Articles filtrats per data: Dimecres, 11 abril 2018

Montgai traslladarà la 10a edició de Net. Fira del Sabó al centre històric amb l’objectiu de promocionar el nou espai artístic de Lo Carreró. Així, la quinzena d’artesans saboners participants s’ubicaran al voltant de la plaça de l’Església i Lo Carreró acollirà El Sabónet, espai dedicat als més petits on s’organitzaran tallers infantils d’aromateràpia, farcells d’herbes, ungüent de camamilla, entre d’altres, i hi haurà un laberint de plantes aromàtiques. 

La Net. Fira del Sabó de Montgai acollirà els millors artesans saboners i es complementarà amb atractives demostracions dels processos d’elaboració del sabó recollits al Costumari Català, des de l’arribada de la matèria prima (olis i greixos usats) fins a la bullida d’aquests productes i l’obtenció de les preuades pastilles de sabó. La demostració de les accions de bullir el sabó (11 del matí i 5 de la tarda) i de tallar la mola (3/4 d’1 del migdia i 7 de la tarda) tindran lloc a la plaça Prat de la Riba.

El certamen acollirà també una vintena més de parades de productes elaborats artesanalment, que s’ubicaran al voltant de la plaça Prat de la Riba i a l’avinguda Pare Mirats. La fira clourà amb un concert de Fredy “Harmonica” & The Concealers. 

                      

Concurs i sabó de camamilla

En el marc de la Net. Fira del Sabó, es convocarà de nou un concurs de sabons amb dues categories: artístic i tècnic. A més, a partir d’aquesta desena edició, des de l’organització demanaran als artesans saboners que elaborin un sabó amb una herba aromàtica del territori, en aquest cas serà la camamilla. 

 

Marxa Popular del Baix Sió

La Net. Fira del Sabó començarà a primera hora del matí amb la tercera edició de la Marxa Popular del Baix Sió, on els participants, que poden escollir entre dos recorreguts de 13 (Xoriguer) i 21 km (Sisó), descobriran un patrimoni ric i divers. La marxa està inclosa en el projecte Marxa.cat (promogut per l’Associació Atlètica Km 0 Ponent) i les inscripcions es poden fer fins al 20 d’abril o fins quan s’arribi als 500 participants. Es poden fer on-line a http://marxabaixsio.cat/ o presencialment a l’Ajuntament de Montgai. 

 

Jornades tècniques 

El dia anterior, el dissabte 21 d’abril, l’Associació d’Artesans Saboners de Catalunya (AASC), amb seu a Montgai, organitzarà les jornades tècniques adreçades a artesans saboners. En aquesta ocasió, aniran a càrrec de l’expert Maese Pablo i tractaran sobre sabons líquids, tensioactius i xampús sòlids.

 

Tallers de sabó

Com és habitual, el mes previ a la celebració de la fira, les mestres saboneres de Montgai organitzen tallers d’elaboració de sabó artesà. El principal objectiu dels tallers és ensenyar a fer sabó artesà a partir de l’oli de cuina usat. Així, els assistents col·laboren en el reciclatge i eviten que aquest residu es llenci a la natura. L’oli que es genera cada dia a casa és un dels més tòxics i problemàtics per al medi ambient, ja que un sol litre abocat per l’aigüera pot contaminar fins a 100.000 litres d’aigua.

La Trobada de Campaners d’Os de Balaguer, que celebrarà la seva 31a edició els dies 28 i 29 d’abril, dedicarà el seu toc especial a la llibertat. L’alcaldessa, Estefania Rufach, ha explicat que “enguany volem reclamar la llibertat dels presos polítics i denunciar públicament totes les llibertats que ens estan prenent”. 

El toc especial servirà per batejar les quatre campanes foses coincidint amb la trentena edició de la festa. Per aquest motiu, el toc especial no es farà des del campanar, com era habitual, sinó que tindrà lloc, a les 12 del migdia, des de la plaça de la Font coincidint amb el bateig de les campanes (de 80, 60, 40 i 20 kg), que va fondre l’any passat Abel Portilla, de Hermanos Portilla de Gajano (Cantàbria), considerat un dels millors fonedors de campanes de l’Estat. 

La festa començarà diumenge a primera hora  amb l’obertura de la Fira de la Campana, la mostra d’oficis i les activitats infantils mentre aniran arribant la vuitantena de campaners acreditats. Sobre 2/4 d’11 del matí tindrà lloc la mostra de tocs que donarà pas al bateig de les campanes i al toc especial per a la llibertat. Seguidament, ball de bastoners, missa i dinar popular. 

Pel que fa a la jornada de dissabte, a les 12 del migdia s’inaugurarà la Trobada de Campaners amb la presentació del conte ‘L’Arnau i el seu avi campaner’, escrit per Cèsar Navarro i amb il·lustracions d’Estrella Navarro. A la tarda, se celebrarà el primer Simpòsium de campanes, campanars i campaners dedicat als tocs de campana. La jornada de dissabte finalitzarà amb un concert d’havaneres a càrrec de Les Anxovetes.