i hi vulguin participar. 

 

Per quin motiu aquest jaciment?

El Talladell compta amb diversos jaciments arqueològics, un els quals es va destruir recentment amb les obres del canal Segarra-Garrigues, el de la Rosella.

El problema és que sempre que vols dur a terme una excavació arqueològica has de tenir un domini sobre els terrenys on la fas i a l’EMD no som els propietaris dels jaciments. De fet som una EMD molt jove, només fa quatre anys que existim, i això implica que no hem tingut temps de tractar aquesta problemàtica.

Així doncs, vam considerar que el jaciment de la Móra era idoni perquè el Museu Comarcal de l’Urgell té un projecte adreçat a desenvolupar-lo i els terrenys municipals, de l’Ajuntament de Tàrrega. D’altra banda, és un jaciment important. Habitualment quan es treballa en cultura ibèrica acostumes a trobar la base dels edificis. A la Rosella a diferència de la resta tenim edificis que conserven murs de més d’1 metre d’alçada, fins i tot n’hi ha algun d’1,8 metres.

 

Ja s’hi han dut a terme excavacions?

Sí, les últimes a finals dels anys 80. Aquest estiu realitzarem una excavació d’urgència per veure les possibilitats del jaciment de cara a futures intervencions.

 

A El Talladell organitzeu un curs d’història des de fa quatre anys. Està ja consolidat?

Els cursos d’història no pots dir que estan consolidats fins que celebren la dècada. Els tres primers anys acostumen a fer una corba ascendent degut a la novetat però després decauen. Tot i això podem dir que de moment la resposta és força positiva, enguany hem comptat amb uns 30 participants.

En aquesta 4a. edició vam creure oportú canviar el format. Durant els tres primers anys vam dedicar-lo exclusivament a la història local però això ens obligava a què els interlocutors érem sempre les mateixes persones. El Talladell té 220 veïns i una única associació cultural, La Madruganya. Ens trobàvem molt limitats. Per això, aquest 2014 vam obrir-nos a la història de Tàrrega, de la comarca i de la Unió Europea. A més, els ponents eren també de fora.

 

Precisament una de les ponències del 4t curs d’història va anar a càrrec del president de la Societat Catalana de Genealogia, Heràldica, Sigil·lografia, Vexil·lologia i Nobiliària (SCGHSVN). Amb ell vau tractar el tema de l’escut i la bandera en el qual des del Talladell hi esteu treballant des de fa temps?

Sí. De fet en el moment que un poble aconsegueix l’estatus d’EMD, la llei permet que aquesta  tingui un escut, una bandera i un himne propi.

Nosaltres vam començar a treballar-hi l’any 2011 Des de l’EMD vam destinar una petita partida pressupostària perquè l’entitat La Madruganya realitzés una recerca per determinar quins havien de ser els símbols heràldics, colors... de l’escut. Una vegada fet aquest creiem que era necessari fer un sondeig entre la població ja que un escut ha de ser indenticatiu per als veïns.

Així ho vam fer en la ponència del curs d’història i la sorpresa va ser que la majoria dels assistents van coincidir en els mateixos elements. Els vam proposar que dissenyessin un escut a partir d’uns elements heràldics i molts d’aquests eren recurrents en les diverses propostes. Això ens va permetre saber que la nostra proposta agrada, almenys a la trentena d’assistents a la ponència. A partir d’aquí esperem poder tenir l’escut ben aviat.

 

I la bandera?

Ja vindrà després. La normativa legal diu que l’ordre de la creació ha de ser escut, bandera basada en l’escut i finalment himne. Per aquest motiu quan es dissenya l’escut s’ha de ser molt curós perquè, per exemple, en el cas de les EMD la bandera ha de tenir una franja blanca en el seu extrem dret. Això vol dir que segons quins colors i composició triïs per a l’escut, pot sortir rara.

 

Em podries fer un balanç d’aquests quatre anys com a EMD?

En primer lloc he de dir que jo només porto vivint a El Talladell 5 anys i l’EMD en té 4, de manera  que no he viscut el procés de creació.

Tot i això si que puc afirmar que la gent està satisfeta amb l’EMD, sobretot pel fet de poder  gestionar els seus propis recursos. Els veïns tenen un sentiment molt gran de pertinença al seu lloc d’origen, on habiten. Com a exemple et diré que en la processó de Setmana Santa hi van assistir unes 800 persones i va comptar amb la participació de la majoria dels veïns, sense tenir en compte la seva ideologia.

Un dels principals problemes que tenim actualment és el tema de l’escola. El Talladell va perdre la municipalitat per decret franquista així com la seva escola ja que en aquell moment es va dir que era millor concentrar l’escolaritat en una ciutat gran i a canvi els infants tindrien el transport i el menjador gratuïts.

Ara, doncs, si vols recuperar l’escola ho tens molt complicat ja que la conjuntura econòmica no ajuda i en el nostre cas s’agreuja encara més perquè som una EMD molt jove i, per tant, amb una curta trajectòria política. De fet, acabem de començar la nostra carrera política i ho hem fet des de zero.

 

Quants infants hi ha en edat escolar aquí?

Si s’obrís una escola el curs vinent tindria una vintena de nens i nenes. El Departament d’Ensenyament ja n’està informat. Des de l’EMD tenim uns terrenys cedits al costat de l’espai El Molí per ubicar-hi un centre educatiu, tenim solucionat el tema de la instal·lació elèctrica i podem reconvertir l’espai El Molí en pavelló així com destinar una part a oficines per als mestres. També disposen d’un camp de futbol amb herba natural que es regaria amb un pou que vam recuperar a la zona. Tot i això, des d’Ensenyament tenim hora perquè vinguin a veure els terrenys des de finals de gener i de moment ens donen llargues.

Llegit 1239 vegades Darrera modificació el Dijous, 19 Juny 2014 12:27

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar