Dimecres, 11 abril 2018 17:09

Montgai trasllada la Net. Fira del Sabó al centre històric per promocionar el nou espai artístic Lo Carreró

Valorar aquest article
(0 vots)
El certamen se celebrarà el 22 d'abril. El certamen se celebrarà el 22 d'abril. Laia Pedrós

Montgai traslladarà la 10a edició de Net. Fira del Sabó al centre històric amb l’objectiu de promocionar el nou espai artístic de Lo Carreró. Així, la quinzena d’artesans saboners participants s’ubicaran al voltant de la plaça de l’Església i Lo Carreró acollirà El Sabónet, espai dedicat als més petits on s’organitzaran tallers infantils d’aromateràpia, farcells d’herbes, ungüent de camamilla, entre d’altres, i hi haurà un laberint de plantes aromàtiques. 

La Net. Fira del Sabó de Montgai acollirà els millors artesans saboners i es complementarà amb atractives demostracions dels processos d’elaboració del sabó recollits al Costumari Català, des de l’arribada de la matèria prima (olis i greixos usats) fins a la bullida d’aquests productes i l’obtenció de les preuades pastilles de sabó. La demostració de les accions de bullir el sabó (11 del matí i 5 de la tarda) i de tallar la mola (3/4 d’1 del migdia i 7 de la tarda) tindran lloc a la plaça Prat de la Riba.

El certamen acollirà també una vintena més de parades de productes elaborats artesanalment, que s’ubicaran al voltant de la plaça Prat de la Riba i a l’avinguda Pare Mirats. La fira clourà amb un concert de Fredy “Harmonica” & The Concealers. 

                      

Concurs i sabó de camamilla

En el marc de la Net. Fira del Sabó, es convocarà de nou un concurs de sabons amb dues categories: artístic i tècnic. A més, a partir d’aquesta desena edició, des de l’organització demanaran als artesans saboners que elaborin un sabó amb una herba aromàtica del territori, en aquest cas serà la camamilla. 

 

Marxa Popular del Baix Sió

La Net. Fira del Sabó començarà a primera hora del matí amb la tercera edició de la Marxa Popular del Baix Sió, on els participants, que poden escollir entre dos recorreguts de 13 (Xoriguer) i 21 km (Sisó), descobriran un patrimoni ric i divers. La marxa està inclosa en el projecte Marxa.cat (promogut per l’Associació Atlètica Km 0 Ponent) i les inscripcions es poden fer fins al 20 d’abril o fins quan s’arribi als 500 participants. Es poden fer on-line a http://marxabaixsio.cat/ o presencialment a l’Ajuntament de Montgai. 

 

Jornades tècniques 

El dia anterior, el dissabte 21 d’abril, l’Associació d’Artesans Saboners de Catalunya (AASC), amb seu a Montgai, organitzarà les jornades tècniques adreçades a artesans saboners. En aquesta ocasió, aniran a càrrec de l’expert Maese Pablo i tractaran sobre sabons líquids, tensioactius i xampús sòlids.

 

Tallers de sabó

Com és habitual, el mes previ a la celebració de la fira, les mestres saboneres de Montgai organitzen tallers d’elaboració de sabó artesà. El principal objectiu dels tallers és ensenyar a fer sabó artesà a partir de l’oli de cuina usat. Així, els assistents col·laboren en el reciclatge i eviten que aquest residu es llenci a la natura. L’oli que es genera cada dia a casa és un dels més tòxics i problemàtics per al medi ambient, ja que un sol litre abocat per l’aigüera pot contaminar fins a 100.000 litres d’aigua.

Llegit 127 vegades Darrera modificació el Dimecres, 11 abril 2018 18:44

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar