Comarques

Comarques

El Consell de de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), presidit pel conseller Damià Calvet, ha aprovat aquest dijous atorgar uns 2,6 milions d’euros en subvencions destinades a diversos consells comarcals i organismes públics de la demarcació de Lleida per tirar endavant projectes de millora de la gestió de residus.

Per al conseller, “aquestes millores mostren clarament l’aposta del Govern per afavorir  la transició de l'economia lineal, d'usar i llençar, a l'economia circular, de la reutilització i la transformació dels residus en recursos, fet que genera creixement econòmic sostenible, innovador, amb valor afegit i ocupació de qualitat", ha dit.

L'ARC finançarà amb un màxim de 2 milions d’euros la millora de les infraestructures de la planta de compostatge de la fracció orgànica de residus municipals de Tàrrega. D’aquesta manera, el Consorci per a la Gestió de Residus Urbans de l’Urgell, titular de la instal·lació, rebrà la subvenció, provinent del Fons de Gestió del cànon de residus municipals. Les actuacions inclouen les obres i equipaments per millorar els processos, l’eficiència i les capacitats de tractament d’aquesta fracció dels residus domèstics.

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà rebrà una subvenció de més de 93.000 euros per construir una coberta per a unes sitges de la planta de compostatge de Sort. D’aquesta manera, millorarà el procés de compostatge de la instal·lació. L’actuació inclou la construcció de l’estructura metàl·lica que sustenta la coberta i el sistema de recollida d’aigües pluvials.

També es millorarà la planta de compostatge de la Seu d’Urgell, a través d’un ajut de 150.000 euros a la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet. En aquest cas, l’actuació es farà adequant l’equipament de garbellat rotatiu per a l’extracció d’impropis de la fracció orgànica dels residus municipals.

Finalment, el Consell Comarcal del Pallars Jussà serà el destinatari d’una subvenció d’uns 350.000 euros per clausurar una fase del dipòsit de Tremp.

L’òrgan de Govern de l’agència ha aprovat atorgar ajuts per un valor total de 7,7 milions d’euros per a la millora d’infraestructures de residus municipals de tot Catalunya. A la resta de demarcacions, subvencionarà millores a les plantes de compostatge de Jorba i de Santa Coloma de Farners.

L’empresari Carles Giribet ha estat investit nou president de la Cambra de Comerç de Tàrrega agafant el relleu de Delfí Robinat, que ha estat al capdavant de l’ens en els darrers nou anys.

Giribet ha pres possessió del càrrec en la sessió constitutiva celebrada aquesta tarda en la qual no hi ha hagut sorpreses, ja que la seva candidatura era l’única que s’havia presentat i ha rebut l’aval unànime dels 13 membres del ple assistents a l’acte (el ple està format per 15 representants d’empreses). L'acte també ha servit per escollir el comitè executiu de l’ens per als pròxims quatre anys en el qual Giribet estarà acompanyat per Jordi Seguí (vicepresident), Jordi Castro (tresorer) i Montse Trepat i Ramon Roca (vocals).

En el seu primer discurs com a president, Giribet ha posat de manifest la necessitat d'apostar pels joves, "hem de retenir el talent jove, ja que ells són el futur" i ha demanat a les institucions públiques "anar junts".

Entre algunes de les propostes de Giribet hi ha "la creació d'una borsa de treball amb la implicació de totes les empreses per donar una oportunitat als joves" així com "impulsar projectes start-up a través d'un concurs en el qual prioritzarem aquells que vulguin instal·lar-se al territori". 

Tant Giribet com Robinat han dedicat unes paraules a l'empresari Santi Llusera, que va morir en un accident de trànsit a principis de juny a Àger i que formava part del ple de la Cambra de Tàrrega. Giribet també ha recordat a Ramón Pont del Grup Borges, que va morir als 82 anys el passat 14 de juny. 

Per la seva part, Robinat ha fet un balanç "molt positiu" dels seus 9 anys al capdavant de la Cambra de Comerç de Tàrrega "defensant els interessos generals del comerç i la indústria" que ha qualificat com a "experiència irrepetible". 

L’acte d’investidura ha estat presidit per la secretària general d’Empresa i Coneixement, Marta Felip,que ha destacat que "és la Cambra de Comerç de Catalunya en la que hi ha hagut més unanimitat en l'elecció del president". En nom de la consellera Àngels Chacón, Felip s’ha compromès a reunir a principis de juliol els presidents de les 13 cambres de comerç de Catalunya per tractar l’avantprojecte de la llei de cambres amb pugui entrar al Parlament d’aquí un any. Felip ha destacat que aquesta llei ha de permetre resoldre els problemes de finançament que tenen actualment les cambres de Catalunya arran de la desaparició del recurs cameral.

Carles Giribet, empresari del sector del transport, s’ha convertit en el setzè president que haurà tingut la Cambra de Comerç de Tàrrega des de la seva creació l’any 1905.

La Cambra de Comerç de Tàrrega és la més petita de Catalunya i abata unes 2.500 empreses de l'Urgell, el Pla d'Urgell i la Noguera. La majoria són microempreses, de fet només 10 facturen més de 15 milions d'euros. 

Tàrrega posa en marxa un nou projecte cultural que conjuga oferta musical de qualitat i promoció d’espais urbans singulars. Es tracta d’una experiència coneguda com Terrats en Cultura, que arriba a la capital de l’Urgell mitjançant un acord entre l’àrea municipal de Cultura i l’associació cultural Coincidències, la qual aposta per la cerca d’espais no convencionals per albergar activitats culturals. Per un costat, es vol facilitar la proximitat entre artistes i espectadors, els quals troben en un terrat més caliu que no pas en un espai cultural convencional. D’altra banda, es vol promocionar i donar a conèixer indrets urbans alhora que es posa en valor el paisatge de l’entorn. Tàrrega reivindica així els terrats com a trets identitaris de la cultura mediterrània i obrint-los a la societat i la cultura.

 

Paula Valls i Pau Vallvé, protagonistes del doble cartell

El programa Terrats en Cultura arrencarà a la capital de l’Urgell aquest estiu amb els concerts de Paula Valls a la miranda del Parc de Sant Eloi (diumenge 18 d’agost) i Pau Vallvé al terrat de Cal Trepat (diumenge 25 d’agost). L’estil intimista i despullat de Paula Valls, que presentarà el seu primer àlbum I Am, trobarà al Parc de Sant Eloi el marc idoni per apropar al públic les seves cançons de soul, blues i jazz. Al mateix temps, les vistes urbanes de capvespre des de la miranda del parc garanteixen una experiència sensorial única.

Per la seva part, el cantautor i compositor Pau Vallvé portarà fins al terrat de Cal Trepat els temes del seu nou treball, Life vest under your seat, el qual confirma la força del seu pop-rock, caracteritzat per una textura crua, deutora de referents d’alçada com Radiohead o Arcade Fire. L’experiència a Cal Trepat es completarà amb una visita nocturna per l’antiga fàbrica de maquinària agrícola, museïtzada des de l’any 2012.

L’Agrupació Sardanista de Mollerussa programa per aquest estiu una nova edició de 'Sardanes a la fresca' en el marc de les Nits d’Estiu organitzades per l’Ajuntament de Mollerussa.

La novetat per aquesta edició és la concentració de les quatre ballades programades al carrer Ciutat de Lleida, lateral de l’Amistat. L’Agrupació ha pres aquesta decisió per la comoditat que representa poder comptar amb el bar i els serveis del Teatre i també per la seva cèntrica situació.

Les ballades se celebraran a 2/4 de 10 de la nit els dijous 11 i 18 de juliol i 1 i 8 d’agost i seran en so digital. 

En referència al tradicional concert d’estiu, en aquesta edició se celebrarà el dissabte 27 de juliol amb un concert de la cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona.

La vuitena edició de la Mollerussa Open Night, que tindrà lloc la nit del divendres 28 amb activitats prèvies a l’obertura dels comerços a partir de mitjanit i fins a les 3 de la matinada, espera engalanar el renovat centre de la ciutat amb la festa comercial per excel·lència, organitzada per Mollerussa Comercial en col·laboració amb l’Ajuntament. La màgia en serà l’eix temàtic com una al·legoria al màgic canvi que ha viscut Mollerussa amb la reforma del seu centre, el qual ha passat a ser espai amb preferència per al vianant. Ho han explicat l’alcalde, Marc Solsona; el president de Mollerussa Comercial, Àlex Català, i Cristina Sans, membre de la junta de l’entitat. 

Solsona ha assenyalat que “aquesta iniciativa que va sorgir com a única i singular i ha estat model per a altres ciutats” fa que “Mollerussa s’engalani comercialment a les portes de les rebaixes per fer una festa popular” que assegura bons resultats en l’ambit comercial. Per la seva part, Català ha indicat que una vuitantena d’establiments comercials associats a Mollerussa Comercial participen de la iniciativa per la qual cosa oferiran descomptes “màgics” des de les 12 de la nit i fins a les 3 de la matinada. Es tracta d’una festa comercial per a la qual l’Ajuntament demana permís a la Generalitat perquè tots els comerços puguin obrir tot i que l’ocupació de l’espai públic està cedida a Mollerussa Comercial que omple els carrers d’activitats paral·leles, segons ha indicat l’alcalde. 

En aquest sentit, Català ha explicat que la màgia tindrà protagonisme de la mà de quatre mags (Mag Gerard Revuelta, Mag Arnau Perramon, Mag Adriaco i Mag Arnau Gatz), els quals entre les 10 i les 11 de la nit oferiran els seus trucs i enginys en diferents indrets del centre de la ciutat. Serà el preàmbul pel gran espectacle de màgia, a càrrec del Mag Shado, finalista al concurs Got Talent i especialista en pickpocket, mentalisme i màgia urbana, que tindrà lloc a les 11 de la nit al carrer de Crist Rei. 

La música i la dansa també tindran un paper destacat, ja que al llarg de la festa hi haurà 6 Dj’s (DJ Rico, DJ Tasies, DJ Oscar Millan, DJ Hector Hope, DJ Nin i DJ Flasher) distribuïts per tot el centre comercial. Així mateix, a les 22 hores hi haurà una exhibició de dansa a càrrec de les entitats i clubs de la ciutat com són Club Stil, Sosoran Dance Studio, Cia de Dansa Montse Miret i Studio Dansa Vicky Rodríguez.

 

Sorteig entre els compradors d’un viatge a Londres i un cap de setmana a Barcelona

Un altre dels atractius de la festa seran els sortejos entre els compradors que optaran a un viatge a Londres per a dues persones amb entrades a l’estudi de Harry Poter i també a un cap de setmana a Barcelona amb entrades a l’espectacle del Mag Pop. També se sortejarà 3 lots de vi, gentilesa del Castell del Remei. Així mateix també hi haurà sortejos a través de la plataforma Facebook per optar a un cap de setmana per a dues persones a Portaventura juntament amb entrades per a Ferrariland.

Els Mossos d’Esquadra van detenir ahir a la tarda un home, de 30 anys i de nacionalitat polonesa, com a presumpte autor d'un delicte contra la seguretat viària per circular sota el efectes de begudes alcohòliques.

Els fets van passar ahir, al voltant de les 7 de la tarda, quan diversos conductors van alertar que un camió lleuger circulava per l'A-2, en direcció Barcelona, de manera molt irregular, fent contínues ziga-zagues i amb sobtats canvis de velocitat.

Immediatament es va muntar un dispositiu policial que, gràcies als testimonis, va permetre poc després localitzar el camió a l'altura del punt quilomètric 529 de l'A-2, dins del terme municipal de Ribera d'Ondara.

Els agents van observar clarament com el conductor presentava símptomes evidents de trobar-se sota l'efecte de begudes alcohòliques i, en una primera lectura amb l'alcoholímetre digital, va donar positiu amb un valor d'1,33 mg/l.

Posteriorment, un cop fetes les dues lectures segons marca el protocol, va resultar positiu amb un valor de 1,10 mg/l.

Per aquests motius es va detenir el conductor com a presumpte autor d'un delicte contra la seguretat viària al circular sota el efectes de les begudes alcohòliques.

 El camió va quedar immobilitzat en l’àrea de servei de la Panadella.

 El detingut passarà properament davant el jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Cervera.

La Guàrdia Civil va destruir aquest dimecres dos projectils d'artilleria que van ser localitzats per un veí en un polígon industrial de Tàrrega. Segons el cos, els projectils, de 75 mil·límetres, estaven molt deteriorats i, suposadament, els havien utilitzat durant la Guerra Civil. 

Efectius del Grup Especialista en Desactivació d'Explosius (GEDEX) de la Guàrdia Civil es van desplaçar fins al lloc on els va indicar el veí, van retirar els artefactes i, posteriorment, els van traslladar a un lloc segur per tal d'analitzar-los i destruir-los.

 

 

 

Francesc Balcells (Ara, El Palau-AM) va ser escollit alcalde del Palau d’Anglesola el passat 15 de juny gràcies al suport dels tres regidors del seu partit i dels dos de l’Agrupació Units pel Palau (AUP), encapçalada per Carme Tàpies, que han acordat fer un govern de coalició. D’aquesta manera, Balcells ha desbancat l’alcaldia a Montserrat Meseguer, cap de llista de JxCAT, la candidaturaque va guanyar les passades eleccions amb 4 regidors. 

 

No rigueu, no, jo tampoc sabia que existieni pensava que era una excentricitat del mestre Joao, aquell que surt als programes culturals de Tele5, i que ho admeto amb una mica de vergonya, a vegades miro per desconnectar perquè són ben bé per a encefalograma pla. I un gran somnífer també, tot i queno sé si tenen efectes secundaris.  Doncs es veu que ara les natges són el nou tarot. Sí, sí, tal com sona. La necessitat de saber que ens depara el futur és tan antiga com la humanitat mateixa i és present a totes les ètnies i cultures. Des de temps immemorials els suposats gurús, mags o vidents han utilitzat diferents formes per a predir el futur, des de les famoses tirades de cartes del tarot, a la lectura de les línies de les mans, o de les runes o dels pòsits del cafè. Però ara, el que es porta és llegir el cul. Potser és per això que molts polítics han consultat pitonissos del cul i l’han cagat. 

Doncs això, que ara està de moda anar a un vident o futuròleg que et llegeixi el cul. De fet es diuen rumpólegsi la mare d’en Sylvester Stallone és una grandefensora d’aquesta ciència. I es veu que en les dues galtes, les del cul, tot i que hi ha gent que té més grosses les de la cara que les del cul, doncs es veu que en les dues galtes del cul, en les seves línies, clots, berrugues, plecs i pigues dels pompis dels clients, aquests suposats vidents hi veuen el futur. No, no, no és broma, que es veu que si busques bé, hi ha una gran quantitat de vidents disposats a posar el nas a pocs centímetres del teu cul. I ara ja es troba tota mena d’informació sobre el tema: que si no hi ha dos culs iguals, que si uns són ovalats, altres rodons, altres amb forma de pera o de poma, caiguts, arromangats; però en definitiva tots amaguen un secret a l’espera de ser revelat.

Déu meu, tantes hores de gimnàs per acabar posant elcul a la cara d’algun bordegàs. I segons Jackie Stallone, la mama d’en Rocky, el gluti esquerre és una fidel representació de l’hemisferi cerebral dret i a través de la seva lectura es pot descobrir el passat, mentre que el gluti dret s’identifica amb l’hemisferi esquerre i és l’encarregat de predir el futur, i a través del darrere es pot definir la personalitat de cada individu. I si abans la cara era el mirall de l’ànima ara ho deu ser el cul.

I mireu, avui he parlat de culs per no parlar de política, perquè ben mirat és una bona merda tot plegat. La gent, amb bon criteri o no, ha dipositat el seu vot i per tant la seva confiança en un determinat partit o persona i després han vist per art de màgia com els que van votar a l’esquerra donen suport a la dreta més rància o a l’inrevés, i que gairebé arreu s’han fet pactes d’allò més estranys per tal de poder manar. I no sé jo si l’Ernest, en Maragall, es va fer mirar el cul, però jo el mateix dia 26, sense haver-li vist ja vaig predir que no seria alcalde. A veure si encara m’hauré de dedicar a alguna d’aquestes ciències.

 

Raimon Monterde va ser investit el passat 15 de juny alcalde de Sort gràcies als vots dels cinc regidors de la seva formació, Som Poble, i els dos de JxCAT mentre que els tres regidors de FM-ERC van donar suport a la seva cap de llista, Maleni Barbero, i l’únic regidor del PSC es va votar a ell mateix. Monterde va afirmar que es tracta d’un “acord d’estabilitat” en el que JxCAT va donar suport a la investidura però no entrarà al govern.

L’acord entre Som Poble i JxCAT va més enllà de l’Ajuntament i s’amplia al Consell Comarcal del Pallars Sobirà, on la formació de Monterde té dos consellers. Aquests votaran a favor de la candidatura de JxCat però mantenint-se a l’oposició. Així, JxCat, que el passat 26-M va obtenir 8 consellers, mantindrà la presidència de l’ens comarcal passant per davant a FM-ERC, que en suma 9. 

Monterde va destacar que serà un mandat “de consens” i va animar a tothom a treballar pel bé del municipi i el país. Monterde va indicar que durant el pròxim mandat el primordial serà treballar per millorar els serveis i la qualitat de vida dels veïns del municipi de Sort. Imma Gallardo, candidata de JxCat, va especificar que l’acord amb Som Poble és d’investidura i per donar “estabilitat” al govern municipal i va destacar que el gest que han fet votant a favor serà retornat per Som Poble al Consell Comarcal.

Per la seva part, els candidats de Fem Municipi-ERC i Compromís per Sort-PSC, Maleni Barbero i José Antonio Manrique, es va mostrar predisposats a seguir treballant pel municipi de Sort des de l’oposició.

Pàgina 1 de 1048