Dimecres, 17 Juliol 2013 18:04

L’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer recupera l’antic camí del Segre de Sant Jaume

Valorar aquest article
(0 vots)

L’Associació de Veïns del Centre Històric de Balaguer vol recuperar l’antic camí de Sant Jaume que transcorria per la vall del Segre i la Tet. Per aquest motiu, enguany, dins del calendari d’actes de Sant Jaume, s’hi dedica una exposició fotogràfica i una taula rodona. Precisament, ahir, es va inaugurar l’exposició Catalunya a l’Europa Medieval: el camí de Sant Jaume de Perpinyà a Mequinensa, un recorregut en imatges per aquesta ruta “oblidada” i que, segons els autors, era un dels principals eixos de comunicació en època medieval, tant pel comerç, la cultura o el peregrinatge. Les fotografies, obra de Jaume Marvà i Jordi Peñarroja, inclouen indrets del tram català, de la Catalunya Nord i de la Franja de Ponent, que posen de relleu la importància que van tenir durant segles com a pas de peregrins.
A Balaguer, a més a més, aquesta ruta confluïa amb la del Camí de Montserrat, que ve de Tàrrega per Linyola i va cap a Montsó. També hi arriba des d’Agramunt el Camí del Sió, que és l’altra branca del Camí de Montserrat, i, finalment, hi conflueixen les branques del Camí de Sant Jaume que baixen del Pallars i la Ribagorça per Àger. L’exposició romandrà exposada en horari comercial als porxos del carrer d’Avall fins el proper 31 de juliol. A l’acte d’inauguració hi van assistir els autors, Marvà i Peñarroja, que van contextualitzar històricament la ruta i van explicar el significat de cada una de les fotografies; i l’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, i el regidor de Cultura, Miquel Aige. Roigé va agrair la tasca divulgadora feta pels autors i els va animar a seguir treballant per recuperar “amb la implicació de tots” aquest Camí de Sant Jaume.
L’altre acte al voltant d’aquesta ruta, es farà el proper 30 de juliol a les 20.30 hores a la sala d’actes de l’Ajuntament. Es tracta d’una taula rodona titulada Recuperem l’antic Camí del Segre, en la que hi intervindran entitats, institucions i especialistes en la matèria.
Paral·lelament, l’entitat també organitza un taller de fanalets de Sant Jaume, dilluns 22 de juliol a les 19.00 hores i dimarts 23 de juliol a les 11.00 hores, al carrer d’Avall. I la festa dels fanalets, dimecres a partir de les 19.30 hores. Finalment, dijous 25, a partir de les 19.30 hores es farà una ballada de sardanes i una missa en honor a Sant Jaume. Tots els actes es faran al carrer d’Avall i a la placeta de Sant Jaume.

Llegit 490 vegades Darrera modificació el Dimecres, 17 Juliol 2013 20:15

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar