Comarques

Comarques

La biblioteca municipal Isidor Cònsul de Bellpuig ha celebrat aquest divendres la 6a edició de la Revetlla de Sant Jordi, amb la narració de contes eròtics per adults a la sala cultural del Castell. En aquest espai, l’actriu argentina Sandra Rossi, sota la direcció de Jordi Girabal, ha interpretat-relatat Les Picardies d’Eros (contes eròtics per adults).

La 6a Revetlla de Sant Jordi forma part dels actes culturals de Sant Jordi 2018 a Bellpuig i compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Bellpuig.

El festival de música familiar de Ponent Lo Closcamoll de Tàrrega, organitzat per l’Associació Agrat, ha demostrat un any més la seva capacitat de convocatòria reunint aquest dissabte més de 1.800 persones a l’escola Àngel Guimerà de la capital de l’Urgell en una jornada plenament primaveral. Val a dir que anticipadament ja s’havien venut unes 1.300 entrades, fet que demostra que les famílies esperen aquest festival.

L’actuació estrella d’enguany ha anat a càrrec aquest migdia de les Macedònia, grup premiat recentment per la revista Enderrock. Completen el cartell musical Jordi Tonietti, la banda Xiula i Albercocks.

Lo Closcamoll, és possible gràcies a la tasca de una seixantena de voluntaris, s’allargarà fins a les 8 del vespre i es completa amb nombrosos tallers per als és petits, jocs de fusta gegants, contacontes, photocall, pintacares, espai de descans i alletament, parades de menjar i food trucks. Un dels principals atractius és la instal·lació de llums, colors i música que l’artista audiovisual local David Giribet ha instal·lat al nou pavelló del centre educatiu.

El festival manté el seu caràcter solidari i destinarà un 10% de les entrades a una causa social, en aquesta ocasió a l’entitat Down Lleida. A més, en el marc del festival es poden adquirir els escuts solidaris de la Policia Local de Tàrrega per recaptar fons a favor dels nens amb càncer.

Des de l’Ajuntament de Tàrrega col·laboren amb el festival amb una aportació de 3.300 euros. El pressupost de Lo Closcamoll és de 18.000 euros.

Un centenar de persones ha participat aquest migdia a la Ruta Pedroliana pels carrers de Tàrrega, que tenia l’objectiu de recordar la figura i l’obra de l’escriptor de la Segarra vinculat a la ciutat, de qui enguany es commemora el centenar del seu naixement.

La Comissió +Pedrolo, integrada per diferents col·lectius de Tàrrega, reivindica la figura política i literària de Manuel de Pedrolo des de l’any 2016. Enguany però ho fa d’una manera especial coincidint amb l’Any Pedrolo.

La ruta ha fet un total de 7 parades, una de les quals davant de la casa de la família Pedrolo, al número 5 del carrer Major. A cada parada, diferents voluntaris han llegit textos de l'escriptor més prolífic de les lletres catalanes, que va publicar un total de 128 obres. El recorregut ha comptat amb el capgròs de l’escriptor i ha estat amenitzat amb la música d’Els Taverners, els grallers de Ponent.

Per commemorar l’Any Pedrolo, la Comissió + Pedrolo organitzarà demà diumenge un espectacle poètic i musical, a les 7 de la tarda, al Museu Comarcal de l'Urgell, anomenat ‘Univers poètic, Manuel de Pedrolo’ amb música en directe a càrrec de Xavier Hidalgo i Jordi Castellà.

Finalment la comissió ha preparat una visita a l'Espai Pedrolo, al Castell de Concabella el dia 28 d'abril. Sortida a les 11 del matí des de l'estació d'autobusos de Tàrrega. Col·laboració entrada 3 euros.

Agramunt tindrà una nova potabilitzadora i oferirà aigua de màxima qualitat a tots els seus nuclis, excepte Montclar, a finals d'aquest 2018, de manera que es donarà solució a una reivindicació històrica i s'acabarà així amb els problemes de qualitat d'aigua que pateix el municipi, sobretot a l'estiu i en alguns nuclis agregats, que capten l'aigua directament del Canal d'Urgell.

L'Ajuntament ha signat aquest divendres un conveni amb l'empresa concessionària CASSA per impulsar el projecte, que compta amb un pressupost de 648.472 euros finançat per una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de 242.762 euros, una de les més elevades atorgades aquest any a Catalunya; 305.987 euros amb l'increment de tarifa als abonats (són un total de 2.858 abonats); 42.967 euros de fons perduts de CASSA i 56.754 euros amb un crèdit de l'empresa al consistori. Les obres començaran en els propers dies i acabaran a finals d'any. Paral·lelament, estan treballant en la redacció de la segona fase del projecte per fer arribar aigua de màxima qualitat també a Montclar.

L'actuació se centrarà a construir una potabilitzadora que donarà servei a Agramunt i als nuclis de Mafet, Les Puelles i la Donzell. També es construirà una altra potabilitzadora més petita per Almenara Alta per motius geogràfics.

L'alcalde, Bernat Solé, ha destacat que "es tracta d'un projecte de futur perquè ens permetrà subministrar aigua adequadament en els propers anys alhora que solucionarà els puntuals problemes de qualitat, que patien alguns veïns dels nuclis agregats". El primer edil ha apuntat que l'increment en la tarifa dels abonats "és totalment assumible ja que suposarà una quota fixa de 0,59 euros al mes i una variable d'0,047 euros/m3 segons consum". Solé ha recordat que "la tarifa d'aigua d'Agramunt, que porta molts anys congelada, és una de les més baixes de Lleida".

L'acte de signatura del conveni ha comptat amb la presència del director general de CASSA, Joan Cristià, i del responsable de demarcació de l'ACA, Josep Maria Pascual.

L'Ajuntament de Tàrrega ha acollit aquest dijous 19 d'abril la presentació del volum 32 d’URTX – Revista d’Humanitats de l’Urgell, consolidada com una de les publicacions senyeres a Lleida en el camp de la historiografia i les ciències socials. La col·lecció es va iniciar l’any 1989 acumulant fins a l’actualitat 519 articles a càrrec de 333 autors. Dedicada a estudis i recerques sobre Tàrrega i la seva àrea d’influència, URTX vol fer visible en el seu número 32 el paper, la visió i la lluita de les dones a favor de la igualtat de gènere al llarg de la història. Així, conté un dossier central que aporta documentació sobre la trajectòria de dones que excel·liren els seus àmbits professionals. Destaquen les biografies de 7 dones targarines a les quals es dedica actualment una exposició al Museu Comarcal de l’Urgell: la llevadora Maria Bernades Guardiola (1900–2000); la docent Alba Güell Roca (1900–1997); les germanes llibreteres Rosina (1921-2010) i Maria Teresa Pera Güell (1924–2012); l’artista Olga L. Pijoan (1952–1997); la locutora Pilarín Minguell Pont (1926); i l’escriptora Josefina Vidal Morera (1932). També s’hi sumen investigacions sobre escriptores destacades com Montserrat Roig o Aurora Bertrana; o sobre la visió moderna que tenia Manuel de Pedrolo vers les dones.

El volum 32 d’URTX inclou a més un homenatge pòstum al lingüista Joaquim Capdevila Capdevila (1967–2017), prolífic investigador de la història de Tàrrega i l’Urgell que va morir l'any passat als 50 anys. Nascut a Maldà, Capdevila també fou professor de la Universitat de Lleida (UdL) i membre de la junta de l’Associació Alba. La miscel·lània es completa amb articles sobre el General Prim i les Brigades Internacionals de la Guerra Civil entre altres. URTX és una iniciativa del Museu Comarcal de l’Urgell - Tàrrega i l’Arxiu Comarcal de l’Urgell amb suport de l’Ajuntament de Tàrrega.

L’acte de presentació va comptar amb la presència de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada Cardona, autora també d’un dels articles de la revista. Balada va subratllar el valor de les diverses accions de l'Ajuntament de Tàrrega per fer visible el talent femení i va animar a continuar rescatant de l'oblit la tasca de dones pioneres. Per la seva part, l’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, va posar de relleu com les dones biografiades a URTX van trencar les barreres imposades pels prejudicis socials. 

La proposta s’ha emmarcat dins el cicle literari de Sant Jordi a la localitat.

El Teatre L’Amistat de Mollerussa acollirà el proper dia 12 de maig a les 8 del vespre l’escenificació de la performance My Artificial Muse, obra de col·laboració entre dos mollerussencs, el músic i productor musical Marc Marzenit, i l’investigador en doctorat de Ciències Cognitives a la City University de Londres,  Albert Barqué-Duran, conjuntament  amb l’artista alemany especialista en algoritmes, Mario Kingleman.  El projecte, que es va presentar l’any passat al festival Sonar, té per objectiu “intentar explorar de quina manera la intel·ligència artificial pot col·laborar amb l’ésser humà durant processos artístics i creatius jugant amb la figura clàssica d’una musa”. Així ho ha explicat Albert Barqué durant la roda de premsa que ha tingut lloc a l’Ajuntament i en la que l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha posat la manifestat la voluntat del consistori de “no només programar sinó també produir projectes creats per mollerussencs i mollerussenques que tinguin un recorregut i en ajudin a situar-nos a nivell mundial com és el cas”.  Mollerussa serà el punt de partida de la gira que tenen prevista els tres artistes i que els portarà la setmana següent a Cracòvia i a l’estiu a la ciutat colombiana de Medellín.

Per la seva part, Marc Marzenit, autor de la banda sonora de la performance, ha insistit en què “no ens ha d’espantar que la intel·ligència artificial acabi amb els processos artístics sinó que cal descobrir com poden col·laborar humans i màquines”. En aquest sentit, el productor musical internacional ha explicat que en l’estrena que es farà a Mollerussa i, de manera excepcional en tota la gira, composarà en directe en funció dels moviments de pinzell que faci al pintar, també en directe, l’Albert Barqué en la reproducció d’una tela clàssica.

L’espai on es farà la pintura serà un dels tres que ompliran l’escenari, en el qual també hi haurà una zona on treballarà la intel·ligència artificial i una altra on es veurà la interacció entre l’home i la màquina.  “Cada espectacle és únic” han puntualitzat Marzenit i Barqué, ja que les obres resultants de la combinació de l’acció de la màquina i els moviments del pinzell oferiran resultats diferents en un espectacle visual a través de projeccions, música i pintura d’una hora de duració, segons han dit. Les entrades, que es poden adquirir per TicketMaster, ja estan a la venda al preu de 15 euros.

 

 

Els 44 alumnes de P-5 de l’aula Guinovart de l’escola Macià Companys d’Agramunt van teixir el passat 19 d’abril un laberint recreant tapissos de Josep Guinovart. L’activitat, organitzada entre els serveis educatius de l’Espai Guinovart i el centre educatiu, formava part dels actes de commemoració del desè aniversari de la mort de l’artista i pretenia donar a conèixer tècniques poc utilitzades per l'artista com la del tapís, un nou llenguatge artístic que Guinovart va experimentar en la dècada del 1970. Els alumnes es van inspirar en els tapissos de la Mort i de Mallorca així com en la tela de galliner i els van recrear teixint amb material reciclat, des de roba, plàstic, llana i cordó.

La responsable dels serveis educatius de l’Espai Guinovart, Lluïsa Gabarra, va explicar que “hem creat un laberint amb una estructura de fusta i una malla de gallines que els alumnes han teixit amb el seu tapís”. Segons Gabarra, “l’activitat ha permès conèixer una tècnica artística poc habitual en l’obra de Guinovart al mateix temps que ens ha permès recuperar la tècnica tradicional i ancestral de teixir”.

En un altre ordre de coses, l’Espai Guinovart acollirà aquest diumenge 22 d’abril el taller familiar plàstic i poètic ‘A taula’ en què els participants crearan una escultura-objecte inspirada en l’exposició À table de Josep Guinovart que es pot visitar a l’equipament cultural.

Agramunt acollirà el pròxim 24 de maig la segona edició dels Jocs Olímpics de la Gent Gran de l’Urgell amb la participació de 9 residències de la comarca amb uns 110 usuaris i l’objectiu de promoure l’activitat física entre la gent gran i incrementar les seves relacions socials. L’activitat comptarà també amb mig centenar de voluntaris i els alumnes de les dues escoles de primària de la localitat.

La impulsora de la iniciativa és la directora de la residència Mas Vell de la capital del Sió, Marta Pérez, ha explicat que “el programa seguirà el patró de l'any passat amb desfilada dels grups, acte inaugural i les diferents proves esportives adequades al nivell dels avis". Els participants hauran de superar quatre proves: tir al cèrcol, bitlles, estira i arronsa i com a novetat s'estrenarà una cursa. Per acabar, dinar popular i lliurament de premis. Segons Pérez, "per als usuaris de les residències aquesta iniciativa els dona força i alegria i els motiva a entrenar cada dia per aconseguir uns bons resultats". Val a dir que algunes residències com la de Sant Antoni de Tàrrega han comprat el material necessari de les proves per a preparar i entrenar als seus usuaris.

Aquest any l’Associació Alba de Tàrrega també competirà en els Jocs Olímpics amb sis dels seus usuaris. S'ha de recordar que l'any passat l'entitat hi va participar fent de voluntaris. 

 

El 34è Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya a Mollerussa ha acollit aquest matí la semifinal de les terres de Lleida del XIV Certamen Nacional Juvenil i Infantil de lectura en veu alta, que organitza la Fundació Enciclopèdia Catalana conjuntament amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat en el marc del Pla Nacional de Lectura. En aquesta semifinal, una de les set que es fan arreu del territori català, hi ha participat alumnes de 32 centres de demarcació de Lleida, en cinc categories diferents. D’aquesta semifinal, en sortiran els 7 participants de la final, que tindrà lloc durant la primera quinzena de juny a Barcelona.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat de la regidora d’Ensenyament, Mònica Segués, ha donat la benvinguda als participants i els ha animat a gaudir llegint però sobretot a entendre el què llegeixen. En aquest sentit, ha recordat la importància del foment de la lectura a les escoles però també en l’àmbit familiar i ha insistit en l’aposta que es fa des de l’Ajuntament per promocionar el gust per llegir convertint Mollerussa en seu del Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya per setzè any consecutiu.

El certamen ha coincidit amb la visita de l’escriptora Maite Carranza, qui ha explicat la seva feina a alumnes de cicle superior i 1r i 2 d’ESO de diferents centres. Demà serà el torn de la també escriptora Núria Pradas.  

Tàrrega celebrarà aquest diumenge 22 d’abril la tradicional Festa de l’Arbre al Parc de Sant Eloi. Es tracta d’una trobada de l’Associació dels Amics de l’Arbre en què es convida la ciutadania a gaudir de la riquesa natural de la serra targarina, de titularitat municipal. La celebració havia de tenir lloc el passat 8 d’abril però es va cancel·lar a causa de la pluja, fixant la nova data per al proper dia 22. La Festa de l’Arbre 2018 es dedicarà a la commemoració dels 125 anys de l’arribada de l’aigua de boca a Tàrrega des del Canal d’Urgell. El turó de Sant Eloi albergà el primer dipòsit de Tàrrega que emmagatzemà aigua captada des del Canal d’Urgell. Fou l’any 1893. Més endavant, el 1922, es construïren els actuals tres dipòsits a la part alta del parc, indret des d’on encara se subministra l’aigua potable al nucli urbà.

L’efemèride del proveïment d’aigua a Tàrrega es plasmarà primer amb la plantada d’un teix i el descobriment d’una placa a les 11 del matí a la plaça de la Sardana (Parc de Sant Eloi). Després, a 2/4 de 12 del migdia, tindrà lloc la inauguració de l’anomenat Mural de l’Aigua realitzat per l’artista targarí Josep Castellana Niubóen una de les façanes de la caseta dels dipòsits. L’obra és un trencadís d’inspiració “gaudiniana” que ha comptat amb la col·laboració de Ramon Sala Butxaca. El mural ha estat finançat per Sorea, empresa concessionària del manteniment de la xarxa d’aigua de boca a Tàrrega. Ocupa 12,5 metres quadrats de superfície i plasma elements de la natura vinculats a l’aigua. En aquests actes és prevista l’assistència de representants de Sorea; el president dels Amics de l’Arbre, Jaume Aligué; i l’alcaldessa Rosa Maria Perelló.

La matinal festiva s’arrodonirà a 1/4 d’1 del migdia amb la inauguració de les reixes de forja situades a les arcades de l’atri de l’ermita, realitzades per Josep Castellana Niubó amb subvenció de la Diputació de Lleida. Tot seguit, també es presentarà la campanya per les obres de millora de l’ermita, les quals commemoraran els 50 anys de la troballa de la imatge de Sant Eloi i els de la inauguració de la restauració de l’ermita. Després es farà una visita pels indrets on s’han fet enguany noves plantacions d’arbres.

Pàgina 1 de 789