Articles filtrats per data: Dijous, 08 Octubre 2015

Mollerussa va rebre dissabte passat la cinquantena de premiats en la campanya Barris Antics. Molt per descobrir, molt per oferir i en la qual han participat 30 municipis d’arreu de Catalunya que, a través del Pla de Barris, volen dinamitzar el comerç de proximitat als seus nuclis antics entre visitants d’arreu de Catalunya. Entre els municipis que hi participen, a banda de Mollerussa, de terres lleidatanes també hi ha Artesa de Segre, Cervera, Solsona i Lleida. Els afortunats van ser rebuts per l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i la regidora de l'àrea, Imma Casanella, que els va acompanyar durant les visites previstes. 

Pel que fa a Mollerussa, el premi per a dues persones que es va aportar a la campanya està valorat en 96 euros i va consistir en passar una jornada completa a la capital del Pla d’Urgell començant per una visita a l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, 20 molleuros per gastar en comerços de Mollerussa Comercial, un dinar en un restaurant de cuina de proximitat, una visita al Museu de Vestits de Paper i una visita guiada per la fàbrica de vinagres Cal Badia, un establiment centenari que va oferir també un tast de vinagres.

Publicat a Mollerussa

La torre medieval del castell de Verdú, de 25 metres d’altura i documentada al segle X, es podrà visitar de forma permanent a partir del proper cap de setmana coincidint amb la celebració de la 26a Festa de la Verema i el Vi. De fet, el passat 10 de juny els veïns de la localitat ja van poder accedir-hi per primera vegada des de la seva construcció.

Antigament s’accedia a la torre amb una corda de més de 10 metres de llargada. Ara s’ha instal·lat una escala metàl·lica des del castell fins a la primera planta de la torre i una altra escala de cargol per accedir al mirador. Cal destacar que la torre encara conserva les portes originals del segle X. Com a curiositat, s’ha de dir que la porta de la planta baixa s’obrre des dels dos costats i la de la primera planta només des de fora, fet que significa que allí hi havia els presoners. L’historiador local, Ramon Boleda, assegura que “a l’interior de la torre es poden veure nombro- sos grafits que van fer els guàrdies i els presoners en diferents èpoques, molts dels quals són de la Guerra de la Successió”.

La torre de l’Homenatge té un aforament de 12 persones i des d’ara s’hi pot accedir amb visita concertada. El diumenge dia 11 s’oferirà una visita guiada a partir de les 4 de la tarda. 

 

Verdú acollirà els dies 10 i 11 d’octubre la 26a edició de la Festa de la Verema i el Vi. La principal novetat d’aquest any és el trasllat de la gran piada a dissabte a la nit la qual comptarà per primera vegada amb una teatralització per part d’una trentena d’actors locals sota la direcció d’Arnau Vinós els quals oferiran un recorregut històric del temps dels íbers fins a l’actualitat amb el vi com a protagonista. Durant l’acte, que se celebrarà a partir de 2/4 de 8 del vespre, també es distingirà el Piador de l’Any, nom que es manté en secret fins el dia de la festa.

La gastronomia continuarà tenint un pes específic en la festa. Així, dissabte a les 5 de la tarda obrirà portes al castell la 22a Mostra de Vi DO Costers del Segre i Tapes on es podran degustar vins de 4 cellers de Verdú, entre d’altres. La mostra es completarà amb cates dirigides per un tècnic de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) a les quals cal inscriure-s’hi prèviament a través del correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. . A més, diumenge a migdia repetirà aquesta mostra així com la Mostra Gastronòmica Terres de Lleida on els as- sistents a la festa tindràn l’oportunitat de tastar una vintena de plats elaborats per restaurants de la zona i acompanyats de vins també de la DO Costers del Segre.

Dissabte a la tarda, abans de la gran piada, es farà una gimcana per adults. També hi haurà visita guiada al jaciment ibèric dels Estinclells i diversos tallers. A la nit, la jornada finalitzarà amb sopar, batudaca i concert.

Per la seva part, diumenge al matí repetiran les activitats habituals dels darrers anys com la trobada de puntaires, l’esmorzar popular, la fira d’objectes antics i el concurs de sardanes amenitzat amb la Cobla Tàrrega. Al migdia, quan habitualment se celebrava la gran piada, tindrà lloc una piada infantil.

Per acabar, la 26a Festa de la Verema i el Vi oferirà diverses exposicions. La Fundació Tekhnikós inaugurarà la mostra temporal Vers la Imatge. Invers la Imatge, obra gràfica de Muntada Roca; Cal Talaveró presentarà una proposta de l’artista Carme Porta, Atrapar el silenci de la natura, mentre que el Mayoral Espai d’Art oferirà una exposició temporal dedicada a Joan Brossa que porta per nom Brossa - Oda a Joan Miró + Personatges brossians. Totes tres exposicions s’inauguraran dissabte a la tarda, entre les 6 i les 7. 

 

 

El director territorial de ”la Caixa” a Catalunya, Jaume Masana, i els representants de Càritas Balaguer, Creu Roja, Escola Àngel Guimerà, Consell Comarcal de la Noguera i Associació Estel, han signat els següents convenis de col·laboració:

· La lluita contra la pobresa i l’exclusió és actualment una línia d’actuació prioritària per a l’entitat financera, i amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats socials més urgents l’entitat ha col·laborat amb Càritas Balaguer amb una aportació de 8.000 euros, per un programa d’ajudes escolars per l’adquisició de llibres, ajudes de menjador, i reforç educatiu per escolars.

· Així mateix, l’entitat donarà suport al Programa Lèxic de l’Escola Angel Guimerà amb una aportació de 3.200 euros, amb l’objectiu de fomentar la lectura i afavorir l’èxit educatiu dels infants en risc d’exclusió social.

· En la mateixa línia, s’ha col·laborat amb 11.000 euros amb el programa de rebost solidari de la mà del Consell Comarcal de la Noguera, amb el projecte AGAPE a Balaguer, que dona suport alimentari a 500 famílies de la comarca.

· Amb l’objectiu de fomentar la contractació de col·lectius vulnerables, com ara persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, joves en risc o situació d’exclusió o víctimes de violència de gènere, s’ha fet una col·laboració de 8.000 euros a Creu Roja Balaguer, per donar suport als seus programes.

· En el camp de la integració social de persones amb discapacitat i/o malaltia mental, l’Obra Social “la Caixa” ha col·laborat amb l’Associació Estel amb una aportació de 24.000 euros, per a la compra d’un vehicle de transport adaptat.

La superació de la pobresa i, sobretot, l’atenció a la infància desfavorida, com també el foment de l’ocupació entre col·lectius en risc d’exclusió, l’envelliment actiu i saludable de les persones grans i la lluita contra la mortalitat infantil als països en vies de desenvolupament, són els projectes prioritaris per l’Obra Social “la Caixa”, que, per vuitè any consecutiu, té un pressupost de 500 milions d’euros, el 67% dels quals destina al desenvolupament de programes socials i assistencials en resposta a les problemàtiques socials més urgents. 

 

Publicat a Balaguer

L’Espai Guinovart d’Agramunt inaugurarà el proper dissabte 10 d’octubre l’exposició Joana Santamans: 120 x 120. Oli sobre taula. La mostra està formada per un total de set obres, totes elles creades aquest estiu amb la tècnica oli sobre fusta. A més, tal com el nom de l’exposició indica, totes tenen el mateix format, 120 x 120 cm. Joan Santamans ha creat el seu exèrcit d’animals. Unes bestioles amb aires cosmopolites, però impregnades del seu medi rural. Un cavall, un cigne, una cigonya, una vaca, una llebre, una gallina i una òliba que es podran visitar els propers mesos a Agramunt. L’exposició s’inaugurarà a les 11 del matí i es podrà visitar fins el 10 de gener de 2016.

Aquesta nova inauguració s’emmarca dins la programació de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra. Per aquest motiu, el mateix dissabte es podrà veure la il·lustradora acabant una de les seves obres a l’estand de la Fundació Privada Espai Guinovart situat dins el pavelló firal. L’obra, un cop acabada, formarà part també de l’exposició. 

 

Publicat a Agramunt

La colla sardanista Verge del Miracle de Balaguer celebra aquest 2015 els seus 50 anys de vida. Per tal de commemorar aquesta efemèride, el passat 4 d’octubre va tenir lloc una missa a l’església del Miracle on van tenir lloc diverses ofrenes florals. A continuació es va inaugurar la mostra retrospectiva ‘50 anys Colla Verge del Miracle’ a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Balaguer. Aquesta es pot visitar fins el proper 12 d’octubre. En acabar es va celebrar un dinar en un restaurant de la ciutat que va reunir 72 comensals.

La celebració de l’aniversari finalitzarà l’11 d’octubre a la tarda amb una ballada de sardanes a la plaça del Mercadal.

Joan Corbella, membre de la colla sardanista Verge del Miracle, va explicar que la colla es va formar l’any 1965 de la mà d’un grup d’amics que volien reivindicar la catalanitat mitjançant la seva dansa més popular, la sardana. Des de llavors la colla s’ha mantingut activa durant mig segle, passant com és normal per diferents etapes.

Aquest 2015 la colla ha estat guardonada en la categoria de continuïtat per la Federació Sardanista de Catalunya mentre que l’any 2012 va rebre el Premi Rotllana, atorgat per l’Agrupació de Colles Sardanistes de les Comarques Lleidatanes, per la seva implicació en la dinamització de la sardana a Balaguer, organitzant el concurs de colles, per la seva activitat d’ensenyament tant a infants com a adults i per la seva constància al campionat.

S’ha de recordar que cada estiu la colla balaguerina organitza amb molt èxit de participació el programa ‘Saltem i ballem’ així com cursets de ballar sardanes als casals d’avis, aquests darrers durant l’any.

 

Publicat a Balaguer

Unes 2.000 persones han gaudit de la 4a edició del festival d’espectacles de petit format Cua d’Estiu que s’ha celebrat a Fondarella i que ha programat una desena d’actuacions en quatre espais íntims de la localitat de diverses disciplines, des de teatre, música, circ i noves tendències artístiques, tot de la mà de companyies del territori.

Els organitzadors del Cua d’Estiu, la companyia Teatre de Butxaca i la productora musical La Gata Roja, expliquen que l’objectiu d’aquest festival és “ser una plataforma de promoció de les companyies lleidatanes que estan triomfant a l’estranger i que, en moltes ocasions, aquí tot just coneixem. Volem mostra noves tendències, moviments avantguardistes made in Lleida”.

L’organització agraeix el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida per fer possible que Fondarella sigui un aparador del talent artístic lleidatà.

De cara l’any vinent, l’organització es planteja du a terme el ‘Vermut de la Cua’ per als diumenges al matí el qual inclourà actuacions i performances. El cicle Cua d’Estiu es va estrenar el setembre de l’any 2012 a Fondarella amb l’objectiu de vincular cultura i patrimoni i que contribuir a dinamitzar el Pla d’Urgell. 

 

L’Aula d'Extensió Universitària d’Agramunt per a la gent gran va celebrar el diemcres 7 d'octubre a la tarda l’acte inaugural del curs 2015-2016. Aquesta és una formació de la Universitat de Lleida que està adreçada a persones més grans de 50 anys que volen continuar formant-se i adquirir coneixements de diverses disciplines a través d'una formació que no té límit d'edat. L'Aula d'Extensió Universitària d’Agramunt es consolida augmentant el nombre d’alumnes inscrits respecte l’any passat, quan es va fer la primera formació d’aquest tipus a la vila. Fins al moment s’han apuntat més d’un centenar d’alumnes.

La conferència d’obertura va anar a càrrec de Victor Küppers, doctor en Humanitats i professor de la Universitat Internacional de Catalunya, que va exposar què hem de fer i com hem de ser per prendre’ns la vida amb alegria i entusiasme.           

 

Programa

La programació de l'Aula d'Extensió Universitària d'Agramunt està formada per 9 sessions, la primera de la qual es va dur a terme ahir. Des d’aquest octubre i fins al juny, cada mes es durà a terme una conferència on s'exposaran diversos temes i matèries. Dins de les sessions programades es comptarà amb el periodista Toni Aira, el físic Josep Mallol, el cuiner Fermí Puig, entre altres professionals.

Totes les conferències s'impartiran a les 5 de la tarda a la sala del Foment Parroquial.

Publicat a Agramunt

La Fundació Jaume Perelló de Bellpuig ha publicat les bases per poder participar a la 11a edició del Premi de Belles Arts Sant Jordi dels Països Catalans, l’onzena, que es dedica aquest any a la pintura.

Les bases es poden consultar a la pàgina web de l’Ajuntament de Bellpuig i es poden sol·licitar a través del correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .

El premi, que en aquesta edició passa a denominar-se “Premi Internacional de Belles Arts Sant Jordi” és convocat per la Fundació Perelló amb el patrocini de la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la col·laboració de l’Ajuntament de Bellpuig, l’Ajuntament de Torrefarrera i el Consell Comarcal de l’Urgell.

El premi d’enguany es centra en obres de pintura i es continua apostant pel sistema de preselecció d’obres entre totes les rebudes via mail, escollint un jurat qualificat les 25 obres que formaran part del catàleg que s’edita per a l’ocasió, de les exposicions itinerants entre els municipis de Bellpuig, Torrefarrera i Lleida i que optaran al premi i a les mencions honorífiques. Aquest sistema ha permès incrementrar la participació ja que els artistes no necessiten enviar la seva obra (amb l’estalvi de costos que això suposa) si no ha estat seleccionada per passar a la final.

El premi, de 6.000 euros i una escultura de bronze de Jaume Perelló, igual que les cinc mencions honorífiques, es lliuraran en un acte públic que tindrà lloc el dia 30 d’abril de 2016 al convent de Sant Bartomeu de Bellpuig. 

Publicat a Bellpuig

La segona edició del concert solidari Mamapop tindrà com a protagonistes les bandes sonores de diferents pel·lícules que comptaran amb l'acompanyament de l’orquestra simfònica Julià Carbonell. Aquest esdeveniment s’organitza amb l’objectiu de recaptar fons per a un projecte de recerca científica de la variant HER2 de càncer de mama que investiga l’Associació Mamapop amb l’Institut de Recercà Biomèdica (IRB) de Lleida.

El projecte s’ha presentat aquest dijous 8 d'octubre en roda de premsa i ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; del president del Comitè Organitzador de Mamapop, Manel Simon, i de l’alcalde de Lleida, Angel Ros. També han estat presents la presidenta de l’Associació de Dones Intervingudes de Mama (ADIMA), Digna de Torres, i el president de l’Associació Espanyola Contra el Càncer Lleida (AECC), Manuel López.

Reñé ha manifestat la seva satisfacció per col·laborar en aquest esdeveniment altruista i ambiciós que té la música com a nexe d’unió. “Des de la Diputació no som ni cecs ni sords a la realitat que ens envolta i ens posem a disposició i col·laborem en aquest esdeveniment perquè assoleixi el màxim èxit i ajudi a la recerca i prevenció del càncer de mama”, ha afirmat Reñé. També ha afegit que es tracta d’un esdeveniment creat i organitzat a Lleida, però amb la voluntat de ser exportat en futures edicions.

El president del Comitè Organitzador de Mamapop ha destacat la importància de la detecció precoç per augmentar el percentatge de supervivència i l’alcalde de Lleida ha indicat que aquest esdeveniment uneix ciència, art i solidaritat.

El concert se celebrarà el pròxim 14 de novembre a l’Auditori Municipal Enric Granados i com a novetat, aquest any, s’han programat dues sessions, una a les 7 de la tarda i una altra a les 10 de la nit per superar els 11.040 euros que es van recaptar en l’edició anterior.

La iniciativa està organitzada i coordinada per l’Associació Espanyola Contra el Càncer Lleida (AECC), l’Associació de Dones Intervingudes de Mama (ADIMA), Drac Magic Events, l’Escola de Música l’Intèrpret i TolMusic Pro, i compta amb la col·laboració de la corporació lleidatana i l’Ajuntament de Lleida.

L’edició d’enguany reunirà una orquestra de 36 músics de diferent procedència que interpretaran les bandes sonores de pel·lícules com “Titanic”, “Dirty Dancing”, “Flashdance” o “Grease”, entre d’altres.

 

Publicat a Catalunya
Pàgina 1 de 3