Dimarts, 27 Juny 2017 15:55

Campanya de reciclatge a les Garrigues per arribar al 50% l'any 2020

Valorar aquest article
(0 vots)
Presentació de la campanya. Presentació de la campanya. Comunicació 360º

El Consell de les Garrigues ha posat en marxa una nova campanya per fomentar la recollida selectiva a la comarca. Sota el lema 'A les Garrigues sabem la recepta', la campanya, que durarà tot l'any 2017, té l'objectiu de sensibilitzar als ciutadans de la comarca de la importància i la necessitat de segregar correctament els residus, facilitant així el reciclatge, reduint l'impacte ambiental i estalviant diners de les administracions locals.

Durant la presentació al Parc del Terrat de les Borges Blanques, el president de l'ens comarcal, Antoni Villas, ha explicat que "des del Consell hem agafat el compromís de complir amb el requisit de reciclatge de més del 50% que marca la Unió Europea de cara a l'any 2020". Segons Villas, "aquesta campanya està estructurada en dos vessants, per una banda, la conscienciació de la població de la necessitat de reciclar de manera selectiva, i per una altra, lluitar contra el malbaratament de recursos".

El vicepresident i conseller de Salut i Medi Ambient de l'ens comarcal, Jaume Setó, ha dit que aviat s'iniciarà la part de la campanya adreçada a la restauració per incidir en el reciclatge del vidre. "Implantarem nous contenidors perquè els bars i restaurants hi puguin abocar el vidre de manera més còmoda i eficient", ha afegit Setó.

Per la seva part, l'alcalde de les Borges, Enric Mir, ha felicitat al Consell Comarcal per la posada en marxa d'aquesta iniciativa de foment del reciclatge i ha insistit en "la necessitat de posar-nos les piles en la gestió eficient dels residus". "A la fita del 2020 hem d'anar amb uns nivells superiors al 50% de recollida selectiva, perquè no castigui massa els costos de la recollida i, sobretot, que puguem estalviar al màxim pel que fa a recursos", ha afegit Mir.

Segons el director d'Ecostudi, Ricard Vizcarra, "la recepta de com reciclar s'ha  extret del Consell de savis, compost per gent gran de la comarca. En el vídeo de presentació de la campanya, ells expliquen què s'ha de fer per segregar correctament i el fàcil que és". Aquest material audiovisual es pot veure a les xarxes socials del Consell Comarcal o al següent enllaç:  https://www.youtube.com/watch?v=m04ew4X-t_M

 

Actuacions

Durant la campanya es disposarà de punts d’informació a tots els municipis de la comarca, on educadors ambientals explicaran el contingut de la campanya als veïns. Als punts d’informació s’ensenyarà com funciona una planta de tractament de residus mitjançant ulleres de realitat virtual, i s’aprofitarà per enquestar als ciutadans sobre els seus hàbits de reciclatge i què creuen que es podria fer per millorar-lo.

A més dels punts d’informació, els educadors també es desplaçaran pels municipis amb una bicicleta retolada amb el missatge de la campanya, arribant així al màxim de ciutadania possible.

Es visitaran mercats setmanals, on també s’aprofitarà per entrevistar als paradistes sobre com segreguen els residus i quines necessitats tenen al respecte.

Es realitzaran tallers a tots els municipis per conscienciar sobre la necessitat de lluitar contra el malbaratament alimentari, i s’ensenyaran receptes per aprofitar aliments que d’altra manera acabarien al cubell de les escombraries.

També s’aprofitarà la presència als municipis per visitar a establiments generadors de residus, per tal d’informar de la campanya i conèixer les seves necessitats.

 

Una campanya 2.0

Al bloc de la campanya (www.blogscat.com/a/sabemlarecepta) s’informarà tota la població i es difondran els calendaris de les diferents actuacions. A més el bloc comptarà amb informació d’interès, horaris de recollida, informació per a grans productors, noves actuacions, receptes d’aprofitament d’aliments, etc. També es pot visualitzar el vídeo de la campanya.

Paral·lelament, les diferents actuacions es difondran mitjançant les xarxes socials i diferents continguts audiovisuals, amb l’objectiu de difondre al màxim el missatge.

 

El valor de separar bé els residus

Els residus dipositats correctament en els diferents contenidors o les deixalleries i punts verds reben tractaments adequats de recuperació. Per això poden tornar al cicle de materials, es posen en valor com a recursos i estalvien la necessitat de noves matèries primeres. En definitiva, s’engega tota una cadena de tractament, d’economia verda i de llocs de treball.

Pel que fa al retorn econòmic, existeix un cànon que grava els residus que van als abocadors o a les incineradores. El retorn econòmic d’aquest cànon es destina als ens locals. Aquells municipis que tenen valors alts de recollida selectiva són els que reben un import més alt, esperonant els ens locals a implicar la seva ciutadania.

Llegit 337 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar