Comarques

Comarques

L’exposició antològica de l’escultor Antoni Boleda ha rebut un miler de visitants al Museu Comarcal de l’Urgell - Tàrrega des de la seva inauguració ara fa dos mesos. La proposta certifica així el seu èxit de públic a la ciutat de naixement de l’artista. Arran de la bona afluència de visites, la direcció del museu ha decidit prorrogar la mostra fins al diumenge 18 de març (la data de finalització es fixà inicialment per al 25 de febrer). L’ànima del silenci és una producció itinerant de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) que aplega obres escultòriques d’estil figuratiu, abstracte i minimalista d’Antoni Boleda, posant de relleu l’evolució de l’autor al llarg de més de 60 anys. El Museu Comarcal de l’Urgell - Tàrrega també ha organitzat nombroses visites adreçades a centres escolars en les quals ha intervingut el mateix Antoni Boleda.

Versàtil i heterogeni, Antoni Boleda ha conreat materials tan diversos com la terracota, el bronze, la pedra, la fusta o el plàstic, configurant un univers artístic únic. Mitjançant fotografies, la mostra també destaca les creacions de l’artista en l’àmbit d’obra pública, com el conegut monument en homenatge al president Lluís Companys erigit a la població d’El Tarròs l’any 1979. Al mateix temps es fa ressò de la tasca docent de Boleda com a professor de modelatge des de l’any 1974 a l’Escola d’Arts i Oficis de Tàrrega, centre que també dirigí a la dècada dels 80. Durant la inauguració celebrada el passat 22 de desembre, l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, subratllà el caràcter referencial d’Antoni Boleda dins les Belles Arts de Lleida així com la seva tenacitat a l’hora d’explorar noves tècniques en el camp de l’escultura.

L’Ajuntament de Mollerussa i la Generalitat, a través de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, inicien aquesta setmana el procés per desallotjar 14 famílies dels seus habitatges ubicats al Grup Sant Isidori amb l’objectiu de garantir-ne la seva seguretat i també la de l’estructura de l’edifici, seguint així les recomanacions dels informes tècnics elaborats després d’inspeccionar els pisos afectats i comprovar que l’entramat de bigues no reuneix les condicions de seguretat necessàries. En concret, l’actuació, que engloba un total de 26 habitatges dels quals únicament 14 es troben habitats actualment, s’emmarca en el conveni de col·laboració signat el passat mes d’agost a tres bandes entre el consistori i els departaments de Governació, Administracions Públiques i Habitatge i el de Territori i Sostenibilitat amb l’objectiu de resoldre la problemàtica derivada de l’estat de conservació del grup Sant Isidori.

Per tal de tirar endavant aquest procés, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya ja ha proveït una borsa de 14 habitatges perquè es pugui procedir a l’allotjament temporal de les famílies que hagin de deixar el seu pis i que no disposin d’alternativa d’habitatge pròpia, una intervenció que es durà a terme a través de la comissió tècnica de seguiment del conveni, que proposarà l’assignació dels pisos. Avui mateix tècnics de la Generalitat, del consistori i dels Serveis Socials Bàsics ja han iniciat les comunicacions a les famílies afectades per tal que, com a molt tard, el proper dia 26 d’aquest mes es faci efectiu el desallotjament dels pisos i el lliurament de la possessió del mateix a l’Ajuntament perquè, amb caràcter immediat, pugui prendre les mesures necessàries per garantir la seguretat estructural dels edificis i procedir tot seguit a clausurar-ne l’accés. El consistori durà a terme les actuacions necessàries per la via d’urgència per posteriorment repercutir-ne el cost econòmic a les persones afectades.

Cal recordar que en virtut dels desplegament del conveni signat, l’Ajuntament va cedir a principis de mes a l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) una oficina a L’Amistat per tal d’iniciar les entrevistes amb les persones afectades i poder conèixer les necessitats de cada una de les famílies a l’hora de poder reubicar-los en altres habitatges socials. Paral·lelament, des del consistori se segueix tramitant l’expedient per determinar si procedeix declarar la ruïna econòmicadel conjunt dels habitatges i donar una solució urbanística integral. De moment, els tècnics han pogut completar la inspecció d’una norantena dels 160 pisos que conformen aquest grup d’habitatges. 

L’Ajuntament de Tàrrega obrirà aquest divendres 23 de febrer el cicle d’actes amb què la capital de l’Urgell se suma a la celebració de l’Any Pedrolo. L’efemèride commemora el centenari del naixement de l’escriptor Manuel de Pedrolo (L’Aranyó 1918 - Barcelona 1990) tot reivindicant la seva obra. En aquest marc, Tàrrega oferirà una sèrie de propostes durant els propers mesos per a recordar la figura de l’autor, la seva creació literària i el seu pensament intel·lectual. Al mateix temps, es vol posar de relleu el vincle entre Pedrolo i la ciutat, on l’escriptor va residir molts anys de la seva vida. El tret de sortida serà divendres un recital del cantautor Cesk Freixas homenatjant Manuel de Pedrolo (10 nit, Espai MerCAT). Preu: 5 euros. La cita servirà alhora per iniciar el cicle de concerts Tàrrega Sona 2018 programat per la Regidoria de Cultura.

 

Actuació amb el guitarrista Víctor Nin i la il·lustradora Marta Bellvehí

En un format inèdit, Cesk Freixas vincularà les seves cançons amb la literatura i l’ideari polític de Pedrolo. El cantant del Penedès actuarà acompanyat del seu guitarrista Víctor Nin i de la il·lustradora Marta Bellvehí, que dibuixarà en directe. A més, un seguit de col·laboradors posaran veu als textos de l’escriptor de La Segarra. Val a dir que Cesk Freixas va publicar el seu quart disc l’any 2012 amb el nom de “Tocats pel foc”, el mateix títol que un llibre de Pedrolo. A més, Freixas va prologar la reedició del llibre “Acte de violència”, el qual també dóna nom a una de les seves cançons. Mitjançant aquest nou projecte musical, el cantautor vol ajudar a divulgar la figura i l’obra pedroliana. En relació al concert, Cesk Freixas ha dit: “Volem acostar el Pedrolo més irreverent i inconformista” afegint que “agafarem fragments i idees de Pedrolo en clau política però també en clau personal”. El recital ja ha estat presentat amb èxit al festival Barnasants i Tàrrega l’estrenarà ara a les terres de Lleida.

 

Tàrrega reconeix la figura i l’obra de Pedrolo

L’Ajuntament de Tàrrega impulsà durant els anys 90 la Beca Manuel de Pedrolo per incentivar els treballs d’investigació sobre l’obra literària de l’escriptor. Ara, en el marc de l’Any Pedrolo, es treballa per recuperar aquesta convocatòria juntament amb altres iniciatives de reconeixement a Pedrolo, un dels escriptors més prolífics de les lletres catalanes. L’autor conreà diversos gèneres com la novel·la, la poesia, el teatre a més de les seves facetes com articulista i traductor. La seva intenció fou apropar la literatura catalana a tot tipus de lectors i va experimentar amb diversos gèneres: novel·la negra, ciència-ficció o teatre de l’absurd. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Dins el seu corpus literari destaquen títols com “Mecanoscrit del segon origen”, “Totes les bèsties de càrrega” i el cicle “Temps obert”.

Endesa, en línia amb el seu gran pla de qualitat i amb la voluntat de preparar la xarxa elèctrica pel futur, ha instal·lat durant el 2017 un total de 75 nous telecomandaments a 61 línies de mitjana tensió que discorren per 40 municipis de les comarques de Lleida. Aquests dispositius són uns nous sistemes de control remot que permeten realitzar maniobres d’operació a distància. D’aquesta manera es redueix el temps de resposta en cas d’incidències i s’assegura la continuïtat i qualitat del subministrament elèctric a tota la demarcació. La inversió, aportada íntegrament per la companyia, ha estat superior al milió d’euros.

Amb aquesta millora, el Centre de Control que Endesa té a Barcelona pot accionar a distància els equips de maniobra de les instal·lacions sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d'incidències, ja siguin pròpies o derivades de l'acció d'agents externs, ja que el Centre de Control rep informació que permet detectar i aïllar els defectes que puguin produir-se a la xarxa mitjançant els elements de detecció de pas de defecte. D’aquesta manera s’estalvia temps en la localització d’avaries, amb la conseqüent reducció del temps d’interrupció del subministrament elèctric als 124.000 clients que s’alimenten d’aquestes instal·lacions, repartits entre dotze comarques.

A més, a moltes de les 75 instal·lacions també s’han substituït els elements de maniobra convencionals per cabines de nova tecnologia que incorporen un gas de característiques especialment aïllants. Els nous dispositius redueixen la necessitat de manteniment, ja que el gas incorporat s’autoregenera, a diferència de l’oli que pateix una descomposició gradual. Alhora, el material conté propietats dielèctriques, fet que impedeix una bona conducció de l’electricitat i disminueix el risc d’incidència, gràcies a la seva alta estabilitat tèrmica i química.

Endesa està realitzant, en els últims anys, una important inversió en la tecnificació de la seva xarxa per dotar la infraestructura elèctrica dels darrers avenços tecnològics, amb l’objectiu de donar una resposta adequada a les especificitats del territori i a les necessitats del seu mercat. La reforma apropa les instal·lacions de la Companyia a un model de gestió més eficient de la xarxa mitjançant la automatització de les seves infraestructures, un aspecte bàsic de les anomenades xarxes intel·ligents osmart grids

Tàrrega celebrarà aquest dimecres 21 de febrer el Dia Internacional de les Llengües Maternes, jornada que commemora la importància, el reconeixement i la pràctica dels diferents idiomes que conviuen al món. En aquest sentit, l’Oficina Jove de l’Urgell acollirà a les 7 de la tarda la conferència 'La llengua materna? Un patrimoni de la humanitat. Transmissió i aprenentatge' a càrrec de Salwa el Gharbi, consultora, investigadora social i diputada al Parlament de Catalunya. Salwa el Gharbi és també experta en immigració i presidenta de Tamettut - Associació de Dones Amazigues; a més d’haver dirigit el Departament de Drets Humans i Diversitat Cultural de la UNESCO a Catalunya.

A continuació, tindrà lloc la presentació de les parelles lingüístiques del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), dins una nova edició del programa Voluntariat per La Llengua. Es tracta d’una iniciativa de suport educatiu en què persones voluntàries mantenen estones de conversa amb alumnes de nacionalitat estrangera que aprenen el català. La majoria són estudiants de l'Aula de Llengua de Tàrrega, la qual imparteix cursos inicials i bàsics del català. Els actes són organitzats per l’Ajuntament de Tàrrega i el Consell Comarcal de l’Urgell. El Dia Internacional de les Llengües Maternes fou aprovat l’any 1999 per la Conferència General de la UNESCO i fixat cada 21 de febrer.

 

El grup infantil del Ball d’Arquets de l’Associació Guixanet ha iniciat aquest cap de setmana els assajos amb noves integrants. El grup, format per mig centenar de nenes d’entre 4 i 10 anys, es prepararà a partir d’ara i durant cinc sessions d’assaig per actuar a la Festa de la Primavera, que enguany tindrà lloc el dissabte 14 d'abril, organitzada per l’entitat on prenen protagonisme les flors, els cèrcols i els balls populars. El nou grup infantil actuarà també a l’Eixideta, un dels actes de cultura popular de la Festa Major de Tàrrega protagonitzat pels infants.

El grup infantil del Ball d’Arquets és una iniciativa de l’Associació Guixanet per apropar la cultura popular als infants. Els assajos es realitzen al Centre Cívic de Tàrrega, l’antic Casal de la Gent Gran.

L’Ajuntament de Tàrrega ha contractat 7 persones en situació d’atur en el marc de la nova convocatòria del programa Treball i Formació. Els beneficiaris, que no percebien cap prestació o subsidi per desocupació, s’han incorporat com a manobres a la Regidoria de Serveis Municipals amb contractes de 6 i 12 mesos (37,5 hores laborals a la setmana). Es tracta preferentment de persones majors de 45 anys. El programa també inclou 90 hores de formació en l’especialitat de mecanitzats de fusta. Imparteixen les sessions monitors del Centre de Formació La Solana, de gestió municipal i dedicat a l’aprenentatge d’oficis.

Els treballadors contractats donen suport als operaris de la brigada municipal en tasques de manteniment i renovació de diferents espais de la via pública. D’una banda, ajuden en els treballs de col·locació del nou paviment a la plaça del Carme. Es tracta de la segona fase de millores en aquest espai, on se substitueixen les rajoles malmeses. En el mateix indret la Regidoria de Serveis Municipals també substitueix una de les antigues escales d’accés per uns nous esgraons de pedra. D’altra banda, els manobres també han reposat llambordes al carrer de Lluís Companys i a l'avinguda d’Ondara. D’aquesta forma es renoven enrajolats i paviments de vials i voreres que es troben en mal estat.

El programa Treball i Formació, antigament conegut com “plans d’ocupació”, és impulsat des del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i el Ministerio de Empleo Público y Seguridad Social. L'alcaldessa Rosa Maria Perelló ha manifestat que acollint-se a aquesta iniciativa "Tàrrega vetlla per la reinserció laboral d'un col·lectiu vulnerable al mateix temps que s'inverteixen esforços en renovar i millorar l'espai públic". Mitjançant els esmentats plans d’ocupació, Tàrrega ha donat feina a un total de 55 persones durant els últims 7 anys.

El consell d'administració de la societat estatal Aguas de las Cuencas de España (Acuaes) del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha autoritzat la licitació, per 2.380.716 euros, del contracte per a l'explotació del canal Segarra-Garrigues. L'objecte del contracte és garantir les operacions necessàries per permetre el subministrament dels volums d'aigua demandats en els punts de captació que corresponguin així com del manteniment i conservació dels equips industrials i els elements que l'integren. Com a novetat respecte al contracte fins ara vigent, s'ha incorporat els treballs de manteniment, conservació i explotació de la presa d'Albagés. El contracte té una durada inicial de dos anys, amb dues possibles pròrrogues d'un any cadascuna.

Amb una capacitat de transport màxima de 35 m3 / s, l'objectiu principal d'aquesta infraestructura és la transformació en regadiu i la millora de les dotacions de reg d'unes 69.000 hectàrees situades a les comarques de la Noguera, la Segarra, el Pla d' Urgell, les Garrigues i el Segrià, dedicades a cultius de cereal, oliveres, ametllers i fruiters, principalment. A més del canal, de 82,4 quilòmetres de longitud, que ha requerit fins a la data d'una inversió de 439.300.000 d'euros, la societat estatal ha construït també la Presa d'Albagés, les obres de la qual van finalitzar el passat mes de juny, així com les obres d'impulsió i connexió del canal amb la Presa de Rialb. Així mateix té previst escometre el projecte d'obres complementàries i d'acabats de la presa, que inclou, entre d'altres, la implantació del Pla d'Emergència i l'inici de l'ompliment de l'embassament. Amb una superfície de reg actualment en servei de 8.000 hectàrees, durant la campanya de reg de 2017, el Canal ha subministrat prop de 23,5 hm3 d'aigua.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha anunciat aquest divendres la posada en marxa d’un projecte per implantar la fibra òptica a tots els pobles de les comarques lleidatanes entre aquest any i el 2019.

Reñé ha fet aquest anunci durant la reunió que ha mantingut amb els presidents/es dels consells comarcals i els alcaldes/esses de capitals de comarca per tal d’analitzar aspectes relacionats amb serveis i accions que la Diputació de Lleida presta al territori.

Sobre la fibra òptica, Reñé ha anunciat que la Diputació de Lleida posarà en marxa en breu un projecte per al seu desplegament a tot el territori. Segons el president, l’objectiu és que “cada poble pugui tenir accés a la fibra òptica i a la banda ampla”, motiu pel qual treballaran conjuntament amb els ajuntaments, els consells comarcals i la Direcció General de Telecomunicacions per redactar un projecte que, primer, haurà d’aportar tota la informació sobre l’estat actual de la situació, i, segon, haurà de definir com es pot estructurar l’actuació tècnica i quins seran els costos per tal de garantir que, “en breu, si no aquest 2018, sí al 2019, poguéssim tenir fibra òptica a tots els pobles, ja fos a través de freqüència o de troncals”. Reñé no ha quantificat quina inversió suposarà aquest desplegament, tot i que ha precisat que la Diputació està en disposició d’obtenir recursos i, si s’escau, plantejarà operacions de crèdit.

D’altra banda, el president també ha comunicat que durant aquest mes de febrer la Diputació “distribuirà un desfibril·lador per cada municipi” per a un total de 231 en el conjunt de totes les comarques, a més d’una altra cinquantena per a vehicles del cos de Mossos d’Esquadra i del cos de Bombers. Aquestes xifres, afegides “als 170 que ja hem distribuït en els darrers anys”, suposen un global de 450 desfibril·ladors a les comarques de Lleida, amb la qual cosa es podria dir que “serem un territori cardioprotegit”. Tot i això, Reñé ha avançat que la tasca no acaba aquí i que en el futur es lliuraran més aparells per instal·lar-los als municipis.

Reñé també ha anunciat la creació d’un equip tècnic format per cinc secretaris interventors jurídics que, contractats per la Diputació, donaran suport i assessorament als serveis que des de cada Consell Comarcal, i també finançats per la corporació amb una aportació anual de 3 M€, s’estan oferint als ajuntaments petits que així ho demanen, amb la qual cosa es consolidarà aquest servei.

Durant la reunió, la Diputació també ha notificat als alcaldes la voluntat de la corporació de continuar aportant 875 euros per infant de les Escoles Bressol de titularitat municipal, per tal que els ajuntaments puguin gestionar adequadament aquests centres, tot plegat a l’espera que hi hagi una sentència ferma sobre aquest tema, que en primera instància va tenir un sentència contrària al Departament d’Ensenyament, que va ser condemnat a pagar 1.300 euros per alumne per als cursos escolars 2012-13, 2013-14 i 2014-15. Reñé ha matisat que, quan la sentència sigui ferma, la Diputació es plantejarà la reclamació d’aquestes quantitats que ha avançat.

Coincidint amb l'inici de la floració de l'ametller, el Consell Comarcal de les Garrigues organitza dues rutes senyalitzades per camps d'ametllers, una entre Arbeca i la Floresta, i l'altra entre la Floresta i les Borges Blanques, perquè els visitants puguin gaudir d'aquest espectacle de la natura. L'activitat, que estarà vigent fins que acabi la floració, començarà aquest cap de setmana, dies 17 i 18 de febrer. 

La primera de les rutes és la que transcorre pel tram de carretera que va des d’Arbeca fins a la Floresta, un recorregut de 4,3 km on els visitants podran veure diferents camps d'ametllers florits. Es recomana als participants que aparquin el cotxe i s'endinsin caminant als terrenys per veure de prop la flor blanca i rosada d’aquest arbre.

L'altra ruta que proposa el Consell Comarcal és un tram secundari que va a la Floresta, on els visitants podran trobar un altre camp amb unes vistes espectaculars, al costat de la casa de l’artista Edith Schaar.

Les rutes es poden completar amb la visita a la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca, construïda fa 2.800 anys, que és única al món ibèric català. I també visitant les Coves del Cogul, un dels jaciments més destacats d’art rupestre llevantí.

Una altra opció per aprofitar aquesta època de l’any a la comarca és la que ofereix Olea Soul diumenge 25 de febrer a la Granadella amb l'activitat organitzada "Experiència entre ametllers". Els visitants podran fer una passejada pels camps d’ametllers, guiats per un pagès de la zona, esmorzar al camp amb productes locals, dinar homenatge a l'ametlla al Centre de la Cultura de l'Oli de la mà de Montse Freixa, una xef local, i taller gastronòmic per aprendre a fer ametlles garapinyades.

Pàgina 1 de 755