L'Ajuntament de Tàrrega rebaixarà l’any vinent un 5% el tipus impositiu de l’Impost de Béns Immobles (IBI) de naturalesa urbana. El tipus de l’IBI urbà passarà així de l’1,1656 actual a l’1,1073. Si és té en compte que es mantenen els valors cadastrals, la mesura fiscal suposarà una rebaixa efectiva per a la butxaca dels contribuents. Aquesta reducció s’afegeix al descens del 4% que ja s’aplica en l’exercici 2018, de manera que l’IBI urbà a Tàrrega s’haurà abaixat un 9% en dos anys. L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha assenyalat que el sanejament financer assolit a les arques municipals permet alleujar la pressió fiscal. “La rebaixa dels rebuts de l’IBI urbà suposa un estalvi real per als contribuents ja que es mantenen els valors cadastrals”, ha afegit la primera edil.

 

La rebaixa s’aprovarà en la sessió del Ple d’aquest dijous

És previst que la modificació a la baixa de l’IBI urbà s’aprovi en la sessió ordinària del Ple convocada per aquest dijous 25 d’octubre (8 vespre, Casa Consistorial). En el mateix punt de l’ordre del dia també és previst donar llum verda a un augment del 10% de l’IBI de naturalesa rústica, passant el tipus impositiu del 0,6433 al 0,7076. En els càlculs fets sobre el padró previst, aquestes variacions en els tipus suposen una disminució d’ingressos de 99.733 euros en concepte d’IBI. El volum total d’ingressos en relació a aquesta previsió és de 5.443.627 euros. D’altra banda, l’Ajuntament de Tàrrega preveu una congelació general de la resta de taxes i impostos.

 

Catalogació d’un immoble del nucli antic com a Bé Cultural d’Interès Local

Entre altres propostes d’acord, el ple de Tàrrega també aprovarà dijous la declaració de l’immoble situat a la plaça Major 6 com a Bé Cultural d’Interès Local. La catalogació vol garantir la conservació del patrimoni arquitectònic que alberga la casa coneguda popularment com Ca l’Andreu o també Cal Armengol, situada al nucli antic. Es tracta d’un dels grans casals senyorials urbans, els orígens del qual daten del segle XV. Segons l’informe emès pel Museu Comarcal de l’Urgell, “és un dels pocs edificis singulars que es conserven a Tàrrega de l’època medieval i moderna, i que per tant cal preservar”. L’estructura s’ha mantingut en molt bones condicions, especialment la planta baixa, el celler, la llenyera, les golfes i les façanes del pati interior. L’edifici és contigu a la Casa Terès, immoble de titularitat municipal també protegit i que acull serveis culturals i educatius.

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, ha continuat avui amb la ronda de visites als ajuntaments de la demarcació de Lleida amb una visita i reunió de treball amb l’alcalde de Les Oluges, Josep Maria Calderó, per conèixer les necessitats d’aquest municipi de la Segarra.

En la trobada, l’alcalde i el subdelegat han visitat el municipi on la setmana passada es van produir inundacions i talls de carretera com a conseqüència dels forts aiguats que van tenir lloc a diferents punts de la geografia catalana. En aquest sentit, Josep Maria Calderó ha explicat que la confluència del riu Sió i la riera de Vergós provoca sovint aquestes inundacions cada cop que es produeix un capítol important de pluges amb els conseqüents problemes pels veïns de Les Oluges i dels pobles veïns per accedir a les seves finques o en els desplaçaments diaris.

El subdelegat del Govern s’ha interessat per aquesta qüestió i s’ha compromès a incloure-la dins del conjunt de temes pendents que traslladarà a la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), Maria Dolores Pasqual, amb qui té intenció d’entrevistar-se properament.

Josep Maria Calderó i José Crespín s’han desplaçat posteriorment al nucli de Montfalcó Murallat per visitar aquest llogaret considerat el millor exemple de vila closa medieval de Catalunya on totes les edificacions es situen dins del mur perimetral. El subdelegat del Govern s’ha compromès amb l’alcalde a estudiar possibles vies de finançament que contemplin la millora i/o rehabilitació d’aquest conjunt arquitectònic, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i que, anys enrere, va rebre ajuts a càrrec de l’1% Cultural.  José Crespín també s’ha compromès a estudiar vies de finançament per millorar i ampliar el sistema d’enllumenat del conjunt arquitectònic per potenciar el seu atractiu turístic.

 

El 19è Programa Comarcal de Suport a l'Educació de l'Urgell contempla noves accions formatives relacionades amb el cinema i la robòtica. Durant tot el curs, el Servei Educatiu de l'Urgell organitzarà un total de 20 accions de les quals se’n beneficiaran uns 4.500 alumnes de primària i secundària dels 29 centres educatius de la comarca. El pressupost de les activitats ascendeix a 21.962 euros, que finança la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal de l'Urgell.

Entre les novetats destaquen tres accions relacionades amb el cinema i en col·laboració amb Galacticat, la mostra de cinema fantàstic de Ponent. L'objectiu és apropar la cultura cinematogràfica als més petits i als joves. Així, s'han programat dues classes magistrals de Stop Motion a càrrec de Marc Ribas i Anna Solanas; la projecció de curts infantils relacionats amb contes populars i costums universals així com un taller de 20 hores de Cinema Base amb el suport de l'ESCAC perquè els alumnes creïn curtmetratges i els presentin a la tercera edició del GalactiCurt.

Així mateix, aquest curs se celebrarà la primera edició de la Mostra i Premi de Robòtica Educativa de l'Urgell com a al·licient per als alumnes que els treballs elaborats a classe vagin la llum.

Entre altres propostes destaca la descoberta de la comarca. Aquest curs els alumnes d'ESO visitaran Vallbona de les Monges, concretament el monestir i la cooperativa L'Olivera. El programa es completarà amb sessions de teatre en català i anglès, xerrades, concursos i premis de treballs de recerca, realització d'un pla d'empresa, artístic Sant Jordi i 'Apadrinem el nostre patrimoni'.

El Pallars Sobirà continua sent la que separa més els residus municipals de tot l’àmbit de Ponent i de l'Alt Pirineu i Aran, amb un percentatge del 46,47% de recollida selectiva neta, tot i que la xifra el 2017 és lleugerament inferior respecte a la de l’any anterior, que havia estat d’un 48,16%. Amb la implantació del model porta a porta, aquesta comarca va començar a encapçalar la el rànquing, incrementant gairebé 20 punts respecte al que es recollia amb l'anterior sistema.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va presentar divendres les dades de 2017 de residus municipals als àmbits de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran. Si el Pallars Sobirà encapçala el rànquing, la Cerdanya continua sent la que menys separa els residus, tot i que ha incrementat gairebé tres punts, fins arribar al 22,3%, respecte a les dades de 2016, quan va obtenir un 19,5%. Mentre, les comarques del Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, la Segarra i el Pla d’Urgell superen la mitjana de Catalunya de recollida selectiva neta, que se situa en el 32%. Durant la presentació de les dades, Josep Maria Tost va defensar que incrementar la recollida selectiva de l'orgànica és clau, perquè “sense ella és impossible assolir els objectius comunitaris". 

Per municipis, els que millor reciclen són: Verdú amb un 54,16%; Esterri de Cardós amb un 51,49%; Fondarella amb un 50,43%; Montferrer i Castellbò amb un 49,99%; La Guingueta d’Àneu amb un 49,95%; Ribera d’Urgellet amb un 49,8%; Sant Guim de Freixenet amb un 48,74%, Torà amb un 48,6%, La Seu d’Urgell amb un 48,57% i Sort amb un 48,08%.

El càncer de mama, en les dones, és el més freqüent arreu del món. S’estima que per l’any 2018 es diagnosticaran 2.088.849 dones amb càncer de mama (11,5% de tots els càncers). Així mateix, també és el tumor més freqüent en dones pel que fa a la mortalitat.

L’any 2017 es van diagnosticar a Catalunya 4.516 casos de càncer de mama. És el tumor més freqüent en les dones, ja que representa el 28% de tots els tumors malignes. D'aquests, un 22,6% van ser diagnosticats en dones majors de 74 anys. S’estima que a l’any 2025 es diagnosticaran uns 4.877, dels quals un 23,7% seran dones majors de 74 anys. Aquest augment dels casos en dones de més edat s’explica, majoritàriament, per l'augment a la població de dones de més de 74 anys.

La supervivència als 5 anys de les dones diagnosticades de càncer de mama és del 86,5% en el darrer període analitzat a Catalunya. Una supervivència similar a la dels països europeus amb millor supervivència.

 

Una mortalitat que segueix baixant

Malgrat aquestes bones xifres de supervivència, el càncer de mama va causar la mort a 979 dones l’any 2017 (982 a l’any 2016). És important remarcar, però, que la mortalitat per aquest tumor disminueix un 2,6% cada any com a conseqüència de dos factors: les millores en els tractaments i en l'organització de l'atenció sanitària, i la  participació al programa de detecció precoç d'aquest tumor, implantat a Catalunya des de fa anys.

En aquest sentit, durant l'any 2017 es van convidar més de 420.000 dones al Programa de detecció precoç; com en els darrers anys, un 66% hi va participar, el que va permetre detectar més de 1.200 tumors, bona part dels quals en fases inicials, quan la probabilitat de curació és superior.

A més d'aquests dos factors -la detecció precoç i les millores en els tractaments-, el Departament de Salut ofereix a les dones el Circuit de diagnòstic ràpid que facilita, davant la sospita d'un càncer de mama,  un diagnòstic i un inici de tractament ràpids, sempre respectant els temps necessaris per a les proves diagnòstiques cada vegada més complexes. També, a les Unitats de consell genètic s'atén a les dones i famílies amb un risc més alt de patir aquest tumor per oferir-les el seguiment més adequat al seu risc.

 

Mesures fonamentals per a prevenir-lo

La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte del càncer. Malgrat que no es coneixen les causes exactes del càncer de mama, el Codi Europeu contra el càncer (http://cancer.gencat.cat/ca/ciutadans/prevencio/codi_europeu/index.html) recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar la obesitat -especialment després de la menopausa-, practicar activitat física regularment, reduir el consum d'alcohol i practicar la lactància materna.

 

De fet, atesa la bona supervivència general d'aquest tumor, s'ha demostrat el benefici de mantenir un pes saludable i de practicar activitat física regularment fins i tot després d'haver-ne patit un.

 

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, i el síndic d’Aran, Carlos Barrera, van visitar l’heliport de Vielha on el Departament de Territori i Sostenibilitat, a través d’Aeroports de Catalunya, i el Conselh Generau d’Aran han finalitzat les obres d’adequació perquè aquesta instal·lació pugui operar les 24 hores. Gràcies a l’acord entre les dues institucions, s’ha millorat i ampliat l’heliport amb l’objectiu de convertir-lo en una infraestructura de referència. En aquest sentit, Gavín va remarcar que els treballs que s’hi han dut a terme representen “un salt qualitatiu”molt important per a la instal·lació, atès que han permès convertir-lo “en un dels heliports més ben equipats tecnològicament” de la xarxa.

L’heliport de Vielha acollia fins ara operacions del Servei d’Emergències Mèdiques, rescats de muntanya,  avituallament  i trasllat de residus de refugis de muntanya, així com treballs aeris en alta muntanya i vols turístics d’heliesquí des de la sortida del sol fins a l’ocàs. Amb les noves actuacions realitzades s’ha millorat la seva capacitat per a donar continuïtat a aquestes operacions i acollir-ne de noves en horari nocturn. A partir d’ara, els operadors interessats hauran d’adaptar la seva documentació per tal de poder incloure operacions de nit.

La Generalitat ha invertit 52.500 euros en la realització de les següents actuacions: substitució i calibració de balises; abalisament i eliminació d’obstacles, com per exemple la tanca perimetral; eliminació de la senyalització horitzontal que podia suposar confusió a l’heliport; i delimitació de la zona aeronàutica. De la seva banda, el Conselh Generau ha adquirit els terrenys per  un nou hangar amb funcions multioperatives que permetrà millorar les condicions d’operadors públics o privats.

 

Arribada de nous turistes a la Val d’Aran

Durant la visita, Gavín i Barrera van valorar la importància que té per al territori que el touroperador suec Quality Travel, que opera per segon any a l’aeroport de Lleida-Alguaire, ofereixi per a aquesta temporada d’hivern paquets turístics a la Val d’Aran. La previsió és que operi durant vuit setmanes (del 3 de febrer al 24 de març), amb dos vols els diumenges previstos a les 13 hores. Els turistes que arribaran a la Val d’Aran provindran de set ciutats: Estocolm, Malmö, Kalmar, Göteborg, Linköping, Vaxjo i Jönköping.

Gavín va detallar que els turistes que arribaran a la Val són clients amants de l’esquí que aprecien una destinació de qualitat tant a nivell de pistes com hoteler. Aquesta temporada estan oferint 1.000 nits, el que equival a 200 paquets d’una setmana.

La Regidoria de Polítiques d’Igualtat de Tàrrega es troba immersa aquests dies en l’elaboració del protocol per a prevenir violències sexuals en espais de festa i oci. El consistori vol dotar-se així d’una eina per a garantir unes festes segures i lliures de violències sexistes al municipi. Sota l’assessorament de l’Observatori Noctambul@s, es mantenen reunions de treball mitjançant metodologies participatives cercant la implicació d’entitats i ciutadania en general. L’objectiu és comú: detectar i eradicar possibles situacions d’assetjaments o agressions sexistes en els espais de festa.

 

Marxa exploratòria

La fase inicial se centra a fer una diagnosi per tal de conèixer les dinàmiques d’oci del municipi i així saber com incidir-hi. Així, per aquest divendres 26 d’octubre s’ha convocat una marxa exploratòria a 2/4 de 8 del vespre des de la plaça Major adreçada a la participació de les dones. L’activitat és dinamitzada pel Col·lectiu Punt 6 i consisteix en una passejada pels carrers buscant possibles espais i elements que generin sensació d’inseguretat o llibertat a les dones. Inscripció prèvia:  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

 

Comissió participativa

Posteriorment, el dissabte 27 d'octubre a 2/4 de 10 del matí tindrà lloc una comissió participativa a l’Oficina Jove de l’Urgell (carrer de La Solana) sota la coordinació de l’Observatori Noctambul@s. Serà un grup de treball obert a tothom on es recolliran propostes per a garantir unes festes segures i lliures de violències sexuals o sexistes. Inscripció prèvia:  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

El regidor de l’Àrea de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera, ha manifestat que “cerquem la col·laboració de l’entorn comunitari per a garantir festes i estones d’oci sense comportaments de violència i discriminació sexual”. Prèviament ja s’ha distribuït també una enquesta participativa on-line. Es considera violència sexual tot comportament exercit generalment per un home en contra del desig i la voluntat d’una dona, en forma física, verbal o emocional.

Foment Tàrrega col·labora aquest any amb el calendari solidari de l'Associació Alba. Un total de 12 establiments comercials adherits a Foment Tàrrega patrocinen el calendari i protagonitzaran cada un dels mesos de l'any juntament amb els alumnes de l'escola Alba. 

El calendari solidari és una iniciativa de l'AMPA de l'escola Santa Maria de l'Alba de Tàrrega. Com cada any, el projecte té una doble finalitat: aconseguir captar fons per finançar les activitats de lleure i d’aquesta manera fer el lleure més inclusiu i fer visibles les capacitats de les persones d’Alba.

Els dotze establiments de Foment Tàrrega que patrocinen aquesta quarta edició del calendari solidari obren les seves portes als alumnes de l’escola, per poder fer les fotografies que conformaran el calendari 2019 i on també hi sortiran els propietaris de cada un dels establiment. Els socis de Foment Tàrrega participants són: Alba, Asbert, Bona Llum, Cal Francesc, Centre Òptic, Comercial Sans, Culinàrium, EKT, Fem Cadena, L’Artesania Moderna, La Botigueta i Llar d’Avis del Carme. Tots ells han col·laborat a finançar el calendari que aquest any comptarà amb una tirada de 1.500 exemplars.

El calendari es posarà a la venda a la Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals de Tàrrega, que tindrà lloc els dies 7, 8 i 9 de Desembre. També es podrà adquirir als establiments participants de Foment Tàrrega, a la Botiga del Restaurant el Gat i al web www.aalba.cat.

La Mitja Marató de Mollerussa, tercera cita del circuit Mitges de Ponent, ha coronat avui com a guanyadors David Martínez i Laia Andreu. La 31a edició de la prova ha aplegat més d’un miler d'atletes entre totes les seves propostes: la Mitja Marató, la cursa de 5 quilòmetres (800 corredors entre totes dos proves) i les curses infantils (250).

Organitzada per l’Associació Atlètica Xafatolls i l’Ajuntament de Mollerussa, la cita arribava després de les disputades a Balaguer i Tàrrega abans de l’estiu dins les Mitges de Ponent, un circuit que ara ja només tindrà una prova pendent, la de Lleida, programada pel 18 de novembre.

Avui, a la distància llarga, en homes el més ràpid ha estat David Martínez (Avinent Manresa) amb un crono d’1.07.36, per davant de José Manuel Vieito (Atletismo SAR Vermú Petroni) amb 1.08.22, i de Ricard Pastó (Xafatolls) amb 1.08.47, respectivament. El rècord de la prova, situat en 1.05.14 i que atorgava un premi de 500 euros a qui el superés, ha quedat ben lluny.

Pel que fa a les dones, la guanyadora ha estat Laia Andreu (CA Granollers) amb un registre d’1.18.08, seguida de Recuerdo Arroyo (Triarii) amb 1.27.31, i d’Anna Artal (CE Sanlòria) amb 1.27.51.

Quant als 5 quilòmetres, puntuables per a la Lliga Ponent, el vencedor masculí ha estat Víctor Puyuelo (CA Oroel Jaca) amb 15.18, seguit de Ramon Linares (CA Granollers) amb 15.35, i de Khalid Kharbouch (Avinent Manresa) amb 16.02, mentre que en dones el triomf ha estat per a Jone Zabaleta (At. San Sebastián) amb 17.53, seguida a més de 3 minuts per Maria Bertran (Esports Truga), amb 20.56, i per Roser Xipell (Corre i Vola) amb 21.05.

El recorregut de la Mitja tenia un tram urbà sortint de Mollerussa, passava en algun tram pels termes de Golmés i Miralcamp i acabava a Mollerussa, mentre que el de la cursa curta era íntegrament urbà. La sortida de les dos proves s’ha ubicat al camp de futbol i l’arribada era al Parc Municipal. A la Mitja Marató hi havia quatre avituallaments líquids cada 4-5 kilòmetres, a més d’avituallament sòlid i líquid a l’arribada. Tots els participants que han acabat la cursa han rebut una samarreta tècnica commemorativa de màniga curta d'alta qualitat. Hi ha hagut servei de dutxes i vestidors al pavelló poliesportiu municipal, al costat de l'arribada, i també servei de guarda-roba, massatges i crioteràpia, així com ambientació musical amb batucada i Dj’s. També s’ha comptat amb llebres perfectament identificades per marcar el ritme a 1:24, 1:30, 1:35, 1:40 i 1:50.

La cita va tenir com a prèvia les curses infantils que es van disputar dissabte a la tarda, amb categories que anaven des de P-3 fins a cadets. Prèviament es va fer la presentació dels 150 atletes que formen part de l’Escola Atlètica Xafatolls, amb edats compreses entre els 4 i els 18 anys, i dels 40 corredors que competeixen a nivell federat.

 

Properes cites de les Mitges de Ponent i de la Lliga Ponent

La propera cita del circuit Mitges de Ponent serà la Mitja Marató de Lleida, que se celebrarà el 18 de novembre i que servirà per tancar el calendari. Pel que fa a la Lliga Ponent, la següent prova no es farà, ja que serà diumenge vinent, 28 d’octubre, amb la Cursa de la Barca de Vilanova de la Barca. Podeu trobar més informació i fer la vostra inscripció a: www.iter5.cat.

 

Dos motoristes han resultat ferits, un d’ells en estat greu i un altre lleu, en un accident que ha tingut lloc aquesta tarda mentre circulaven per la C-14 a l’altura de Claravalls, al terme municipal de Tàrrega.

L’accident ha passat sobre les 5 de la tarda al km 80 de la C-14 direcció Tàrrega quan les motos, per causes que es desconeixen i s'investiguen, han xocat i han sortit de la via.

El ferit greu ha estat traslladat en helicòpter a l’hospital Parc Taulí de Sabadell mentre que el ferit lleu ha estat traslladat en una ambulància del SEM a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Fins al lloc dels fets s’hi han desplaçat Bombers, Mossos, ambulàncies i un helicòpter medicalitzat del SEM.

L’accident ha obligat a tallar la via en els dos sentits de la marxa, fet que ha provocat retencions. Sobre les 7 de la tarda, la circulació s’ha normalitzat.

L'Ajuntament de Tàrrega rebaixarà l’any vinent un 5% el tipus impositiu de l’Impost de Béns Immobles (IBI) de naturalesa urbana. El tipus de l’IBI urbà passarà així de l’1,1656 actual a l’1,1073. Si és té en compte que es mantenen els valors cadastrals, la mesura fiscal suposarà una rebaixa efectiva per a la butxaca dels contribuents. Aquesta reducció s’afegeix al descens del 4% que ja s’aplica en l’exercici 2018, de manera que l’IBI urbà a Tàrrega s’haurà abaixat un 9% en dos anys. L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha assenyalat que el sanejament financer assolit a les arques municipals permet alleujar la pressió fiscal. “La rebaixa dels rebuts de l’IBI urbà suposa un estalvi real per als contribuents ja que es mantenen els valors cadastrals”, ha afegit la primera edil.

 

La rebaixa s’aprovarà en la sessió del Ple d’aquest dijous

És previst que la modificació a la baixa de l’IBI urbà s’aprovi en la sessió ordinària del Ple convocada per aquest dijous 25 d’octubre (8 vespre, Casa Consistorial). En el mateix punt de l’ordre del dia també és previst donar llum verda a un augment del 10% de l’IBI de naturalesa rústica, passant el tipus impositiu del 0,6433 al 0,7076. En els càlculs fets sobre el padró previst, aquestes variacions en els tipus suposen una disminució d’ingressos de 99.733 euros en concepte d’IBI. El volum total d’ingressos en relació a aquesta previsió és de 5.443.627 euros. D’altra banda, l’Ajuntament de Tàrrega preveu una congelació general de la resta de taxes i impostos.

 

Catalogació d’un immoble del nucli antic com a Bé Cultural d’Interès Local

Entre altres propostes d’acord, el ple de Tàrrega també aprovarà dijous la declaració de l’immoble situat a la plaça Major 6 com a Bé Cultural d’Interès Local. La catalogació vol garantir la conservació del patrimoni arquitectònic que alberga la casa coneguda popularment com Ca l’Andreu o també Cal Armengol, situada al nucli antic. Es tracta d’un dels grans casals senyorials urbans, els orígens del qual daten del segle XV. Segons l’informe emès pel Museu Comarcal de l’Urgell, “és un dels pocs edificis singulars que es conserven a Tàrrega de l’època medieval i moderna, i que per tant cal preservar”. L’estructura s’ha mantingut en molt bones condicions, especialment la planta baixa, el celler, la llenyera, les golfes i les façanes del pati interior. L’edifici és contigu a la Casa Terès, immoble de titularitat municipal també protegit i que acull serveis culturals i educatius.

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, ha continuat avui amb la ronda de visites als ajuntaments de la demarcació de Lleida amb una visita i reunió de treball amb l’alcalde de Les Oluges, Josep Maria Calderó, per conèixer les necessitats d’aquest municipi de la Segarra.

En la trobada, l’alcalde i el subdelegat han visitat el municipi on la setmana passada es van produir inundacions i talls de carretera com a conseqüència dels forts aiguats que van tenir lloc a diferents punts de la geografia catalana. En aquest sentit, Josep Maria Calderó ha explicat que la confluència del riu Sió i la riera de Vergós provoca sovint aquestes inundacions cada cop que es produeix un capítol important de pluges amb els conseqüents problemes pels veïns de Les Oluges i dels pobles veïns per accedir a les seves finques o en els desplaçaments diaris.

El subdelegat del Govern s’ha interessat per aquesta qüestió i s’ha compromès a incloure-la dins del conjunt de temes pendents que traslladarà a la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), Maria Dolores Pasqual, amb qui té intenció d’entrevistar-se properament.

Josep Maria Calderó i José Crespín s’han desplaçat posteriorment al nucli de Montfalcó Murallat per visitar aquest llogaret considerat el millor exemple de vila closa medieval de Catalunya on totes les edificacions es situen dins del mur perimetral. El subdelegat del Govern s’ha compromès amb l’alcalde a estudiar possibles vies de finançament que contemplin la millora i/o rehabilitació d’aquest conjunt arquitectònic, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i que, anys enrere, va rebre ajuts a càrrec de l’1% Cultural.  José Crespín també s’ha compromès a estudiar vies de finançament per millorar i ampliar el sistema d’enllumenat del conjunt arquitectònic per potenciar el seu atractiu turístic.

 

El 19è Programa Comarcal de Suport a l'Educació de l'Urgell contempla noves accions formatives relacionades amb el cinema i la robòtica. Durant tot el curs, el Servei Educatiu de l'Urgell organitzarà un total de 20 accions de les quals se’n beneficiaran uns 4.500 alumnes de primària i secundària dels 29 centres educatius de la comarca. El pressupost de les activitats ascendeix a 21.962 euros, que finança la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal de l'Urgell.

Entre les novetats destaquen tres accions relacionades amb el cinema i en col·laboració amb Galacticat, la mostra de cinema fantàstic de Ponent. L'objectiu és apropar la cultura cinematogràfica als més petits i als joves. Així, s'han programat dues classes magistrals de Stop Motion a càrrec de Marc Ribas i Anna Solanas; la projecció de curts infantils relacionats amb contes populars i costums universals així com un taller de 20 hores de Cinema Base amb el suport de l'ESCAC perquè els alumnes creïn curtmetratges i els presentin a la tercera edició del GalactiCurt.

Així mateix, aquest curs se celebrarà la primera edició de la Mostra i Premi de Robòtica Educativa de l'Urgell com a al·licient per als alumnes que els treballs elaborats a classe vagin la llum.

Entre altres propostes destaca la descoberta de la comarca. Aquest curs els alumnes d'ESO visitaran Vallbona de les Monges, concretament el monestir i la cooperativa L'Olivera. El programa es completarà amb sessions de teatre en català i anglès, xerrades, concursos i premis de treballs de recerca, realització d'un pla d'empresa, artístic Sant Jordi i 'Apadrinem el nostre patrimoni'.

El Pallars Sobirà continua sent la que separa més els residus municipals de tot l’àmbit de Ponent i de l'Alt Pirineu i Aran, amb un percentatge del 46,47% de recollida selectiva neta, tot i que la xifra el 2017 és lleugerament inferior respecte a la de l’any anterior, que havia estat d’un 48,16%. Amb la implantació del model porta a porta, aquesta comarca va començar a encapçalar la el rànquing, incrementant gairebé 20 punts respecte al que es recollia amb l'anterior sistema.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va presentar divendres les dades de 2017 de residus municipals als àmbits de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran. Si el Pallars Sobirà encapçala el rànquing, la Cerdanya continua sent la que menys separa els residus, tot i que ha incrementat gairebé tres punts, fins arribar al 22,3%, respecte a les dades de 2016, quan va obtenir un 19,5%. Mentre, les comarques del Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, la Segarra i el Pla d’Urgell superen la mitjana de Catalunya de recollida selectiva neta, que se situa en el 32%. Durant la presentació de les dades, Josep Maria Tost va defensar que incrementar la recollida selectiva de l'orgànica és clau, perquè “sense ella és impossible assolir els objectius comunitaris". 

Per municipis, els que millor reciclen són: Verdú amb un 54,16%; Esterri de Cardós amb un 51,49%; Fondarella amb un 50,43%; Montferrer i Castellbò amb un 49,99%; La Guingueta d’Àneu amb un 49,95%; Ribera d’Urgellet amb un 49,8%; Sant Guim de Freixenet amb un 48,74%, Torà amb un 48,6%, La Seu d’Urgell amb un 48,57% i Sort amb un 48,08%.

El càncer de mama, en les dones, és el més freqüent arreu del món. S’estima que per l’any 2018 es diagnosticaran 2.088.849 dones amb càncer de mama (11,5% de tots els càncers). Així mateix, també és el tumor més freqüent en dones pel que fa a la mortalitat.

L’any 2017 es van diagnosticar a Catalunya 4.516 casos de càncer de mama. És el tumor més freqüent en les dones, ja que representa el 28% de tots els tumors malignes. D'aquests, un 22,6% van ser diagnosticats en dones majors de 74 anys. S’estima que a l’any 2025 es diagnosticaran uns 4.877, dels quals un 23,7% seran dones majors de 74 anys. Aquest augment dels casos en dones de més edat s’explica, majoritàriament, per l'augment a la població de dones de més de 74 anys.

La supervivència als 5 anys de les dones diagnosticades de càncer de mama és del 86,5% en el darrer període analitzat a Catalunya. Una supervivència similar a la dels països europeus amb millor supervivència.

 

Una mortalitat que segueix baixant

Malgrat aquestes bones xifres de supervivència, el càncer de mama va causar la mort a 979 dones l’any 2017 (982 a l’any 2016). És important remarcar, però, que la mortalitat per aquest tumor disminueix un 2,6% cada any com a conseqüència de dos factors: les millores en els tractaments i en l'organització de l'atenció sanitària, i la  participació al programa de detecció precoç d'aquest tumor, implantat a Catalunya des de fa anys.

En aquest sentit, durant l'any 2017 es van convidar més de 420.000 dones al Programa de detecció precoç; com en els darrers anys, un 66% hi va participar, el que va permetre detectar més de 1.200 tumors, bona part dels quals en fases inicials, quan la probabilitat de curació és superior.

A més d'aquests dos factors -la detecció precoç i les millores en els tractaments-, el Departament de Salut ofereix a les dones el Circuit de diagnòstic ràpid que facilita, davant la sospita d'un càncer de mama,  un diagnòstic i un inici de tractament ràpids, sempre respectant els temps necessaris per a les proves diagnòstiques cada vegada més complexes. També, a les Unitats de consell genètic s'atén a les dones i famílies amb un risc més alt de patir aquest tumor per oferir-les el seguiment més adequat al seu risc.

 

Mesures fonamentals per a prevenir-lo

La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte del càncer. Malgrat que no es coneixen les causes exactes del càncer de mama, el Codi Europeu contra el càncer (http://cancer.gencat.cat/ca/ciutadans/prevencio/codi_europeu/index.html) recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar la obesitat -especialment després de la menopausa-, practicar activitat física regularment, reduir el consum d'alcohol i practicar la lactància materna.

 

De fet, atesa la bona supervivència general d'aquest tumor, s'ha demostrat el benefici de mantenir un pes saludable i de practicar activitat física regularment fins i tot després d'haver-ne patit un.

 

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, i el síndic d’Aran, Carlos Barrera, van visitar l’heliport de Vielha on el Departament de Territori i Sostenibilitat, a través d’Aeroports de Catalunya, i el Conselh Generau d’Aran han finalitzat les obres d’adequació perquè aquesta instal·lació pugui operar les 24 hores. Gràcies a l’acord entre les dues institucions, s’ha millorat i ampliat l’heliport amb l’objectiu de convertir-lo en una infraestructura de referència. En aquest sentit, Gavín va remarcar que els treballs que s’hi han dut a terme representen “un salt qualitatiu”molt important per a la instal·lació, atès que han permès convertir-lo “en un dels heliports més ben equipats tecnològicament” de la xarxa.

L’heliport de Vielha acollia fins ara operacions del Servei d’Emergències Mèdiques, rescats de muntanya,  avituallament  i trasllat de residus de refugis de muntanya, així com treballs aeris en alta muntanya i vols turístics d’heliesquí des de la sortida del sol fins a l’ocàs. Amb les noves actuacions realitzades s’ha millorat la seva capacitat per a donar continuïtat a aquestes operacions i acollir-ne de noves en horari nocturn. A partir d’ara, els operadors interessats hauran d’adaptar la seva documentació per tal de poder incloure operacions de nit.

La Generalitat ha invertit 52.500 euros en la realització de les següents actuacions: substitució i calibració de balises; abalisament i eliminació d’obstacles, com per exemple la tanca perimetral; eliminació de la senyalització horitzontal que podia suposar confusió a l’heliport; i delimitació de la zona aeronàutica. De la seva banda, el Conselh Generau ha adquirit els terrenys per  un nou hangar amb funcions multioperatives que permetrà millorar les condicions d’operadors públics o privats.

 

Arribada de nous turistes a la Val d’Aran

Durant la visita, Gavín i Barrera van valorar la importància que té per al territori que el touroperador suec Quality Travel, que opera per segon any a l’aeroport de Lleida-Alguaire, ofereixi per a aquesta temporada d’hivern paquets turístics a la Val d’Aran. La previsió és que operi durant vuit setmanes (del 3 de febrer al 24 de març), amb dos vols els diumenges previstos a les 13 hores. Els turistes que arribaran a la Val d’Aran provindran de set ciutats: Estocolm, Malmö, Kalmar, Göteborg, Linköping, Vaxjo i Jönköping.

Gavín va detallar que els turistes que arribaran a la Val són clients amants de l’esquí que aprecien una destinació de qualitat tant a nivell de pistes com hoteler. Aquesta temporada estan oferint 1.000 nits, el que equival a 200 paquets d’una setmana.

La Regidoria de Polítiques d’Igualtat de Tàrrega es troba immersa aquests dies en l’elaboració del protocol per a prevenir violències sexuals en espais de festa i oci. El consistori vol dotar-se així d’una eina per a garantir unes festes segures i lliures de violències sexistes al municipi. Sota l’assessorament de l’Observatori Noctambul@s, es mantenen reunions de treball mitjançant metodologies participatives cercant la implicació d’entitats i ciutadania en general. L’objectiu és comú: detectar i eradicar possibles situacions d’assetjaments o agressions sexistes en els espais de festa.

 

Marxa exploratòria

La fase inicial se centra a fer una diagnosi per tal de conèixer les dinàmiques d’oci del municipi i així saber com incidir-hi. Així, per aquest divendres 26 d’octubre s’ha convocat una marxa exploratòria a 2/4 de 8 del vespre des de la plaça Major adreçada a la participació de les dones. L’activitat és dinamitzada pel Col·lectiu Punt 6 i consisteix en una passejada pels carrers buscant possibles espais i elements que generin sensació d’inseguretat o llibertat a les dones. Inscripció prèvia:  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

 

Comissió participativa

Posteriorment, el dissabte 27 d'octubre a 2/4 de 10 del matí tindrà lloc una comissió participativa a l’Oficina Jove de l’Urgell (carrer de La Solana) sota la coordinació de l’Observatori Noctambul@s. Serà un grup de treball obert a tothom on es recolliran propostes per a garantir unes festes segures i lliures de violències sexuals o sexistes. Inscripció prèvia:  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

El regidor de l’Àrea de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera, ha manifestat que “cerquem la col·laboració de l’entorn comunitari per a garantir festes i estones d’oci sense comportaments de violència i discriminació sexual”. Prèviament ja s’ha distribuït també una enquesta participativa on-line. Es considera violència sexual tot comportament exercit generalment per un home en contra del desig i la voluntat d’una dona, en forma física, verbal o emocional.

Foment Tàrrega col·labora aquest any amb el calendari solidari de l'Associació Alba. Un total de 12 establiments comercials adherits a Foment Tàrrega patrocinen el calendari i protagonitzaran cada un dels mesos de l'any juntament amb els alumnes de l'escola Alba. 

El calendari solidari és una iniciativa de l'AMPA de l'escola Santa Maria de l'Alba de Tàrrega. Com cada any, el projecte té una doble finalitat: aconseguir captar fons per finançar les activitats de lleure i d’aquesta manera fer el lleure més inclusiu i fer visibles les capacitats de les persones d’Alba.

Els dotze establiments de Foment Tàrrega que patrocinen aquesta quarta edició del calendari solidari obren les seves portes als alumnes de l’escola, per poder fer les fotografies que conformaran el calendari 2019 i on també hi sortiran els propietaris de cada un dels establiment. Els socis de Foment Tàrrega participants són: Alba, Asbert, Bona Llum, Cal Francesc, Centre Òptic, Comercial Sans, Culinàrium, EKT, Fem Cadena, L’Artesania Moderna, La Botigueta i Llar d’Avis del Carme. Tots ells han col·laborat a finançar el calendari que aquest any comptarà amb una tirada de 1.500 exemplars.

El calendari es posarà a la venda a la Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals de Tàrrega, que tindrà lloc els dies 7, 8 i 9 de Desembre. També es podrà adquirir als establiments participants de Foment Tàrrega, a la Botiga del Restaurant el Gat i al web www.aalba.cat.

La Mitja Marató de Mollerussa, tercera cita del circuit Mitges de Ponent, ha coronat avui com a guanyadors David Martínez i Laia Andreu. La 31a edició de la prova ha aplegat més d’un miler d'atletes entre totes les seves propostes: la Mitja Marató, la cursa de 5 quilòmetres (800 corredors entre totes dos proves) i les curses infantils (250).

Organitzada per l’Associació Atlètica Xafatolls i l’Ajuntament de Mollerussa, la cita arribava després de les disputades a Balaguer i Tàrrega abans de l’estiu dins les Mitges de Ponent, un circuit que ara ja només tindrà una prova pendent, la de Lleida, programada pel 18 de novembre.

Avui, a la distància llarga, en homes el més ràpid ha estat David Martínez (Avinent Manresa) amb un crono d’1.07.36, per davant de José Manuel Vieito (Atletismo SAR Vermú Petroni) amb 1.08.22, i de Ricard Pastó (Xafatolls) amb 1.08.47, respectivament. El rècord de la prova, situat en 1.05.14 i que atorgava un premi de 500 euros a qui el superés, ha quedat ben lluny.

Pel que fa a les dones, la guanyadora ha estat Laia Andreu (CA Granollers) amb un registre d’1.18.08, seguida de Recuerdo Arroyo (Triarii) amb 1.27.31, i d’Anna Artal (CE Sanlòria) amb 1.27.51.

Quant als 5 quilòmetres, puntuables per a la Lliga Ponent, el vencedor masculí ha estat Víctor Puyuelo (CA Oroel Jaca) amb 15.18, seguit de Ramon Linares (CA Granollers) amb 15.35, i de Khalid Kharbouch (Avinent Manresa) amb 16.02, mentre que en dones el triomf ha estat per a Jone Zabaleta (At. San Sebastián) amb 17.53, seguida a més de 3 minuts per Maria Bertran (Esports Truga), amb 20.56, i per Roser Xipell (Corre i Vola) amb 21.05.

El recorregut de la Mitja tenia un tram urbà sortint de Mollerussa, passava en algun tram pels termes de Golmés i Miralcamp i acabava a Mollerussa, mentre que el de la cursa curta era íntegrament urbà. La sortida de les dos proves s’ha ubicat al camp de futbol i l’arribada era al Parc Municipal. A la Mitja Marató hi havia quatre avituallaments líquids cada 4-5 kilòmetres, a més d’avituallament sòlid i líquid a l’arribada. Tots els participants que han acabat la cursa han rebut una samarreta tècnica commemorativa de màniga curta d'alta qualitat. Hi ha hagut servei de dutxes i vestidors al pavelló poliesportiu municipal, al costat de l'arribada, i també servei de guarda-roba, massatges i crioteràpia, així com ambientació musical amb batucada i Dj’s. També s’ha comptat amb llebres perfectament identificades per marcar el ritme a 1:24, 1:30, 1:35, 1:40 i 1:50.

La cita va tenir com a prèvia les curses infantils que es van disputar dissabte a la tarda, amb categories que anaven des de P-3 fins a cadets. Prèviament es va fer la presentació dels 150 atletes que formen part de l’Escola Atlètica Xafatolls, amb edats compreses entre els 4 i els 18 anys, i dels 40 corredors que competeixen a nivell federat.

 

Properes cites de les Mitges de Ponent i de la Lliga Ponent

La propera cita del circuit Mitges de Ponent serà la Mitja Marató de Lleida, que se celebrarà el 18 de novembre i que servirà per tancar el calendari. Pel que fa a la Lliga Ponent, la següent prova no es farà, ja que serà diumenge vinent, 28 d’octubre, amb la Cursa de la Barca de Vilanova de la Barca. Podeu trobar més informació i fer la vostra inscripció a: www.iter5.cat.

 

Dos motoristes han resultat ferits, un d’ells en estat greu i un altre lleu, en un accident que ha tingut lloc aquesta tarda mentre circulaven per la C-14 a l’altura de Claravalls, al terme municipal de Tàrrega.

L’accident ha passat sobre les 5 de la tarda al km 80 de la C-14 direcció Tàrrega quan les motos, per causes que es desconeixen i s'investiguen, han xocat i han sortit de la via.

El ferit greu ha estat traslladat en helicòpter a l’hospital Parc Taulí de Sabadell mentre que el ferit lleu ha estat traslladat en una ambulància del SEM a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Fins al lloc dels fets s’hi han desplaçat Bombers, Mossos, ambulàncies i un helicòpter medicalitzat del SEM.

L’accident ha obligat a tallar la via en els dos sentits de la marxa, fet que ha provocat retencions. Sobre les 7 de la tarda, la circulació s’ha normalitzat.

L'Ajuntament de Tàrrega rebaixarà l’any vinent un 5% el tipus impositiu de l’Impost de Béns Immobles (IBI) de naturalesa urbana. El tipus de l’IBI urbà passarà així de l’1,1656 actual a l’1,1073. Si és té en compte que es mantenen els valors cadastrals, la mesura fiscal suposarà una rebaixa efectiva per a la butxaca dels contribuents. Aquesta reducció s’afegeix al descens del 4% que ja s’aplica en l’exercici 2018, de manera que l’IBI urbà a Tàrrega s’haurà abaixat un 9% en dos anys. L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha assenyalat que el sanejament financer assolit a les arques municipals permet alleujar la pressió fiscal. “La rebaixa dels rebuts de l’IBI urbà suposa un estalvi real per als contribuents ja que es mantenen els valors cadastrals”, ha afegit la primera edil.

 

La rebaixa s’aprovarà en la sessió del Ple d’aquest dijous

És previst que la modificació a la baixa de l’IBI urbà s’aprovi en la sessió ordinària del Ple convocada per aquest dijous 25 d’octubre (8 vespre, Casa Consistorial). En el mateix punt de l’ordre del dia també és previst donar llum verda a un augment del 10% de l’IBI de naturalesa rústica, passant el tipus impositiu del 0,6433 al 0,7076. En els càlculs fets sobre el padró previst, aquestes variacions en els tipus suposen una disminució d’ingressos de 99.733 euros en concepte d’IBI. El volum total d’ingressos en relació a aquesta previsió és de 5.443.627 euros. D’altra banda, l’Ajuntament de Tàrrega preveu una congelació general de la resta de taxes i impostos.

 

Catalogació d’un immoble del nucli antic com a Bé Cultural d’Interès Local

Entre altres propostes d’acord, el ple de Tàrrega també aprovarà dijous la declaració de l’immoble situat a la plaça Major 6 com a Bé Cultural d’Interès Local. La catalogació vol garantir la conservació del patrimoni arquitectònic que alberga la casa coneguda popularment com Ca l’Andreu o també Cal Armengol, situada al nucli antic. Es tracta d’un dels grans casals senyorials urbans, els orígens del qual daten del segle XV. Segons l’informe emès pel Museu Comarcal de l’Urgell, “és un dels pocs edificis singulars que es conserven a Tàrrega de l’època medieval i moderna, i que per tant cal preservar”. L’estructura s’ha mantingut en molt bones condicions, especialment la planta baixa, el celler, la llenyera, les golfes i les façanes del pati interior. L’edifici és contigu a la Casa Terès, immoble de titularitat municipal també protegit i que acull serveis culturals i educatius.

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, ha continuat avui amb la ronda de visites als ajuntaments de la demarcació de Lleida amb una visita i reunió de treball amb l’alcalde de Les Oluges, Josep Maria Calderó, per conèixer les necessitats d’aquest municipi de la Segarra.

En la trobada, l’alcalde i el subdelegat han visitat el municipi on la setmana passada es van produir inundacions i talls de carretera com a conseqüència dels forts aiguats que van tenir lloc a diferents punts de la geografia catalana. En aquest sentit, Josep Maria Calderó ha explicat que la confluència del riu Sió i la riera de Vergós provoca sovint aquestes inundacions cada cop que es produeix un capítol important de pluges amb els conseqüents problemes pels veïns de Les Oluges i dels pobles veïns per accedir a les seves finques o en els desplaçaments diaris.

El subdelegat del Govern s’ha interessat per aquesta qüestió i s’ha compromès a incloure-la dins del conjunt de temes pendents que traslladarà a la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), Maria Dolores Pasqual, amb qui té intenció d’entrevistar-se properament.

Josep Maria Calderó i José Crespín s’han desplaçat posteriorment al nucli de Montfalcó Murallat per visitar aquest llogaret considerat el millor exemple de vila closa medieval de Catalunya on totes les edificacions es situen dins del mur perimetral. El subdelegat del Govern s’ha compromès amb l’alcalde a estudiar possibles vies de finançament que contemplin la millora i/o rehabilitació d’aquest conjunt arquitectònic, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i que, anys enrere, va rebre ajuts a càrrec de l’1% Cultural.  José Crespín també s’ha compromès a estudiar vies de finançament per millorar i ampliar el sistema d’enllumenat del conjunt arquitectònic per potenciar el seu atractiu turístic.

 

El 19è Programa Comarcal de Suport a l'Educació de l'Urgell contempla noves accions formatives relacionades amb el cinema i la robòtica. Durant tot el curs, el Servei Educatiu de l'Urgell organitzarà un total de 20 accions de les quals se’n beneficiaran uns 4.500 alumnes de primària i secundària dels 29 centres educatius de la comarca. El pressupost de les activitats ascendeix a 21.962 euros, que finança la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal de l'Urgell.

Entre les novetats destaquen tres accions relacionades amb el cinema i en col·laboració amb Galacticat, la mostra de cinema fantàstic de Ponent. L'objectiu és apropar la cultura cinematogràfica als més petits i als joves. Així, s'han programat dues classes magistrals de Stop Motion a càrrec de Marc Ribas i Anna Solanas; la projecció de curts infantils relacionats amb contes populars i costums universals així com un taller de 20 hores de Cinema Base amb el suport de l'ESCAC perquè els alumnes creïn curtmetratges i els presentin a la tercera edició del GalactiCurt.

Així mateix, aquest curs se celebrarà la primera edició de la Mostra i Premi de Robòtica Educativa de l'Urgell com a al·licient per als alumnes que els treballs elaborats a classe vagin la llum.

Entre altres propostes destaca la descoberta de la comarca. Aquest curs els alumnes d'ESO visitaran Vallbona de les Monges, concretament el monestir i la cooperativa L'Olivera. El programa es completarà amb sessions de teatre en català i anglès, xerrades, concursos i premis de treballs de recerca, realització d'un pla d'empresa, artístic Sant Jordi i 'Apadrinem el nostre patrimoni'.

El Pallars Sobirà continua sent la que separa més els residus municipals de tot l’àmbit de Ponent i de l'Alt Pirineu i Aran, amb un percentatge del 46,47% de recollida selectiva neta, tot i que la xifra el 2017 és lleugerament inferior respecte a la de l’any anterior, que havia estat d’un 48,16%. Amb la implantació del model porta a porta, aquesta comarca va començar a encapçalar la el rànquing, incrementant gairebé 20 punts respecte al que es recollia amb l'anterior sistema.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va presentar divendres les dades de 2017 de residus municipals als àmbits de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran. Si el Pallars Sobirà encapçala el rànquing, la Cerdanya continua sent la que menys separa els residus, tot i que ha incrementat gairebé tres punts, fins arribar al 22,3%, respecte a les dades de 2016, quan va obtenir un 19,5%. Mentre, les comarques del Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, la Segarra i el Pla d’Urgell superen la mitjana de Catalunya de recollida selectiva neta, que se situa en el 32%. Durant la presentació de les dades, Josep Maria Tost va defensar que incrementar la recollida selectiva de l'orgànica és clau, perquè “sense ella és impossible assolir els objectius comunitaris". 

Per municipis, els que millor reciclen són: Verdú amb un 54,16%; Esterri de Cardós amb un 51,49%; Fondarella amb un 50,43%; Montferrer i Castellbò amb un 49,99%; La Guingueta d’Àneu amb un 49,95%; Ribera d’Urgellet amb un 49,8%; Sant Guim de Freixenet amb un 48,74%, Torà amb un 48,6%, La Seu d’Urgell amb un 48,57% i Sort amb un 48,08%.

El càncer de mama, en les dones, és el més freqüent arreu del món. S’estima que per l’any 2018 es diagnosticaran 2.088.849 dones amb càncer de mama (11,5% de tots els càncers). Així mateix, també és el tumor més freqüent en dones pel que fa a la mortalitat.

L’any 2017 es van diagnosticar a Catalunya 4.516 casos de càncer de mama. És el tumor més freqüent en les dones, ja que representa el 28% de tots els tumors malignes. D'aquests, un 22,6% van ser diagnosticats en dones majors de 74 anys. S’estima que a l’any 2025 es diagnosticaran uns 4.877, dels quals un 23,7% seran dones majors de 74 anys. Aquest augment dels casos en dones de més edat s’explica, majoritàriament, per l'augment a la població de dones de més de 74 anys.

La supervivència als 5 anys de les dones diagnosticades de càncer de mama és del 86,5% en el darrer període analitzat a Catalunya. Una supervivència similar a la dels països europeus amb millor supervivència.

 

Una mortalitat que segueix baixant

Malgrat aquestes bones xifres de supervivència, el càncer de mama va causar la mort a 979 dones l’any 2017 (982 a l’any 2016). És important remarcar, però, que la mortalitat per aquest tumor disminueix un 2,6% cada any com a conseqüència de dos factors: les millores en els tractaments i en l'organització de l'atenció sanitària, i la  participació al programa de detecció precoç d'aquest tumor, implantat a Catalunya des de fa anys.

En aquest sentit, durant l'any 2017 es van convidar més de 420.000 dones al Programa de detecció precoç; com en els darrers anys, un 66% hi va participar, el que va permetre detectar més de 1.200 tumors, bona part dels quals en fases inicials, quan la probabilitat de curació és superior.

A més d'aquests dos factors -la detecció precoç i les millores en els tractaments-, el Departament de Salut ofereix a les dones el Circuit de diagnòstic ràpid que facilita, davant la sospita d'un càncer de mama,  un diagnòstic i un inici de tractament ràpids, sempre respectant els temps necessaris per a les proves diagnòstiques cada vegada més complexes. També, a les Unitats de consell genètic s'atén a les dones i famílies amb un risc més alt de patir aquest tumor per oferir-les el seguiment més adequat al seu risc.

 

Mesures fonamentals per a prevenir-lo

La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte del càncer. Malgrat que no es coneixen les causes exactes del càncer de mama, el Codi Europeu contra el càncer (http://cancer.gencat.cat/ca/ciutadans/prevencio/codi_europeu/index.html) recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar la obesitat -especialment després de la menopausa-, practicar activitat física regularment, reduir el consum d'alcohol i practicar la lactància materna.

 

De fet, atesa la bona supervivència general d'aquest tumor, s'ha demostrat el benefici de mantenir un pes saludable i de practicar activitat física regularment fins i tot després d'haver-ne patit un.

 

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, i el síndic d’Aran, Carlos Barrera, van visitar l’heliport de Vielha on el Departament de Territori i Sostenibilitat, a través d’Aeroports de Catalunya, i el Conselh Generau d’Aran han finalitzat les obres d’adequació perquè aquesta instal·lació pugui operar les 24 hores. Gràcies a l’acord entre les dues institucions, s’ha millorat i ampliat l’heliport amb l’objectiu de convertir-lo en una infraestructura de referència. En aquest sentit, Gavín va remarcar que els treballs que s’hi han dut a terme representen “un salt qualitatiu”molt important per a la instal·lació, atès que han permès convertir-lo “en un dels heliports més ben equipats tecnològicament” de la xarxa.

L’heliport de Vielha acollia fins ara operacions del Servei d’Emergències Mèdiques, rescats de muntanya,  avituallament  i trasllat de residus de refugis de muntanya, així com treballs aeris en alta muntanya i vols turístics d’heliesquí des de la sortida del sol fins a l’ocàs. Amb les noves actuacions realitzades s’ha millorat la seva capacitat per a donar continuïtat a aquestes operacions i acollir-ne de noves en horari nocturn. A partir d’ara, els operadors interessats hauran d’adaptar la seva documentació per tal de poder incloure operacions de nit.

La Generalitat ha invertit 52.500 euros en la realització de les següents actuacions: substitució i calibració de balises; abalisament i eliminació d’obstacles, com per exemple la tanca perimetral; eliminació de la senyalització horitzontal que podia suposar confusió a l’heliport; i delimitació de la zona aeronàutica. De la seva banda, el Conselh Generau ha adquirit els terrenys per  un nou hangar amb funcions multioperatives que permetrà millorar les condicions d’operadors públics o privats.

 

Arribada de nous turistes a la Val d’Aran

Durant la visita, Gavín i Barrera van valorar la importància que té per al territori que el touroperador suec Quality Travel, que opera per segon any a l’aeroport de Lleida-Alguaire, ofereixi per a aquesta temporada d’hivern paquets turístics a la Val d’Aran. La previsió és que operi durant vuit setmanes (del 3 de febrer al 24 de març), amb dos vols els diumenges previstos a les 13 hores. Els turistes que arribaran a la Val d’Aran provindran de set ciutats: Estocolm, Malmö, Kalmar, Göteborg, Linköping, Vaxjo i Jönköping.

Gavín va detallar que els turistes que arribaran a la Val són clients amants de l’esquí que aprecien una destinació de qualitat tant a nivell de pistes com hoteler. Aquesta temporada estan oferint 1.000 nits, el que equival a 200 paquets d’una setmana.

La Regidoria de Polítiques d’Igualtat de Tàrrega es troba immersa aquests dies en l’elaboració del protocol per a prevenir violències sexuals en espais de festa i oci. El consistori vol dotar-se així d’una eina per a garantir unes festes segures i lliures de violències sexistes al municipi. Sota l’assessorament de l’Observatori Noctambul@s, es mantenen reunions de treball mitjançant metodologies participatives cercant la implicació d’entitats i ciutadania en general. L’objectiu és comú: detectar i eradicar possibles situacions d’assetjaments o agressions sexistes en els espais de festa.

 

Marxa exploratòria

La fase inicial se centra a fer una diagnosi per tal de conèixer les dinàmiques d’oci del municipi i així saber com incidir-hi. Així, per aquest divendres 26 d’octubre s’ha convocat una marxa exploratòria a 2/4 de 8 del vespre des de la plaça Major adreçada a la participació de les dones. L’activitat és dinamitzada pel Col·lectiu Punt 6 i consisteix en una passejada pels carrers buscant possibles espais i elements que generin sensació d’inseguretat o llibertat a les dones. Inscripció prèvia:  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

 

Comissió participativa

Posteriorment, el dissabte 27 d'octubre a 2/4 de 10 del matí tindrà lloc una comissió participativa a l’Oficina Jove de l’Urgell (carrer de La Solana) sota la coordinació de l’Observatori Noctambul@s. Serà un grup de treball obert a tothom on es recolliran propostes per a garantir unes festes segures i lliures de violències sexuals o sexistes. Inscripció prèvia:  Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

El regidor de l’Àrea de Polítiques de la Ciutadania, Jaume Folguera, ha manifestat que “cerquem la col·laboració de l’entorn comunitari per a garantir festes i estones d’oci sense comportaments de violència i discriminació sexual”. Prèviament ja s’ha distribuït també una enquesta participativa on-line. Es considera violència sexual tot comportament exercit generalment per un home en contra del desig i la voluntat d’una dona, en forma física, verbal o emocional.

Foment Tàrrega col·labora aquest any amb el calendari solidari de l'Associació Alba. Un total de 12 establiments comercials adherits a Foment Tàrrega patrocinen el calendari i protagonitzaran cada un dels mesos de l'any juntament amb els alumnes de l'escola Alba. 

El calendari solidari és una iniciativa de l'AMPA de l'escola Santa Maria de l'Alba de Tàrrega. Com cada any, el projecte té una doble finalitat: aconseguir captar fons per finançar les activitats de lleure i d’aquesta manera fer el lleure més inclusiu i fer visibles les capacitats de les persones d’Alba.

Els dotze establiments de Foment Tàrrega que patrocinen aquesta quarta edició del calendari solidari obren les seves portes als alumnes de l’escola, per poder fer les fotografies que conformaran el calendari 2019 i on també hi sortiran els propietaris de cada un dels establiment. Els socis de Foment Tàrrega participants són: Alba, Asbert, Bona Llum, Cal Francesc, Centre Òptic, Comercial Sans, Culinàrium, EKT, Fem Cadena, L’Artesania Moderna, La Botigueta i Llar d’Avis del Carme. Tots ells han col·laborat a finançar el calendari que aquest any comptarà amb una tirada de 1.500 exemplars.

El calendari es posarà a la venda a la Fira d’Artistes i Activitats Tradicionals de Tàrrega, que tindrà lloc els dies 7, 8 i 9 de Desembre. També es podrà adquirir als establiments participants de Foment Tàrrega, a la Botiga del Restaurant el Gat i al web www.aalba.cat.

La Mitja Marató de Mollerussa, tercera cita del circuit Mitges de Ponent, ha coronat avui com a guanyadors David Martínez i Laia Andreu. La 31a edició de la prova ha aplegat més d’un miler d'atletes entre totes les seves propostes: la Mitja Marató, la cursa de 5 quilòmetres (800 corredors entre totes dos proves) i les curses infantils (250).

Organitzada per l’Associació Atlètica Xafatolls i l’Ajuntament de Mollerussa, la cita arribava després de les disputades a Balaguer i Tàrrega abans de l’estiu dins les Mitges de Ponent, un circuit que ara ja només tindrà una prova pendent, la de Lleida, programada pel 18 de novembre.

Avui, a la distància llarga, en homes el més ràpid ha estat David Martínez (Avinent Manresa) amb un crono d’1.07.36, per davant de José Manuel Vieito (Atletismo SAR Vermú Petroni) amb 1.08.22, i de Ricard Pastó (Xafatolls) amb 1.08.47, respectivament. El rècord de la prova, situat en 1.05.14 i que atorgava un premi de 500 euros a qui el superés, ha quedat ben lluny.

Pel que fa a les dones, la guanyadora ha estat Laia Andreu (CA Granollers) amb un registre d’1.18.08, seguida de Recuerdo Arroyo (Triarii) amb 1.27.31, i d’Anna Artal (CE Sanlòria) amb 1.27.51.

Quant als 5 quilòmetres, puntuables per a la Lliga Ponent, el vencedor masculí ha estat Víctor Puyuelo (CA Oroel Jaca) amb 15.18, seguit de Ramon Linares (CA Granollers) amb 15.35, i de Khalid Kharbouch (Avinent Manresa) amb 16.02, mentre que en dones el triomf ha estat per a Jone Zabaleta (At. San Sebastián) amb 17.53, seguida a més de 3 minuts per Maria Bertran (Esports Truga), amb 20.56, i per Roser Xipell (Corre i Vola) amb 21.05.

El recorregut de la Mitja tenia un tram urbà sortint de Mollerussa, passava en algun tram pels termes de Golmés i Miralcamp i acabava a Mollerussa, mentre que el de la cursa curta era íntegrament urbà. La sortida de les dos proves s’ha ubicat al camp de futbol i l’arribada era al Parc Municipal. A la Mitja Marató hi havia quatre avituallaments líquids cada 4-5 kilòmetres, a més d’avituallament sòlid i líquid a l’arribada. Tots els participants que han acabat la cursa han rebut una samarreta tècnica commemorativa de màniga curta d'alta qualitat. Hi ha hagut servei de dutxes i vestidors al pavelló poliesportiu municipal, al costat de l'arribada, i també servei de guarda-roba, massatges i crioteràpia, així com ambientació musical amb batucada i Dj’s. També s’ha comptat amb llebres perfectament identificades per marcar el ritme a 1:24, 1:30, 1:35, 1:40 i 1:50.

La cita va tenir com a prèvia les curses infantils que es van disputar dissabte a la tarda, amb categories que anaven des de P-3 fins a cadets. Prèviament es va fer la presentació dels 150 atletes que formen part de l’Escola Atlètica Xafatolls, amb edats compreses entre els 4 i els 18 anys, i dels 40 corredors que competeixen a nivell federat.

 

Properes cites de les Mitges de Ponent i de la Lliga Ponent

La propera cita del circuit Mitges de Ponent serà la Mitja Marató de Lleida, que se celebrarà el 18 de novembre i que servirà per tancar el calendari. Pel que fa a la Lliga Ponent, la següent prova no es farà, ja que serà diumenge vinent, 28 d’octubre, amb la Cursa de la Barca de Vilanova de la Barca. Podeu trobar més informació i fer la vostra inscripció a: www.iter5.cat.

 

Dos motoristes han resultat ferits, un d’ells en estat greu i un altre lleu, en un accident que ha tingut lloc aquesta tarda mentre circulaven per la C-14 a l’altura de Claravalls, al terme municipal de Tàrrega.

L’accident ha passat sobre les 5 de la tarda al km 80 de la C-14 direcció Tàrrega quan les motos, per causes que es desconeixen i s'investiguen, han xocat i han sortit de la via.

El ferit greu ha estat traslladat en helicòpter a l’hospital Parc Taulí de Sabadell mentre que el ferit lleu ha estat traslladat en una ambulància del SEM a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Fins al lloc dels fets s’hi han desplaçat Bombers, Mossos, ambulàncies i un helicòpter medicalitzat del SEM.

L’accident ha obligat a tallar la via en els dos sentits de la marxa, fet que ha provocat retencions. Sobre les 7 de la tarda, la circulació s’ha normalitzat.