Articles filtrats per data: Dimecres, 17 Octubre 2018

Les principals necessitats dels petits pobles de l’Urgell són  el transport, el metge i l’accés a medicaments i en un nivell inferior, els comerços, els serveis com perruqueria o podologia o l’acompanyament puntual en el dia a dia de la gent gran. Aquestes són les principals conclusions de la diagnosi que ha elaborat l’empresa Raiels a petició del Consell de l’Urgell per conèixer la situació real de la comarca. En la diagnosi, que s’ha presentat avui, hi ha participat 325 persones, la majoria gent gran de l’Urgell així com professionals de diferents sectors i tots els alcaldes.

L’objectiu és ara dissenyar un pla d’accions per millorar els serveis de la gent gran de l’Urgell, que es presentarà a conèixer el pròxim 12 de desembre. El president del Consell, Salvador Bonjoch, ha destacat que l’objectiu d’aquest pla “és poder oferir a tots els pobles de la comarca, independentment dels seus habitants, els mateixos serveis i la mateixa qualitat de vida”.

Fins ara els pobles més petits de l'Urgell tiren de la imaginació per frenar l'èxode rural intentant mantenir el màxim de serveis possibles en uns municipis que cada vegada perden més població i l'índex d'envelliment és més gran. En l'última dècada, 14 dels 20 municipis de l'Urgell han perdut població, sobretot els més petits com Guimerà, que ha passat de 344 a 275 habitants. Si bé l'índex d'envelliment comarcal es troba al 123,38%, als municipis més petits es dispara, així a Nalec per cada veí menor de 15 anys n’hi viuen 9 de majors de 65 anys, a Guimerà 5 i a Els Omells i Vallbona, 4.

Entre les curiositats que s’han donat conèixer hi ha que a Vallbona de les Monges els veïns porten les receptes mèdiques al forner, que és l'encarregat d'anar a comprar els medicaments a la farmàcia de Maldà, mentre que a Ciutadilla els veïns dipositen les receptes en una bústia i el farmacèutic de Maldà les recull i un altre dia torna amb els medicaments. Destaca també la iniciativa de Nalec on l'Ajuntament, després de quedar-se sense cap comerç, va facilitar un espai municipal a una persona que es dedicava a la venda ambulant. Segons l'alcaldessa, Laura Piera, "no només ven productes sinó que també exerceix diferents funcions socials ja que obliga a la gent gran a sortir de casa per comprar i socialitzar-se, a més la responsable de la botiga fa com de vigilant per saber com es troben els veïns". Cal destacar que Nalec és, amb només 100 habitants, el municipi més petit de la comarca.