De les 38 candidatures presentades a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig als 16 municipis del Pla, 29 són ERC i de Junts per Catalunya amb 15 i 14, respectivament. La resta de candidatures són 3 d'independents, 2 del PP i del PSC i 1 de Ciutadans i Comú. 

El Pla d'Urgell és una de les comarques amb menys sorpreses. Pel que fa a canvis segur a l'alcaldia n'hi haurà només en dos municipis: Barbens, on José Luis Plaza no es presenta i els candidats són Andreu Benet d'ERC i Maria Teresa Mesalles de JxCAT, així com Miralcamp, on l'alcalde en els darrers cinc mandats, Melcior Claramunt, no opta a a la reelecció. Es presenten Carme Ribes per ERC i Maria José Cebrian per JxCAT.

Dir també que Joan Reñé repeteix com a candidat de JxCAT a l'alcaldia de Fondarella. 

Més de 350 alumnes de centres escolars de primària i secundària així com de l’Escola d’Adults i del Siloé de Mollerussa han participat aquest matí en la 4a Trobada Sardanista amb escolars, que, tot i que inicialment estava prevista a la remodelada plaça de l’Ajuntament finalment la climatologia ha fet que s’hagués de traslladar al pavelló poliesportiu.

La benvinguda  a la trobada, pensada com a cloenda dels tallers del programa 'Saltem i Ballem' que s’ha que s’ha impartit en les diferents escoles participants per part de monitors acreditats per la Federació Sardanista de les comarques de Lleida, ha anat a càrrec de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que ha estat acompanyat per la regidora d’Ensenyament, Mònica Segués, i el president de la Federació Sardanista a Lleida, Carles Vall. Solsona ha recordat que aquesta trobada va néixer en el marc del programa Mollerussa Capital de la Sardana 2016 i ha animat als centres escolars a seguir tenint la sardana com a element referent com també ho ha estat per l’Escola Municipal de Música on també s’imparteixen ensenyaments d’instruments de cobla.

Precisament, l’acompanyament musical ha anat a càrrec del Sextet de Cobla format per Joan Farreny Calafell, Joan Farreny Seguí, Jaume Torné, Óscar  Barqué, Miquel Hortiguela i Eduard Arribas, un sextet que ha comptat també amb la col·laboració, en algunes de les peces, de quatre alumnes de l’escola de música formats en instruments de cobla.

Aquesta iniciativa, que s’emmarca dins el Pla Educatiu d’Entorn, ha estat organitzada pel Centre de Recursos Pedagògics del Pla d’Urgell i l’Agrupació Sardanista de Mollerussa en col·laboració amb l'Ajuntament i compta amb el suport de la Federació Sardanista de les comarques lleidatanes.  Tots els participants han estat obsequiats amb esmorzar mentre que els centres escolars participants en el programa han rebut un detall per part de l’Agrupació Sardanista de Mollerussa en record de la seva participació.

 

La gent gran ha estat avui la protagonista en les festes de Sant Isidori de Mollerussa amb el tradicional dinar en el qual han participat unes 400 persones i en el marc del qual s’ha fet un reconeixement a aquells veïns i veïnes que han arribat als 95 anys de vida. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el qual ha agraït l’expertesa i la saviesa de la gent gran de Mollerussa com a valors a tenir en compte per ajudar a construir la comunitat. També ha aprofitat l’acte per posar en valor el programa impulsat des de l’Ajuntament per a la gent gran sota el títol No et quedis a casa que té per objectiu  combatre l’aïllament social, la solitud i la inactivitat en persones majors de 65 anys.

La jornada ha començat a 2/4 d’ del migdia amb una eucaristia a l’església parroquial. Posteriorment, s’ha celebrat el dinar al Pavelló Onze de Setembre, durant el qual s’han lliurat diferents guardons i s’ha fet un reconeixement a 8 avis i àvies que enguany han complert 95 anys, dos dels quals han recollit personalment una placa commemorativa de mans de l’alcalde, el president del Consell Comarcal, Joan Trull, i el regidor de Benestar Social i Ciutadania, Josep Lavin. Abans de començar el dinar, la colla sardanística del Casal per a la Gent Gran nascuda fa tres anys amb motiu de Mollerussa Capital de la Sardana ha fet una demostració. Així mateix, una sessió de ball ha servit com a cloenda a la Diada dels Avis.

Les activitats programades segueixen fins diumenge amb una varietat d’activitats culturals, esportives i socials, entre les que destaca, entre altres,  la gala de lliurament del 31è Premi Literari de Novel·la Breu 'Ciutat de Mollerussa' demà divendres a les 9 del vespre al Teatre L’Amistat, un acte que serà conduit pel periodista i subdirector de RAC1 i RAC105, Jofre Llombart.

El grup local Fa1na ha presentat aquest matí la seva particular versió de l'himne del FCJ Mollerussa, una versió amb ritme de rumba que ha estat encarregada per l'entitat amb motiu de la commemoració del centenari del club. La presentació, que s'ha fet al camp d'esports municipal, ha comptat amb la participació de l'alcalde, Marc Solsona, qui ha indicat que amb aquesta versió, que conviurà amb l'himne oficial, s'ha volgut fer una revisió del ritme per donar una idea de renovació un cop arribats els cent anys de vida de l'entitat. Solsona ha valorat en positiu el fet que la cançó manté el pòsit de l'himne original però amb una versió més festiva. 

La presentació ha anat a càrrec de dos dels membres de Fa1na, el cantant Manu Brufau i el percussionista David Garrofé. Els dos han indicat que van entomar l'encàrrec amb "molta il·lusió però també molt respecte" amb la idea que l'afició es pugui identificar amb l'himne però també conèixer l'essència del grup que l'ha creat. En aquest sentit, han explicat que precisament demà treuen el seu nou treball que, sota el títol Dissabte, recull 11 peces amb el seu ritme característic. A la presentació, seguirà una gira en la que ja tenen tancats 12 concerts per la zona, concerts en els quals també tenen previst interpretar el nou himne del FCJ Mollerussa per ajudar a difondre'l. Així mateix, Francesc Mir i Llorenç Bonet, que encapçalen la comissió que prepara els actes del centenari, han anunciat també que es preveu que l'himne pugui ser interpretat en directe al camp pel grup com a part de la commemoració, que tindrà el seu acte central el proper 2 de juny. 

 

Mollerussa Comercial i el Servei de Català del Pla d'Urgell van aprofitar la celebració de la diada de Sant Jordi per lliurar els premis de la vuitena edició de la gimcana lingüística pels comerços de la ciutat a les escoles i al públic en general participants.

Pel que fa a les escoles, es van entregar guardons als alumnes de 5è i 6è de primària de l'Ignasi Peraire, el Pompeu Fabra, Les Arrels i El Carme pel sol fet d'haver-hi participat. Cada centre també va rebre un xec de 50 molleuros per invertir en material escolar, gentilesa de Mollerussa Comercial. A més, es va fer un sorteig en cada centre, els afortunats del qual van rebre un val de 25 molleuros. Val a dir que enguany ha sigut l'edició en què hi ha hagut més alumnes participants, un total de 398.

Pel que fa al públic en general, es van lliurar 4 vals de 25 molleuros, que es van escollir entre les més de 100 butlletes participants.

La vuitena gimcana lingüística estava dedicada a les endevinalles, la solució de les quals s'havia d'emplenar a la butlleta en forma de mots encreuats. Per trobar la solució, calia resseguir 15 comerços entre el 21 de març i el 8 d'abril.

Atesa la bona acollida de la gimcana, el Servei Comarcal de Català i Mollerussa Comercial ja rumien a quin aspecte de la llengua dedicaran la gimcana de la propera edició.

 

L’investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Josep Maria Gili Sardà, ha alertat de la necessitat d’actuar de manera urgent davant la situació d’emergència climàtica actual des de la recerca i el coneixement. Ho ha fet aquest dimarts al vespre durant el pregó de les Festes de Sant Isidori de Mollerussa, ciutat que el va veure néixer i que li va despertar la passió pel medi ambient de la mà del seu avi matern, qui també li va inculcar els tres valors que l’han guiat en la seva vida personal i professional: l’esforç, el respecte i l’honradesa.

Gili, Premi Sant Jordi 2010  que actualment treballa a l’Institut de Ciències Marines de Barcelona i que ha liderat més de 30 projectes d’investigació nacionals i internacionals al Mediterrani, l’Antàrtida, el Pacífic Sud i l’Atlàntic Nord, ha assegurat que cal un canvi d’actitud de la humanitat, i sobretot del jovent, que comença a estar molt mobilitat per la causa. “Som la generació que ha de redreçar el planeta que necessitem per a viure. El planeta està malalt i la recerca ens ha d’ajudar a curar-lo”, ha afirmat, tot assegurant que “som l’espècie més intel·ligent de la Terra però també la única capaç de programar la seva autoextinció”.  En aquest sentit, però, s’ha mostrat optimista “de pensar que tenim un gran repte i una gran oportunitat” com a generació. 

Josep Maria Gili ha estat acompanyat en el seu pregó per l’alcalde, Marc Solsona; el rector de la parròquia, Alfons Bustos, i el regidor de Cultura, Joan Ramon Domingo, els quals també han adreçat unes breus paraules a l’auditori, que va poder gaudir com a punt final de l’acte amb la música d’El Traster.

Les activitats programades segueixen fins diumenge amb una varietat d’activitats culturals, esportives i socials, entre les que destaca, entre altres, la gala de lliurament del 31è Premi Literari de Novel·la Breu “Ciutat de Mollerussa” divendres a les 9 del vespre al Teatre L’Amistat, un acte que serà conduit pel periodista i subdirector de RAC1 i RAC105, Jofre Llombart.

 

Un total de 6 candidatures es presenten a les eleccions municipals de Mollerussa, el mateix nombre que hi havia als passats comicis del 2015 si bé enguany s'incorpora Ciutadans i Mollerussa en Comú i no es presenta Plataforma per Catalunya Entesa (ICV).

Pel que fa als candidats a l'alcaldia en repeteixen tres: Marc Solsona (Junts per Catalunya), Engelbert Montalà (ERC) i Joan Simeón (PP). S'estrenen com a caps de llista Joel Bastons pel PSC en substitució de la històrica Teresa Ginestà, que tanca la llista, i els alcadables dels dos nous partits: Ramon Vilaltella per Ciutadans i Josep Antoni Hereu per Mollerussa en Comú, que en els passats comicis anava en la tercera posició d'Entesa (ICV).

 

Llistes sense suplents:

 

Junts per Catalunya

01. Marc Solsona Aixalà

02. Pere Garrofé Cirés

03. Ana Maria Carné Baiget

04. Xavier Roure Greoles

05. Rosalia Carnicé Farré

06. Dolors Bargalló Vidal

07. Ramon Teixidó Peraire

08. Bernat Diaz Faya

09. Joan Ramon Domingo Coll

10. Raquel Pueyo Barberà

11. Immaculada Casanella Miró

12. Angel Joaquin Tena Fernandez

13. Josep Ignasi Macià Pascual

14. Anna Giné Taulé

15. Jordi Perez Ruiz

16. Teresa Grañó Costa

17. Josep Simó Ribera

 

PSC

01. Joel Bastons Vilaltella

02. Alonso Soria Cano

03. Rosa Maqueda Rodriguez

04. Pedro Coria Gonzalez

05. Sara El Harrak Bennouna

06. Francisco Moreno Rodriguez

07. Judith Gonzalez Ariño

08. Máximo Biarge Zambrano

09. Maria Dolores Ruiz Moreno

10. Eduardo Torres Ponce De Leon

11. Concepción Garnica Rovira

12. Pedro Gatnau Roca

13. Maria Pilar Baron Masip

14. Manuel Diaz Sola

15. Anna Bastons Vilaltella

16. Andreu Morales Bermejo

17. Teresa Ginesta Riera

 

ERC-AM

01. Engelbert Montalà Pla

02. Letícia Carné Montañés

03. Joan Manuel Solé Felip

04. Rosa Maria Florensa Ges

05. Narcís Romà Monfà

06. Montse Garcia Miralles

07. Jossef Koumia Martin

08. Emília Rosales Alarcón

09. Xavier Ayala Cots

10. Montserrat Hernandez Alvarez

11. Josep Ricart Mercè

12. Teresa Escolà Fauquet

13. Ignasi Serret Palau

14. Anna Pou Alcaraz

15. Ignasi Cañelles Daurell

16. Ma. Teresa Silvestre Solé

17. Víctor Costa Llordés

 

PP

01. Joan Simeón Morera

02. Carles Fernandez Millan

03. Miguel Ángel Balao García

04. Olga Marin Barri

05. Montserrat Gine Pere

06. Juan Ramon Carrillo Cliville

07. Florencio Cerviño Romero

08. Angela Garcia Ingles

09. Lourdes Marti Sole

10. Maria Jose Bello Lacasa

11. Víctor Manuel Verges Pérez De Villarreal

12. Nuria Llovet Querol

13. Rosa Querol Guiu

14. Rosendo Perez Gomez

15. Maria Morera Sol

16. Fernando Gonzalvo Yuste

17. Joan Bonvehi Castro

 

Mollerussa en Comú

01. Josep Antoni Hereu Martinez

02. Pedro Maqueda Rodriguez

03. Maria Asuncion Guerrero Mellado

04. Milena Inés Gómez Gómez

05. Carlos Tirado Gracia

06. Cristina Maqueda Rodriguez

07. Jose Maria Moyà Sumalla

08. Maria Jesús Cacho Serrano

09. Patricia Corbera Lafuerza

10. Albert Soler Sala

11. Francisca Ramos Susaño

12. Emilio Martinez Moreno

13. Ana Maria Colin Gonzalez

14. Jesús Codera Duaso

15. Montserrat Hernandez Brezmes

16. Antonio Martinez Espinar

17. Carmen Font Falguera

 

Ciutadans

01. Ramon Vilaltella Domenjó

02. María Concepción Estremera Calejero

03. David Garuz Roca

04. Jaime José Freixas Asín

05. Núria Pons Conde

06. Juan Luís Robles Estévez

07. Elena Rodríguez Amores

08. Joice Paola Chávez Bazán

09. Juan Antonio Fernández Cerro

10. Jaume Guerrero Nimo

11. Herminia Bazán Prado

12. Josefa Guillamot Almirall

13. Eduardo Casado Fernández

14. Angélica Isabel Choez Peñafiel

15. Gledys Josefina Rodríguez Llabulla

16. Antonio Castillo Domínguez

17. Marco Lavandeira Moreno

 

 

 

L’investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i fill de Mollerussa, Josep Maria Gili Sardà, serà el pregoner enguany de les festes de Sant Isidori, que Mollerussa organitza del 23 al 28 d’abril amb una vintena d’activitats culturals en honor al que és el Sant Votat de la ciutat. El pregó d’aquest professor, Premi Sant Jordi 2010,  que actualment treballa a l’Institut de Ciències Marines de Barcelona i que ha liderat més de 30 projectes d’investigació nacionals i internacionals al Mediterrani, l’Antàrtida, el Pacífic Sud i l’Atlàntic Nord,  serà dimarts a les 9 del vespre al Teatre L’Amistat.

Aquest serà un dels actes destacats de les festes culturals per excel·lència de la ciutat juntament amb la gala de lliurament del Premi Literari de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa, que es farà divendres 26 en el mateix escenari del Teatre L’Amistat i que en aquest cas serà presentat pel periodista i recentment nomenat sotsdirector de RAC1 i RAC105, Jofre Llombart. La nota musical de la gala anirà a càrrec de l’orquestra &The Band nascuda en el sí de l’Escola Municipal de Música. Cal recordar que l’obra guanyadora sortirà d’entre els 37 originals que s’han presentat en aquesta 31a convocatòria.

 

8a Marató de Lectura en Veu Alta a la plaça de Manuel Bertrand

El tret de sortida de les festes serà, coincidint amb la diada de Sant Jordi, la 8a edició de la Marató Lectura Llegim en veu alta, una activitat organitzada a través del programa Mollerussa Municipi Lector, liderat per la Biblioteca Comarcal Jaume Vila. S’iniciarà a les 9 del matí a la renovada plaça de Manuel Bertrand amb els contes tradicionals, com a eix temàtic escollit, i acabarà a les 7 de la tarda quan començarà, lligat en aquest context, la representació teatral La rateta que escombrava l’escaleta, a càrrec de la Cia. Festuc Teatre.

Els actes seguiran dimecres 24 amb una conferència a les 9 del vespre al Centre Cultural organitzada per la parròquia Sant Jaume tota el títol L’església de Sant Jaume de Mollerussa, obra d’Isidre Puig i Boada, a càrrec de Carles Feixes, delegat de Béns Immobles del Bisbat de Solsona.

La gent gran tornarà a ser la protagonista de dijous amb la celebració d’un dinar al pavelló poliesportiu Onze de Setembre. L’acte comptarà amb el lliurament de guardons a set avis i àvies que enguany celebren els 95 anys. Al matí però tindrà lloc la IV Trobada Sardanista de Centres Educatius, dins el marc del Pla Educatiu d’Entorn i amb l’Agrupació Sardanista de Mollerussa com a promotora.

Dissabte dia 27 la cultura popular catalana inundarà la ciutat. Durant tot el dia i també diumenge tindrà lloc al Pavelló Firal la 31a Diada de la Puntaire, amb l’acte de pas de testimoni a la localitat de Platja d’Aro que l’acollirà l’any vinent com a acte central a les 5 de la tarda. A les de 6 de la tarda se celebrarà l’ 11a Trobada de Colles Bastoneres i mitja hora més tard hi haurà a la plaça de l’Ajuntament la Ballada de Sardanes amb motiu de la Diada de la Verge de Montserrat amb la Cobla Jovenívola d’Agramunt.

Les festes finalitzaran diumenge amb la recuperació del Concurs de Colles Sardanistes, que es farà a l’avinguda de la fira a partir de 2/4 d’11 del matí i coincidint també amb el segon dia de la celebració de la Diada de la Puntaire. Les festes acabaran amb el tradicional concert de Sant Isidori a càrrec de l’Orfeó Renaixença al Teatre L’Amistat a 2/4 de 7 de la tarda. 

L’empresa d’Almacelles Elixirs de Ponent ha presentat avui al Parc de les Olors, ‘L’Elixir’, un licor elaborat amb camamilla de Linyola, que ja ha rebut una medalla d’or al certamen internacional Catavinum World Wine & Spirits competition 2019, celebrat a Vitoria el febrer de 2019. En la competició, on han participat gairebé 4.000 vins, caves i begudes destil·lades, ‘L’Elixir’, un licor de camamilla de Linyola i una combinació de botànics (entre els quals hi ha la canyella o la marialluïsa entre altres) s’ha emportat el reconeixement en la categoria de Vins de licor. Un altre producte d’Elixirs de Ponent, el licor de Fruites del Bosc, també ha rebut una medalla de plata en el mateix esdeveniment.

Durant la presentació de ‘L’Elixir’, un licor produït amb camamilla de proximitat, el fundador d’Elixirs de Ponent, Gerard Barsalà, ha destacat les característiques especials del sòl on neix la camamilla de Linyola, que el fa “un producte amb un gust molt agradable i una graduació alcohòlica, d’entre 15 i 17 graus, que n’assegura les propietats digestives”.

Per la seva banda, l’investigador, especialista en camamilla de Linyola i autor de la recepta en la qual s’ha basat  el nou l’Elixir, Mingo Sarradell, ha recreat el procés d’elaboració del licor (recollir la camamilla, assecar-la, infusionar i macerar), i ha explicat que amb el producte s’han “mantingut les seves propietats, però aconseguint que agradi al consumidor per la seva subtil dolçor gràcies a les característiques especials de la terra de Linyola”.

 

Una versió innovadora d’un licor tradicional

El fet que ‘L’Elixir’ hagi baixat la seva graduació alcohòlica i la combinació dels botànics li permet tenir altres usos, més enllà del tradicional de licor digestiu. Així, el licor de camamilla es pot utilitzar com a base per fer còctels en l’àmbit de la destil·leria o com a ingredient culinari. De fet, ja se n’han fet alguns postres, com per exemple combinada amb pera i potenciant així els productes de proximitat.

L’alcalde de Linyola i responsable del Parc de les Olors, Àlex Mases, ha mostrat el seu orgull perquè la camamilla que es produeix amb plantes que han crescut a la població del Pla d’Urgell sigui reconeguda i avalada amb premis internacionals. Mases ha recordat que la camamilla de Linyola té un 25% més de principis actius que altres varietats seleccionades. De fet, Linyola celebra cada any una fira dedicada exclusivament a la planta. La d’enguany, que serà la 6a edició, està previst que tingui lloc el pròxim 19 de maig.

L’Ajuntament de Mollerussa està duent a terme l’habilitació d’un espai de trànsit per als animals que es recullen al carrer en una nau municipal al costat de l’estació d’autobusos que havia estat el magatzem utilitzar per ADIF per guardar material ferroviari. Aquesta actuació forma part de la primera fase d’actuació del Pla Integral de Protecció Animal, que va ser aprovat en ple pel consistori i que té com a projecte final desenvolupar en un futur un refugi per a Mollerussa i comarca, segons ha explicat l’alcalde, Marc Solsona, que ha visitat les instal·lacions acompanyat del regidor d’Atenció Externa, Josep Lavin, i Anna Carbonell, responsable de l’empresa Nova Eucària, que ha desenvolupat aquest pla integral.

Solsona ha anunciat també la intenció d’habilitar un telèfon, que estarà connectat permanentment amb la Policia Local, per tal de comunicar les troballes d’animals abandonats i poder així activar el protocol corresponent. Així mateix, ha indicat que es vol oferir un carnet de voluntariat per tal que la ciutadania interessada pugui, després de rebre una formació adequada tal i com també han rebut els agents de la Policia Local, col·laborar en la cura d’aquests animals en aquest espai que té 110 metres quadrats. Amb la creació d’aquesta xarxa de voluntariat, ha dit, l’objectiu que es persegueix és que es pugui facilitar l’acollida o l’adopció d’aquests animals abans que hagin de ser derivats a la protectora i alhora també fer un exerci de transparència sobre el destí dels animals recollits. En aquest sentit, ha dit que l’Ajuntament recull anualment al voltant d’una quarantena de gossos abandonats al carrer als quals ha de donar una acollida temporal abans que alguna de les tres protectores amb les quals es té un conveni de col·laboració se’n faci càrrec.  

Pel que fa l’espai, que està sent adaptat per la brigada municipal, comptarà amb una zona per poder ubicar tres gossos alhora així com una altra pensada per poder instal·lar-hi dos gats. També s’ha previst un espai doble per a gats ferals o malalts que no puguin estar en contacte amb els altres. Ho ha explicat Anna Carbonell, que ha dit que es tracta d’animals que han de tenir un control sanitari molt exhaustiu i la rajola que s’ha instal·lat tant a les parets com al terra garanteix una neteja més específica i afavoreix la desinfecció i la confortabilitat dels animals així com el control sanitari. Carbonell ha valorat en positiu la creació d’una xarxa de voluntariat que permetrà implicar la ciutadania en un projecte social d’aquestes característiques i alhora aportar avantatges als animals acollits que tindran un afegit de cures i la possibilitat d’acabar en cases d’acollida o adoptats.

La segona fase d’aquest Pla Integral de Protecció Animal serà fer una diagnosi exacta de les colònies de gats que hi ha a la ciutat, de les quals, de moment, n’hi ha comptabilitzades una quarantena. 

Pàgina 1 de 206