Del 25 al 31 de maig té lloc la XX Setmana Sense Fum per sensibilitzar la població de la importància de gaudir d’un ambient lliure de fum, enguany amb el lema Recupera la inspiració. Els Centres d’Atenció Primària de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran han acollit prop d’una vintena d’activitats durant aquests dies, com xerrades, taules informatives i de sensibilització, així com activitats específiques als instituts de secundària de la regió per celebrar la XX Setmana Sense Fum.

En aquests espais s’ha ofert assessorament sobre els efectes del tabaquisme en la salut i recursos per deixar de fumar, així com proves per determinar la capacitat pulmonar, carboximetries, una tècnica que permet conèixer la quantitat de monòxid de carboni (CO) que un subjecte té en l'aire que espira, i tests per mesurar la dependència física a la nicotina i la motivació personal per deixar el tabac.

Per exemple, a l’ABS Pallars Sobirà, s’ha presentat el grup de Pacient expert per deixar de fumar i que s’iniciarà el pròxim mes de juny. En la mateixa ABS, s’ha treballat amb els instituts de secundària amb activitats com pintades al terra amb la plantilla Zona lliure de fum. Fem Salut. Els alumnes de 1r d’ESO han treballat a classe la pressió de grup i com dir que no al tabac, i s’han muntat parades informatives a l’hora de pati amb voluntaris per fer anar el carboximetre, animant a deixar de fumar o a no iniciar-se en aquest hàbit.

En l’ABS La Pobla de Segur s’han enganxat cartells i s’han repartit díptics informatius, fent especial incidència a la sala de les embarassades i a la sala de pediatria, on s’ha repartit als pares l’article Fum de tercera mà. A més, s’han realitzat carboximetries a demanda i s’ha fet formació sobre els efectes nocius del tabac adreçada als professionals del centre.

L’ABS La Seu d’Urgell participa en aquesta Setmana Sense Fum avui divendres, 31 de maig a les 6 de la tarda, amb una masterclass de Zumba a la plaça del Codina.

En l’ABS Alt Urgell Sud, al CAP Oliana, s’ha instal·lat una taula informativa amb pòsters, xapes i la guia dels 4 passos per deixar de fumar. A més, s’han realitzat carboximetries al carrer amb informació prèvia a la població i s’han fet tests per mesurar la dependència al tabac, entre altres activitats.

Pel que fa a l’ABS Tremp, s’ha realitzat una activitat de marxa nòrdica amb usuaris i professionals per a promoure un estil de vida saludable i deixar els mals fums. A més, s’ha fet una sessió informativa per als professionals del CAP sobre l’estat actual del tabaquisme i les mesures per deixar de fumar.

A l’ABS Alta Ribagorça, l’activitat de la Setmana Sense Fum s’ha realitzat a l’Institut on s’ha instal·lat un inflable amb forma de cigarreta, perquè els alumnes, en passar pel costat, li donin un cop de puny. 

A l’ABS Cerdanya, s’ha informat a la població amb una pancarta que està penjada a la façana del CAP Puigcerdà i assenyalant el terra amb notes d’espai sense fum als accessos de la Residència de Puigcerdà. També s’ha fet difusió a les xarxes del vídeo Les infermeres, les aliades per deixar de fumar, s’han posat taules informatives amb material divulgatiu i s’han distribuït globus d’heli amb missatges informatius a tots els CAP i consultoris de la comarca.

A l’ABS Aran, l’activitat de la Setmana Sense Fum ha estat una campanya informativa dins els centres de salut. 

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat avui, des d’Estamariu, que el Govern engegarà al Pirineu i les Terres de l’Ebre, el proper mes de juny, el projecte de dinamització territorial Un país d’oportunitats, un país viu. Torra ha assegurat que “ens juguem en els propers 10 anys ser un país d’oportunitats per a tothom”, i,per això, ha defensat “la necessitat urgent de repensar el país des del territori, amb la seva gent, perquè tothom pugui tirar endavant el seu projecte personal i professional, amb les mateixes igualtats”.

El cap de l’Executiu ha encapçalat aquest migdia la reunió del Consell d’alcaldes de l’Alt Urgell, on ha exposat aquesta Estratègia per a la dinamització territorial, creada per la Secretaria d’Administracions Locals de la Generalitat. Es tracta d’una eina que reforçarà l’aliança entre el Govern i els territoris, treballant de manera bilateral i amb polítiques transversals, per fomentar el creixement econòmic, i així actuar contra el despoblament i l’envelliment, millorar el nivell de vida i garantir la igualtat d’oportunitats dels ciutadans allà on visquin.

El president ha explicat que el projecte s’endegarà primer a tres comarques i s’estendrà  fins a deu “que s’estan acabant de definir”. Torra ha explicat que “estem utilitzant índexs que raonablement ens indiquen allà on més hem de concentrar els esforços per redreçar algunes de les comarques que corren més risc que aquest país no sigui un país sostenible, un país equilibrat territorialment”. 

En aquesta línia, i aprofitant la seva visita a Estamariu, el president ha insistit “que no volem uns Pirineus vellíssims però buits; els volem plens de vida. Volem que la gent del país pugui tirar endavant en cadascun dels llocs on decideixi viure”. Per això, ha continuat: “aquest Govern agafa aquesta iniciativa com una de les primeres prioritats”. I ha afegit “aquesta haurà de ser una república descentralitzada, on les comarques i les vegueries tinguin un paper importantíssim. Cal anar ja dotant-los d’estructura, de força, d’empoderament”.

 

Treball bilateral i transversal

El Pirineu i les Terres de l’Ebre seran les zones pioneres on s’implementarà aquest projecte que permetrà treballar de manera bilateral, compartint diagnosi; identificant els agents de referència (diputacions, consells comarcals, ens supramunicipals i municipis- i privats), i posant en comú les actuacions prioritàries a impulsar. En les properes setmanes es constituirà la Comissió Plenària, que serà el punt de partida per a l’aprovació del calendari de treball, la selecció dels territoris prioritaris i la convocatòria de les comissions territorials.

El Govern es marca com a objectiu coordinar els diferents nivells d’administració pública i les actuacions sectorials que es volen implementar per facilitar els objectius de l’estratègia de desenvolupament local: el creixement econòmic, la diversificació de l’economia local i la millora del nivell de vida i de l’ocupació. Així doncs, el diagnòstic compartit amb els territoris permetrà identificar de forma conjunta els reptes i les solucions per tal dinamitzar-los econòmicament segons les seves potencialitats i la seva especialització sectorial.

Els treballs de la comissió consistiran en la recollida d’informació i dades, així com bones pràctiques que permetin millorar el coneixement sobre l’actuació territorial de les diferents polítiques públiques; i realitzar el seguiment i avaluació de les diferents estratègies territorials implementades sempre en un marc de relació bilateral amb el territori.

La Comissió, coordinada pel Departament de la Presidència, la integraran representants dels departaments d’Economia; Educació; Salut; Territori i Sostenibilitat; Cultura; Treball, Afers Socials i Família; Empresa i Coneixement; Polítiques Digitals i Administració Pública; i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i elaborarà un informe anual que serà emès al Govern. Es tracta de tots els departaments del Govern que, entre les seves funcions, tenen el desplegament de polítiques de desenvolupament territorial amb impacte socioeconòmic.

La titular del Departament de la Presidència serà qui presidirà aquesta Comissió, que tindrà dues vicepresidències: la primera que correspondrà al titular de la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, i la vicepresidència segona, que correspondrà a la persona titular de la Secretaria General del Departament amb les competències de direcció de les delegacions territorials del Govern de la Generalitat. El plenari d’aquesta Comissió es reunirà com a mínim dues vegades l’any o cada vegada que ho proposi el seu president o presidenta.

D’aquesta Comissió en dependrà una comissió assessora amb funcions consultives integrada per representants de les diputacions, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació Catalana de Municipis i l’Associació de Micropobles de Catalunya. A més, el plenari de la Comissió decidirà la creació de les comissions territorials de les zones on es desplegarà l’Estratègia de dinamització i el seu calendari.

 

Un terratrèmol de magnitud 4,2 graus en l’escala Richter s’ha notat aquest dimecres a la tarda a diversos indrets de Catalunya. El sisme, amb epicentre a Ribera d'Urgellet, ha tingut lloc uns minuts abans de 2/4 de 6, a 1 quilòmetre de profunditat i ha estat seguit de nombroses rèpliques de magnitud inferior, segons ha informat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). 

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 42 trucades per la percepció del sisme, la meitat de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'ICGC ha rebut més de 300 enquestes de percepció del sisme.

En aquests moments no es té constància de danys materials. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT manté el contacte amb l’ICGC i amb els municipis propers a la zona de l’epicentre per fer seguiment de la situació.

La directora dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Montserrat Meseguer, ha participat avui a la reunió del Consell d’Alcaldes de la comarca de l’Alt Urgell, encapçalada pel seu president, Jesús Fierro. En el transcurs de la reunió i en relació a la seguretat dels municipis de l’Alt Urgell, Meseguer ha explicat als assistents que el Departament d’Interior oferirà als municipis que no disposin de Policia Local, la possibilitat d’instal·lar sistemes de videovigilància a través d’un conveni entre ambdues administracions.

Es tracta d’un acord que permetrà la instal·lació de càmeres de lectura de matrícules, amb una funció preventiva i dissuasiva, i que permetrà també identificar possibles il·lícits administratius i penals.

En aquest moment, des de la Direcció General de la Policia s’està estudiant quina és la millor manera d’implementar aquesta iniciativa ja que requereix una processos complexos tant pel que fa al sistema, com a la contractació. Per aquest motiu primer es farà una prova pilot que determini la forma més ràpida i eficaç de posar-ho en marxa arreu de Catalunya.

L’acord, al qual es podran subscriure els municipis, quan existeixi una necessitat de seguretat ciutadana, determina que seran els ajuntaments qui adquireixin i instal·lin els dispositius fixos de videovigilància, mentre que l’emmagatzematge, custòdia i visionat de les imatges correspondrà a la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra.

 

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha rebut aquest dilluns la visita de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, amb qui ha repassat diferents temes que tenen a veure amb la col·laboració institucional mútua.

Entre altres temes, s’ha tractat l’aportació de la Diputació a les obres d’ampliació i reforma de l’Hospital de la Seu que ja tenen la primera fase contractada i a punt d’iniciar les obres i on la Diputació hi fa una aportació superior a 1.776.000 euros. A més, el pressupost de 2019 de la corporació també contempla una nova partida de més de 1.220.000 euros per a la segona fase d’obres. En total, 3 milions d’euros d’inversió per a aquest important centre sanitari pirinenc.

Aquesta reunió s’emmarca en l’habitual seguit de contactes que la presidenta de la Diputació manté amb els representants dels ens locals de la demarcació, per tal de conèixer de primera mà les necessitats que es generen a cada municipi, i saber també com evolucionen els projectes en què treballen de forma conjunta i que ja s’han endegat amb anterioritat.

 

Un boletaire ha localitat aquest dissabte al matí el boletaire de Guissona que es trobava desaparegut des de feia cinc dies a la muntanya d’Alinyà, a Fígols i Alinyà (Alt Urgell). L’ha trobat a la zona de la Rasa d’Odèn (Solsonès) al voltant de les 11 del matí.

L’home, de 70 anys, tenia símptomes de deshidratació i hipotensió. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) l’ha evacuat a l’Hospital de Manresa amb l’helicòpter medicalitzat.

Va ser un company del boletaire qui va alertar de la desaparició als Bombers de la Generalitat, dimarts a les 16.17 hores, moment en què es va activar un dispositiu de recerca que ha continuat, dia i nit, fins aquest matí. Tot i que en un primer moment els Bombers van poder contactar telefònicament amb la persona desapareguda, des de dimecres ja no va ser possible parlar amb ell.

Durant aquests dies, en la recerca hi han participat diverses dotacions terrestres de Bombers de la Generalitat (inclòs el Punt de Trànsit, el Grup Caní de Recerca, el Grup d’Actuacions Especials i el Grup d’Actuacions Forestals), a més de dos helicòpters, un d’ells amb càmera tèrmica per poder detectar punts calents des de l’aire.

El cos de Mossos d’Esquadra també hi han treballat amb l’helicòpter, la unitat de muntanya, la unitat canina i patrulles de seguretat ciutadana. Els Agents Rurals també hi han participat amb diversos agents i dos drons. A més, els operatius també han comptat amb la col·laboració d’alguns voluntaris.

Des de dimarts s’ha fet recerca intensiva al voltant del darrer punt on se’l va veure, així com recerca extensiva més enllà d’aquesta zona.

El conductor d’un turisme ha mort, i quatre persones més han resultat ferides, aquest diumenge a la tardaen un accident de trànsit que s'ha produït a la carretera C-14, a l'altura de Bassella (Alt Urgell). Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), el sinistre ha tingut lloc en el punt quilomètric 135 de la mencionada via quan, per causes que es desconeixen i s’investiguen, hi ha hagut una col·lisió entre tres turismes i com a conseqüència del xoc, n’ha resultat mort el conductor d’un dels vehicles i quatre persones més han resultat ferides, que han estat traslladades, una a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i tres a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís a les 18.01 hores, i fins al lloc s'han desplaçat quatre patrulles de la policia catalana, quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat, i dos helicòpters i una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). 

La música de l'acordió tornarà a sonar amb una nova edició de la Trobada amb els Acordinistes del Pirineu, que se celebrarà del 27 de juliol al 2 d'agost amb un total de 13 concerts a Arsèguel i a la Seu d'Urgell així com a Puigcerdà i a Castellbò. 

La presentació ha tingut lloc aquest matí a la Diputació de Lleida i ha comptat amb la participació del diputat Antoni Navinés i d’Artur Blasco, president de l’Associació Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu. En la seva intervenció, Navinés ha expressat el suport de la Diputació de Lleida a “un esdeveniment completament consolidat i un dels festivals de música popular més antics del país”, amb un moviment de músics “d’arreu del món que enriqueix la nostra cultura i la seva”.

Tal com ha recordat Artur Blasco, la trobada se celebra cada any a Arsèguel des de 1976, i a la Seu d’Urgell i altres indrets del Pirineu des de temps més recents. Està considerat com el festival més antic de música tradicional de Catalunya i com el més important d’acordió diatònic d’Europa, així com el punt de partida de la recuperació d’aquest instrument entre nosaltres.

Així, durant un cap de setmana, Arsèguel esdevé la capital europea d’acordionistes i un centre d’intercanvi cultural amb diversos països de tot el món. En aquest sentit, cal recordar que són en vigència els convenis de col·laboració amb els festivals Ivan Malinin de Novosibirsk (Sibèria-Rússia) i Carrefour Mondial de l’Accordeon de Montmagny (Quebec).

Tot plegat al voltant d’un instrument, l’acordió, que va ser cabdal per tal de celebrar les festes als pobles del Pirineu. Després de la segona guerra mundial, aquest instrument va desaparèixer en gran part del territori europeu, però es va mantenir a les zones muntanyoses. A la península ibèrica, l’ús de l’acordió va continuar al nord de Portugal, al País Basc i al Pirineu de Lleida. 

Blasco ha detallat que enguany el festival oferirà 13 concerts en escenaris com ara Arsèguel i a la Seu d'Urgell del 27 al 29 de juliol, però també inclourà concerts al casino Ceretà de Puigcerdà (30 de juliol), a la col·legiata de Santa Maria de Castellbò (31) i una darrera entrega a la plaça dels Oms de la Seu d’Urgell el 2 d’agost.

L’acte inaugural es farà el divendres 27 a l’Hotel Andria de la Seu d’Urgell amb un concert amb Josep ‘Pepón’ Vilarrubla, Èrika Weigend, el Duo París-Moscou i Alina i Mikhaïl Khlebnov. A partir d’aquí, les actuacions se succeiran en diferents escenaris, com ara la plaça del Carme, els Jardins del Seminari, la plaça Sant Josep de Calassanç i la plaça del Patalín (la Seu d’Urgell), el parc de l’Església i l’Envelat (Arsèguel). L’Envelat serà, precisament, la seu de l’acte central el dissabte 28, amb la trobada en què hi prendran part pràcticament tots els participants, de procedències tan diverses com ara Suïssa, Escòcia, Quebec, Uruguai, França, Rússia, Portugal, Occitània, Ucraïna, Moldàvia, Colòmbia o la República Dominicana, a més de Catalunya i l’Estat espanyol. Blasco ha destacat també el darrer dels concerts, que es farà el 2 d’agost a la Seu d’Urgell, sota el nom de Gran Concert Catalunya, on hi participaran “exclusivament els músics del país”. En aquest sentit, Blasco ha volgut assenyalar com a gran atractiu d’enguany que hi prendran part artistes com Cati Plana que van aprendre a tocar l’acordió arran de la implantació de la trobada.

Al marge de les diferents actuacions, els dies 28 i 29 també es podrà visitar el Museu de l’Acordió d’Arsèguel i la Fira de Luthiers.

Podeu trobar més informació i consultar la programació a: http://www.alturgell.cat/agenda/trobada-amb-els-acordionistes-del-pirineu-1.

L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) ha iniciat la rehabilitació de l’església de Sant Martí de Bescaran, situada al municipi de les Valls de Valira a l’Alt Urgell. Les obres han estat adjudicades a l’empresa Construccions Orgel·lia, SL per un import de 67.760 € i compten amb un termini d’execució de 5,5 mesos.

La rehabilitació es basa en un projecte de l’arquitecte Miquel Duelo Nebot i consistirà en la rehabilitació de la coberta de la nau de l’església que es construirà amb la restitució dels material originals, i la substitució dels baixants pluvials i del remat de la coberta del campanar, la impermeabilització exterior del mur de contenció nord, la pavimentació de l’era del costat i l’arranjament del revestiment interior dels paraments verticals malmesos. El deteriorament general de l’immoble s’ha vist agreujat en els darrers temps per l’entrada d’aigua en diferents punts de l’església, principalment per la coberta que manifesta una manca d’estanquitat, i pels murs perimetrals de contenció, sense impermeabilització.

Els promotors del projecte són l’Entitat municipal descentralitzada de Bescaran, el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, el Bisbat d’Urgell i l’INCASÒL dins del programa Reviure les velles ciutats. L’INCASÒL aportarà un màxim de 63.977 euros, mitjançant les aportacions establertes en el conveni de transferències signat amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, l’Entitat descentralitzada aportarà 7.000 euros i el Bisbat un total de 2.404 euros.

L’església fou declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell el 14 d’octubre de 2010.

Pàgina 1 de 7