Dimecres, 17 Juliol 2013 20:16

Homenatge a les víctimes del cap de pont de Balaguer

Valorar aquest article
(0 vots)

El cementiri vell de Balaguer ha estat l’escenari aquesta tarda d’un homenatge a les víctimes del cap de pont de Balaguer. Tot i que no se’n té un recompte fidedigne, es calcula que entre abril i desembre del 1938 van morir unes mil persones en aquesta àrea que afecta els municipis de Balaguer, Camarasa, La Sentiu de Sió, Bellcaire d’Urgell i Vallfogona de Balaguer.
Els alcaldes d’aquestes localitats, acompanyats pel director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Palou-Loverdos, han fet una ofrena floral a la fosa comú del cementiri, convertida en un record de les morts que hi hagué en ambdós bàndols. A l’acte també hi ha assistit algunes de les persones que van viure el conflicte, com ara Llorenç Charles, de la Sentiu de Sió, que durant l’ofensiva del cap de pont tenia 12 anys i recorda que els matins els passaven amagats al celler perquè des de primera hora fins que es feia fosc hi havia combats als mig del poble. “A la nit, els militars no paraven perquè els mulos portaven munició fins a dalt a les trinxeres, i al matí els animals i els que els portaven dormien allí on érem nosaltres”, explica. “Esperem que serveixi de lliçó per les generacions properes perquè una cosa així no es pot tornar a repetir. La guerra és això és matar l’un a l’altre, l’un a l’altre”, ha dit.
Després de l’entrada de les tropes franquistes a Balaguer, a l’abril de 1938, aquestes van establir una línea de defensa a l’altra banda del pont de la ciutat per tal de frenar la contraofensiva republicana, que intentava recuperar la ciutat. En conseqüència, les poblacions que es trobaven enmig del front van haver de sofrir bombardejos i batalles sagnants, com la del Merengue, a Camarasa.
Posteriorment, s’ha inaugurat al Museu de la Noguera l’exposició Catalunya bombardejada.

Llegit 516 vegades Darrera modificació el Dimecres, 17 Juliol 2013 20:20

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar