Articles filtrats per data: Dijous, 28 Novembre 2013

 

Ràdio Tàrrega (92.3 FM), conjuntament amb una desena d'emissores adherides a la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya (FMCLCat), ha viatjat aquesta setmana a Brussel·les per donar a conèixer la realitat comunicativa a les institucions europees. L’estada ha inclòs una trobada amb Amadeu Altafaj, cap de gabinet adjunt del vicepresident i responsable econòmic de la Comissió Europea, Olli Rehn; reunions amb eurodiputats i corresponsals catalans; visites al Parlament, Consell Europeu, la Comissió i la Delegació del Govern de la Generalitat a Brussel·les; així com diferents sessions de treball amb representants de les institucions europees. A més, les emissores de proximitat de la FMCLCat han visitat els estudis audiovisuals del Parlament Europeu i els de ràdio de la Comissió assistint a la roda de premsa diària d'aquest organisme.

 

Publicat a Tàrrega

L’Ajuntament de Tàrrega ha eixugat 4,6 milions d’euros de deute durant l’actual mandat, passant dels 30,4 milions d’euros acumulats el juny del 2011 als 25,8 milions comptabilitzats a desembre de 2012. L’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, que exposarà aquest dijous al vespre a la ciutadania l’estat de les finances municipals, ha assegurat que “tots els esforços duts a terme aquests darrers anys tenen sentit, ara anem en bon camí ja que hem aconseguit fer viable i solvent l’Ajuntament de Tàrrega”. Perelló ha destacat que en aquest temps al capdavant del consistori ha prioritzat liquidar factures a proveïdors, passant de 9 milions d’euros pendents al juny del 2011 a 2,7 milions d’euros pendents a desembre de 2012. A més, el termini de morositat s’ha escurçat de 188 a 90 dies, xifra que Perelló espera poder reduir més encara en els propers anys, fins a aconseguir complir la llei de morositat.

Tot i això, l’amortització de crèdits és un dels principals problemes que té actualment l’Ajuntament de Tàrrega ja que aquest 2013 un 19% del pressupost, un total de 3.089.000 euros, ha anat destinat a liquidar part dels crèdits pendents, mentre que l’any que ve, la xifra encara serà superior, 3.517.864 euros. Segons l’alcaldessa de Tàrrega, “per aquest motiu, el pressupost del 2014 serà continuista, només invertirem si aconseguim finançament extern ja que tindrem poc marge de maniobra per culpa del gruix financer que suposaran les amortitzacions de crèdit”. 

 

Anàlisi de les finances municipals

Perelló ha explicat que en aquests dos anys el consistori ha aplicat mesures d’austeritat i contenció pressupostària, que s’han traduït de moment en una reducció del 14,6% de la despesa ordinària, o sigui, 2,1 milions d’euros. Destaca en aquest sentit el capítol de personal, amb una reducció del 16% en relació a l’any 2010 (un estalvi d’1,2 milions d’euros) gràcies a l’optimització de recursos, l’extinció de places per jubilació i la no renovació de contractes temporals. De la partida de personal, s’ha de destacar l’acomiadament de quatre treballadors de les llars d’infants municipals, fet però que l’alcaldessa ha atribuït al descens d’inscrits.

Pel que fa a béns corrents i serveis s’han reduït un 19% (1,3 milions d’euros) gràcies a nous contractes con el del servei de neteja, que suposa un estalvi anual superior a 93.000 euros, o bé a les mesures preses en l’enllumenat públic (el tancament d’algunes llums de carrers), que ha permès estalviar més de 100.000 euros. Les noves taxes del cementiri i els guals han fet recaptar 110.000 euros anuals i el nou contracte del bus urbà ha generat un estalvi de 44.000 euros també a l’any, entre d’altres mesures. Així mateix, la Unitat de Compres, que es va crear amb l’objectiu de millorar el control de la despesa del departament de compres, ha assolit un estalvi del 15%.

Aquestes són algunes dades que l’equip de govern de Tàrrega exposarà avui dijous a la ciutadania en una sessió informativa oberta a la ciutadania. Sota el títol Sanejant l’ajuntament: dos anys de rigor, estalvi i eficiència, la cita és a les 9 de la nit, a la sala de plens de la Casa Consistorial (Plaça Major, 1). Alhora es podrà seguir al compte de Twitter @ajtarrega. A més, el document de la conferència es penjarà al web municipal i a les xarxes socials. Aquesta és la segona sessió d’aquest tipus que ofereix l’actual Equip de Govern després de la convocada el setembre del 2011. 

Publicat a Tàrrega