Dijous, 11 abril 2013 12:41

Montgai presentarà el projecte de l’obrador de sabó en el marc de la 5a. ‘Net. Fira del Sabó’

Valorar aquest article
(1 Votar)

En el marc de la celebració de la cinquena edició de la fira monogràfica ‘Net, Fira del Sabó’, Montgai presentarà el proper 27 d’abril el projecte de construcció d’un obrador de sabó a la localitat. Aquest projecte es donarà a conèixer dissabte al matí en el transcurs de la celebració de la segona jornada tècnica organitzada per l’Ajuntament i l’Associació d’Artesans Saboners de Catalunya (AASC), amb seu en aquesta població de la Noguera. L’alcalde, Jaume Gilabert, explica que els objectius de la creació d’aquest obrador són “per un costat mancomunar serveis i infraestructures entre tots els artesans saboners, i per l’altre, desenvolupar una estratègia que permeti al sector obtenir un registre sanitari per poder comercialitzar el seu producte de la forma més àgil possible”.

La jornada, que es durà a terme entre les 11 del matí i les 3 de la tarda a la sala d’actes de l’Ajuntament vell, constarà d’una presentació a càrrec de l’alcalde, Jaume Gilabert; de la presentació del projecte a càrrec del coordinador David López i l’enginyer industrial i director del projecte tècnic Josep Maria Camps; d’una visita guiada a l’espai on es projecta construir l’obrador del sabó a càrrec de la directora de la Fira, Teresa Boladeres, i d’una taula rodona per resoldre els dubtes dels assistents.

Gilabert assegura que “de moment ja hi ha més d’una vintena d’artesans interessats en què aquest projecte tiri endavant per poder utilitzar l’obrador”.

El mateix dissabte a partir de 2/4 de 5 de la tarda tindrà lloc la tercera assemblea de l’AASC, adreçada als socis i simpatitzants de l’entitat.

 

Net. Fira del Sabó

Per la seva part, la fira pròpiament dita se celebrarà diumenge dia 28 d’abril a la plaça Prat de la Riba de 10 del matí a 8 del vespre. El certamen comptarà amb la participació de 22 parades d’artesans que es dediquen a l’elaboració de sabó així com una cinquantena d’expositors del territori que ofereixen una gran varietat de productes artesans.

‘Net, Fira del Sabó’ acull els millors artesans saboners i es complementa amb atractives demostracions dels processos d’elaboració del sabó recollits al Costumari Català, des de l’arribada de la matèria prima (olis i greixos usats) amb un carro estirat per un ase, fins a la bullida d’aquests productes i l’obtenció de les preuades pastilles de sabó. En el marc de la Fira també s’ofereixen representacions de teatre, espectacles de bombolles de sabó, esmorzar popular, entre d’altres.

L’Ajuntament de Montgai organitza aquest certamen amb l’objectiu de recuperar la tradició i fomentar aquest ofici artesanal, que a moltes llars de la població encara es practica.

 

Mig centenar de persones aprenen a fer sabó per col·laborar en el reciclatge

Com és habitual, un parell de mesos previs a la celebració de la fira, les mestres saboneres de Montgai organitzen tallers d’elaboració de sabó artesà. Enguany s’han dut a terme un total de cinc sessions en les quals hi ha participat més de mig centenar de persones procedents de diversos punts de la demarcació i de Catalunya.

El principal objectiu dels tallers és ensenyar a fer sabó artesà a partir de l’oli de cuina usat. Així, els assistents col·laboraran en el reciclatge i evitaran que aquest residu es llenci a la natura. L’oli que es genera cada dia a casa és un dels més tòxics i problemàtics per al medi ambient, ja que un sol litre abocat per l’aigüera pot contaminar fins a 100.000 litres d’aigua.

 

Llegit 2158 vegades Darrera modificació el Dijous, 11 abril 2013 12:53

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar