Comarques

Comarques

L’Aquelarre de Cervera es fa gran i aquest any encara la seva 40a edició, que se celebrarà entre el 25 i el 27 d'agost, en plena forma. Les xifres ho avalen: més de 25.000 assistents, 500 persones del teixit d’entitats locals implicades en la festa, un pressupost creixent que aquest any ascendeix als 190.000 euros i 1 milió d’euros d’impacte econòmic a la ciutat. Tot plegat converteix l’Aquelarre en la festa de referència del foc i la música a les Terres de Ponent.

El 40è aniversari de l’Aquelarre arriba amb algunes novetats importants, com el retorn de la festa al casc antic de la ciutat. Així, l’espectacle recupera el seu espai original a Cal Racó després que les obres al nucli antic obliguessin, l’any passat, a traslladar-lo a la plaça Pius XII. Cal Racó serà, doncs, l’emplaçament on tindrà lloc el muntatge que el cerverí Albert Parra, de la companyia Alea Teatre, ha preparat per aquesta edició. Un muntatge plàstic i visual, concebut per a ser vist en un angle de 360 graus, que en aquesta ocasió versa sobre la mort i la purga de l’ànima. En l’espectacle, un grup d’ànimes mortals avancen inexorablement cap al paradís terrenal, on seran jutjades pels seus pecats. Les forces del més enllà posaran a prova la capacitat de redempció dels mortals, i les seves pròpies, en un viatge sensorial que jutjarà les seves ànimes. Així, la part no material del mortal s’haurà de debatre entre el bé i el mal, en una clara metàfora de la situació humana actual.

La música en directe, composada per Carlos Monfort (Blaumut, Sílvia Pérez Cruz, etc.), tornarà a ser un dels elements claus que acompanyarà els actors i actrius en la invocació i aparició del màxim protagonista de la festa: el Mascle Cabró. Tot plegat, amb la complicitat d’un equip artístic aquelarrer i cerverí des de sempre molt lligat a la festa.

Aquesta serà la desena vegada que Alea Teatre es posa al capdavant de la direcció artística de l’espectacle de l’Aquelarre. L’espectacle mobilitzarà gairebé 300 persones de diferents entitats.

El foc continuarà essent un dels elements centrals de la festa, de la mà de la Colla de Diables de Cervera Carranquers, que en aquesta edició s’acompanyaran de dues colles convidades: el Ball de Diables de la Colla Jove de Ribes i el Ball de Diables de Tarragona. A més, la colla local torna a organitzar la Trobada de Bestiari Popular, que encetarà els actes de l’Aquelarre el divendres 25 d’agost amb diferents colles convidades d’arreu dels països catalans.

Al llarg dels 3 dies que durarà l’Aquelarre es cremaran fins a 380 quilos de pólvora, que corresponen a unes 24.000 carretilles i que converteixen la festa cerverina en un referent als Països Catalans i també en un ritual de foc únic, pel protocol festiu que divideix la festa en tres actes amb un màxim protagonista: el Mascle Cabró, l’encarnació del diable, de la irreverència, del costat fosc i salvatge de la vida. La seva invocació i l’escorreguda són els actes centrals de l’Aquelarre i el foc, el seu company imprescindible.

 

L’Aquelarre musical, sis escenaris amb els grups del moment

L’Aquelarre no oblida, però, el seu apartat musical, cada vegada més, pol d’atracció de públic. Per això, la música pren cada cop més rellevància amb una aposta per abraçar estils i gustos diferents amb sis escenaris gratuïts per on hi passaran una desena de formacions, referents del mestissatge com La Pegatina i Oques Grasses, al costat de bandes emergents com Hora de Joglar, Pachawa Sound o Ovella Xao. No hi faltaran tampoc els ritmes versionats de Pastorets Rock, De Noche o els locals The Pink Goats, a més d’una amplia selecció de discjòqueis.

 

L’Aquelarre de dia

I si l’Aquelarre de nit bull d’activitat, en aquesta edició la Paeria ha posat la mirada en l’Aquelarre de dia amb l’objectiu de conquerir la ciutat i fer arribar la festa a tots els racons, ampliant la mirada a tots els públics i, sobretot, a aquells que volen gaudir de la festa durant el dia. Potenciar l’Aquelarre de dia és, precisament, una de les línies estratègiques d’aquesta edició de la festa. En aquest sentit, diferents professionals locals de l’escenografia ja estan treballant per tal de “vestir” la ciutat i aconseguir així que l’atmosfera màgica i diabòlica de la festa s’apoderi de l’espai urbà durant els tres dies d’Aquelarre.

En aquesta mateixa línia, la regidoria d’Aquelarre ha ampliat l’horari de la Fira del Gran Boc, que estarà oberta al públic també el dissabte 26 al matí (a més de dissabte a la tarda i diumenge a la tarda) i, en conseqüència, les activitats que s’hi realitzen, amb l’objectiu d’atendre a un nombre creixent de públic que, cada any, troba en aquesta fira una de les úniques cites catalanes per als amants de l’esoterisme, la màgia i les teràpies alternatives.

La Fira del Gran Boc també està d’aniversari. Celebra els seus 20 anys i per a fer-ho el dissabte a les 21.30h es farà el Ritual de Celebració del 20è aniversari de la fira. Un ritual especial al pati de la Universitat on tots els assistents hi podran prendre part.

L’Aquelarret, que són uns tallers infantils que conclouen amb una cercavila que té lloc el dissabte a la tarda de la festa de l’Aquelarre, també celebra els seus 20 anys. L’Aquelarret és la vessant infantil de l’Aquelarre que permet la inclusió dels més petits en una festa que està pensada per un públic més aviat adult.

I per a celebrar el 40è aniversari de l’Aquelarre, diverses entitats han ideat muntatges especialment pensats per a l’ocasió. És el cas de Grepp Teatre, que ha dissenyat l’espectacle Feliços 40, Cabró, el dissabte al vespre al Carreró de les Bruixes. O també el grup femení de percussió Les Band Tokades, que divendres encetaran la primera nit d’Aquelarre amb el seu muntatge Dystopian.

A més, en commemoració de l’aniversari, en aquesta edició s’ha enregistrat un documental que desgrana la trajectòria de la festa a través de desenes de testimonis amb l’objectiu de crear un audiovisual el més plural possible. El documental, obra del cerverí Miquel Camacho, es projectarà en primícia el diumenge 27 a la Fira del Gran Boc i servirà com a acte de cloenda de la fira.

 

L’Aquelarre entra al Museu

Una altra de les activitats relacionades amb el 40è aniversari de l’Aquelarre és l’exposició L’Aquelarre de Cervera. 40 anys construint la festa, que es podrà visitar al Museu Comarcal de Cervera (c. Major, 115) del 21 d’agost a l’11 de setembre de 2017.

 

Els Mossos d'Esquadra van denunciar penalment aquest dilluns a la tarda un ciutadà andorrà de 20 anys en ser sorprès durant un control de velocitat al quilòmetre 7,5 de la carretera L-310, al terme municipal de Tàrrega, conduint un turisme a 188 km/h, quan la velocitat màxima permesa en aquesta via és de 90 km/h. Davant els fets, la policia va denunciar el jove per un delicte contra la seguretat del trànsit per circular a una velocitat penalment punible. L'infractor haurà de comparèixer al jutjat de Cervera quan sigui requerit per l'autoritat judicial.

 

Lo Vermutet de Mollerussa engega la temporada 2017 aquest diumenge 30 de juliol als jardins de la Casa Canal. A partir de les 12 del migdia, i amb la participació de 13 establiments, la iniciativa s'oferiran prop de 4.000 tapes a 1,5 €, el mateix preu que tindrà la consumició de beure.

El lloc triat per a aquesta primera cita ja va acollir amb èxit la darrera edició del 2016, al mes de setembre, amb una molt bona afluència d’assistents.

El grup local Fa1na, el Dj Mistery i l'animació de Disco Mòbil Dance Kids seran els encarregats d’amenitzar la trobada d’aquest diumenge.

La iniciativa manté el tradicional concurs de tapes, un reconeixement per a “la tapa més popular”, a aquella que compta amb més acceptació per part dels consumidors, sent la que abans s’acabi, així com per a “la tapa millor presentada” i a “la millor tapa”, aquestes dues valorades per un jurat.

Aquest és el tercer any des que Fira de Mollerussa organitza aquesta activitat, nascuda de la mà d’un grup d’establiments amb l’objectiu de recuperar l’hora del vermut del diumenge a preus populars.

Lo Vermutet del juliol comptarà amb la participació dels següents establiments: Bar del Canal, Bar restaurant XXL, Café Bunker, El Cafetó, El Nou 19, Krostó, La Baguettina, Lo Xiringuito de les Piscines, Pastisseria-Cafeteria Ma. Àngels, Patet, Peixateria Montilla, Sala One i Xarcuteria-Carnisseria Porté.

 

Les obres de millora de la futura variant del Palau d’Anglesola han finalitzat. Aquesta setmana ja es pot circular pel camí municipal que hi ha entre la rotonda de la carretera LV-3321 i el camí de Bellvís, després que el consistori rebés un ajut per part de la Diputació de Lleida per arranjar-lo.

Les obres han consistit en la pavimentació del tram de camí esmentat, de gairebé un quilòmetre, mitjançant un reg asfàltic de tres capes, en una amplada de cinc metres. Aquesta actuació és provisional per posar fi a les molèsties que pateixen els veïns i a l’espera de la construcció definitiva de la variant.

Aquesta actuació ha durat 15 dies i ha tingut un cost total de 59.970 euros. 

L’Ajuntament de Mollerussa ha dut a terme els treballs de substitució de la màquina refredadora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, que van ser adjudicats a principis de mes a l’empresa Fridecal per un import de 26.546 euros amb l’IVA inclòs. L’aparell existent no funcionava en condicions òptimes per la qual cosa des del consistori s’ha optat per renovar tota la maquinària per optimitzar també així la despesa en aire condicionat.

La substitució de la vella maquinària i la col·locació de la nova s’ha fet amb una grua que ha obligat a tallar aquest dimarts el carrer des de les 8 fins a dos quarts d’11 del matí. Els treballs d’instal·lació i fontaneria està previst que s’allarguin fins avui dimecres però ja de portes a dins de l’equipament.

 

L’Ajuntament de Mollerussa debatrà en el ple ordinari previst per aquest proper dijous l’aprovació del Compte General, que posa de manifest que el deute total del consistori al tancament del 2016 és de 10.598.014 euros, dels quals 9.198.014 corresponen al deute bancari mentre que 1.400.000 correspon a proveïdors. Així ho ha explicat l’alcalde Marc Solsona, que ha afirmat que, d’aquesta manera, s’ha aconseguit reduir el deute del consistori a gairebé la meitat en 6 anys. Així mateix, Solsona ha  afegit que la ràtio d’endeutament se situa al 83,1%, sis punts per sota de la previsió fixada a principis d’any.

L’alcalde ha indicat que “es tracta d’una xifra important perquè ens permet intentar a assolir dos objectius de mandat com són baixar fins al 75% la ràtio d’endeutament al 2019 i tenir capacitat per fer inversió i tirar endavant les obres del Pla de Barris”. “És una bona foto fixa de la comptabilitat de l’Ajuntament”, ha assegurat i ha afegit que és el tercer any consecutiu que es tanca sense cap factura pendent de pagar i destacant que en només 11 d’elles per un import total de 1.181 euros s’ha superat el període de pagament de 30 dies.

A banda de l’aprovació del Compte General del 2016, un altre dels punts destacats de l’ordre del dia és l’expedient de contractació del servei de manteniment de parc i jardins, zones verdes i arbrat amb una durada de 4 anys prorrogable a dos anys més i amb un pressupost de licitació de 400.000 euros anuals. Es tracta d’un punt que ja es va portar a l’aprovació del passat ple extraordinari el 13 de juliol però que no va ser votat a petició d’un grup de l’oposició que va demanar més temps per estudiar el document. Entre els aspectes a tenir en compte de l’expedient hi ha el fet que l’oferta econòmica serà valorada amb un màxim de 40 punts mentre que les millores objectives ho seran fins a 27,7 punts, la proposta tècnica i de servei fins al 21,3, el criteris ambientals fins a 2 punts i fins a un màxim de 9 punts els criteris socials, en els quals s’ha posat un especial èmfasi, segons Solsona. Val a dir que el personal que fins ara s’encarregava de les tasques de jardineria continuarà adscrit a la brigada municipal i que la maquinària amb la que actualment es duen a terme aquestes tasques serà traspassada a l’empresa adjudicatària per un valor de 30.000 euros.

Un altre dels punts de l’ordre del dia serà l’aprovació de les festes locals del municipi que es proposa que siguin el 19 de març, festivitat de Sant Josep, i el 18 de maig per la Festa Major.  Així mateix, també es debatrà l’aprovació del preu de les hores extra del personal municipal. També es preveu que els grups municipals presentin diferents mocions.

 

L’Associació Antisida de Lleida ha impartit 242 tallers educatius a 53 centres educatius de les comarques lleidatanes durant el 2016. En total, 5.190 joves van assistir a algun dels programes que realitzen els professionals de l’associació com ‘Per estimar-te,m’estimo’, ‘Les històries del Max’, ‘Preser-va’t’ i ‘Saps de què va”, entre d’altres. Aquesta xifra suposa un increment de més de 650 persones respecte els beneficiaris de la formació el 2015, que van ser 4.536 joves. En aquests tallers es treballen habilitats necessàries per treballar l’actitud crítica i responsable davant conflictes que sorgeixen en vers l’afectivitat i la sexualitat, afavorint l’adquisició de conductes lliures i responsables.
A més, el 2016 es van impartir 6 tallers amb famílies que van comptar amb 72 famílies ateses. Els tècnics de l’associació proporcionen un espai de treball i reflexió sobre les relacions sexuals de risc i l’ús i abús de drogues.

Un dels pilar bàsics de l’Associació Antisida de Lleida és l’atenció als joves i la xarxa educativa. Per això, cada any ofereix tallers educatius als joves de Ponent. L’entitat també compta amb un servei d’atenció al jove ubicat en diferents punts de la demarcació com Lleida, Balaguer, el Pont de Suert i la Seu d’Urgell. En aquests espais sociosanitaris s’informa en l’àmbit de l’afectivitat, la sexualitat i la relació amb els altres, es dispensa material profilàctic i s’ofereix atenció en anticoncepció. En total, s’han realitzat 1.304 intervencions en aquests espais durant el 2016. També dins el marc del programa de prevenció i promoció de la salut durant els 12 mesos del 2016 s’ha atès a 542 treballadores del sexe.

 

La CUP de Tàrrega manifesta que la fase del procés participatiu contemplada dins l'estudi que s'està realitzant per confeccionar el pla de mobilitat urbana no ha estat prou participativa. Aquest estudi, licitat a l'empresa DOYMO per un import de 17.990 euros, constava entre altres, d'una fase participativa. Segons membres de la formació, “el regidor de Governació a pregunta de la CUP a la darrera Comissió d'Urbanisme de dilluns dia 3 de juliol, va informar que aquesta fase s'havia donat per acabada, però no en va poder donar detalls perquè els desconeixia”.

Membres de la CUP afirmen que “l'únic acte on hem tingut contacte amb l'empresa ha estat en l'últim Consell Escolar Municipal, celebrat el 30 de maig, on es va passar un qüestionari als directors dels centres sobre la ubicació del centre, els aparcaments i els punts conflictius”. Els temes que la formació troba a faltar en aquest qüestionari són la circulació de bicicletes i la de persones amb mobilitat reduïda. Segons afirmen, “aquest procés participatiu no ha estat suficientment publicitat ni hi ha hagut participació directa de tots els membres de la comunitat educativa, entre els quals hi ha el nombre més gran d'usuaris de la bicicleta, ni entre col·lectius específics de ciclistes, ni de persones amb mobilitat reduïda”.

La formació afegeix que el fet de no tenir encara un reglament de participació dificulta la possibilitat d'articular processos participatius que ajudin a conèixer les diferents realitats i necessitats de la ciutadania, i buscar-hi solucions. “En aquest cas, el Consell Escolar Municipal era l'únic organisme participatiu que es convoca regularment perquè ho marca la llei, i per tant, l'únic al qual va tenir accés l'empresa”, 

La CUP ja va reclamar l'any passat un nou pla de mobilitat que fos participatiu i útil per regular la convivència de cotxes, bicicletes i vianants als carrers de la ciutat. Ara que l'estudi està en marxa, la formació creu que és important garantir la rigorositat de la fase participativa abans que s'entregui l'estudi final a la resta de regidors. Per aquest motiu la formació ha demanat informació per escrit d'aquest procés participatiu, especialment dades relatives a:

- Com, quan i a través de quins mitjans s'han publicitat les vies de participació

- Nombre total de persones i col·lectius enquestats

- Tipus de col·lectius o associacions consultades

- Llocs o espais i hores en què s'han realitzat les enquestes

- Preguntes realitzades i estudi estadístic de les respostes

 

Cervera s’ha tornat a convertir en l’epicentre català de la música amb l’arrencada, per 37a vegada consecutiva, de la Càtedra Emili Pujol.

Ahir diumenge, el Paranimf de la Universitat va registrar un ple absolut, amb més de 650 persones, que van voler gaudir del concert inaugural del Festival Internacional de Música. Com és tradicional, l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida va ser l’encarregada de l’obertura del certamen amb un programa dirigit per Alfons Reverté que va tenir com a protagonistes destacats a la pianista Alba Ventura i al compositor Oriol Cruixent.

El festival programa avui dilluns, a les 10 de la nit, al pati de la Universitat un dels grups més populars del moment, els Blaumut. Aquesta banda té unes vinculacions molt estretes tant amb la ciutat de Cervera com amb la pròpia Càtedra. El grup estrenarà en directe el seu nou disc Equilibri a la demarcació de Lleida.

Demà dimarts s’inicia la programació del Vila-Closa, una extensió del festival en concerts de petit format situats al centre històric de la ciutat. La primera cita tindrà lloc a l’Auditori Municipal amb un concert en memòria de la que va ser durant moltes edicions professora a la Càtedra, Josefina Rigolfas, a les 7 de la tarda. Hi actuaran els pianistes J. Castellà i J. Vilaprinyó amb obres de J. Brahms, D. Milhaud i J. Vilaprinyó.

 

272 alumnes arribats de tot el món omplen les aules del Curs de Música

Ja són a Cervera els 272 alumnes que s’han inscrit en aquesta nova edició del Curs de Música. A més d’estudiants de totes les edats arribats des de diversos punts de Catalunya i de la resta de l’Estat espanyol, també destaquen els que provenen de Xina, Japó, Itàlia, França, Dinamarca o Alemanya. Aquests alumnes tenen a la seva disposició una plantilla de més de 31 professors experts en diferents instruments i disciplines. També es consoliden els cursos intensius que s’afegeixen a l’oferta acadèmica.

Cal recordar que la Càtedra Emili Pujol es divideix entre tres grans apartats principals: el Festival Internacional de Música, el Curs Internacional de Música i la Fira de Lutiers.

 

 

 

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació la redacció del projecte constructiu del sistema de sanejament de Cubells. Amb un pressupost de 81.675 euros, es podran presentar ofertes fins al 12 de setembre.

Un cop adjudicat i signat el contracte, es disposarà d’un termini de sis mesos per materialitzar la redacció del projecte constructiu, que haurà de definir l’estació depuradora i els col·lectors en alta per garantir el sanejament actual i futur del municipi. A més, en la redacció de l’esmentat projecte, s’haurà de definir un tractament que sanegi les aigües residuals i garanteixi el retorn de l’aigua en condicions a la conca del riu Segre, concretament al Clot de la Vall.

La Noguera disposa actualment d’onze depuradores en servei (Albesa, Algerri, Artesa de Segre, les Avellanes, Balaguer, la Baronia de Rialb, Ivars de Noguera, Ponts, Torrelameu, Térmens-Menàrguens i Àger), que garanteixen el sanejament del 71% de la població de la comarca.

Pel que fa el global de Catalunya, hi ha 515 depuradores actives que sanegen les aigües residuals del 97,1% de la població. 

 

Pàgina 1 de 680