Comarques

Comarques

Les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPES) de les escoles Àngel Guimerà, Jacint Verdaguer i Maria Mercè Marçal de Tàrrega s’han adherit a la Plataforma Menjadors Ponent-Pirineus per mostrar el seu rebuig al nou decret de menjadors que està preparant el Departament d’Ensenyament per regular i “privatitzar” el servei. Segons aquest, les AMPES ja no podran continuar gestionant els menjadors escolars a partir del curs vinent, ho faran directament els consells comarcals o els ajuntaments amb l’empresa adjudicatària del servei.

Per aquest motiu i sota el lema ‘Amb el menjador no s’hi fa negoci. Defensem el nostre menjador!’ han convocat una cassolada aquest divendres 16 de novembre, a les 5 de la tarda, a la plaça de les Nacions de la capital de l’Urgell.

Balaguer tindrà una pista de patinatge sobre gel aquestes festes de Nadal, del 5 de desembre al 7 de gener. Es tracta de l’activitat de promoció que ha preparat l’Ajuntament per atreure visitants i impulsar el turisme, el comerç i la restauració de la ciutat, segons ha avançat l'alcalde, Jordi Ignasi Vidal, a l'emissora local Ràdio Balaguer.

La pista de gel, que s’instal·larà a la plaça del Mercadal, costarà uns 40.000 euros i ocuparà una superfície d'uns 300 metres quadrats. L’Ajuntament oferirà vals de descompte a les associacions de comerciants de la ciutat i també convidarà a les escoles a fer-ne ús.

Pel que fa al mercat setmanal, que se celebra tradicionalment a la plaça del Mercadal, l’alcalde ha dit que “reubicarem al passeig de l’Estació les parades que habitualment se situen al centre de la plaça”. 

L’Ajuntament de Tàrrega s’ha adherit a una nova edició del programa ocupacional Garantia Juvenil, una iniciativa que vol reduir l’atur i promoure la contractació laboral entre la gent jove. En aquest marc, el consistori ha contractat 4 joves d’entre 27 i 28 anys d’edat per un període de mig any en règim de pràctiques desenvolupant diverses tasques a la Regidoria d’Acció Social, Treball i Família. Es tracta de persones titulades que d’aquesta forma milloren les seves aptituds i competències en la pràctica laboral. Els joves, que treballen a jornada completa, duen a terme diferents projectes: redacció de plans d’igualtat de gènere; creació d’un punt de voluntariat; coordinació d’accions i reforç de xarxes socials del Centre de Formació La Solana; o la continuïtat de l’àrea d’educador/a de carrer (que du el nom de “Sabates de carrer 2.0”).

Les persones beneficiàries del programa Garantia Juvenil han d’estar donats d'alta com a demandants d'ocupació i han de tenir estudis universitaris, cicles formatius de grau superior o mitjà o certificats de professionalitat. L’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha destacat l’experiència laboral que els joves participants adquireixen gràcies a l’esmentat programa, fet que els pot obrir noves portes dins el mercat laboral en el futur. Val a dir que la Regidoria d’Acció Social, Treball i Família desenvolupa durant l’any altres iniciatives d’ocupació juvenil, principalment mitjançant el Centre de Formació La Solana.

L’Associació Tradi-Sió d'Agramunt ha engegat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami amb la voluntat d’aconseguir diners per recuperar el Rei de Tremissèn, un dels dos antics gegants de la vila, i difondre la llegenda de la Roca de la Delfina. Es tracta d’una iniciativa que pretén aconseguir el suport popular per materialitzar la creació de la figura del nou gegant.

Els vells gegants d'Agramunt són figures del segle XIX, desaparegudes a la segona dècada del segle XX. El document que es conserva és un gravat editat al Costumari Català de Joan Amades, amb data de 1908, on hi apareixen tres parelles de gegants, una de les quals és d’Agramunt. Ara, després de més de 100 anys de la seva desaparició, la finalitat de l’associació és recuperar els dos gegants i per aquest motiu s’ha engegat aquesta campanya per poder costejar el procés de construcció d'una de les figures i del seu vestuari.

L'objectiu que s'ha fixat l’Associació és arribar a recollir un total de 4.000 euros, que és el cost de la construcció de la figura, i com és habitual en aquest tipus d’ iniciatives  de micromecenatge, les donacions seran correspostes, segons l'import, amb diferents obsequis. Alguns obsequis que es donaran en aquesta campanya són productes de marxandatge relacionat amb els gegants: una samarreta, una bossa, un mocador, però també visites guiades per Agramunt, el reconeixement a les xarxes socials o un gravat honorífic al vestit del gegant.

 

Projecte de construcció del gegant

L'Associació Tradi-Sió és una entitat que es va crear per donar impuls al folklore local. La seva tasca es basa en reintroduir i aportar elements de la cultura popular i tradicional de la vila. El seu compromís és vetllar i dignificar el patrimoni festiu d'Agramunt per aquest motiu coordinen i organitzen un seguit d’activitats per donar mida a la imatgeria festiva agramuntina arreu del territori. Ara el seu objectiu és recuperar la parella de gegants basats en el gravat de 1908 del volum tercer del Costumari Català d’Amades.

La figura del gegant representarà el Rei de Tremissèn que és el personatge del rei moro que apareix a la llegenda agramuntina de la Roca de la Delfina. Està previst que si s’assoleix la campanya la construcció del gegant anirà a càrrec de l’estudi de maquetisme l’Esfera de Carles Teixidó de Bellpuig.

 

Història de la Roca de la Delfina

La roca de la Delfina és una llegenda agramuntina basada en el llibre de cavalleries del frare Esteve Barellas, editat l'any 1600 sota el títol Historia de los famosos hechos del gran conde de Barcelona don Bernardo Barcino, y de don Zinofré su hijo, y otros cavalleros de la provincia de Cathaluña. El llibre va ser reescrit l'any 1776 per Pedro Àngel de Tarazona a les edicions del setmanari El blasón de Cataluña. A partir sobretot de l'edició reescrita, l'agramuntí Antoni Viladot i Sanuy escriu la llegenda cap a mitjans del segle XIX, sota el nom de Petronila de Agramunt o sea la Delfina.

La llegenda explica que en els atacs dels moros l'any 714, la petita Petronel·la (acabada de néixer), filla del senyor d'Agramunt, va estimbar-se a l'indret de la roca fugint dels moros en un carruatge. El rei de Tremissèn va voler afillar-la muntant la història de que la va deixar en una barca a la deriva i que uns dofins la van dur fins a l'Àfrica. D'aquí li va venir el nom de Delfina.

 

 

Una intervenció d'urgència a la finca del Castell del Remei ha certificat l'existència d'un jaciment arqueològic, concretament a la parcel·la de Cal Mitjana.

El passat mes de maig, uns treballs agrícoles en aquesta parcel·la van posar al descobert una sèrie d’estructures circulars. La troballa va ser comunicada per part de la propietat als serveis territorials del Departament de Cultura de la Generalitat, que van enviar uns tècnics per efectuar una inspecció i van promoure l’execució d’una intervenció arqueològica d’urgència per tal de poder delimitar el jaciment i conèixer-ne la cronologia. 

Aquesta que es va dur a terme entre els dies 2 i el 16 de maig, va localitzar un total de 37 estructures retallades al subsòl geològic, 36 de les quals eren sitges d’emmagatzematge i una, un pou de captació d’aigües freàtiques. 

Només 10 de les sitges van ser excavades. Malgrat que totes estan amortitzades en època moderna o contemporània, segons indiquen els materials recuperats, s’hi han trobat fragments de ceràmica amb decoracions incises característiques del Bronze Inicial (1800-1500 aC), que indiquen la presència en aquesta zona d’un jaciment d’aquesta cronologia. Les estructures eren de planta circular o ovalada i conservaven només la part baixa, ja que a causa dels treballs agrícoles continuats a la parcel·la se n’havia perdut la resta.

També el pou -de planta ovalada de 2,5 m per 1 m i secció cúbica- va ser objecte d’excavació. Donat el perill d’esfondrament de l’estructura, només va ser possible buidar 0,8 m del rebliment interior, els materials ceràmics recuperats del qual són d’època moderna, corresponent als segles XVI-XVIII.

Actualment, els materials estan en estudi i aportaran noves dades al coneixement del jaciment inèdit fins ara de Cal Mitjana i a aquesta zona de transició entre la Noguera i l’Urgell on hi ha pocs jaciments arqueològics documentats, fet que permetrà millorar el coneixement sobre l’ocupació humana del nostre territori en diferents períodes històrics.  

L’actuació fou realitzada per l’empresa d’arqueologia Àtics en el marc del conveni vigent per a actuacions arqueològiques d’urgència i dirigida per l’arqueòleg Iñaki Moreno.

FiraTàrrega celebrarà la seva 39a edició del 5 al 8 de setembre de 2019 i fins al 15 de gener de 2019 es poden presentar les propostes artístiques que ajudaran a conformar l’oferta escènica que podrà veure’s a Tàrrega el setembre que ve. A través del programa Suport a la Creació, la Fira té la voluntat explícita de dinamitzar i acompanyar els processos de creació artística que tinguin un ingredient clar de recerca i d'innovació en l'àmbit de les arts de carrer i l'espai públic.

 

Anualment es fa una selecció de projectes i s'acorda un pla de residències que integra el corpus de coproduccions de FiraTàrrega. L'estructura logística, tècnica i promocional de l'organització es posa al servei dels creadors, que fan una estada de treball a Tàrrega entre els mesos de març i agost per donar forma i recorregut als seus espectacles i que es visualitza a través d'un programa d'assajos oberts a la ciutadania.

La vocació internacionalitzadora de FiraTàrrega comporta que algunes d'aquestes propostes de creació vagin en la línia d'incentivar coproduccions transnacionals que es materialitzin en espectacles de carrer.

Les companyies interessades a presentar la seva candidatura han d'emplenar el formulari d'inscripció fins al 15 de gener de 2019, acceptant les condicions específiques del programa Suport a la Creació i adjuntar-hi una fitxa tècnica de residència detallant el nombre de persones, necessitats concretes de l'espai d'assaig, proposta de dates de la residència, planning de les fases de la residència, possibles assajos oberts, etc.

En cas que el projecte sigui seleccionat, FiraTàrrega reservarà les dates i coordinarà la residència de manera conjunta amb la companyia.

 

Programació Oficial · També fins al 15 de gener de 2019

D'altra banda, cal recordar que les companyies professionals interessades a participar en la Programació Oficial de FiraTàrrega 2019 poden enviar les seves propostes també fins al 15 de gener de 2019. Més informació i inscripció en aquest enllaç.

Un milfulls de carpaccio elaborat per la Cafeteria Bàrbar ha sigut la tapa guanyadora de la 2a edició de 'Food Explorers de Ruta' de San Miguel de Balaguer. Els responsables de la marca cervesera han entregat avui la placa commemorativa a Joana Vázquez Povedano, de la Cafeteria Bàrbar, situada al carrer Barcelona de la capital de la Noguera.

La tapa, anomenada Milfulls de Carpaccio, està formada per un panet cruixent de nous i panses amb melmelada de préssec, pebrot de piquillo, poma confitada, bacallà fumat i cansalada ibèrica, coronat amb un bombó de foie amb fruita seca caramelitzada. La tapa ha obtingut una puntuació de 30,75 sobre 35, destacant el jurat la seva textura, olor, sabors i ingredients.

Els establiments finalistes que també han rebut un reconeixement han sigut: Racó Ibèric per la Coca de Proximitat (compota de fruita de proximitat, reducció de Porto i sardina fumada), La Garrafeta pel Bacallà i No Va Dir Res (Torrada de carpaccio de bacallà amb tomàquet natural, guacamole i germinada), Les Roquetes per Entrepà de Calamars (Cruixent de pa bao, calamars i maionesa de kimchi), el Karma per la Fajita de Secret Ibèric (Fajita de secret ibèric amb salsa de taronja, mostassa i salsa teriyaki) i El Tastet del Reng pel Taco Tampiqueño (un taco de pollastre adobat amb cúrcuma, samfaina de poma i xili chipotle, xilis de Jalapa envinagrats, guacamole i allioli d’all negre).

Delfí Solsona, de l’associació Gastrobar, ha valorat molt positivament la ruta,“que ja s’ha consolidat a Balaguer i que contribueix a dinamitzar l’hostaleria”. Per la seva banda, Jordi Barberà, de San Miguel, ha valorat molt positivament la ruta i ha quantificat en 12.000 euros les tapes servides i 30.000 euros l’impacte econòmic generat en els 22 establiments que hi han participat.

Un jurat format per experts gastronòmics va avaluar els 22 establiments que van participar en la segona edició de 'Food Explorers de Ruta' de Balaguer, la iniciativa de la marca de cerveses San Miguel, en col·laboració amb l'associació Gastrobar i el suport de l'Ajuntament de Balaguer. El jurat va puntuar a presentació, la qualitat, l'elaboració i l'originalitat de cada tapa per seleccionar la Millor Tapa 2018.

La segona edició de 'Food Explorers' es va celebrar entre el 25 d’octubre i el 4 de novembre. Durant els onze dies que va durar la ruta, els 22 establiments que van presentar les seves creacions culinàries són: Bar 1900, Trèvol, Bàrbar, Tastet del Reng, 7 & 9, Bar BKN, La Garrafeta, Dilema, Germany Burguer, Rúbies, La Vermuteria, Cherri Passtisseria cafeteria, Loana, El Pecat, Karma, Pessic, Can Miquel, Cal Carles, Barna 31, Les Roquetes, Andreu 2 i Racó Ibèric. Tots ells van estar assessorats pel xef Juan Pozuelo, amb l'objectiu d'oferir les tendències emergents que barregen el millor de la cuina tradicional amb la de fusió.

Els establiments que formen part de la iniciativa van oferir una tapa dissenyada expressament per a la ruta, que es va servir amb una San Miguel Especial o San Miguel 0,0% per 2,50 euros.

A més, les tapes també es van poder valorar través de l'aplicació mòbil www.estamosdetapas.com, sumant així puntuacions a les creacions en miniatura. La Ruta de la Tapa "Food Explorers" es presenta com una ocasió única per gaudir de la gastronomia local i comprovar el talent culinari que hi ha a Balaguer.

 

El Consell Comarcal de les Garrigues ha acordat mantenir el preu de la taxa de la recollida de residus que cobra als municipis garriguencs per al pròxim any i compensarà l'ens comarcal l'augment del cànon que cobra l'Agència de Residus de Catalunya sobre els residus municipals que van a l'abocador i que no es poden reciclar, que passarà de 35,6 €/tona a 41,3 €/tona per al 2019. 

El president del Consell Comarcal, Antoni Villas, ha destacat que "aquesta mesura s'ha pogut materialitzar gràcies a la bona feina de l'ens, dels municipis i de la gent de la comarca que han fet que augmenti considerablement la recollida selectiva en aquest any, passant del 26% durant el 2017 a més del 30% al setembre de 2018". 

"Durant aquest any, des del Consell Comarcal s'han revisat les valoracions de recollida selectiva que s'enviaven a la Generalitat i s'ha detectat que no s'estaven afegint les dades de recollida de runa domiciliària, que gestiona una empresa privada, que en el cas d'incorporar-se, farien augmentar el percentatge total de recollida selectiva a la comarca", ha explicat Villas. 

Afegint les dades de recollida de runes domiciliàries, i sumat a l'augment de la recollida selectiva de la resta de fraccions per parts dels garriguencs i garriguenques, la comarca deixaria d'estar a la cua en recollida selectiva de Catalunya. 

Segons dades de l’any 2017, de les 42 comarques de Catalunya, les Garrigues és la 31a comarca en recollida selectiva bruta de residus recollits mitjançant les 5 fraccions (resta, orgànica, paper, envasos i vidre), i si es confirma aquesta bona tendència, enguany es podria situar en la 20a posició.

Si bé és cert que d’altres comarques augmenten els índexs de reciclatge amb altres residus municipals (runes, poda, fustes, etc.), les Garrigues no genera tanta tipologia d’aquests residus i aquest fet també la situa com a comarca que menys residus per habitant genera de Catalunya.

Gràcies a les campanyes de conscienciació que s'estan duent a terme a la comarca i la implicació tant dels municipis com dels garriguencs i garriguenques, des del Consell Comarcal s'espera assolir el 40% de recollida selectiva l'any 2020.

Amb l'objectiu de continuar millorant la recollida selectiva a la comarca, des del Consell Comarcal s'estan mantenint converses amb l'empresa concessionària de la recollida de brossa, Jaume Oró SL, per valorar la implantació del porta a porta als municipis petits que hi estiguin interessats.

 

Obres d'ampliació de l'abocador de les Borges Blanques

Cal recordar que el passat mes de setembre es van iniciar les obres d'ampliació de l'abocador de les Borges Blanques, les quals tenen prevista una durada de 5 mesos i que ja es troben al 20% d'execució. 

Les obres han començat amb la realització d’una nova bassa de lixiviats, i una vegada aquesta estigui enllestida, es realitzarà el nou vas per la deposició de residus, el qual serà annex al vas actual d’abocament.

 

Campanyes del Consell Comarcal per fomentar la recollida selectiva

Per millorar aquestes dades de recollida selectiva, des del Consell Comarcal s'han impulsat campanyes de sensibilització adreçades tant a particulars com a empreses, posant especial èmfasi en els grans generadors de fracció orgànica, com són comerços, restaurants, residències i menjadors col·lectius, entre altres. 

En aquest sentit, durant aquest 2018 s'està realitzant una campanya de millora de la fracció orgànica dels grans generadors, amb visites porta a porta dels establiments, i recordatori perquè realitzin la separació d'aquests residus, tal com obliga a fer el Decret 1/2009 de la Llei Reguladora de Residus.

A més, durant els mesos de setembre i octubre, s'han realitzat un total de 14 xerrades en diferents municipis de la comarca, a les quals han assistit 470 persones. En cadascuna d’aquestes sessions s’ha explicat el nivell de reciclatge a cada municipi i com es poden augmentar els índexs de recollida selectiva. També s’ha posat èmfasi en el requisit de la Unió Europea de reciclar un 50% dels residus per a l’any 2020. 

Als assistents a les xerrades se'ls obsequia amb unes bosses per a facilitar el reciclatge de les fraccions de paper, envasos i vidre. Està previst que les xerrades continuïn durant el mes de novembre als municipis de la resta de la comarca.

Una altra de les campanyes per fomentar la recollida selectiva duta a terme ha estat la millora de la retolació dels contenidors de rebuig i d'orgànica de les Borges Blanques. La valoració de resultats des que es van instal·lar els nous rètols, el passat mes de juliol, està sent satisfactòria i la mesura s’estendrà a altres municipis de la comarca, començant per Juneda i Arbeca.

 

L’actriu i bloguera, Ares Teixidó, col·laboradora i presentadora en diferents espais de televisió, serà l’encarregada de conduir el dissabte 15 de desembre la gala de la 55a edició del Concurs de Vestits de Paper de Mollerussa, la qual tindrà lloc a les deu de la nit al Teatre L’Amistat.

Les entrades per poder seguir en directe a la gala de la nit es poden adquirir a partir d’aquest dijous dia 15 a les taquilles del Teatre L’Amistat de dimarts a divendres de 6 de la tarda a les 8 del vespre. Els preus s’han fixat en 25 euros per al primer pis i les butaques de platea i 15 euros per al segon pis.

 

Jurat de prestigi amb el dissenyadora catalana Núria Sardà

Pel que fa al jurat del Concurs Nacional de Vestits de Paper, un any més està format per professionals del món de la moda i el disseny. La presidenta serà la dissenyadora catalana Núria Sardà, qui també ha cedit un disseny de la seva col·lecció de vestits de bany per tal que sigui reproduït en paper i desfili a la gala fora de concurs. També en formaran part: Francisco José Pavón (Madrid), editor-director de la revista Pasarela de Asfalto Luxury Edition; Teresa Berengueras (Barcelona), periodista especialitzada en moda; Luís Fernando Gimenez (Saragossa), president de l’Associació Origami de Saragossa, i els dissenyadors Dario Márquez (Barcelona) i Mario Gallardo (Sevilla). 

 

L’Ajuntament de Mollerussa ha aprovat, a través de la Junta de Govern, la licitació del projecte de millora de l’entorn urbà del carrer de Prat de la Riba, paral·lel a la via del tren, on es preveu suprimir l’aparcament que actualment hi ha en filera així com la vorera nord, intransitable per l’amplada, per donar així amplada a la vorera sud, adjacent a la banda urbanitzada. El projecte té un pressupost de 242.487 euros i preveu deixar els dos circuits de circulació existents ara per tal d’afavorir la mobilitat en aquesta entrada al centre de la ciutat. Ho ha explicat l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que ha indicat que la supressió de les places per estacionar es veuran compensades amb la creació d’una nova zona d’aparcament a l’altre costat de la via, en el solar que ha quedat contigu a la nova estació d’autobusos i que es preveu habilitar en paral·lel a l’execució de la reforma del carrer.

Solsona ha indicat que l’objectiu és adjudicar les obres abans que acabi l’any perquè es puguin iniciar durant el primer trimestre de l’any vinent. El termini de l'execució de l'actuació és de tres mesos. El projecte contempla també habilitar tres passos de vianants elevats, dos en els carrers transversals que desemboquen al carrer de Prat de la Riba i que són els carrers d’Anselm Clavé i del President Macià, i un altre en la intersecció amb el carrer del Carme. En els tres casos, la solució adoptada és donar continuïtat al paviment de la vorera per tal d’afavorir la preferència del vianant davant el vehicle. A més, està previst enderrocar la claveguera d’aigües residuals existent per substituir-la per una altra a l'igual que els pous i les escomeses existents. Finalment, es col·locarà una nova canonada per a la recollida de les aigües pluvials.

 

Pàgina 1 de 889