Balaguer acollirà la segona edició de la Ruta de la Tapa que, sota el nom "Food Explorers", tindrà lloc del 25 d'octubre al 4 de novembre amb la participació de 22 establiments d'hostaleria de la ciutat. Aquesta és una iniciativa de l'associació Gastrobar i la marca de cerveses San Miguel, que compta amb el suport de l'Ajuntament. L'objectiu és mostrar la qualitat i varietat de l'oferta gastronòmica local.

Gastrobar és una associació que vol promoure la gastronomia i hostaleria de Balaguer. La formen els restaurants Les Roquetes, Tastet del Reng, Cal Xirricló, La Vermuteria del Mercadal i Cuinats Graells.

Durant els onze dies que dura aquesta Ruta, els 22 establiments que presentaran les seves creacions culinàries són: Bar 1900, Trèvol, Barbar, Tastet del Reng, 7 & 9, Bar BKN, La Garrafeta, Dilema, Germany Burguer, Rúbies, La Vermuteria, Cherri Passtisseria cafeteria, Loana, El Pecat, Karma, Pessic, Can Miquel, Cal Carles, Barna 31, Les Roquetes, Andreu 2 i Racó Ibèric. Tots ells estaran assessorats pel xef Juan Pozuelo, amb l'objectiu d'oferir les tendències emergents que barregen el millor de la cuina tradicional amb la de fusió.

Els establiments que formen part de la iniciativa oferiran del 25 d'octubre al 4 de novembre una tapa dissenyada expressament per a la ruta, que se servirà amb una San Miguel Especial o San Miguel 0,0% per 2,50 euros.

Un jurat format per experts gastronòmics puntuarà la presentació, la qualitat, l'elaboració i l'originalitat de cada tapa i seleccionarà d'entre totes la Millor Tapa 2018.

A més, les tapes també podran valorar-se a través de l'aplicació mòbil www.estamosdetapas.com, sumant així puntuacions a les creacions en miniatura. La Ruta de la Tapa "Food Explorers" es presenta com una ocasió única per gaudir de la gastronomia local i comprovar el talent culinari que hi ha a Balaguer.

Dijous, 18 Octubre 2018 16:46

Balaguer recupera el nom de Paeria

L'Ajuntament de Balaguer ha recuperat el nom de Paeria després d'aprovar-ho per unanimitat el ple municipal que es va celebrar el mes de novembre de l'any passat. Ara la proposta ha estat ratificada per la Direcció General d'Administració Local del Departament de Governació a través d'un informe elaborat per l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI).

Avui l'alcalde, Jordi Ignasi Vidal, ha presentat una campanya d'informació adreçada als ciutadans sobre aquest canvi de nomenclàtor, que no suposa cap transformació ni en el funcionament ni en l'estructura del govern municipal i de l'administració local.

S'ha de recordar que Balaguer va tenir govern municipal propi des del segle XIII, però se'n tenen poques dades d'aquella primera Paeria. L'any 1311 Ermengol X, comte d'Urgell, va concedir als homes i a les dones de Balaguer una segona Paeria, que evidencia l'existència d'aquella primera del segle XIII la qual no se sap ni perquè es va extingir. 

Aquesta segona Paeria es va mantenir, amb algunes variacions, fins al 1716 quan amb el decret de la Nova Planta es van implantar els ajuntaments. 

L'Àrea de Joventut de l'Ajuntament de Balaguer i l'Associació Joves BLG organitzen per segon any consecutiu la festa de la Castanyada. Una revetlla musical que tindrà lloc la nit del dimecres 31 d'octubre al pavelló d'Inpacsa, que obrirà portes a 2/4 de 12. 

Les actuacions aniran a càrrec del dj Joan Donaire, del grup de versions Roctambuls i dels dj's Duo de Ases i Albert Salvatierra. 

L'entrada serà gratuïta. L'Associació Joves BLG s'encarregarà de la barra i destinarà una part dels beneficis a cobrir les despeses de la festa i la resta, a activitats pròpies. 

El Consell de la Noguera ha acollit la presentació del distintiu territorial de productes agroalimentaris de la comarca, ‘Noguerament Bo’, creat en el marc del projecte ‘Territori de Valor’, coordinat per Consorci Grup d'Acció Local Noguera Segrià Nord i finançat per l’ens comarcal, el FEADER i el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

Aquest distintiu pretén reforçar el valor afegit d’especial interès dels recursos agroalimentaris de la Noguera identificant-los amb el territori, i alhora posar èmfasi en l'apoderament dels diferents productors agroalimentaris del territori i la generació de sinergies per poder debatre conjuntament les millors fórmules per donar a conèixer els seus productes.

Actualment, els productors adherits al distintiu territorial ‘Noguerament Bo’ són: Castell del Remei, Casa Patau, Cal Retjo, Cal Blasiet, Alimentació Farràs, Conill Com Cal, FructumCat, Cal Esmet i Pla Oví. Això no obstant, qualsevol productor interessat a sumar-se a la iniciativa pot adreçar-se al Consorci Grup d'Acció Local Noguera Segrià Nord per saber si compleix els requisits necessaris per adherir-s’hi.

Després de la presentació oficial del distintiu, s’ha lliurat als productors i als representants del DARP i del Consell Comarcal de la Noguera el reglament d’ús acordat en altres reunions, i s’han debatut algunes qüestions relatives a les actuacions que es realitzaran conjuntament entre els productors participants en el projecte. A més, els productors han pogut visualitzar un primer esborrany de la pàgina web i han decidit un seguit d'actuacions per tal de promoure el distintiu i valorar la transformació i la comercialització del producte agroalimentari. 

Les claus d’una bona alimentació i els tractaments naturals centren els continguts de la Fira d’Alimentació i Salut que se celebrarà a Balaguer els dies 27 i 28 d’octubre. Unes 50 activitats ocuparan el pavelló d’Inpacsa per reflexionar i exercir un model de vida més sostenible. Comptarà amb conferències, degustacions de productes, tallers sobre nutrició i xerrades colpidores d’experiències amb teràpies naturals.

La Fira d'Alimentació i Salut, que organitzen conjuntament l’associació Slow Food Terres de Lleida i la Dolça Revolució, arribarà a la seva 11a edició plenament consolidada com a punt de trobada i de referència dins del sector de l’alimentació ecològica, la sostenibilitat i la salut.

El certamen posarà el focus en el valor de l’alimentació i en els tractaments naturals i plantes medicinals per actuar en la prevenció i cura d’un ampli ventall de malalties. Per fer-ho, comptarà amb la participació de reputats ponents en l’àmbit de la salut, com doctors, nutricionistes, psicòlegs, etc. per explicar les bases que regulen una bona alimentació.

Aquesta edició reflexionarà sobre la forma en què l’alimentació i l’estat emocional repercuteixen de manera directa en una bona salut. Des de xefs a psicòlegs o doctors, donaran als assistents les idees clau per millorar la salut. En aquest sentit, la doctora en Ciències Mèdiques Rocío Lapuente exposarà Les tres claus per a que el teu aliment sigui la teva medecina.

Del diumenge destacaran els recents descobriments sobre el tradicional gaspatxo. Pablo Campra, doctor en Ciències Químiques de la Universitat d’Almeria, exposarà les seves últimes investigacions, on ha constatat la  intensa activitat anti-tumoral del gaspatxo andalús, molt superior a la dels seus components per separat.

La dieta mediterrània és un referent mundial entre nutricionistes. Sobre l’alcalinització de la dieta i el seu valor afegit en la salut, en parlarà Nadia Torres, xef en cuina alcalina.

 

Una ex-farmacèutica que trencarà el seu silenci

En l’àmbit de la salut destacarà la presència d’especialistes en diferents disciplines que duran a terme conferències relacionades amb els tractaments naturals i mostraran la cara que menys es mostra de la indústria de la salut. Entre ells es troba Teresa Morera, una ex-farmacèutica que trencarà el seu silenci per explicar tot allò que no va poder dir durant els 16 anys que va estar darrera del mostrador.

La salut i les emocions seran tractades per Carina Gabriel, psicòloga clínica. Seguint amb la línia, Eva Méndez, infermera i terapeuta, explicarà els secrets sobre microbiota intestinal i els efectes sobre la salut i els estats d’ànim.

També exposa el seu treball Santi Jàvega, un conegut herbolari que ha estat estudiant i catalogant les plantes remeieres de les comarques catalanes durant més de trenta anys, que donarà a conèixer la botànica mèdica més fascinant de les nostres terres.

Es reflexionarà i es mostraran els treballs sobre els impactes i experiències sobre com afecten a la nostra salut factors com el wifi, bluetooth, o les connexions 5G, de la mà de Joan Carles López Sancho, que donarà també les eines per protegir-se d’aquestes radiacions i els seus efectes.

 

Aprendre a elaborar cosmètics naturals

Més enllà de les conferències, la Fira d'Alimentació i Salutt aposta per les activitats més participatives amb tallers i demostracions. En aquest sentit destaca el taller per aprendre a fer cosmètica amb productes naturals que durà a terme la fitoterapeuta Abilia Martín o un show-cooking amb receptes crudi-veganes de la mà de la xef en alimentació conscient Sonia Mengual.

Saber els criteris per distingir quins és realment el sabó i xampú natural.  Els productes anunciats sota aquest concepte, son en realitat naturals? La Marta, de Nur Gaia, farà un taller sobre el higiene natural. Els interessats en l’alimentació ecològica també podran assistir al taller del Daniel Pascual d’elaboració de sucs ecològics.

 

100 expositors, productors, ecològics, artesans i de la terra

Un centenar de productors locals mostraran i explicaran com elaboren els seus productes al Mercat de la Terra que, un any més, reunirà una selecció de productes ecològics i de proximitat que es fan al nostre territori. Aliments que redueixen l’empremta ecològica que deixem al planeta. De tots els tipus i gustos, pans de gran varietat i qualitat nutricional, embotits, formatges de pastor, xocolates artesanes, vins ecològics del Segre i del Priorat. Compta també amb una secció gran de cosmètica i higiene natural.

 

Estrena del documental La Revolución Natural

El diumenge a la tarda es projectarà per primera vegada i en primícia la segona part del documental La Revolución Natural, mostrant una visió sobre els fets i motivacions en tota la trajectòria de la Dolça Revolució. Un reportatge ple entrevistes, hi participen persones que han contribuït a la difusió i lluita per les teràpies i els tractaments naturals. Xavier Sureda, director del documental, presentarà la projecció.

 

Més de 5.000 visitants anuals

La Fira d'Alimentació i Salut s’ha consolidat com un dels referents indispensables a les comarques de Lleida, que aplega cada any al voltant d’uns 6.000 visitants. Atrau públic de tot Catalunya, de la resta de la península i de França. El certament repercuteix també en el sector hoteler de la ciutat de Balaguer, que han hagut de penjar el cartell de ple per aquestes dates des de fa diversos mesos.

El que en els seus inicis va començar com un espai per reivindicar i per connectar els productors ecològics i de proximitat, poc a poc s’ha anat convertint en un punt de trobada de totes aquelles persones que busquen en la terra i la natura el seu aliment. Tornar als orígens de l’alimentació i la salut.

També cal fer especial menció en la participació de més d’una cinquantena de voluntaris que col·laboren de manera altruista en l’organització i el bon funcionament de la Fira durant tot el cap de setmana.

El certamen obrirà portes durant tot el cap de setmana de les 10 del matí a les 8 del vespre. L’entrada té un preu de 5 euros/ dia o 8 euros pel cap de setmana sencer.

 

En el marc del Dia Mundial de la Salut Mental, el Consell Comarcal de la Noguera va acollir el passat 8 d’octubre l’acte de constitució de la Taula per la Salut Mental de la Noguera, amb la signatura del document d’adhesió de tots els membres. L’acte va concloure amb una actuació musical de l’Escola de Música.

Aquesta Taula per la Salut Mental de la Noguera té els objectius de detectar les necessitats del territori en relació amb la salut mental, sensibilitzar sobre les malalties mentals i lluitar contra l’estigmatització, promoure la salut mental, redactar protocols d’actuació, establir grups de treball per implementar nous programes i serveis, i augmentar la incidència en les polítiques de salut, entre altres.

La Taula serà gestionada per un grup motor format per Hospital Hèstia Balaguer, Servei de Rehabilitació Comunitària de Balaguer GSS, Coordinadora de Salut Mental Terres de Lleida, Associació de Salut Mental de la Noguera (Club social El porxo), Federació de Salut Mental, Centre de Salut Mental Adults de Balaguer GSS, Gestió de Serveis Sanitaris i Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera. També hi col·laboraran Càritas Urgell, Creu Roja la Noguera, Mossos, Ajuntament de Balaguer i Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Sant Joan de Déu Terres de lleida.

 

El Teatre Municipal de Balaguer acollirà un total de 9 muntatges en el marc dels cicles de tardor i hivern de teatre. La primera proposta serà Moby Dick amb Josep Maria Pou i arribarà el diumenge 28 d’octubre, a les 7 de la tarda. Coincidint amb les festes del Sant Crist serà el torn d’un concert familiar a càrrec d’El Pot Petit, el divendres 9 de novembre, i el dissabte dia 10 l’escenari del Teatre Municipal acollirà el clàssic divertidíssim d’Oscar Wilde, El fantasma de Canterville, protagonitzat per Joan Pera. L’última proposta del cicle de tardor serà La Resposta dirigida per Sílvia Munt i amb actors de primera línia com són Emma Vilarasau, Àngels Gonyalons, David Selvas, Àlex Casanovas i Ferran Rañé. L’obra es podrà veure el diumenge 2 de desembre.

El cicle d’hivern arrencarà el diumenge 20 de gener amb Quim Masferrer i el seu espectacle, Bona Gent, i seguirà el 24 de febrer amb l’última proposta de Joel Joan, Escape Room. El mes de març, el Teatre Municipal acollirà un concert per al públic familiar amb la coneguda Dàmaris Gelabert (dissabte dia 9) i amb la representació d’El preu (dissabte dia 30), d’Arthur Miller, interpretada per quatre grans actors de l’escena catalana: Pere Arquillué, Ramon Madaula, Rosa Renom i Lluís Marco. Clourà el cicle d’hivern el musical Troia, una veritable odissea! a càrrec del Cor de Teatre, espectacle que es podrà veure coincidint amb la celebració de Fira Q.

L’abonament del cicle de tardor costa 50 euros a platea i 45 euros a l’amfiteatre mentre que el del cicle d’hivern té un preu de 60 euros a platea i 55 euros a l’amfiteatre. El primer es va posar a la venda el dia 8 d’octubre i el segon ho farà a partir del 4 de desembre. La venda es du a terme a l’Oficina de Turisme de Balaguer. Els abonats als dos cicles tindran l’opció de sol·licitar, quan retirin l’abonament, invitacions gratuïtes per al concert familiar d’El Pot Petit o bé per al concert de reis a càrrec de la Bellpuig Cobla.

A més de la programació professional, el Teatre Municipal acollirà, entre altres activitats, els dies 3 i 4 de novembre la 9a edició del Concurs internacional de Cant Líric ‘Germans Pla - Ciutat de Balaguer’. El jurat estarà format per Enriqueta Tarrés, Mirna Lacambra, Montserrat Cots, Pedro Pardo i Roger Alier Aixalà.  Pel que fa als premis, els tres primers classificats rebran 4.000, 2.000 i 1.000 euros, respectivament, a més del diploma acreditatiu.

 

Albesa va acollir amb èxit el passat 6 d’octubre la 13a edició de la Comarkalada, la trobada de joves de la Noguera, que cada any acull un municipi diferent. La jornada va començar amb la Fira Jove, que tenia la temàtica ‘Oficina de Turisme del meu poble’ i que es va completar amb un concurs de vídeos, amb la participació d’11 entitats. Els guanyadors d’aquest darrer concurs van ser l’associació Konjovent de Térmens, l’associació de joves de Les Avellanes i l’associació de joves de Penelles. El programa va seguir amb un vermut musical, espectacles de carrer, la gimcana jove ‘Noguerenc de Ferro’, un campionat de botifarra, un concurs d’Instagram, espectacles de foc, sopar amb 350 comensals i concert amb Itaca Band. L’any vinent acollirà la festa la Sentiu de Sió.

 

La delegació lleidatana de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) ha celebrat aquest diumenge a la casa rural Ca La Ferratina d’Ivars de Noguera, que va cedir gratuïtament l’espai, la quarta edició de la seva trobada anual de famílies. Hi han participat una quarantena de persones, una desena d’elles infants o adolescents d’entre 4 i 15 anys que tenen o han tingut càncer.

La jornada ha començat amb una visita guiada pel Parc de les Olors, ha seguit amb un dinar i ha acabat amb un taller per aprendre a elaborar oli d’espígol.

L’objectiu d’aquesta trobada anual és que famílies que estan o han passat per una situació difícil com és el càncer infantil es puguin conèixer, gaudir d’una jornada lúdica i comptar amb un espai per compartir experiències i emocions i poder plantejar als responsables de la delegació noves propostes o necessitats que puguin sorgir arran del seu dia a dia i que ajudin a continuar millorant l’atenció que reben.

La delegació de Lleida d’AFANOC ofereix atenció a les famílies amb infants o adolescents amb càncer amb l’objectiu de cobrir totes les necessitats que apareixen un cop retornen a casa després d’un ingrés hospitalari fora de la província. Els serveis que els hi ofereix l’entitat, tots ells gratuïts, es basen en l’atenció psicoemocional (sessions amb una psicòloga) i social (acompanyament i assessorament en la tramitació de prestacions), voluntariat a domicili i activitats d’oci i lleure, entre elles les colònies que s’organitzen cada estiu. 

El Consell Comarcal de la Noguera es planteja iniciar un procés sancionador contra Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per l'incompliment del contracte d'implantació del nou sistema d'illes per a la brossa a tota la comarca.

Aquest hauria d'haver estat implantat a finals de setembre i a data d'avui el desplegament només s'ha dut a terme als municipis més petits de la Noguera mentre que a la resta encara no es disposa del material. 

En una reunió que ha tingut lloc aquest dijous a la seu del Consell Comarcal de la Noguera entre alcaldes i representants de l'adjudicatària, aquesta ha proposat ampliar el termini d'implantació fins al desembre, és a dir, tres mesos més. Per la seva part, el Consell Comarcal de la Noguera ha demanat que s'acreditin les causes que al·lega l'empresa a fi de determinar si es pot accedir a l'ampliació de termini o és necessari iniciar un procés sancionador per incompliment dels termes del contracte. 

S'ha de recordar que FCC, que ja prestava el servei anteriorment, va resultar l'adjudicatària del nou contracte ara fa gairebé un any amb el compromís que el nou sistema d'illes per a la brossa estaria implantat a tota la comarca a finals del setembre de 2018. 

Pàgina 1 de 147