Els alumnes de 6è de primària de l'escola Mont-roig de Balaguer han estrenat aquest matí la pista de gel que l'Ajuntament ha instal·lat a la plaça del Mercadal amb l'objectiu de dinamitzar la ciutat durant les festes de Nadal.

La pista, que ocupa 300 metres quadrats, estarà oberta fins al 7 de gener. Els dies laborables funciona de 5 de la tarda a 9 de la nit, i els caps de setmana, festius i dies de vacances escolars, d’11 del matí a 2 del migdia i de 4 de la tarda a 9 de la nit. Aquests dies de període lectiu, l'Ajuntament cedeix la pista de patinatge a les escoles i als instituts durant els matins perquè els alumnes puguin gaudir-ne.

L’entrada costa 6 euros per 30 minuts de patinatge amb el lloguer dels patins inclòs. Els menors de 5 euros han d’entrar acompanyats d’un adult, que han de pagar 3 euros per al lloguer dels grampons. A més, cal dur guants per accedir a la pista, i en el cas de no portar-ne, es poden llogar al preu de 2 euros.

Per la seva part, els comerços de la ciutat ofereixen als seus clients vals de descompte de 0,5 euros per a la pista de patinatge. 

L’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, ha explicat que el consistori ha fet un important esforç econòmic amb aquesta iniciativa per tal d’exercir de capitalitat de comarca i ser un pol d’atracció comercial de la ciutat i dels pobles de la seva àrea d’influència. En aquest sentit, la pista de gel ha costat uns 40.000 euros. 

La instal·lació de la pista de gel a la plaça del Mercadal ha obligat al consistori a redistribuir algunes parades del mercat setmanal dels dissabtes. L’Ajuntament també estudia modificar la cavalcada dels Reis Mags, que normalment acabava en aquest indret amb la rebuda als més petits per part de Ses Majestats. 

La Biblioteca Margarida de Montferrat, el Museu de la Noguera i el Centre Excursionista de Balaguer hem unit esforços per dur a terme un projecte comú: L’any d’Els Llops, basat en la novel·la del mateix títol de l’autor nascut a la ciutat, Francesc Puigpelat.

Aquest projecte s’iniciarà amb la lectura de la novel·la i una trobada dels lectors amb l’autor per comentar-la, que tindrà lloc el pròxim 24 de gener, a 2/4 de 8 del vespre, a la biblioteca.

A partir dels escenaris del llibre, s’ha dissenyat un programa d’activitats que combinarà conferències de caràcter històric amb rutes a peu i excursions per conèixer els indrets que apareixen a la novel·la.

 

Les obres de restauració de l’ermita de la Pertusa, a Corçà, al municipi d’Àger, han acabat aquesta setmana amb la retirada de la bastida que es va haver de col·locar per dur a terme els treballs.

La intervenció, que va començar a mitjans de juliol del 2017, ha consistit en refer i impermeabilitzar completament la coberta reposant les lloses preexistents, amb supervisió arqueològica; en reparar els trams malmesos de les façanes i rejuntar tot l’exterior amb morter de calç,  De l’interior de l’ermita s'ha refet solament l'estucat de l'absis i s’ha realitzat cales a la nau per part del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya.

La peculiaritat de l’obra és que per executar-la ha estat necessària la intervenció d'escaladors per poder instal·lar la bastida sobre el penya-segat on es troba l’ermita. A més, el material d’obra s’ha hagut de transportar manualment, per la dificultat en l'accés.

L’Ajuntament d’Àger s’ha fet càrrec que les obres, que s’han dut a terme en dues fases i han costat 74.000 euros dels quals 60.000 euros estaven subvencionats per la Diputació de Lleida. Per la seva part, els arquitectes dels serveis tècnics del Consell Comarcal de la Noguera han redactat el projecte i han dirigit l'actuació. 

 

L'Ajuntament de Balaguer ha rebatejat el Parc de Nadal amb el nom de Cosmolúdic, amb l'objectiu d'oferir espais de joc i de reflexió educativa entre els nens i nenes menors de 14 anys que podran gaudir, entre d'altres, de tallers de robòtica, disseny gràfic amb 3D, matemàtiques, ciència i jocs d’enginy, amb l’Univers com a centre d’interès. L'objectiu és treballar el joc com a eina educativa i potenciar els aspectes creatius i participatius dels infants a través de tallers i activitats durant les seves vacances de Nadal. El Cosmolúdic obrirà portes al pavelló d'Inpacsa del 28 de desembre al 5 de gener, dels quals estarà tancat la tarda del 31 de desembre i el dia 1 de gener. 

A Cosmolúdic, els infants de 0 a 6 anys disposaran d’un espai propi de 700 metres quadrats on seran els protagonistes centrals. Podran gaudir de jocs d’imitació, circuit de psicomotricitat, espai de lectura, un gran sorral i piscina de boles gegant, entre altres activitats. La Via Làctia serà una altra novetat d’enguany, una carpa annexada al pavelló on es realitzaran espectacles culturals en directe. La música, la dansa, el teatre i el circ seran els eixos protagonistes d’aquest espai.

Per tal de participar a tots els tallers, i també a algunes activitats, caldrà que els infants s'inscriguin prèviament en els diferents estands.

Balaguer ha encès l’enllumenat nadalenc aquest dimecres 5 de desembre al vespre. Ho ha fet amb un concert de nadales a càrrec de la coral infantil de l’Escola Municipal de Música de la ciutat a la plaça de la Sardana.

L’acte ha servit també per donar el tret de sortida a les campanyes comercials de les associacions de comerços de Balaguer. D’una banda, l’Associació de Comerciants de Balaguer (ACB) impulsa una campanya que porta per lema Som ACB, Som Balaguer, Som Nadal, i que té com a objectiu repartir premis valorats en més de 3.000 euros distribuïts en tres tours comercials per establiments adherits a l’entitat. A més, els comerços associats a l’ACB obsequiaran els seus clients amb vals de descompte de 0,5 euros per a la pista de gel, que l’Ajuntament instal·la a la plaça del Mercadal i que entrarà en funcionament el pròxim dimarts 11 de desembre.

Per la seva part, la campanya dels comerços del centre històric porta per lema Vine, passeja i compra tot gaudint del nostre entorn acollidor, amb descomptes per a patinar a la pista de gel i també farà tres sorteigs d’experiències diverses.

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Ponent investiguen, com a presumpte homicidi, la mort d’un home a Artesa de Segre.

Ahir a la tarda els Mossos es van adreçar al número 9 del carrer Amadeu d'aquest municipi de la Noguera per la mort d’un home d'avançada edat, el cos del qual va ser trobat amb signes de criminalitat. Els Mossos van anar al pis després de rebre una denúncia i es van trobar el cadàver en estat inicial de descomposició. 

S’ha obert una investigació per tal d’esbrinar les circumstàncies i l’autoria d’aquesta mort.

Sota el cel més estrellat de Catalunya, al peu del Montsec, a Os de Balaguer, Torrons i Mel Alemany produeix aquests dies els torrons d’aquest Nadal. Una producció limitada de la que en sortirà el torró més blanc del mercat: el torró dur imperial. Es tracta d’un clàssic d’aquesta empresa familiar de cinc generacions, que aquest any ha estat premiat per primer cop amb dues estrelles als premis internacionals ‘Great Taste Awards’, considerats els Oscar de l’alimentació gourmet. Alemany, de fet, ha estat aquest any la segona empresa de l’Estat espanyol amb més reconeixements i acumula 22 estrelles els últims cinc anys. La producció del torró més blanc es va iniciar al setembre i s’allargarà fins el 24 de desembre i no tornarà a elaborar-se torró fins al setembre de l’any 2019.

A l’obrador d’Alemany també s’hi elaboren aquests dies el torró de crema torrada (3 estrelles) i el torró tou granulat (1 estrella), a més del bombó d’ametlla, que un any més, formen part de les caixes ‘Art i Torró de col·lecció’ il·lustrades per artistes del Montsec i que estan concebudes com un regal gourmet de Nadal. Aquestes i altres varietats conformen l’àmplia gamma de torrons d’Alemany, dels quals se’n produiran unes 70 tones aquesta campanya.

 

Art i torró de col·lecció, un regal gourmet per Nadal i un homenatge a les abelles

Amb el propòsit de ‘pol·linitzar’ l’opinió pública sobre la importància de les abelles, Alemany presenta aquest Nadal la seva col·lecció ‘Art i Torró’ concebuda com un homenatge a les abelles, fruit de la col·laboració de la marca amb l’exposició ‘Beehave’ de la Fundació Joan Miró.

Les caixes inclouen tres barretes de torró de 150 grams i han estat il·lustrades pels artistes Víctor Pedra i Josep Talamonte  i pensades com un regal gourmet per aquest Nadal. Es tracta d’una acció més de la firma d’Os de Balaguer, en la que reivindica el seu territori, el Montsec, i el promociona a través de l’edició limitada de les caixes ‘Art i Torró de col·lecció’ que es poden trobar a Bo de Shalom (Lleida), a la botiga de la firma a Os de Balaguer, al Monestir de les Avellanes, al Centre d’Observació de l’Univers d’Àger i a la botiga Delsams de Balaguer.

Els orígens d'Alemany: El caramel de mel de l'àvia Mundeta

La història de Torrons i Mel Alemany s’inicia a finals del segle XIX quan la Sra. Mundeta feia un caramel amb la mel amb la fruita seca de la zona. Atès que el Montsec és un terreny aspre i difícil per al conreu, aquesta activitat els resultava una bona alternativa. Aquest caramel es venia als mercats i de forma típica a les trobades de les ermites de l’entorn. D’allí en va sortir el torró que encara produeixen a dia d’avui en les gammes més clàssiques: el tou i el dur.

El proper salt endavant en l’activitat familiar fou l’any 1929, quan el fill de la Sra. Mundeta va visitar l’Exposició Universal de Barcelona, on va comprar una primera màquina per coure la pasta.

Paral·lelament, als anys trenta, el Sr. Miquel Alemany i Boix va començar a treballar amb les abelles i a produir mel amb les tècniques de les arnes mòbils, les quals permetien augmentar considerablement la producció amb molts menys esforços. Va ser un monjo del Monestir de les Avellanes, del mateix municipi d’Os de Balaguer, el que li va ensenyar l’ofici.

El volum de mel que comercialitzava va anar creixent fins que el seu fill, Miquel Alemany Hospital va instal·lar-hi l’envasadora als anys setanta, fet que va permetre a Alemany entrar al mercat amb força amb una marca pròpia. Els fills (Ferran i German Alemany) s’incorporarien els anys 90.

 

Clàssics amb el torró i innovadors amb la mel

Amb els torrons, els Alemany són molt clàssics. Elaboren amb la fórmula tradicional del segle XIX i fan el dur i el tou. Han afegit algunes varietats com el crocant, el bombó ametlla i la crema torrada, aquesta darrera amb una gran acceptació entre els consumidors per la tendresa de la massa i el punt cremat. Els torrons estan fets de forma totalment artesanal i envasats en formats de 150 i 300 grams, principalment.

Amb la mel però, són innovadors. Sota el concepte de “mel amb valor afegit”, ofereixen les noves varietats de mel, la línia Gourmet i la línia Salut. En la línia Salut, trobem la mel amb gelea reial, pròpolis o pol·len.

 

L'activitat empresarial d'Alemany

Torrons i Mel Alemany, ubicada a Os de Balaguer, produeix 70 tones de torró, de les quals un 85% es venen a Catalunya, un 5% a l’Estat espanyol i un 10% a altres països, com és el cas d’Anglaterra. Alemany però, està apostant fortament per la mel. De les 550 tones de mel que envasa, un 80% es consumeix a Catalunya, un 5% a l’Estat espanyol i un 15% va destinada a l’exportació.

Els productes Alemany es poden comprar als supermercats Plusfresc, Condis, BonPreu, Casa Ametller, El Corte Inglés, Sorli Discau i Caprabo, entre altres, a més d’agro-botigues, establiments turístics i comerç tradicional o gourmet.

El genet d'Os de Balaguer Albert Hermoso s'ha proclamat aquest diumenge campió de la Copa del Rei 2018 de Concurs Complet d'Equitació amb el cavall Nereo CP.

El binomi ha marcat aquest diumenge l'únic recorregut sense falta a la prova de cross després de que dissabte es disputessin la prova de doma (en la que van aconseguir una puntuació de 32,29 punts) i la prova de salt, que el binomi va resoldre sense penalització.

Aquesta és la quarta vegada que Albert Hermoso guanya la Copa del Rei. El 2016 ja ho va aconseguir amb Nereo CP, el 2010 amb Hito CP i el 2007 amb Obelix.

D'aquesta manera, Hermoso tanca una gran temporada marcada per la participació als Jocs Eqüestres Mundials de Tryon, a Carolina del Nord, i en la que també s'ha proclamat Campió d'Espanya Absolut de Concurs Complet. 

Milers de persones han visitat aquest dissabte la Fira de Santa Llúcia de Balaguer, que ha donat el tret de sortida als mercats de Nadal de la demarcació de Lleida juntament amb Cervera i Montgai. El certamen ha reunit gairebé un centenar de parades al centre històric, concretament als carrers d’Avall i Major i a les places del Pou i del Mercadal, on els visitants podien trobar-hi objectes de decoració, artesania i productes d’alimentació de proximitat així com una mostra d’aus. Entre les novetats d’enguany s’ha de destacar que la Fira de Santa Llúcia ha recuperat l’antiga Fira dels Alls de la mà d’Associació Dona Rural.  El certamen s’ha completat amb un concert de nadales a càrrec dels alumnes de l’Escola Municipal de Música de la ciutat.

D’altra banda, a la tarda, l’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, ha donat la benvinguda a les tres patgesses dels Reis Mags d’Orient: l’Albaflor, la patgessa del medi ambient; la Dollargent, la patgessa de l’espiritualitat, i la Ditsdeseda, la patgessa de la diversitat cultural, que a partir del pròxim 7 de desembre obriran cada divendres a la tarda i dissabte al matí l’Oficina d’Orient, a la plaça del Pou, on rebran els infants que vulguin fer arribar les seves cartes als Reis Mags. L’Oficina d’Orient també estarà oberta els dies 27, 28 i 29 de desembre així com els dies 2, 3 i 4 de gener, en horari de tarda.

 

Centenars de persones han commemorat aquest dissabte a Camarasa el centenari de la vaga de la Canadenca, que va començar fa just 100 anys en aquest municipi de la Noguera, l'1 de desembre de 1918, i va aconseguir la jornada laboral de 8 hores.

L’acte central de la jornada ha estat el Ranxo dels Vaguistes, una mena d’escudella preparada per part de l’equip que cuina el tradicional que es reparteix a Ponts coincidint amb el Carnaval.

L’alcaldessa, Elisabet Lizaso, ha recordat que “avui fa 100 anys que els treballadors de la Central Hidroelèctrica van dir prou i els sindicats i les famílies del poble es van solidaritzar amb ells oferint-los menjar, com aquest Ranxo”, fet que els va permetre agafar forces per continuar amb la lluita i aconseguir un dels drets laborals llargament reivindicat. Lizaso ha animat als veïns a seguir “units”, ja que “som molt més grans quan treballem junts”.

L’acte ha comptat també amb l’assistència del secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, que ha comparat la situació dels treballadors que van iniciar la vaga de la Canadenca amb les mobilitzacions que s’han produït aquesta setmana a Catalunya per part del sector públic, que ha qualificat de “legítimes”, ja que “sembla que les coses comencen a progressar (en referència a la sortida de la crisi econòmica) però els drets i la butxaca no es recuperen amb la mateixa velocitat”. Ginesta ha assegurat que “el conflicte no és dolent sempre i quan les diferències es posin en una taula i s’iniciï diàleg i negociacions per tal d’arribar a acords i consensos”.

El Ranxo dels Vaguistes, del qual se n’han elaborat un miler de racions en cinc calderes, s’ha començat a repartir a 2/4 de 2 del migdia. La majoria dels assistents se l’han endut a casa si bé alguns han optat per degustar-lo en grup al Casal Cultural. Des de l’Ajuntament s’han ofert unes cassoletes en record d’aquesta efemèride: ‘Camarasa – Ranxo del Vaguista Canadenca- 1918/2018’.

A banda del Ranxo dels Vaguistes, durant el matí s’ha ofert la possibilitat de visitar l’exposició dedicada al centenari de la Central Hidroelèctrica i també s’han ofert  visites guiades pels carrers i els indrets més significatius del poble relacionats amb l’època de la seva construcció.

Pàgina 1 de 150