El vicepresident quart de la Diputació de Lleida, Eloi Bergós, ha assistit avui a la inauguració de les obres de restauració de l’església romànica de Sant Pere d’Orrit, ubicada a la zona de la Terreta, a Tremp. L’acte ha comptat amb la presència de Francesc Fité, professor d’Història de l’Art Antic i Medieval i d’Història Medieval de la Universitat de Lleida, que ha ofert una introducció històrica i arquitectònica de l’església i del castell d’Orrit.

Les obres han consistit en la renovació de la coberta, neteja de tota la runa de l’interior, rehabilitació de la volta de la capella lateral, col·locació d’una nova porta i consolidació de tota l’estructura, protegint tot el conjunt, que data del segle XI.

L’actuació, realitzada en dues fases i promoguda per l’Ajuntament de Tremp i l’Associació pel Patrimoni de La Terreta, ha suposat una inversió de 30.514 euros, finançats per l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) amb 20.000 euros i la resta pel Departament de Cultura de la Generalitat i fons propis del consistori.

En la seva intervenció, Bergós ha destacat “el valor arquitectònic” del conjunt monumental d’Orrit i ha reiterat “el compromís de la Diputació de Lleida i de l’IEI amb el territori, amb la seva gent i amb els seus símbols, com és el cas de l’església de Sant Pere d’Orrit”.

Cal destacar que l’església forma part del conjunt monumental d’Orrit, un bé immoble que al 2015 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local. L’església és una edificació del segle XI que s’adscriu a les formes de l’arquitectura llombarda. Per les solucions constructives que presenta, és un dels escassos exemples d’aquesta arquitectura a Catalunya, juntament amb la canònica de Sant Vicenç de Cardona. Pel que fa al Castell, que completa el conjunt patrimonial, va ser el bressol d’un dels primers textos redactats en la nostra llengua.

Un total de 443 alumnes de secundària de l’Institut Tremp, el Col·legi Maria Immaculada i l’Institut de la Pobla de Segur han assistit a la representació teatral de Això perquè ho dius?, a càrrec de la companyia Impactat. L’obra suposa  una reflexió sobre prejudicis, rumors i estereotips a través de diverses activitats d’interacció amb els alumnes. En aquest sentit, es plantegen conflictes socials a través de les vivències dels protagonistes que buscaran l’ajuda dels alumnes per resoldre’ls.

La iniciativa, que neix de forma conjunta entre l'Ajuntament de la Pobla de Segur, l’Ajuntament de Tremp,  el Centre de Recursos del Pallars Jussà, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i  l’Oficina Jove,  es planteja com un projecte educatiu, continu i transversal i en el que cada alumne dels centres educatius ha contribuït aportant 2€.

Per aquest motiu, ja s’ha tancat amb la companyia la representació de peces teatrals durant els propers quatre anys.  Els propis centres són els que han escollit les temàtiques a tractar a través de les propostes del grup teatral, entre les que s’hi troben Actituds de com tractar als pares per a l’any vinent  i Anem de festa per al següent.

La brama del cérvol arriba aquesta tardor a la Reserva Nacional de Caça de Boumort amb novetats. Per a aquest any s’introdueix una prova pilot consistent en establir un sector reservat per a visites guiades i unes rutes recomanades per a visita lliure. En una d’aquestes rutes hi haurà un punt d’informació situat estratègicament. L’objectiu és reduir el risc de massificació i les molèsties als animals, millorar la satisfacció dels usuaris de la reserva i potenciar les visites guiades.
 Davant del creixent nombre de visitants, aquest any la Junta Consultiva de la reserva, on a més de la Generalitat hi ha representats, entre altres, els ajuntaments, els consells comarcals, propietaris de terrenys i pagesos, ha aprovat per consens la realització d’una prova pilot per ordenar les activitats d’observació de la brama del cérvol. En aquest sentit, es preveu dues alternatives per a visitar la reserva en època de brama: la visita guiada, per a la qual es reserva un sector al qual només poden accedir les empreses de guiatge autoritzades, i la visita lliure, per a la qual s’estableixen quatre rutes recomanades amb els seus corresponents punts d’interès.

La Reserva Nacional de Caça (RNC) de Boumort, situada entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, és un dels millors indrets de Catalunya per a gaudir de la fauna salvatge, amb cérvols, isards, cabirols, senglars i grans rapinyaires. El sector reservat per a visites guiades romandrà tancat al públic en general entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre. Durant aquest període, només hi podran accedir les empreses de guiatge autoritzades, a més dels ramaders locals o altres usuaris amb drets d’ús de la zona i cossos de vigilància i seguretat. 

El ple de l’Ajuntament de la Pobla de segur, poble natal del ministre d’Exteriors, Josep Borrell, va aprovar el passat 7 de setembre una moció d’ERC, que governa amb majoria absoluta, per organitzar una consulta popular per decidir si rebateja el passeig que porta el seu nom pel d’’1 d’octubre’. La moció va ser aprovada amb set vots a favor, cinc d’ERC i dos del PDeCAT, i un en contra, el del regidor del PSC.

Marc Baró, regidor republicà, va explicar a Europa Press que la consulta es podria celebrar en un termini de dos mesos. Segons el portaveu municipal del PSC, Joan Carles Boix, la iniciativa respon a “les ànsies de protagonisme i a la voluntat de mantenir la confrontació ciutadana, en un moment que hi ha diàleg”. Boix va afegir que “no era necessària aquesta guerra de posa i treu dels carrers, si se li vol dedicar un carrer a Oriol Junqueras -inicialment la moció contemplava també la possibilitat de posar el nom del vicepresident- pot fer-se, per a mi mereix tot el respecte i hi ha carrers del municipi que encara no tenen nom”.

Els regidors republicans van argumentar la necessitat de consultar els veïns donat el debat que hi havia al municipi, ja que hi havia tan ciutadans que mostraven “el seu rebuig a tenir un passeig amb el nom de Josep Borrell i Fontelles” com “d’altres que havien mostrat interès a mantenir-lo”.

Poc abans que es votés la moció, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va entrar en la polèmica titllant la consulta, a través de Twitter, de “gran vergonya” i assegurant que “els partits que hi donin suport demostren un insuportable sectarisme i una gran intolerància”. Iceta va acabar el seu tweet amb el lema: “#CatalunyaSomTots”.

 

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, s’ha desplaçat aquest dimecres al Pallars Jussà i Pallars Sobirà on ha mantingut tres reunions de treball amb l’alcaldessa de Talarn, Inés Moré, i els alcaldes de Baix Pallars i Salàs de Pallars, Josep Maria Semino i Francesc Borrell, per escoltar i prendre nota de les necessitats dels municipis amb l’objectiu d’intentar trobar vies de solució o millora i buscar possibles línies de finançament.

Al matí, s’ha reunit a l’Ajuntament de Talarn amb Moré que li ha explicat el projecte en el que està treballant el consistori per posar en valor el patrimoni històric del municipi amb la finalitat de divulgar-ne la importància en el seu futur desenvolupament social i econòmic. El subdelegat ha transmès a l’alcaldessa el compromís de cercar possibles vies de treball per fer possible aquest projecte.

A la tarda, José Crespín s’ha reunit a l’Ajuntament de Baix Pallars amb l’alcalde amb qui, posteriorment, ha visitat la zona d’aparcament situada en paral·lel a la travessia de l'N-260 al seu pas pel municipi ja que, segons Semino, necessita millores en el ferm que es troba deteriorat. El subdelegat s’ha compromès a traslladar al Ministeri de Foment la possibilitat d’arranjament d’aquesta zona d’aparcament per millorar les seves prestacions.

Finalment, el subdelegat s’ha reunit a l’Ajuntament de Salàs de Pallars amb Borrell amb qui han repassat diverses qüestions de caire municipal, així com l’interès per poder accedir als ajuts per finançar treballs de conservació de bens immobles del Patrimoni Històric nacional a través del programa de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment. José Crespín ha ofert, en aquest sentit, l’assessorament de la Subdelegació del Govern pel que fa els requisits i el procediment per a la tramitació de sol·licitud en la propera convocatòria d’ajuts.

 

Talarn va acollir entre el 5 i el 19 d’agost la sisena edició del camp de treball internacional Reading life in the rocks, que organitza la Direcció General de Joventut i gestiona la Coordinadora Rural de Catalunya (CRUC), amb la col·laboració del Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp – Montsec, els ajuntaments de Talarn, de Salàs de Pallars, de Tremp i el Consell Comarcal del Pallars Jussà. 

Hi van participar 15 joves d'entre 18 i 23 anys i procedents de 10 països els quals van realitzar tasques vinculades a la restauració de camins vers al patrimoni cultural, natural i paisatgístic de la zona ja que justament és l’Any Europeu del Patrimoni Cultural.

Els joves van dur a terme actuacions de manteniment en tres indrets de la zona del Geoparc que foren tutelades per membres de la brigada i/o voluntaris experts de cada municipi: Recuperació i neteja dels voltants del conjunt eremític de Sant Cebrià (Salàs de Pallars); recuperació de l’entorn de les arcades de pedra que sustenten el camí de la Ruqueta i manteniment dels voltants de la Font Nova (Talarn) i millora del camí per accedir a peu des de Tremp fins a l’ermita de Santa Helena de Claret, punt d’interès paisatgístic des d’on es pot observar tota la Conca de Tremp.

A més, van poder conèixer altres indrets del territori amb tot un ventall d’activitats lúdiques organitzades per l’Ajuntament de Talarn, com la visita a l’Epicentre, a les Botigues Museu de Salàs de Pallars, a la Central Hidroelèctrica de Talarn i als actes culturals de la Festa Major de Talarn, entre altres.

 

Geocaching per fomentar la descoberta

Els participants també van col·locar un geocaché a cada una de les zones treballades, per tal de donar a conèixer la feina feta i l’ampli patrimoni cultural i paisatgístic de la zona, mitjançant el GeocachingAquest és un joc d’aventura a l’aire lliure que ajudarà a donar a conèixer els diferents indrets del Geoparc on han estat treballant els joves.

 

La idea principal del Geocaching és trobar els recipients amagats a l'aire lliure (geocachés), i després compartir les teves experiències en línia. Per fer-ho, cal utilitzar un GPS o un dispositiu amb GPS incorporat, com pot ser un telèfon mòbil.

S’hi juga a tot el món i és una manera diferent de descobrir nous indrets i passar una bona estona.

 

Un any més la divulgació com a bandera del territori

Reading life in the rocks és un camp de treball que es va iniciar l’any 2013. Aquest camp de treball permet incidir en la conservació i divulgació del ric patrimoni de l’àmbit del ja declarat Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec. Justament amb la voluntat de difondre les particularitats de tot el territori del Geoparc, es preveu que el camp de treball internacional es pugui dur a terme en altres municipis en pròximes edicions.

 

 

 

La Junta de Govern del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha adjudicat el servei de menjadors escolars per al curs vinent a través d’un concurs públic després de quatre anys de l’última licitació. Un dels requisits del concurs és que cal fer el menjar en les cuines de cada centre i donar continuïtat als treballadors, si ho volen, en cas que hi hagi canvis d’empreses.

Les empreses Aramark Servicios Catering, SLU i Alessa Catering Servicios SA, es faran càrrec durant els propers quatre anys del servei de menjadors de l’escola els Raiers i l’institut de la Pobla i de l’escola AESO Isona i l’institut de Tremp respectivament i tal i com venien fent fins ara.

Aquest servei s’atorga a les empreses amb les adaptacions establertes per la llei de contractes del sector públic i es gestiona per part del Consell per delegació del Departament d’Ensenyament.

La resta de menjadors dels centres públics de la comarca s’administren mitjançant convenis amb el Consell Comarcal.  En aquest cas, l’escola Valldeflors de Tremp per la via d’un conveni amb l’AMPA i l’escola de la Vallfosca de la Plana de Mont- Ros amb l’Ajuntament de la Torre de Capdella.

Un relat que narra la petita venjança d’una vaca que topa a les construccions de ciment del que hauria d’haver estat una estació d’esquí es va endur el primer premi de la segona edició del Concurs de Microletats de la Vall Fosca. El concurs, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella (Ajuntament de la Torre de Capdella), va entregar els 500 euros del guardó a Montse Milan Moliné, mestra de primària d’Esterri d’Àneu, que va presentar el relat Plof!. A la cerimònia d’entrega, que es va celebrar el passat 4 d’agost a la tarda al Museu Hidroelèctric de Capdella i que va estar dirigida pel poeta i recitador Josep Pedrals. El segon premi va ser per al relat Corre, corre, corre d’Olga Miró, cap de Cultura de TV3.

La segona edició del Concurs de Microrelats de la Vall Fosca, que pretén promocionar a través de la lectura la marca Vall Fosca, va rebre 53 propostes, de les que s’han seleccionat les cinc premiades. Els relats, que tenen com a escenari principal La Vall Fosca, s’editaran en un llibre en un termini de cinc anys. L’organització també organitza des de fa 13 anys un concurs de fotografia. Aquestes imatges serviran per acompanyar aquesta publicació.

Figuerola d'Orcau acollirà el pròxim dissabte 4 d'agost la cinquena edició de JazziVi, la festa del vi a ritme de jazz, una proposta que enguany es complementarà per primer cop amb la primera edició de la Cursa de les 7 Vinyes del diumenge 19.

La presentació, que ha tingut lloc aquest matí a la Diputació de Lleida, ha comptat amb la participació del diputat Joan Ubach i de Jordi Ruiz, Olga Codina, Jordi Roca, Jordi Piqué i Núria Bigorra, tots ells responsables de l’organització dels dos esdeveniments. En la seva intervenció, Ubach ha destacat que es tracta d’una festa que “està lluitant per ser ja una referència important al territori”, motiu pel qual ha expressat el suport de l'ens i la satisfacció pel fet de veure la feina que es fa des de l’organització, a la qual ha felicitat “per creure en el projecte i defensar-lo”.

Per la seva part, Olga Codina ha explicat que la festa pretén unir “música, paisatge i vi en un maridatge perfecte” del qual Jordi Ruiz ha detallat que aplegarà, de manera gratuïta, “tres grups de jazz” que permetran que “el Pallars gaudeixi d’una nit de vi, gastronomia i jazz de primer ordre”. Ruiz ha afegit que l’any passat ja van reunir “a més de 3.000 persones en un poble de només 100 habitants però amb quatre cellers que elaboren vi”Un vi, a més, que rajarà de la font del poble.

Costers del Segre, els Ajuntaments d’Isona i Conca Dellà i de Tremp, Al Teu Gust, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i Figuerola-poble del vi, amb el suport de la Diputació de Lleida, són al capdavant d’aquesta iniciativa en què, a la plaça de la Font, tots els cellers de la comarca oferiran degustacions dels seus vins acompanyats de bona música en directe, concretament tres concerts de jazz, i on els visitants podran gaudir, de les 7 de la tarda fins a la mitjanit, de tapes pallareses amb el màgic maridatge dels nou cellers participants i els seus excel·lents vins: Mas Garcia Muret de Llimiana, Celler Miquel Roca de Sant Cristòfol de la Vall, El Vinyer de Fígols, Celler Vila Corona de Vilamitjana, Sauvella d’Orcau, Terrer de Pallars de Figuerola, Xic’s Cal Borrech de Figuerola, Vidavins de Figuerola i Vitipirineus de Pessonada. JazziVi compta, a més, amb el valor afegit de tenir com a escenari un poble medieval datat del segle XII en el que sobreviuen pedres amb més de deu segles d’història.

Pel que fa al capítol musical, la cap de cartell del JazziVi d’enguany serà Susana Sheiman, veu reconeguda del jazz i el soul. La cantant actuarà acompanyada per Oriol Gonzàlez Crazy Trio per oferir un concert que posarà sobre l’escenari des del soul més íntim fins a tota la potència i calidesa del latin-jazz.

JazziVi també comptarà amb les actuacions d’Aixalda, una formació que compta amb Vall Mir i Josep Ramon Roy i que serà el grup pallarès que obrirà el certamen amb un repertori de clàssics del jazz i el blues, i de Mon Petit Món, un grup que repeteix al JazziVi amb la visió més íntima del jazz liderada per la carismàtica veu de Maribel Lara.

En relació amb la Cursa de les 7 Vinyes, es tracta d’una iniciativa nova d’enguany que pretén redescobrir, a través de l’esport, un camí que permeti als corredors-caminadors passar entre mig de les diferents vinyes que es troben al terme municipal de Figuerola d’Orcau i recuperar indrets d’interès històric, com ara els búnquers de la Guerra Civil i el poblat antic d’Orcau. La prova oferirà dos circuits de 7 i 18 kilòmetres. Com a peculiaritat, cal dir que als diferents avituallaments els participants podran hidratar-se amb quelcom més que aigua i menjar. Les inscripcions es poden fer online  a www.inscripcions.cat.

Tot plegat, festa i cursa, dins un projecte més ambiciós de caire “turístic i econòmic” que, sota el nom de ‘Figuerola poble del vi’, ho vol integrar tot, ha dit Jordi Piqué, que ha detallat que s’està treballant, per exemple, en senyalitzar de manera permanent una ruta amb els cellers i les vinyes de Figuerola.

 

Del 27 al 29 de juliol Lo Quiosc (C-13, KM.90. Talarn Lleida) va acollir la tercera edició del Talarn Music Experience. L’edició d’enguany va presentar tres nits plenes de música i talent. Amb les actuacions de Mishima (divendres 27 de juliol); Gossos (dissabte 28 de juliol), i Maria Arnal i Marcel Bagés (diumenge 29 de juliol). El festival ha comptat amb la participació d’uns dj's de luxe: Miqui Puig (divendres 27 de juliol); Luca Feller (dissabte 28 de juliol) i Miguelito Superstar DJ (diumenge 29 de juliol).

Un total de 1.035 persones han passat pel festival en la seva tercera i més exitosa edició. Una edició que va penjar el cartell de localitats exhaurides en els concerts de Mishima i Gossos. El Talarn Music Experience ha fet possible maridar música i territori, acords i paisatge i aplegar pallaresos i forans en un espai natural únic i excepcional (sobre el pantà de Sant Antoni) consolidant el festival com una de les propostes més singulars i úniques d’arreu del país.

 

Una aposta per a portar la música en directe i de qualitat al Pallars

El Talar Music Experience va néixer fa dos anys per dur el millor de la música actual al territori pallarès. Els seus impulsors, Ramon Mitjana i Sònia Gasia, apassionats per la música, aposten per acostar al territori música de qualitat i en directe, potenciant l’oferta cultural i lúdica a la zona i reivindicant alhora la descentralització de l’oferta de festivals i concerts del territori català.

El Talarn Music Experience ofereix l’experiència única de viure els concerts en directe des d'una perspectiva diferent, potenciant la proximitat dels artistes amb el públic. El festival va comptar en les passades edicions amb les actuacions d'Adrià Puntí, Blaumut, Xarim Aresté, Sanjosex, Mikel Erentxum, Joana Serrat, Bigott, Jo Jet i Maria Ribot, Ramon Mirabet i Joan Dausà. 

 

 

Pàgina 1 de 32