Comarques

Comarques

Una vintena d’usuaris del Casal per a la Gent Gran de Mollerussa van participar dissabte passat en un curset organitzat pel Museu de Vestits de Paper de Mollerussa per tal de mostrar diferents tècniques a l’hora de tractar aquest material i poder confeccionar des de peces de vestir a joies o complements.

El curs, que persegueix també motivar una major participació en el concurs, va anar a càrrec de les modistes col·laboradores habituals en la restauració de les prop d’un centenar de peces que alberga aquest equipament, totes elles premiades en les diferents edicions del Concurs Nacional de Paper, que enguany tindrà lloc el 16 de desembre.

 

Exposició en un centre comercial d’A Coruña d’una trentena de vestits

D’altra banda, el centre comercial Cuatro Caminos a A Coruña acull des del passat 18 de setembre una exposició de 32 vestits procedents del Museu de Vestits de Paper de Mollerussa així com també una dotzena de nines Barbie vestides en paper. La mostra es mantindrà fins el proper dia 14 d’octubre en què està prevista una desfilada d’una vintena de vestits més diferents al ja exposats. Es tracta d’una més de les accions promocionals que es duen a terme des del museu per tal fomentar la participació al concurs i donar a conèixer alhora l’equipament.

 

Dins la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura promoguda per la Generalitat de Catalunya; el Consell Comarcal de l’Urgell va organitzar dissabte una caminada sostenible per Bellpuig que va reunir mig centenar de persones. 

Després de trobar-se davant de l'Ajuntament, els assistents van visitar el Mausoleu de Ramon de Cardona, ubicat a l’església de Sant Nicolau. Seguidament van fer una volta per diferents espais de Bellpuig fins arribar al convent de Sant Bartomeu.

Va ser una jornada festiva que combinava la pràctica de l’esport de caminar, tot gaudint del paisatge i la cultura de l’entorn. Les entrades als espais van ser gratuïtes.

L’acte estava organitzat pel Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Bellpuig  que van oferir als participants, bosses, polseres, caramels i material turístic de Bellpuig. Va comptar també amb la col·laboració del Grup Excursionista CIM de Bellpuig.

L'Associació Alzheimer de Tàrrega i Comarca ha descartat de moment el projecte de construcció d'un nou centre a la zona del Maset pel seu elevat cost. El tresorer de l’entitat, Pere Isart, va explicar ahir que "no podem finançar adequadament aquest projecte de manera que tan a curt com a mig termini hem optat per descartar-lo".

Al juliol de 2014 l'ajuntament de Tàrrega va anunciar la cessió d'una parcel·la de titularitat municipal a dues entitats socials de la ciutat per dur a terme allà els seus projectes d'expansió. Aquestes eren l'Associació Alzheimer i l'Associació Alba i la parcel·la, de 24.857 metres quadrats, està situada al sector SUD-10 Residencial Camins de Verdú. L'Associació Alzheimer de Tàrrega i Comarca preveia construir un ampli edifici que substituiria la seu actual de l'entitat al carrer d'Alonso Martínez. Segons el projecte, l'equipament també seria centre especialitzat en malalties neurodegeneratives.

Isart va fer aquestes declaracions abans d'iniciar la marxa popular i solidària contra l'alzheimer a la qual van assistir unes 150 persones. La jornada es va allargar fins a la tarda amb un espectacle de màgia.

Coincidint amb el Dia Mundial de l'Alzheimer, entre el 18 i el 30 de setembre l'entitat organitza diferents activitats de sensibilització i lluita contra la malaltia de l'alzheimer per tota la comarca de l'Urgell. Entre divendres i dissabte  es van instal·lar set taules petitòries entre Agramunt i Tàrrega.

L'Associació Alzheimer Tàrrega i Comarca atén actualment 45 usuaris al seu centre de dia a més de facilitar assessorament a les famílies afectades. L'entitat té uns 150 socis i diversos col·laboradors i voluntaris.

L’artista lleidatana Mercè Humedas ha guanyat el 16è Concurs de Pintura Ràpida “Ciutat de Mollerussa”, convocatòria que ha aplegat  34 pintors procedents d’arreu de Catalunya i que tenia per temàtica les places Major, de l’Ajuntament i Manuel Bertrand, una zona afectada per les obres del Pla de Barris, les quals està previst s’iniciïn aquesta tardor.

Humedas, una assídua ja en el concurs de Mollerussa, ha plasmat en la seva pintura la plaça Major amb un acrílic que el jurat ha valorat per la seva profunditat i projecció. Aquest primer premi està dotat amb 1.500 euros i està patrocinat per l’Ajuntament i Fira de Mollerussa.

Pel que fa al segon premi, dotat amb 1.000 euros i patrocinat per la Diputació de Lleida, ha estat per a l’obra presentada per Julio Garcia d’Abrera, un quadre que recull la plaça de l’Ajuntament i del qual el jurat ha destacat el fet d’estar ben estructurat i la projecció.

 

El concurs està dotat amb 5.275 euros distribuïts entre 9 premis

La xifra de participants en aquesta edició ha estat de 34 pintors, la mateixa que l’any passat, procedents la major part d’ells de la demarcació de Barcelona (19), si bé hi ha hagut artistes d’arreu de Catalunya. Pel que fa a les comarques de Lleida han participat 9 pintors.

Pel que fa als premis, se n'han atorgat 9 per una suma total de 5.275 euros.

L’artista d’Alpicat, Joan Josep Catalan, s’ha fet amb el tercer premi, dotat amb 525 euros i patrocinat per l’empresa Nufri, amb un acrílic on destaquen els punts de llum atorgant-li profunditat.

Pel que fa a la resta de guanyadors d’aquest any i empreses patrocinadores ha estat: Alejandro Miras, de Barcelona, guanyador del 4t premi dotat amb 450 euros i patrocinat per l’empresa Prefabricats Pujol; Joan Vila, de Sant Quirze del Vallès, guanyador del 5è premi, dotat amb 420 euros i patrocinat per Federòptics Roure; Rafael Badia, de Lleida, guanyador del 6è premi, dotat amb 390 euros i patrocinat per Fridecal S.A.; Josep M. Batlle, de Lleida, guanyador del 7è premi, dotat amb 360 euros i patrocinat per Arcusin S.A.; Josep Manel Aznar, de Sant Quintí de Mediona, guanyador del 8è premi, dotat amb 330 euros i patrocinat per Resquitx, i Manel Doblas, de L’Estany, guanyador del 9è premi, dotat amb 300 euros i patrocinat per Giessa – Cosmobrok Corredoria d’Assegurances. 

La 16 edició de la Fira del Caçador de Tàrrega, celebrada ahir al matí al càmping municipal de la capital de l'Urgell, va ser una de les més multitudinàries i concorregudes dels últims anys gràcies al bon temps de la jornada i de les múltiples i paral·leles activitats organitzacions, que van atreure al públic familiar.

L'organització del certamen va retre homenatge a l'arquer paralímpic Antonio Rebollo coincidint amb el 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona en els que va encendre la flama olímpica disparant una fletxa encesa sobre el peveter. Cal destacar que Rebollo és un fidel de la Fira del Caçador de Tàrrega a la qual ha assistit en 15 de les 16 edicions celebrades. Rebollo, que encapçala el grup de treball de la candidatura del tir amb arc front la UNESCO perquè ho reconegui com un Patrimoni de la Humanitat, va revelar que "per les circumstàncies polític socials que viu el país, està tot parat" però va reconéixer que " tenim il·lusió perquè pugui seguir endavant ja que en la història de l'home va tenir molta importància l'aparició primer de la fletxa i després l'ús de l'arc".

La Fira del Caçador va ser inaugurada pel director dels serveis territorials d'Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, que va recordar que s'han iniciat els tràmits al Parlament per a una nova li de caça amb la finalitat de gestionar de millor manera la fauna cinegètica . Ferran de Noguera també va posar en valor la funció dels caçadors ja que "ajuden a mantenir el medi ambient i a tenir el medi rural ordenat".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, va assegurar que la Fira del Caçador està "totalment consolidada" de la qual va destacar "el complement pedagògic amb les jornades tècniques" que s'organitzen paral·lelament al certamen des de fa sis anys.

Durant el matí, el càmping es va omplir es activitats entre les que hi havia exhibicions de falconeria i eqüestres així com demostració de l'actuació de gossos de defensa. També es van celebrar certàmens de bellesa canina i d'agility, competicions puntuables per als campionats de Catalunya en cada especialitat, amb la desfilada de més de 300 gossos.

En el vessant més esportiu es van convocar competicions d'ArcTrap, tir amb arc, fona i carrabina.

Va completar la fira el mercat amb un centenar d'expositors de productes relacionats amb la caça així com productes alimentaris de proximitat.

En aquesta 16a edició el veterinari oficial de la Fira del Caçador és Gerard Robinat, fill del desaparegut Felip Robinat, el fundador i principal impulsor del certamen.

La Fira del Caçador està organitzada per la Societat de Caçadors de Tàrrega i el Club Esportiu Felip Robinat Felip. Compta amb el suport de l'ajuntament de Tàrrega, la Diputació de Lleida i el consell de l'Urgell.

El portaveu del PSC a l’Ajuntament de Tàrrega, Silveri Caro, ha afirmat avui que “esperem que el diputat de del PDeCAT per Lleida al Congrés es mantingui, almenys, en la defensa de les iniciatives que requereix el territori pel que ha de treballar”. Caro ha recordat la “Proposició no de Llei que es va aprovar al juny d’aquest any a la Comissió de Seguretat Vial per la que s’instava al Govern a construir calçades laterals a l’autovia A-2 al seu pas pel terme municipal de Tàrrega; una PNL que certament va registrar el diputat Antoni Postius, de PDeCAT, però que en Comissió es va aprovar gràcies als vots socialistes i d’altres grups parlamentaris”.

Per això, ha dit Caro, “en aquella Comissió cap diputat de PDeCAT va defensar la iniciativa, ara esperem que no segueixin absents en defensar una obra necessària per la seguretat vial a la capital de l’Urgell”. Aixó, el regidor socialista ha instat a que“donat que encara no ha desconnectat del tot de les seves responsabilitats i que tindrà més disponibilitat per treballar pel territori, convidem al senyor Postius a sumar-se a la nostra defensa per tal que els Pressupostos Generals de l’Estat de 2018 incloguin les calçades laterals de l’A-2 a Tàrrega”.

En aquest sentit, Silveri Caro ha explicat que “donat que la proposta es va aprovar en Comissió al juny, el Grup Socialista al Congrés ha registrat una bateria de preguntes per tal que aquest projecte no quedi oblidat en un calaix”.

El Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat celebrarà els dies 30 de setembre i 1 d’octubre la segona edició del McTrepat, esdeveniment cultural i lúdic que vol divulgar el patrimoni històric industrial de Tàrrega. L’èxit de la primera convocatòria ha animat la Regidoria de Cultura a donar continuïtat a la iniciativa. Així, el públic gaudirà d’un cap de setmana amb una vintena d’activitats per a totes les edats i de franc, que inclouran conferències, exposicions, tallers familiars, audiovisuals, gastronomia i música en viu. Es tracta, en conjunt, d’una aproximació a la cultura dels Estats Units per homenatjar els orígens nord-americans de la maquinària agrícola que es produïa a l'antiga factoria targarina J. Trepat, museïtzada pel consistori des de l'any 2012. I és que la dalladora americana McCormick de Chicago fou la font d’inspiració a partir de la qual Josep Trepat va fabricar a Tàrrega exponents de maquinària que transformaren el camp català durant el segle XX.

El McTrepat 2017, que es desenvoluparà al complex museístic de Cal Trepat, oferirà exposicions de maquinària McCormick; cartells de pel·lícules mítiques de Hollywood cedits per Pere Domingo; vehicles clàssics; i singulars objectes de col·leccionista vinculats al cantant Bruce Springsteen, aportats pel No Surrender Festival de Vilanova de Bellpuig. A la nau de la foneria, paral·lelament, es projectaran audiovisuals sobre la indústria als Estats Units. També s’hi donarà cita una trobada de motards i una parada de roba vintage organitzada per Cartaes. Altres convidats són els autors de Lo diccionari lleidatà (Robert Masip, Ferran Montardit i David Prenafeta), que durant la conferència inaugural de dissabte cercaran influències americanes en la nostra manera quotidiana de parlar.

 

Més tallers infantils i concert de Brian Caffry

Enguany els organitzadors potenciaran els tallers recreatius familiars amb propostes de country, maquillatge i manualitats per als menuts de casa. A més, els amants de la gastronomia tindran a l’abast els millors “food trucks” especialitzats en receptes nord-americanes. Pel que fa a la música, tindran lloc exhibicions de balls country, swing, rock’n’roll, shag i claqué. El cap de cartell, la nit de dissabte, serà el cantant Brian Caffry i les seves cançons genuïnes del país de les barres i estrelles. El regidor de Cultura, Raül Palacios, ha afirmat que el McTrepat té prou atractius per consolidar-se en el calendari com a element dinamitzador del Museu Trepat.

 

Vincle entre Tàrrega i Chicago

Aquesta influència procedent dels Estats Units s'inicià quan Josep Trepat (1881-1974) adquirí una màquina dalladora nord-americana, la McCormick fabricada a Chicago, per implantar a la factoria de Tàrrega aquella tecnologia, llavors pionera pel que fa a la mecanització del camp. Un contacte que fou la clau del perfeccionament de la revolucionària dalladora Trepat, creant un model adaptat a les necessitats de la pagesia catalana i espanyola durant diverses dècades del segle XX. La dalladora Trepat esdevingué així una de les màquines que protagonitzaren la mecanització del camp modernitzant les feines agrícoles i la societat tradicional.

 

Més de 500 persones s'han concentrat aquest matí davant dels jutjats de Cervera per donar suport als alcaldes de Bellpuig, Salvador Bonjoch, i Tàrrega, Rosa Maria Perelló, citats a declarar per la Fiscalia pel seu suport al referèndum del proper 1 d'octubre.

Tant Bonjoch com Perelló, que han estat dins del jutjat uns 20 minuts, s'han acollit al seu dret de no declarar.

Abans d'entrar Perelló ha repartit clavells entre els nombrosos veïns i polítics concentrats per donar-li suport. Així mateix l'alcaldessa de Tàrrega ha explicat que ha deixat un parell de clavells damunt la taula de la fiscal "per mostrar que venim en to de pau".

Entre el mig miler de persones concentrades, amb estelades, urnes i cartells a favor del sí i de la democràcia, hi havia representants institucionals com el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell; el president del Consell Comarcal de la Segarra, Xavier Casoliva; el diputat d'En Comú Podem, Jaume Moya, i nombrosos alcaldes de l'Urgell així com alguns de la Segarra, el Pla i la Noguera. Pel que fa als ajuntaments, tant de Bellpuig com de Tàrrega hi havia bona part dels regidors.

La concentració ha acabat amb clams a favor del dret a decidir, del referèndum i de la independència. Com no podia ser d'altra manera, El Cant dels Segadors s'ha pogut sentir en diferents ocasions. 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha assegurat aquest dijous 21 de setembre a Tàrrega que "el pròxim 1 d'octubre no només votarem sobre la independència o no de Catalunya sinó que votarem sobre la dignitat i la democràcia d'aquest poble". Rull ha fet aquestes declaracions en el míting a favor del referèndum organitzat per PDeCAT a la capital de l'Urgell i que ha reunir centenars de persones a la plaça Major.

Rull ha definit el govern espanyol com "un estat feble que l'únic que és capaç d'oferir és l'amenaça, la por i la repressió" ja que segons el conseller, "els forts pacten i els febles imposen". Rull ha carregat contra les dures accions del govern espanyol amb Catalunya assegurant que "ha imposat tota la seva maquinària de repressió en majúscules i hem d'utilitzar terminologia molt gruixuda com a estat d'excepció o suspensió de facto de l'autonomia". El conseller ha apuntat que "desgraciadament avui en ple segle XXI hem d'utilitzar conceptes del segle XX que pensàvem que no faríem servir mai més a Catalunya com llibertat per als presos polítics".

Rull ha acabat dient que "l'1 de l'octubre continua viu i operatiu" i l'ha definit com "l'instrument de la dignitat, l'esperança i el futur dels catalans, el dia 1 d'octubre serà una gran expressió democràtica".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, que avui divendres està citada a declarar als jutjats de Cervera per col·laborar amb el referèndum, ha assegurat tenir la consciència molt tranquil·la "perquè tinc la seguretat que no faig res mal fet, tot el contrari, permetre que els ciutadans de Tàrrega tinguin l'oportunitat de donar la seva opinió sobre el futur del nostre país, i aquí hi cabem tots, els del sí i els del no, mentre que al govern del Partit Popular no hi ha opció possible, és un no per a tots".

 

El Centre d’Observació de l’Univers (COU) d’Àger i Tremp acolliran del 12 al 15 d’octubre el quart Festival d’Astronomia del Montsec que té l’objectiu de divulgar la ciència a la societat, mitjançant l'organització d'activitats científiques, culturals i d’oci, pensades per a tota la família, que aconsegueixin despertar l'interès per l'astronomia i un millor coneixement de la zona del Montsec, com a destinació d’Astroturisme.

La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, ha ressaltat l’evolució del festival que en aquesta edició preveu rebre 3.500 visitants, enfront dels 1.500 del 2015 i els 3.000 de l’any passat. Segons Cañadell, “el Festival d’Astronomia del Montsec és l'única activitat que es realitza a l’Estat espanyol amb aquestes característiques, on s'integra el coneixement del saber científic amb la cultura popular i les activitats culturals i lúdiques per a tots els públics”.

S'han programat un total de 18 activitats per a tota la família, tant diürnes com nocturnes, amb visites al COU, concerts de música i activitats gastronòmiques com el taller de maridatge de cerveses artesanes del Montsec amb productes de proximitat.

El director científic del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), Salvador J. Ribas, destaca la conferència inaugural, El Son a l'Espai, a l’Epicentre-Centre de Visitants del Pallars Jussà a Tremp  a càrrec del doctor Ramon Estivill, reconegut especialista mundial en la medicina del somni, i la doctora Elena Aragonés, per la seva importància divulgativa.

Per la seva banda, Jaume León, director de l'agència de viatges Tu i Lleida, explica que, en col·laboració amb el Consell Comarcal de la Noguera, s'ha creat i comercialitzat un paquet turístic específic per a l'assistència al Festival, que amb estades d'una o dues nits, a més d'allotjament i manutenció, també inclou altres activitats a la zona del Montsec.

 

2017: Rècord de visitants al Parc Astronòmic Montsec (PAM)

Cañadell avança les previsions d’aquest any de batre novament el rècord de visitants del COU, amb una xifra propera als 33.000 visitants, un miler més que l’any passat, i que va suposar el rècord absolut en els vuit anys de funcionament del COU. Des del 2009 han passat pel COU més de 200.000 persones.

L’any 2014 es van contractar 442 paquets turístics, l'any passat es van vendre 610 paquets i les previsions d'aquest any és d'arribar als 1.000.

El conseller comarcal, Carlos Garcia, destaca que  "l'impacte econòmic del COU i el PAM per al sector turístic del Montsec està proper als 2 milions d'euros".

Pàgina 1 de 697