Articles filtrats per data: Juny 2013

L’artista Sylvia Tuà, nascuda a Barcelona i resident ara a Tàrrega, va inaugurar ahir divendres al Museu Comarcal de l’Urgell la seva exposició d’homenatge al Japó. La mostra integra una quarantena de peces realitzades amb diverses tècniques de pintura, dibuix, escultura, mosaic, collage,... a través de les quals explora els nexes d’unió culturals i socials del país nipó amb Espanya i Catalunya. De fet, l’exposició s’engloba dins l’anomenat Any Dual, que commemora el 400 aniversari de relacions diplomàtiques entre Japó i l’Estat espanyol. A l’acte hi va assistir el cònsol general del Japó a Barcelona, Takashi Fuchigami; el director general de Relacions Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Francesc de Paula Gambús; l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; i la presidenta del Consell Comarcal de l’Urgell, Rosa Maria Mora. La mostra Era Keicho – 400 anys d’homenatge al Japó romandrà oberta a Tàrrega fins al 21 de juliol i després recorrerà la geografia espanyola fins al juny del 2014.

Publicat a Tàrrega

S.M la Reina Doña Sofia, en representació de la Casa Real Espanyola, va visitar ahir divendres la Val d'Aran i va poder comprovar com recupera la normalitat després de les inundacions. Doña Sofia va arribar a la Val d’Aran en un helicòpter, que va sobrevolar les zones afectades pels desbordaments de rius que van causar destrosses i van obligar a evacuar a veïns. La Reina va rebre explicacions del ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, sobre els danys soferts i les actuacions per a la seva recuperació.

A l'església de Sant Joan d'Arties, Doña Sofia fou pel síndic d'Aran, Carlos Barrera,  la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, la delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Lluna, a més d'autoritats locals i autonòmiques. Allí, Barrera li va explicar el succeït a través d'uns panells informatius amb fotografies de la Val d’Aran i es va trobar amb veïns afectats, que van accedir lliurement a l'església i als quals va poder expressar la seva solidaritat i interessar-se pel que van viure.

En una intervenció, el Síndic d'Aran va agrair els equips d'emergència rebuts i les ajudes de totes les administracions, i va valorar el respatller al "màxim nivell" de la Corona. "La Val d'Aran està ja preparada per rebre turistes per a la campanya d'estiu, prova d'això és que en 3 setmanes les pistes afectades pels efectes de la riuada estaran obertes (Artiga de Lin, Aiguamòg i Valarties)", va manifestar Barrera.

La Reina va saludar a la gent que l'esperaven, entre ells gent jove i nens, que s'havien congregat per a la visita i la van obsequiar amb dues roses vermelles.

Posteriorment, Doña Sofia es va dirigir a un restaurant de la localitat, on va mantenir un diàleg sobre la situació de la Val d’Aran amb el síndic d'Aran, el ministre, la vicepresidenta, la delegada del Govern i les autoritats locals.                         

Publicat a Viella

La Seu d’Urgell va presentar dimecres, en el marc d’unes jornades tècniques a Barcelona sobre els Plans Educatius d’Entorn, el projecte d’acompanyament educatiu adreçat a alumnes de primària de la ciutat. L’explicació de la iniciativa va anar a càrrec de la tècnica d’Educació de l’Ajuntament urgellenc, Elisabeth Valls, i l’assessora LIC del Servei Educatiu de l’Alt Urgell-Cerdanya, Núria Castillo.

En l’exposició es va destacar els objectius del programa de suport pedagògic, que es va posar en marxa a la ciutat el passat mes de gener. Així, es va remarcar que es vol afavorir l'èxit educatiu de tot l'alumnat i, alhora, vetllar per la igualtat d'oportunitats de tots els nens i nenes. La proposta busca garantir un seguit de condicions que ajudin els infants al seguiment del currículum escolar, a adquirir hàbits d'organització i d'estudi, a planificar el treball escolar i a aprofitar totes les oportunitats que tenen al voltant per al desenvolupament del seu procés de creixement personal.

L’acompanyament educatiu ha estat possible gràcies a una trentena de voluntaris i la coordinació entre les escoles de la Seu, el consistori, els Serveis Educatius de l’Alt Urgell-Cerdanya del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, a més de les ONG La Seu Solidària i Càritas Diocesana.

Les jornades sobre els Plans Educatius d’Entorn, organitzades pel Departament d’Ensenyament, també van donar a conèixer el projecte‘Grup de treball d'Aprenentatge i Servei’, aplicat a Badalona sota la direcció d’Anna Vicente, tècnica del Centre de Recursos Pedagògics, i Dolors Sabater, mestra de l’Institut Júlia Minguell.

Publicat a La Seu d'Urgell

Una selecció de 30 peces del Museu de Vestits de Paper de Mollerussa s’exposa fins al 31 de juliol i també durant la primera quinzena de setembre a la Imprenta Municipal-Artes del Libro de Madrid. La mostra de vestits de paper forma part de l’exposició El papel: 2.000 años de historiaorganitzada amb motiu de la celebració a Madrid del X Congrés d’Història del Paper per l’Ajuntament de Madrid en col·laboració amb l’Asociación Hispánica de Historiadores del Papel.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va ser l’encarregat d’inaugurar l’exposició juntament amb el delegat de l’àrea de Las Artes, Deportes y Turismo de l’Ajuntament de Madrid, Pedro Corral. Solsona, que va destacar la singularitat del patrimoni de vestits de paper amb que compta Mollerussa, va animar als assistents a visitar el museu ja que a Madrid únicament es podia veure una petita mostra del que és la col·lecció sencera. La presència dels assistents al Congrés d’Història del Paper va servir també, segons l’alcalde, per establir futures col·laboracions amb països com Portugal o Marroc.

L’exposició en la que està emmarcada la mostra de vestits de paper comença amb una reproducció de l’Enciclopèdia Francesa i continua amb uns textos sobre la fabricació del paper a la Comunitat de Madrid per finalitzar amb un espai dedicat a algunes maquetes dedicades al paper de fumar i exemples de com el paper forma part de la vida quotidiana.

Publicat a Mollerussa

L’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, i el regidor d’Esports, Guifré Ricart, han fet entrega aquesta setmana dels 1.300 quilos d’aliments recollits a la Cursa del Foc al president del projecte Àgape, Joan Rúbies. La prova atlètica, que es va celebrar el dissabte 22 de juny, va congregar uns 500 atletes, als quals se’ls hi va proposar entregar aliments no peribles a canvi de no pagar la inscripció.
“La resposta dels participants va ser immillorable”, ha valorat Ricart, qui ha afegit que pràcticament tots els corredors van optar per donar aliments. De fet, la quantitat d’aliments recollida demostra l’èxit de la cursa, la primera prova nocturna i urbana que s’impulsa des de Balaguer. “La bona resposta dels corredors posa de manifest que feia falta una cursa d’aquestes característiques, que, a més a més, estava oberta a tothom, ja que s’hi podia participar a partir dels 6 anys i cobrir el recorregut fins i tot caminant”, ha explicat Ricart.
Per la seva banda, l’alcalde, Josep Maria Roigé, ha destacat la voluntat de l’Ajuntament d’implicar-se i ajudar en tot el que sigui possible als projectes solidaris de la ciutat. El consistori col·labora estretament amb el projecte Àgape i la voluntat, segons Roigé, és augmentar la dotació pressupostària destinada a fins socials. “Sabem que hi ha moltes famílies que ho passen malament, per tant, per nosaltres els projectes d’ajuda social són prioritaris”, ha subratllat. Rúbies ha reconegut que “malauradament el volum de feina i peticions d’ajuda no para d’augmentar”. “Per aquest motiu, aportacions com la de la Cursa del Foc són sempre benvingudes”, ha conclòs.

Publicat a Balaguer

L’Ajuntament de Balaguer ha adjudicat a Acsa-Sorigué l’ampliació del Centre d’Empreses Innovadores (CEI) per un import de 330.806 euros. L’obra permetrà l’adequació de la primera planta de l’edifici, situat al centre històric de la ciutat. El projecte contempla la creació d’onze noves sales per ubicar despatxos d’empreses i espais de reunions, que se sumaran a les sis existents a la planta baixa. L’actuació consisteix en completar les instal·lacions (il·luminació, condicionament i telecomunicacions), construir els compartiments interiors, adequar la fusteria i col·locar els tancaments exteriors de protecció, consistents en reixes de lleixes fixes d’acer. Aquesta planta està distribuïda en dues ales, unides per un espai lineal que funciona com a passadís.
Les sales tindran una superfície d’entre 30 i 40 metres quadrats i permetran ubicar-hi tant despatxos com espais d’usos comuns, que s’adaptaran en funció de les necessitats dels usuaris del centre. Actualment, a la planta baixa hi ha quatre despatxos, una sala de reunions i un gran espai polivalent.
L’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, ha destacat que “des de l’Ajuntament continuem invertint en futur, especialment, en emprenedoria, i ho estem fent amb recursos procedents de subvencions, en aquest cas d’Europa, a través del Leader, i de la Generalitat (Puosc)”.
Actualment, el CEI Balaguer acull un curs d’emprenedoria dirigit a joves aturats menors de 30 anys i organitzat per Unió de Pagesos. Tot i que el curs està enfocat a la creació i gestió d’empreses agràries, el programa formatiu pot ser útil per a emprenedors de qualsevol sector.

Publicat a Balaguer

La Vall Fosca disposa del 29 de juny al 30 de setembre del servei de telefèric de Sallente-Estany Gento, que permet fer una emocionant ascensió des de l'estany de Sallente fins a Estany Gento, des d’on s’inicien rutes pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Com a novetat, enguany s’han establert dues temporades i s’han ampliat les expedicions fins a un màxim de cinc sortides de pujada i cinc més de baixada al dia. El telefèric constitueix un dels atractius turístics del Pallars Jussà i dóna entrada a una de les zones lacustres més espectaculars del Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. D’altra banda, ha començat la quarta temporada del “Bus del parc”, un servei de transport públic de viatgers que fa la circumval·lació al parc nacional i connecta el Pla de l’Ermita (l’Alta Ribagorça) i Espot (el Pallars Sobirà) passant per la Val d’Aran.

Els usuaris poden accedir a l'estació inferior del telefèric amb cotxe. Allí agafen el telefèric que puja des de Sallente (1.770 m) fins a Estany Gento (2.154 m), amb un recorregut lineal de 700 metres i un desnivell de 384 metres que es fan en poc més de 10 minuts. Una vegada a Estany Gento, es poden fer rutes pels més de 30 estanys que formen la capçalera de la Vall Fosca, pel GR11 que ve d’Espot i passa pels estanys de la Vall Fosca i per la vall de Riqüerna o caminar per la via verda del carrilet –un recorregut de 5 km sense desnivell– que transportava material per als equipaments hidràulics que es van aixecar durant el segle XX.

El bar-restaurant de Sallente ofereix servei de bar i menú de restaurant diàriament. A Estany Gento, al punt d’arribada del telefèric, també hi ha servei de bar i restaurant i un punt d’informació del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. A més, és recomanable aprofitar l’excursió per visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella (per a més informació: www.vallfosca.net/museu i www.facebook.com/museuhidroelectric).

El telefèric, que té una capacitat per traslladar 58 persones, funciona del 29 de juny al 30 de setembre. Enguany, com a novetat, s’han establert dues temporades. La primera va del 29 de juny al 15 de juliol i del 16 al 30 de setembre, i s’han establert quatre sortides diàries des de la part inferior, l'estany de Sallente, a les 8, a les 9, a les 11 i a les 15 h, i tres descensos diaris a les 8.30, a les 13 i a les 18 h. A la temporada alta, que va del 16 de juliol al 15 de setembre, el telefèric funciona de pujada a les 7, a les 8, a les 9, a les 11 i a les 15 h, i de baixada, a les 7.30, a les 8.30, a les 13, a les 18 i a les 19.30 h.

Aquests horaris permeten que els usuaris pugin i baixin amb la cabina per fer-hi una estada de mitja jornada o de jornada sencera. En cas de forta demanda d'usuaris, a més, el telefèric pot fer viatges addicionals, sempre que hi hagi un mínim de 15 persones.

El viatge d’anada i tornada d’adults val 8 euros (els menors de 8 anys paguen 5 euros), però si el viatge de pujada es fa al matí i el de baixada a la tarda, el preu passa a ser de 14 euros (9 euros els infants). També és possible concertar viatges, únicament els mesos de juliol i setembre.

La Vall Fosca, un dels paratges més singulars i més ben conservats del Pallars Jussà, conté nombrosos atractius per al visitant, començant pel majestuós paisatge d'alta muntanya i pels poblets situats al fons de la vall o aturonats a banda i banda. El romànic (hi destaquen esglésies com Sant Martí a la Torre de Capdella o Santa Maria d'Oveix), el patrimoni industrial (la central-museu hidroelèctric de Capdella, visitable) o la deliciosa gastronomia pallaresa (la truita de riu o el palpís) són també elements destacats de la vall. La visita es pot completar amb activitats com el cicloturisme, l’excursionisme, el barranquisme, la caça, la pesca, les activitats de neu, etc.

El telefèric d'Estany Gento va ser construït l'any 1981 per l'empresa Fuerzas Eléctricas de Cataluña, S.A. (FECSA) per facilitar el transport del personal i de materials durant la construcció de la nova central hidroelèctrica reversible de Sallente-Estany Gento. L’empresa el va triar per substituir l’antic sistema d’accés al parc, que era format per dos funiculars i un ferrocarril de via estreta. El telefèric fa un servei mixt (viatgers i mercaderies) i és un dels de més capacitat de transport d'Europa, ja que pot traginar fins a 25.000 kg de càrrega. Els bonics paisatges d'Estany Gento i dels estanys pròxims van propiciar cada vegada més una gran afluència de visitants, la qual cosa va determinar que a partir del 1991 la companyia propietària decidís obrir al públic aquest telefèric durant els mesos d'estiu.

Quarta temporada del "Bus del parc"
Fins al 30 de setembre es desenvolupa la quarta temporada del “Bus del parc”, un servei de transport públic de viatgers que fa la circumval·lació al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i connecta el Pla de l’Ermita (l’Alta Ribagorça) i Espot (el Pallars Sobirà) passant per la Val d’Aran.

El “Bus del parc” fa quatre expedicions diàries, dues amb sortida des del Pla de l’Ermita i dues més des d’Espot. L’objectiu d’aquest servei de transport públic de viatgers és millorar l’accés dels visitants al Parc Nacional d’Aigüestortes, on es poden fer nombroses excursions, i complementar les comunicacions dels habitants dels pobles de les tres comarques per on passa (l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran i el Pallars Sobirà), que el poden utilitzar com un transport regular.

Els preus dels bitllets són diferents i oscil·len entre 1,65 i 11,85 euros segons el recorregut, encara que els usuaris poden adquirir un abonament amb validesa per a un dia, sense límit de viatges, a un preu de 8,50 euros, i s’aplica un descompte del 50% als bitllets d’anada i tornada.

La ruta surt del Pla de l’Ermita i passa per pobles com ara Taüll, Boí, la cruïlla amb Erill-la-Vall, Barruera, Llesp, el Pont de Suert, les Bordes, Vilaller i la cruïlla amb Senet, a l’Alta Ribagorça; aparcament de Conangles, Vielha, Escunhau, Arties, Salardú, Baqueira i el Port de la Bonaigua, a la Val d’Aran, i aparcament de Gerber, els Avets, València d’Àneu, Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, la cruïlla amb Espot i Espot, al Pallars Sobirà.

L’autobús surt del Pla de l’Ermita a les 9.45 h i a les 17.45 h i arriba a Espot a les 12.15 h i a les 20.15 h, respectivament. Les altres dues expedicions tenen la sortida des d’Espot a les 9.45 h i a les 17.45 h i arriben al Pla de l’Ermita a les 12.15 h i a les 20.15 h, respectivament.

Conèixer la vida rural, el dia a dia, la gastronomia i els atractius turístics, culturals i naturals més emblemàtics de la Baronia de Rialb, Os de Balaguer i Albesa, els tres municipis a la comarca de la Noguera, és una proposta ben suggeridora. Però fer-ho tenint com a guia turístic el màxim representant de cadascuna d’aquestes poblacions és encara més llaminer i ara serà possible dur-ho a terme gràcies a la campanya anomenada “Un dia amb l’alcalde”.

La campanya, que ha impulsat l’agència Tu i Lleida, s’adreça al turista de proximitat i vol donar a conèixer els atractius turístics més emblemàtics d’aquests tres municipis. Els pioners a fer de guies turístics són els alcaldes de la Baronia de Rialb, Pere Prat; d’Os de Balaguer, Estefania Rufach, i d’Albesa, Antoni Balasch.

La iniciativa començarà aquest estiu amb visites a cada poble el darrer dissabte de juliol i el primer dissabte d’agost. Els alcaldes rebran els visitants a primera hora del matí en un bar de la localitat. A continuació passejaran pels carrers, els establiments –des de les tradicionals botigues de queviures fins a les fleques– i el patrimoni per explicar-los el dia a dia de la població, el dels seus veïns –amb qui podran conversar– i la seva història per mitjà del patrimoni. La jornada inclourà un dinar en un restaurant del municipi. 

La campanya turística als pobles petits d’interior té com a finalitat establir un sistema de visites permanents i amb una continuïtat en el futur i en qualsevol època de l’any, amb un guia que ja no sigui l’alcalde. A més, es vol promocionar el producte alimentari local (oli, pomes, torrons, ametlles, mel, etc.) i ajudar a dinamitzar l’economia de la zona.

Pel que fa als atractius turístics, a la Baronia de Rialb es poden veure un total de 23 ermites i esglésies romàniques dels segles XI i XII, entre les quals destaca Santa Maria de Gualter; la zona del congost de Rialb, i el Forat del Buli. A Os de Balaguer cal visitar el castell del segle IX, que acull el Museu de la Campana; la cova dels Vilars, amb 29 pintures rupestres de l’Edat de Bronze; el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, o la cova de l’estret de Tragó. Finalment, a Albesa no convé perdre’s la vil·la romana del Romeral del segle II, la sèquia àrab i l’església de Santa Maria, amb un retaule gòtic de pedra policromada.

Tàrrega acollirà els dies 9, 10 i 11 d’agost la primera edició de la seva Lan Party, una iniciativa que ha sorgit d’un grup de membres de l’Associació Agrat i que compta amb el suport de la Regidoria de Joventut i Esports de l’Ajuntament de Tàrrega així com d’empreses privades de la ciutat.

Sota el nom de Targalan, la Lan Party, que se celebrarà al pavelló municipal d’esports, espera la participació d’entre 120 i 150 cibernautes. Al voltant del que serà estrictament la competició de jocs s’organitzaran un seguit de jornades que tractaran temes de màxima actualitat com el programari lliure, la seguretat a Internet i a les xarxes socials com Facebook, la impressió en 3D, entre d’altres. Així mateix, hi haurà demostracions d’overclocking i campionats de videojcs com el FIFA 14, el Tekken o el League of Legends. En les properes setmanes es concretaran les activitats a través de la pàgina web www.tarregalanparty.cat.

Paral·lelament a la Lan Party, s’organitzaran activitats esportives per a un públic més ampli. Concretament hi haurà un torneig de vòlei-platja, un campionat de ping-pong i un concurs de llançament de disc dur.

Durant tot el cap de setmana, els inscrits podran gaudir d’una gran velocitat d’accés a Internet, espai per disposar els seus ordinadors, aparcament, allotjament i dutxes, accés gratuït a les piscines i servei de bar. El preu de la inscripció és de 25 euros i les reserves ja es poden fer a través del web esmentat anteriorment, www.tarregalanparty.cat.

L’alcaldesssa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha manifestat aquest migdia el suport del consistori en aquesta nova activitat promoguda per l’Associació Agrat perquè és una “proposta molt atractiva que completarà les activitats d’estiu organitzades a la ciutat”.

La Lan Party té un pressupost de 6.000 euros dels quals un 50% se sufragaran amb les inscripcions i la resta entre l'Ajuntament i l'Agrat.

Publicat a Tàrrega

Les Borges Blanques acollirà aquest cap de setmana, els dies 29 i 30 de juny, la tercera edició de la seva Fira de Modelisme i Wargames. La vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló; l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i el portaveu de l’Associació de Recreació i Modelisme Divisió 45 TH de les Borges Blanques, Josep Bernaus, han estat els encarregats de presentar el certamen aquest matí.
La fira se celebrarà al Pavelló de l’Oli de la capital de les Garrigues i acollirà un gran nombre d’activitats relacionades amb el modelisme i els jocs de guerra. El certamen comptarà amb una exposició de motos i cotxes antics, una trobada de col·leccionistes de xapes de cava i una mostra de vehicles de la Segona Guerra mundial. També s’exposaran diorames, maquetes i reproduccions de tot tipus. Perelló ha destacat que les Borges Blanques viurà “un cap de setmana ple d’activitats amb una fira que és apta per a persones de totes les edats”.
En aquesta nova edició del certamen, que espera superar les 5.000 visites de la passada edició, s’hi aplegaran una cinquantena d’expositors de Catalunya i de l’Estat Espanyol que ocuparan més de 600 metres quadrats.
Per la seva part, l’alcalde de les Borges Blanques ha indicat que la consolidació d’aquesta fira demostra l’interès creixent per aquesta temàtica i que des del consistori es treballa en l’organització d’esdeveniments d’aquestes característiques per estar al costat de les persones.
Com a principals novetats de la fira, que compta amb un pressupost de 9.000 euros, destaquen el campionat de Wargames i l’exposició de vehicles de la II Guerra Mundial.  
 

Publicat a Les Borges Blanques
Pàgina 1 de 23