El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de l’alcalde de Farrera, Àngel Bringué, i de l’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, ha inaugurat aquest migdia la restauració de l’ermita de Santa Maria de la Serra de Farrera. Els treballs han consistit en la consolidació estructural de l’edifici i les seves cobertes i han tingut un cost de 96.778 euros.

Els promotors d’aquest projecte són l’Ajuntament de Farrera, el Bisbat d’Urgell i el Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), i forma part del programa Reviure les velles ciutats, que té com a objectiu la recuperació i rehabilitació del patrimoni històric. L’INCASÒL ha finançat l’actuació amb 83.863 euros, l’Ajuntament de Farrera ha aportat 11.025 euros i el Bisbat d’Urgell, 1.890.

Per a la restauració, s’ha desmuntat la coberta, substituït les bigues malmeses i construït un acabat amb pissarra recuperada del país. També s’ha rejuntat tots els paredats, amb morter de calç, deixant a la vista els junts originals encara existents. L’absis ha estat reconstruït i s’ha recuperat la seva volumetria, omplint la gran esquerda amb un mur ciclòpid amb recuperació de les pedres originals. S’ha recuperat la finestra absidal i, a més de l’obertura de portes i finestres, s’han restaurat els brancals, llindes i arcs.

L’ermita de Santa Maria de la Serra, també coneguda com a església de la Mare de Déu de la Serra de Farrera, està situada als afores del municipi, sobre la carena de la Serra. L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès local (BCIL) i la referència més antiga correspon a la relació d'esglésies parroquials del deganat de Cardós, visitades l'any 1314 pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona. Segons fonts orals, durant la guerra civil l’edifici va servir com a niu de metralladores. Per a aquest ús es va ampliar l’obertura central de l’absis deixant l’esvoranc del mur absidal en l’estat actual.

Raimon Monterde va ser investit el passat 15 de juny alcalde de Sort gràcies als vots dels cinc regidors de la seva formació, Som Poble, i els dos de JxCAT mentre que els tres regidors de FM-ERC van donar suport a la seva cap de llista, Maleni Barbero, i l’únic regidor del PSC es va votar a ell mateix. Monterde va afirmar que es tracta d’un “acord d’estabilitat” en el que JxCAT va donar suport a la investidura però no entrarà al govern.

L’acord entre Som Poble i JxCAT va més enllà de l’Ajuntament i s’amplia al Consell Comarcal del Pallars Sobirà, on la formació de Monterde té dos consellers. Aquests votaran a favor de la candidatura de JxCat però mantenint-se a l’oposició. Així, JxCat, que el passat 26-M va obtenir 8 consellers, mantindrà la presidència de l’ens comarcal passant per davant a FM-ERC, que en suma 9. 

Monterde va destacar que serà un mandat “de consens” i va animar a tothom a treballar pel bé del municipi i el país. Monterde va indicar que durant el pròxim mandat el primordial serà treballar per millorar els serveis i la qualitat de vida dels veïns del municipi de Sort. Imma Gallardo, candidata de JxCat, va especificar que l’acord amb Som Poble és d’investidura i per donar “estabilitat” al govern municipal i va destacar que el gest que han fet votant a favor serà retornat per Som Poble al Consell Comarcal.

Per la seva part, els candidats de Fem Municipi-ERC i Compromís per Sort-PSC, Maleni Barbero i José Antonio Manrique, es va mostrar predisposats a seguir treballant pel municipi de Sort des de l’oposició.

La Diputació de Lleida elaborarà un estudi per valorar les alternatives a la millora del ferm del camí municipal que enllaça el límit provincial a Pont de Montanyana (C-1311) amb el pàrquing del congost de Mont-rebei, d’uns 8 km de llargària, estudiant diferents propostes tècniques per tal que les administracions implicades puguin determinar la solució més idònia. La xifra aproximada de pressupost que es contempla seria de 375.000 euros (PEC) amb una solució de mescla bituminosa en calent.

L’estudi es fa de forma paral·lela a les accions que s’hauran de dur a terme en aquesta zona en els propers dies, després que el passat dissabte una esllavissada de roques tallés la principal carretera d’accés al congost de Mont-rebei, des del Pont de Montanyana. Així, un equip de tècnics de la Diputació s’ha desplaçat aquest dilluns a la zona per fer una avaluació dels danys i assessorar  l’Ajuntament, com a titular de la via, respecte dels treballs que aquest ja va iniciar el mateix dissabte.

El diputat en funcions responsable dels Serveis Tècnics, Josep Ibarz, s’ha compromès a analitzar també els ajuts que la Diputació pot atorgar al municipi de Sant Esteve de la Sarga per a la millora integral de tota la via municipal, de 25 km de llargària.

D’altra banda, la Diputació de Lleida mitjançant els seus Serveis Tècnics va realitzar el proppassat hivern uns treballs de topografia per a la recuperació del sender que uneix l’ermita de la Mare de Deu de la Pertusa amb la passarel·la de Mont-rebei al terme municipal d’Àger. 

La 28a edició del Dansàneu, Festival de Cultures del Pirineu s'inaugura el proper 25 de juny a Santa Maria d'Àneu amb un dels noms propis de la dansa en les darreres dècades: la ballarina i coreògrafa Sol Picó, Premi Nacional de Dansa i un autèntic referent en la creació contemporània, que proposa el seu duo amb el reconegut pianista menorquí Marco Mezquida, una de les veus musicals més actives i interessants del moment. Picó i Mezquida presentaran la seva particular Cita a cegues al temple espiritual de les Valls d’Àneu el proper dimarts, 25 de juny,a 2/4 de 8 del vespre. La inauguració inclourà també, a la sortida de l’església, un maridatge amb els excel·lents vins del celler Castell d’Encús que repeteixen d’aquesta manera la col·laboració amb el festival. 

El Dansàneu 2019 desplegarà la seva programació del 25 al 30 de juny consolidant el vincle amb diferents espais patrimonials deles Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d’Àneu i Escaló)ales quals atorga un major protagonisme, i mantenint l’aposta per la producció pròpia. 

 

L'escola de Llavorsí va acollir el passat 7 de juny la cloenda del programa Danses vives, promogut pel departaments de Cultura i Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i que, d’ençà de l’any passat, centra l’activitat pedagògica prèvia a la celebració del Dansàneu.

Els alumnes i professors de la ZER Alt Pallars van posar en comú el treball realitzat aquest curs amb el professor de dansa Pep Garcia, de l’esbart Marboleny de les Preses i amb l'acompanyament musical en directe garantit en col·laboració amb l'Escola Folk del Pirineu. Al programa, en el que hi participen alumnes i mestres de primària, té per objectiu la recuperació de les danses tradicionals del territori, amb la intenció de promoure la cohesió social i la posada en valor del patrimoni. Els participants aprenen danses tradicionals pròpies del Pallars com el ball pla o l'esquerrana, entre altres. Les dues cloendes anteriors van tenir lloc als municipis d'Esterri d'Àneu i Sort.

Rialp celebrarà la 10a edició de la Fira d’Oficis i Menestrals els dies 1 i 2 de juny. El certamen s’ha presentat aquest matí a la Diputació de Lleida.

La fira acosta als visitants aquells oficis que, amb el pas del temps, han anat desapareixent de Rialp com els dels mestres vidriers, fusters, llauners, o ganiveters, entre d’altres. Es dona la circumstància que aquest municipi del Pallars Sobirà es considerava un poble d’oficis, enmig d’un entorn on gairebé tothom es dedicava a la ramaderia i la pagesia.

Durant la seva intervenció, l’alcalde de Rialp, Sabarich, ha destacat la importància de mostrar la rellevància d’aquestes feines tradicionals tan fonamentals en petits pobles de muntanya com Rialp, justament un municipi que tenia una fira ramadera que es va deixar perdre i que després de molts anys es va recuperar donant-li un altre enfocament. En aquest sentit, ha explicat que en aquesta edició es posa de rellevància els oficis de sastres i modistes, com ho havien estat abans altres temàtiques com els terrissaires o els balls tradicionals, entre d’altres.

El dissabte dia 1 de juny, la inauguració de la fira anirà a càrrec dels campaners de Rialp (10.30 hores), seguit de la inauguració de l’exposició de fotos i elements relacionats amb l’ofici de sastre i de modista, al Molí, a la plaça de Dalt. Amb l’animació a la fira a càrrec de l’Esperanceta, es farà un taller de cosir i fer patrons organitzat per veïns i veïnes de Rialp a la llar de jubilats, a la plaça de Dalt, i un passeig a cavall per la riba del riu Sant Antoni per a infants.

Per la tarda seguirà l’animació i es podrà assistir a un show culinari al ‘Salon’, a càrrec de Mariano Gonzalvo i La Xicoia sobre la truita de riu (17.00 hores); una xerrada a càrrec de l’assessora d’imatge Sònia Morell (18.30 hores); un sopar popular i el ball de fira.

El diumenge dia 2, després de l’esmorzar de forquilla a l’envelat, s’organitzaran jocs d’enginy per a infants, a càrrec de Quiràlia, a la plaça de Dalt (11.00 hores). Posteriorment, l’església parroquial de Valldeflors acollirà la missa solemne, es podrà escoltar un concert, a càrrec d’alumnes de l’Escola de Música del Pallars, al “Salon” plaça de Dalt; i finalitzarà amb una exhibició de balls tradicionals de l’Esbart dansaire de Rialp (13.45 hores).

Paral·lelament, les sales polivalents de l’Ajuntament a la plaça del Tornall acollirà les exposicions de vestits cedits pel Museu del Paper de Mollerussa; i de vestits de sastres i modistes de Rialp cedits pel veïnat.

D’altra banda, i coincidint amb les dates firals, els restaurants de la zona oferiran menús a 15 € amb ‘trumfa’ del municipi com a producte estrella. L’organització preveu que hi hagi 25 parades de venda i gastronomia de productes locals.

Llavorsí i Lladorre es beneficiaran de fons europeus per instal·lar àrees de connexió a internet gratuïta a través de wifi en espais públics. Carrers, places, parcs i edificis municipals són alguns dels llocs on els consistoris poden desplegar-les. 

La Comissió Europea va publicar el passat 16 de maig el resultat de la segona convocatòria del programa WiFi4EU, que beneficia 100 municipis catalans. Aquests se sumen als 44 que van ser-ho en la primera edició, entre els quals hi figuraven la Pobla de Segur, Esterri d’Àneu i Tírvia.

Cadascun d’aquests municipis rebrà un ajut de 15.000 euros per poder instal·lar Internet en espais públics. El pressupost total d’aquesta convocatòria és de 51 milions d’euros i s’han rebut sol·licituds de tots els països que participen en el programa, és a dir, els estats membres de la UE, Islàndia i Noruega. 

A banda d’aquests municipis dels Pallars, també tindran punts gratuïts d’accés wifi en espais públics Arbeca, Ciutadilla, Corbins, Estaràs, la Fuliola, Lleida, Maldà, Nalec, els Omells, el Palau d’Anglesola, Preixana, Sant Guim de Freixenet, la Seu d’Urgell, el Soleràs, Soriguera, Tàrrega i Gòsol. Aquests últims han estat inclosos en la convocatòria que es va fer pública el passat 16 de maig i que se sumen a Alòs de Balaguer, Bellpuig, les Borges Blanques, Castellserà, Solsona, Torre-serona i Vilagrassa. 

En total sumen 30 municipis lleidatans. Val a dir que un total de 114 municipis, gairebé la meitat dels 231 que conformen la província, s’han inscrit per tal de poder optar a aquests fons.

La implantació d’àrees de connexió a internet gratuïtes mitjançant wifi arriba mentre la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida preparen el desplegament de fibra òpticaen el conjunt de les comarques lleidatanes.

La 28a edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, desplegarà la seva programació del 25 al 30 de juny consolidant el vincle amb els espais patrimonials, als quals atorga un major protagonisme, i mantenint l’aposta per la producció pròpia.

En l’àmbit artístic, el festival convida un dels noms propis de la dansa en les darreres dècades: la ballarina i coreògrafa Sol Picó, que proposa el seu duo amb el reconegut pianista menorquí Marco Mezquida. Picó i Mezquida presentaran la seva particular Cita a cegues al temple espiritual de les Valls d’Àneu, Santa Maria, que acollirà la inauguració del Dansàneu 2019 el proper 25 de juny. La inauguració inclourà també, a la sortida de l’església, un maridatge amb els excel·lents vins del celler Castell d’Encús que repeteixen d’aquesta manera la col·laboració amb el festival. Altres noms de la 28a edició del Sansàneu són Jaume Sangrà amb Carles Marigó, les produccions Àer, Teia i Sa Mateixa i les actuacions dels esbarts Sant Martí i Ciutat Comtal, noms propis de la programació d’enguany.

Com a novetat, el Dansàneu introduirà abans de començar cadascun dels espectacles un breu apunt divulgatiu sobre l’espai patrimonial on es programa l’activitat.

ERC ha estat la força més votada a la majoria de municpis del Pallars Sobirà. De fet, els republicans s'han imposat arreu excepte a Esterri de Cardós, que ha guanyat Junts per Catalunya, tot i que a només 5 vots d'ERC. Aquest mateix municipi és el que ha registrat una participació més alta, del 87,5%.

El sector de turisme actiu i esports d’aventura de les comarques de Lleida preveu superar els 750.000 serveis aquest 2019, un 5% més que l’any passat. La principal novetat és l’estrena del pas situat al salt de l’Hostalet a Sort, que permet navegar un total de 50 km pel Noguera Pallaresa, entre Llavorsí i la Pobla de Segur, en ràfting i caiac sense baixar de l’embarcació.

La temporada 2019 comença amb 228 empreses que ofereixen els seus serveis amb una cinquantena d’activitats al conjunt de la demarcació: 182 pertanyen a la zona del Pirineu i Prepirineu i 46, a la plana de Lleida.

Cal destacar també que el Pirineu lleidatà acull proves esportives d’àmbit internacional com el Campionat del Món de Caiac de freestyle, del 29 de juny al 6 de juliol a Sort, i el XL Campionat Mundial de Piragüisme d’Aigües Braves, del 24 al 29 de setembre a la Seu d’Urgell.

En el transcurs de la presentació de la nova temporada, la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, va explicar que la temporada 2018 es va tancar amb 731.017 serveis contractats, amb un increment d’un 3,2% d’activitats amb relació a l’any anterior i un impacte econòmic de 102,5 milions d’euros, tenint en compte l’activitat mateix, l’allotjament i la restauració. En cas que es consideri només els serveis oferts per les empreses del sector, el volum de negoci va ser de 31 milions d’euros, segon l’estudi del Patronat de Turisme de la Diputació. Aquestes xifres representen un increment de 2 milions d’euros respecte al 2017 en la contractació d’activitat directa i d’uns 4 milions d’euros més si es comptabilitza l’impacte econòmic directe en el sector de l’hostaleria i la restauració.

El nombre de persones contractades per a les activitats vinculades amb el turisme actiu i els esports d’aventura l’any 2018 va ser de 1.957, de les quals 798 ho van ser a jornada completa, 339 a jornada parcial i 820 autònoms.

El ràfting va continuar essent el producte estrella de les diferents modalitats de turisme actiu i esports d’aventura durant el 2018, amb 187.360 serveis contractats, un 10,7% més que la temporada anterior. En segon lloc es van situar les activitats vinculades amb el trekking i el senderisme, amb 149.773 serveis contractats. En tercer lloc es va situar la BTT.

 

 

Pàgina 1 de 24