Avui dia 10 de juliol la sala d'actes de l'Ajuntament d'Àger acull la segona edició de la Jornada d'Estudis Històrics i Patrimonials de la Vall d'Àger i l'Alta Noguera, sota el títol 'Del segle V al segle X: territoris prepirinencs en transformació'. La Fundació Arnau Mir de Tost, organitzadora de l'event, ha cregut important continuar la trobada d'experts que es va inaugurar l'any passat amb una Jornada temàtica, centrada en un tema històric de gran interès avui dia. Després de molts anys d'oblit, actualment hi ha un gran nombre d'historiadors i arqueòlegs que estan investigant a fons aquest mal anomenat període fosc que aniria des de la caiguda de l'Imperi Romà fins a les portes del món feudal, a finals del segle X.
El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) oferirà en directe l'eclipsi total de Lluna que es produirà aquesta nit. D'aquesta manera, les persones que estiguin interessades a seguir la retransmissió podran fer-ho per Internet, a través del web www.parcastronomic.cat/live/, que estarà operatiu des d'unes hores abans en què es començaran a emetre imatges. El PAM farà el seguiment mitjançant dels telescopis del Centre d'Observació de l'Univers (COU) d'Àger. El fenomen, del qual se'n podran veure gairebé totes les fases des de Catalunya, començarà a les 21:30 i finalitzarà a la mitjanit i tindrà el moment central a les 22:12.
El Centre d'Observació de l'Univers (COU) d'Àger acull aquest dijous i divendres la trobada anual de treball dels investigadors d'institucions catalanes que treballen en el projecte de la missió espacial GAIA de l'Agència Espacial Europea. Aquest projecte té per objectiu l'observació de més de mil milions d'estrelles de la nostra galàxia, que constituirà una base observacional sòlida per estudiar la formació i evolució de la Via Làctia. En els pròxims anys, està previst que a l'Observatori Astronòmic del Montsec es duguin a terme observacions complementàries a aquesta missió.
El Consorci del Montsec realitzarà un pla de màrqueting per donar impuls a la promoció de l'àrea d'influència de la serralada, que s'estén des dels Pirineus a la depressió de l'Ebre. Així ho va anunciar ahir el nou gerent de l'ens, Josep Vilajoliu, en el transcurs de l'acte de presentació que va tenir lloc a la sala de plens de l'Ajuntament d'Àger i que va comptar amb l'assistència del delegat del Govern a Lleida i vicepresident primer del Consorci del Montsec, Ramon Farré, i del delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Albert Alins.
El Centre d'Observació de l'Univers (COU) inicia aquest divendres la seva tercera temporada amb l'objectiu de consolidar-se en l'àmbit internacional. El director científic del COU, Salvador Ribas, ha anunciat que a la primavera es posarà en marxa un sistema de traducció en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) per poder visitar l'exposició i seguir els espectacles del planetari. Precisament a l'estiu s'estrenarà la primera pel·lícula (de 25 minuts de durada) enregistrada en format de cúpula completa, que tindrà com a protagonista el Montsec i serà la primera producció pròpia del Parc Astronòmic del Montsec. El COU ha rebut l'any 2010, 32.659 visitants, un 19% més que l'any anterior.
El Centre d’Observació de l’Univers d’Àger (COU) incrementarà la seva oferta de continguts amb un programa de planetari de producció pròpia, un sistema d’autoguia per a les visites a l’exposició permanent, una nova maqueta de la zona de l’estació de ferrocarril d’Àger i de l’entorn del Montsec i l’edició d’un conte infantil que girarà al voltant del centre d’observació. Així ho ha acordat avui la Junta de Govern del Consorci del Montsec, que per dur a terme aquestes actuacions ha rebut un ajut de poc més de 90.000 euros a través del Pla de desenvolupament turístic de Catalunya.
El Centre de l'Observació de l'Univers (COU) d'Àger va rebre la setmana passada, del 9 al 15 d'agost, més de 2.200 persones, superant d'aquesta manera en més de 300 la xifra assolida la mateixa setmana de l'any passat i aconseguint així el rècord de vistes de l'observatori en una sola setmana. Un dels principals atractius que va atreure més públic va ser l'activitat que es va dur a terme la nit de dimecres a dijous d'observació dels Pèrseids, també conegudes com a llàgrimes de Sant Llorenç, i que va atreure uns 350 curiosos. A més, durant tota la setmana el COU d'Àger ha dut a terme explicacions i activitats relatives a aquest fenomen.
El vicepresident del Govern i president del Consorci del Montsec, Josep Lluís Carod-Rovira, va posar el passat dijous 1 d’abril la primera pedra de la Casa del Montsec, un centre d’interpretació i dinamització turístic de la zona. L’equipament acollirà la seu del Consorci del Montsec que des de la seva creació ocupa un espai a l’Ajuntament d’Àger. L’actuació, que s’executarà en dues fases, té un pressupost de 1.235.045 euros i rebrà una subvenció de 650.000 euros a través del PUOSC. La primera fase té un cost total de 750.000 euros.
Dimarts, 08 Desembre 2009 01:00

Unes 8.000 persones passen per la Fira d'Àger

Àger va viure el passat diumenge 6 de desembre la 13a. edició de la tradicional Fira de Nadal que va acollir unes 8.000 persones. Segons va explicar l’alcalde, Lluís Ardíaca, "ha sigut un èxit total ja que el bon temps ha fet que augmentés el nombre de visitants respecte l’edició anterior". Ardíaca també va dir que aquest certamen ja està consolidat i, per tant, hi haurà futures edicions. L’encarregat d’inaugurar la Fira va ser el conseller de Governació i Obres Públiques, Jordi Ausàs, el qual va destacar que "la vall d’Àger és actualment un punt de referència pel turisme del nostre país gràcies a tres pilars: la recent restauració de la Col·legiata d’Àger, la posada en marxa del programa ‘Viure al Poble’ i el bon funcionament del Centre d’Observació de l’Univers".
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha inaugurat avui la segona fase de les obres de restauració de la Col·legiata de Sant Pere d’Àger (Noguera), del segle XI. A l’acte també hi ha assistit l’alcalde del municipi, Lluís Ardiaca; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo, i el director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació, Ferran Rella.
Pàgina 1 de 3