Diumenge, 12 Maig 2019 15:17

Balaguer condemna les pintades feixistes al monestir de Santa Maria de les Franqueses

Valorar aquest article
(0 vots)
Concentració de rebuig a les pintades. Concentració de rebuig a les pintades. Ajuntament de Balaguer

El monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer s’ha despertat aquest diumenge al matí ple de pintades amb símbols i frases feixistes com ‘Fora el groc dels carrers’, ‘Viva Franco’ o ‘Presos polítics a la forca’ o 'Separatistes rídiculs'

L’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, ha condemnat rotundament l’atac i ha convocat aquest migdia una concentració de rebuig a l’atac vandàlic, al qual hi ha donat suport tots els grups amb representació al consistori així com els que no tenen representació però es presenten a les eleccions municipals.

Vidal ha recordat que “el monestir de les Franqueses està catalogat com a Bé Cultural d’Interés Nacional (BCIN) des del 1984 i aquestes pedres tenen més de 1.000 anys d’història, per tant, són patrimoni universal, de manera que amb aquest atac fan mal a tothom, no només als balaguerins”.

Les pintades han tingut lloc unes hores abans de la celebració de l’Aplec de Santa Maria de les Franqueses, jornada en la que estava programat un espectacle de circ per inaugurar el cicle familiar Assolellats. En aquest sentit, el primer edil ha dit que “oferim art i cultura contra la barbàrie i la intolerància”.

Per la seva part, la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, ha explicat que ja han denunciat l’atac i està previst que demà tècnics del Departament de Cultura de la Generalitat es desplacin al lloc per comprovar els desperfectes i iniciar les tasques de restauració. Alòs ha explicat l’afectació que tindrà sobre la pedra el procés de treure  les pintades, degut a què “es tracta de pedra sorrenca, de mala qualitat i a punt de caducitat, que es desfà molt fàcilment”.

Llegit 106 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar