Dilluns, 21 Gener 2019 09:54

El president Torra anuncia la construcció del nou Arxiu Comarcal de les Garrigues

Valorar aquest article
(0 vots)
Torra va fer l'anunci en el marc de la Fira de l'Oli. Torra va fer l'anunci en el marc de la Fira de l'Oli. Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat de la consellera de Cultura, Laura Borràs, va anunciar dissabte la construcció de l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, a les Borges Blanques.  El cap del Govern i la consellera van presentar als alcaldes de la comarca aquest projecte, que, va remarcar el president, “és una peça important de l’entramat i sostenibilitat cultural del país que volem”.

Torra va destacar la importància d’aquest nou equipament ja que “qualsevol país que creu que la cultura i les persones han de ser al centre de les polítiques, tenen política arxivística”, perquè, va subratllar, “no només ens enllaça amb el passat sinó amb el futur”.

La consellera Borràs va explicar durant la presentació que el nou arxiu comarcal “entronca amb un projecte mot ambiciós de la Generalitat republicana que va visualitzar una xarxa d’arxius comarcals del país, que va ser estroncada pel franquisme després, i que nosaltres volem ara completar”.

El nou arxiu s’ubicarà en l'espai anteriorment ocupat per l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, a 300 metres de l’Ajuntament de les Borges Blanques. Tindrà una superfície de 1.292 m2, amb capacitat per a 4 dipòsits de documentació de 6.000 metres lineals aproximadament. L’equipament també disposarà d’una sala de suports especials amb fons de fotografia i audiovisual, i una altra sala per a documents de grans formats, planeres per plànols, i pergamins. A la planta baixa s'hi ubicarà la sala de consulta, per tal que la gent que ho desitgi pugui accedir a la documentació.

L’edifici destaca per les seves marcades línies geomètriques, amb uns finestrals que permet l’entrada de llum natural en els espais d’atenció als usuaris i als treballadors. L’equipament permet una concepció de l’arxiu com a espai públic on la transparència i l’accés a la informació són els eixos centrals, tot trencant amb estereotips tradicionals de centres tancats.

Els dipòsits se situen a la part superior de l’arxiu. D’aquesta manera, el circuit dels documents té una seqüència diferent al dels usuaris i treballadors. A més, permet la màxima seguretat, la climatització més adequada i la mínima penetració de llum que pugui afectar la documentació.

El Departament de Cultura aportarà 2.416.968 euros durant els anys 2019-2021 a la construcció i equipament del nou arxiu.

La comarca de les Garrigues disposa d’un patrimoni documental rellevant. El 2008, el Departament de Cultura va elaborar un inventari dels fons documentals de la comarca, públics i privats, amb l’objecte de disposar d’una diagnosis sobre el volum, l’estat de conservació, accessibilitat, etc. Aquest inventari ha permès disposar d’una primera diagnosi de l’estat dels fons documentals: els fons més descrits han estat en primer lloc el de l’administració local, els judicials, els religiosos, els comercials i d’empresa i els personals.

El municipi de l’Albi, en tractar-se d’una vella baronia, disposa de la presència més considerable en número i en valor històric de col·lecció de pergamins de la comarca, fruit de l’activitat comercial del municipi i de la seva condició com a baronia. Es tracta d’una col·lecció de 31 documents en pergamí que el Departament de Cultura va realitzar la restauració i consolidació d’aquest documents per a preservar-ne la conservació i integritat. Aquests pergamins documentals han estat traslladats a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Urgell a Tàrrega, amb previsió que es custodiïn a l’AC de les Garrigues en un futur.

 

Llegit 158 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar