Comarques

Comarques

Unes 150 persones s’han concentrat aquest vespre a la plaça del Carme de Tàrrega coincidint amb els 15 mesos de l'empresonament dels Jordis per reivindicar de nou la llibertat dels presos polítics. A aquesta concentració, organitzada per Tàrrega per la Independència (assemblea local de l'ANC), se n’hi ha afegit una altra en contra de les detencions produïdes durant la jornada d'avui, impulsada, entre d'altres, per la CUP, La Forja, El Rostoll, La Soll, CDR, Òmnium Urgell-Segarra, ERC i Junts per Catalunya. La policia espanyola ha detingut 16 persones acusades de desordres públics per l'ocupació de les vies de l'AVE a Girona per l'aniversari de l'1-O, entre aquests hi havia els alcaldes de Celrà i Verges. 

nt el tall de vies de l’AVE per l’aniversari de l’1-Durant l'acte, que ha comptat amb música i la lectura de dos manifestos, el coordinador de l'ANC a Tàrrega, Carles López, ha avançat que dissabte començaran a construir una estructura de fins a 13 metres d'alçada i amb una base de formigó de 24.000 kg en la qual a la part superior posaran una estelada. L'objectiu és poder acabar l'estructura, que s'ubicarà al circuit de motocròs de la ciutat, en tres setmanes. El projecte té un pressupost d'uns 3.000 euros i des de Tàrrega per la Independència demanen la col·laboració ciutadana. 

 

El vicepresident quart de la Diputació, Eloi Bergós; i el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat, David Ferrer, han presidit aquest dimecres la presentació del projecte d’implantació de fibra òptica al territori que s’ha fet a la sala polivalent dirigida al conjunt de diputats de la corporació.

Un cop fet l’avantprojecte, el qual contempla  que  tots els municipis i polígons del territori (231 municipis i 178 polígons) disposin de connexió amb el troncal de fibra òptica pública, s’ha informat que ja s’està ultimant el conveni amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació. La implementació de la fibra òptica al territori, es farà en diverses fases, i ja compta amb un pressupost per a aquest 2019 de 10M€ per part de la Diputació. 

La reunió informativa és fruit de la voluntat de la presidència de la institució, ja manifestada en reiterades ocasions, de fer partícips a tots els grups polítics de la Diputació dels passos que es van donant en aquest ambiciós projecte.

En aquesta línia, la Diputació també té previst reunir en breu els grups polítics de la institució per profunditzar en el Pla de Dinamització Local que, amb un pressupost de també 10M€, vol contribuir al desenvolupament del territori amb la millora de camins i vies municipals, adquisició de béns i immobles, urbanització de carrers i enllumenats públics, o equipaments locals, entre d’altres.

El Centre d'Observació de l'Univers (COU) d'Àger, instal·lació del Parc Astronòmic Montsec (PAM) que gestiona el Consell Comarcal de la Noguera, ha tornat rècords de visitants després de rebre 35.000 persones durant l'any 2018, 2.000 més que el 2017 (33.000 visitants) i que ja va suposar el rècord absolut en els deu anys de funcionament.

La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, ha recordat que "l'any 2001 el Govern de Catalunya va creure necessari que, donada la situació de regressió demogràfica i econòmica de la zona del Montsec, s’havia d’iniciar un procés d’aprofitament de les singularitats i potencialitats d’aquest territori per tal de produir un procés de redreçament de la situació adversa i una d’aquestes potencialitats era i és la qualitat del cel nocturn per a la observació astronòmica, per això va dissenyar i construir el PAM”.

 

“Just avui, 16 de gener, fa deu anys que es va inaugurar el COU, i podem afirmar que l’objectiu s’ha complert i el PAM ha esdevingut un equipament dinamitzador de l’economia turística del Montsec i del que, cada cop més, se’n reconeix la qualitat i bon fer en l’àmbit nacional i internacional”, ha afirmat la presidenta del Consell de la Noguera.

Cañadell també ha ressaltat que des del 2009, any d’inici del funcionament i obertura al públic, fins avui, també han passat pel COU 27.000 escolars i 1.000 estudiants universitaris d’astronomia que han fet les pràctiques a les instal·lacions del PAM. “Mai s’havien superat els 4.000 escolars en un any i aquest 2018 hem arribat als 4.300, això reforça la vocació i l’objectiu del Parc Astronòmic Montsec en ser una instal·lació al servei de la societat, la ciència i la seva divulgació, sobretot entre els més joves”, ha dit la presidenta de l'ens comarcal. 

Per la seva banda, Carlos Garcia, vicepresident del Consell Comarcal de la Noguera, també ha destacat l'important salt que ha donat la demanda dels paquets turístics del Montsec, que tenen el PAM com a principal destinació. En aquest sentit, ha dit que "el PAM s'ha convertit en un motor de potenciació del turisme astronòmic i del coneixement, que està donant un gran dinamisme a la comarca. L’any 2014 es van contractar 330 paquets turístics; el 2015 se'n van 442; el 2016, 610; el 2017, 890; i l’any 2018 es va superar per primera vegada el miler amb un total de 1.015 paquets turístics venuts. S’ha consolidat la línia ascendent de visitants de les últimes temporades i l’impacte econòmic directe per al sector turístic del Montsec està proper als 2,5 milions d'euros anuals”.

 

Cervera estrenarà la Capitalitat de la Cultura Catalana aquest dissabte 19 de gener a les 19 hores al Teatre de la Passió amb l’espectacle gratuït MEM, un muntatge de producció pròpia dirigit per Pep Oriol, que reflexiona sobre el vessant polièdric de la cultura a través del teatre, la dansa, la música i les arts visuals. L'acte estarà presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra. 

L’obra és indicativa de l’esperit amb el qual Cervera afronta enguany la Capitalitat Cultural: la universalitat de l’art, però des de l’empremta personal del territori. MEM transita des de la postguerra fins a la societat actual, envaïda per la cultura anglosaxona, de la qual emergeix la peculiaritat cerverina. Des de la universalitat es reivindica el component local de la cultura.

Cervera es convertirà, al llarg de tot aquest any 2019, en la Capital de la Cultura Catalana gràcies al desplegament d’un programa d’activitats, format per prop de 200 accions interdisciplinàries repartides en més de 25 escenaris i amb la participació de més de 260 artistes i creadors, que tenen per objectiu posar en relleu la riquesa cultural de la capital de la Segarra i el seu territori.

 

El servei de projectes educatius Quàlia del Grup Alba de  Tàrrega, que gestiona sis menjadors escolars de l’Urgell i la Noguera amb més de 500 infants, començarà a implementar en els seus menús el que es coneix com a cuina climàtica, un projecte de l’Associació Menjadors Ecològics que pretén oferir menús més saludables i sostenibles, amb més presència d’aliments ecològics i de proximitat. El responsable de Quàlia, Lluís Nadal, ha explicat que “és una manera de conscienciar des dels menjadors escolars per un consum més sostenible i respectuós amb el medi ambient”.

Quàlia ha estat escollida juntament amb 26 cuines més d’arreu de Catalunya per iniciar el projecte. Concretament s’han plantejat tres compromisos principals: reduir la proteïna animal al primer plat del menú i potenciar el consum de verdures de temporada; no oferir repeticions i potenciar les guarnicions amb verdura cuita i crua, i introduir progressivament la proteïna vegetal (cereals i llegums).

Per a implantar aquest nou projecte als menjadors escolars, Quàlia comptarà durant sis mesos amb el suport de Nani Moré i Carles Soler, experts reconeguts i fundadors de Menjadors Ecològics. Aquest divendres 18 de gener, a les 8 del vespre, oferiran una xerrada divulgativa al restaurant El Gat sobre la cuina climàtica i donaran consells i receptes pràctiques a famílies i persones interessades en implantar aquesta manera de cuinar a casa seva.

El projecte Perseguits i Salvats continua amb la seva itinerància i arriba a Madrid, concretament al Centre Sefarad-Israel, on s'ha instal·lat des d’aquest dimarts i fins al 22 de febrer. L’acte d’inauguració ha estat presidit per la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló, i l’ambaixador d’Israel a Espanya, Daniel Kutner, i ha comptat també amb la participació del director del Centre Sefarad-Israel, Miguel de Lucas, i de la vicepresidenta primera de la Diputació, Rosa Pujol.

L'historiador Josep Calvet ha estat l'encarregat d'oferir la conferència inaugural de la mostra, una xerrada en la qual ha parlat sobre les famílies que van creuar els Pirineus fugint dels nazis i que són les protagonistes del projecte que, des de l'any 2014, impulsa la Diputació de Lleida sota el nom de Perseguits i Salvats amb l'objectiu de recuperar la memòria del pas pel Pirineu de Lleida de milers de jueus que van fugir de la persecució a què van ser sotmesos a l'Europa ocupada pel nazisme alemany entre 1933 i 1945. Paral·lelament, es pretén donar a conèixer la col·laboració i l'ajuda que els habitants del Pirineu van atorgar a aquestes persones que fugien de la barbàrie i d'una més que probable mort.

Fruit d’aquest projecte, el Centre Sefarad-Israel presenta la mostra itinerant Perseguits i Salvats, que recull la contextualització històrica d'aquests episodis, la trajectòria de vida de diverses famílies que van aconseguir fugir del nazisme a través del Pirineu de Lleida i les rutes recuperades i assenyalades en el marc d'aquest projecte.

Durant la seva intervenció, la presidenta de la Diputació ha destacat que es tracta d’una exposició amb una gran consistència i valor que ja s’ha presentat amb èxit en molts indrets de Catalunya i de l’estranger, i s’ha felicitat que en la seva estrena a Madrid hagi comptat amb l’assistència de l’ambaixador d’Israel a Espanya, que l’ha elogiada i s’ha congratulat per la tasca de recerca que ha fet la Diputació. Perelló ha afegit que l’exposició posa en valor aquest episodi trist del poble jueu i que aquesta vol transmetre un missatge de concòrdia amb la ciutadania.

De la seva banda, l’ambaixador Daniel Kutner ha destacat el valor únic de l’exposició en difondre uns fets tan importants i de recuperació de la memòria històrica.

Cal recordar que aquesta mostra va iniciar la seva itinerància a l’Espace du Judaisme de Tolosa del 6 al 27 de juny de l’any passat. Posteriorment es va poder veure a Sort (Pallars Sobirà, del 6 de juliol al 2 de setembre) i Vielha (Val d’Aran, del 14 de setembre al 4 de novembre), i actualment també es pot visitar a la Biblioteca Central Elias Sourasky de la Universitat de Tel Aviv, on romandrà fins al 16 de gener. A més, dimarts passat, dia 15, també es va obrir a l’Institut Cervantes de Cracòvia, amb la qual ara cosa coincidirà en tres escenaris de relleu internacional: Tel Aviv, Cracòvia i Madrid.

La presència del projecte a Madrid s'emmarca dins de les activitats programades per al Mes de la Memòria de l'Holocaust que organitzen el Centre Sefarad-Israel i la Comunitat Jueva de Madrid.

Aquest conjunt d'activitats se celebren per recordar a les víctimes de l'Holocaust dins el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. El programa d'activitats s'estendrà per diferents ciutats i permetrà conèixer més de prop un dels episodis més tristos de la història de la humanitat. Conferències, exposicions, projeccions de cinema i altres activitats es donaran cita durant tot el mes de gener, gràcies a la col·laboració de més d'una quinzena d'institucions i entitats.

Podeu consultar el lloc web del Centro Sefarad-Israel a: http://www.sefarad-israel.es/Mes_de_la_Memoria_del_Holocausto.

Les entitats de Tàrrega que van promoure el debat obert sobre la ubicació i simbologia de la creu de terme han aconseguit, en una setmana, les 500 firmes necessàries per tal de demanar al consistori un debat públic i participatiu. Dos portaveus de les entitats, Anna Nadal i Joan Amézaga, han lliurat aquest matí les firmes a l'Ajuntament. Per la seva part, l'alcaldessa, Rosa Maria Perelló, ha dit que estudiaran que faran. 

Diferents entitats de Tàrrega, agrupades sota el paraigua d'Agenta, van impulsar aquesta recollida de firmes després que l'Ajuntament de la ciutat decidís mantenir la creu de terme a la plaça Major un cop finalitzades les obres de millora d'aquesta si bé tapant la inscripció franquista de la peanya.

 

Mollerussa estrenarà la setmana entrant una nova marquesina a la segona parada d'autobusos, que està situada a la carretera de Torregrossa des que va entrar en funcionament l'estació d'autobusos al costat de la de trens, el passat 5 de març. Aquest matí, operaris de la brigada municipal han procedit a instal·lar-la al lloc on s'ubicarà a pocs metres de la que provisionalment actuava com a tal. No obstant això, no estarà operativa fins que es fixi amb els ancoratges corresponents al nou espai.

D'aquesta manera, el Departament de Territori i Sostenibilitat dona compliment a la petició formulada per l'Ajuntament per tal de poder prestar un millor servei i una major confortabilitat als usuaris d'aquestes instal·lacions.

D'altra banda, la brigada municipal també ha restaurat durant les festes el mobiliari urbà de plaça de Joan Carpri, a la zona de Torre Pintó, que estava malmès. Els bancs restaurats ja han estat ubicats de nou a la zona enjardinada d'aquesta plaça. 

El conductor i únic ocupant d'un turisme, un home de 40 anys, va morir després d'un xoc frontal amb un altre cotxe que va tenir lloc la nit d'aquest dimarts a la carretera B-221 al seu pas per Talavera, a la Segarra. La víctima és R.J.E, veí de Vilanova del Camí. 

L'altre conductor va resultar ferit menys greu i va ser traslladat a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, segons ha informat aquest dimecres en un comunicat el Servei Català de Trànsit (SCT).

Els Mossos van rebre l'avís a les 21:25 hores i l'accident es va produir al punt quilomètric 3 de la B-221. Fins al lloc s'hi van desplaçar quatre patrulles dels Mossos d'Esquadra, tres dotacions dels Bombers de la Generalitat i dues ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Amb aquesta víctima mortal ja són cinc les persones mortes en accidents de trànsit a la xarxa viària interurbana de Catalunya aquest 2019.

L’Ajuntament de Linyola ha presentat dos projectes de realitat virtual que mostren els interiors del pessebre vivent i de l’església de Santa Maria del municipi. Aquestes visites, les quals s’ofereixen en visió 360º, mostren els diferents espais en màxima qualitat i ofereixen descripcions dels elements que s’hi poden veure.

Els projectes han anat a càrrec de l’empresa local 3D Telemetria Làser i l’objectiu és convertir el pessebre vivent i l’església de Linyola en museus virtuals. L’alcalde, Àlex Mases, ha explicar que “sense sortir de casa pots visitar tots els racons del pessebre de Linyola i observar els més de 10.000 objectes que s’hi mostren, els quals en breu es completaran amb una descripció, així com fer un tour per l’església de Santa Maria, arribant a llocs que fins ara no havíem arribat, com és la part de dalt de les voltes. També podem pujar per les escales fins dalt de tot del mirador i gaudir de la vista 360º de l’entorn”.

Mases ha avançat que no descarten fer en un futur tours virtuals per altres edificis o espais como el Molí de l’Oli o les rutes saludables.

Jordi Escoda i Josep Calderó són els representants de l’empresa 3D Telemetria Làser. Creada fa quatre mesos, expliquen que han fet voluntàriament aquests dos projectes per Linyola per tal que els serveixin de mostra per poder aplicar aquesta tècnica altres municipis. “Es tracta d’una tècnica nova que va sortir ara fa un any als Estats Units i nosaltres som dels pioners a aplicar-la a Catalunya i Espanya. No és ben bé un vídeo 360º, en realitat es tracta d’un escàner amb sis càmeres qualitat 4k i sis làsers, que realitza una maqueta virtual tridimensional dels diferents espais. Un cop fet l’escàner omplim els diferents espais de la maqueta amb les fotografies 4K obtenint una visió 360º. Com que es tracta de fotografies i no de vídeo, aquesta tècnica permet renovar les fotografies dels espais que hagin patit algun canvi només canviant les fotografies velles per noves, no hi ha la necessitat de tornar a fer tot el recorregut”, ha explicat Calderó.

Els tours virtuals de Linyola es poden visitar a la pàgina http://www.3dtelemetria.net i ben aviat al web de l’Ajuntament.

 

Pàgina 1 de 917