Articles filtrats per data: Dilluns, 10 Juliol 2017

L'emissora municipal Ràdio Tàrrega ha celebrat la seva trobada anyal de col·laboradors. L'acte ha constat d'un sopar - lunch de germanor que s’ha ofert com a agraïment a l’aportació desinteressada en forma de seccions i espais propis dins la programació. Enguany hi ha assistit una seixantena de persones entre col·laboradors i professionals de la plantilla. Durant l’acte, l'alcaldessa Rosa Maria Perelló i la directora de Ràdio Tàrrega, Gemma Peris, han posat de relleu la vàlua de la tasca dels col·laboradors a l'hora d'enriquir els atractius de la graella. L’emissora, que emet pel 92.3 FM, compta també amb una completa pàgina web on es poden descarregar els continguts de la programació via podcast (www.radiotarrega.cat). A més, ha ampliat amb èxit els seus suports de difusió gràcies a les xarxes socials, on aplega milers de seguidors. En aquest sentit, en el decurs de la trobada s’han donat també a conèixer les últimes dades sobre audiències de l’emissora: 11.500 persones segueixen cada mes la ràdio de la capital de l’Urgell, amb un share del 6,5% a Tàrrega. 

 

Publicat a Tàrrega

L’Arxiu Comarcal de l’Urgell custodia des d’aquesta setmana el fons documental personal del poeta Anton Sala-Cornadó (Tàrrega 1929 – Barcelona 2011). La família de l’escriptor targarí ha donat aquesta documentació perquè, una vegada catalogada, es posi a l’abast del públic. El fons consta d’escrits, cartes, publicacions, conferències, fotografies i il·lustracions, referents tant a la seva trajectòria vital com literària i intel·lectual. En total, suma 4 metres lineals de material datat entre els anys 1939 i 2008. Sobresurten poemes i articles originals (manuscrits o mecanografiats); correspondència epistolar amb autors com Salvador Espriu i Josep Vicenç Foix; o felicitacions que va rebre quan fou distingit amb la Creu de Sant Jordi l’any 1998. També destaca nombrosa documentació familiar, especialment dels seus pares i del seu exili a França després de la Guerra Civil. 

 

Divulgar la figura de l’escriptor i pensador

Tot plegat constitueix un valuós patrimoni documental que ajudarà a divulgar la figura i l’obra d’Anton Sala-Cornadó com a poeta, pensador i destacat francmaçó. L’estat de conservació és bo si bé es procedirà a fer una neteja de les peces dipositades per a garantir la seva correcta preservació. L’acte de donació ha tingut lloc a la Casa Consistorial de Tàrrega amb la presència de nombrosos familiars de Sala-Cornadó, encapçalats per la seva vídua Amparo García i els seus quatre fills Josep, Víctor, Jordi i Teresa-Montserrat. També hi ha assistit Aurora Sala, cosina germana del poeta i únic membre de la família que encara resideix a Tàrrega, en concret a Cal Bato.

 

El llegat torna a Tàrrega

Teresa-Montserrat Sala Garcia ha exercit de portaveu de la família i ha manifestat que el seu pare sempre portava el nom de Tàrrega arreu. Per això, “és un acte de justícia que el seu llegat es custodiï a la seva ciutat de naixement”, ha dit. En certa forma, “és com si el pare tornés a casa”, ha afegit. A la signatura de donació també han assistit Josep Borrell, director dels Serveis Territorials de Cultura; Enric Cobo, cap de Coordinació General d'Arxius de Catalunya; Carles Quevedo, director de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell; i Raül Palacios, regidor de Cultura. Tots han expressat l’agraïment vers la generositat de la família en donar el fons a Tàrrega.

 

Una dotzena de llibres de poesia publicats

Anton Sala-Cornadó fou un intel·lectual polifacètic i sobresortí com a escriptor, promotor cultural, pensador i maçó. Es donà a conèixer com a poeta en antologies col·lectives a principis dels anys 50. El seu primer llibre, Aquest somni (1956), porta un pròleg d'Antoni Comas. Té una dotzena de llibres de versos publicats, entre els quals destaquen Suite pirinenca (1972); Nadal, un crit cap a la llibertat (1978); o bé I finalment el silenci (1988) amb pròleg de Joaquim Molas. L’any 1998 publicà El rostre en el marc de la Col·lecció Natan de l’Ajuntament de Tàrrega. Dos anys després, l'Institut d'Estudis Ilerdencs edità Obra poètica (1950-1999), aplegant versos ja publicats amb altres d’inèdits. La seva poesia rep influències de Joan Maragall, Joan Alcover i Salvador Espriu. El 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Publicat a Tàrrega

L’Ajuntament de Tàrrega ha tret a concurs públic la construcció del gimnàs del col·legi Àngel Guimerà, una de les principals obres planificades per al present mandat. Ja aprovat definitivament el projecte, el consistori ha iniciat aquesta setmana el procés de licitació, el qual fixa el pressupost de l’obra en 201.000 euros (IVA inclòs). La Regidoria d’Urbanisme preveu iniciar els treballs a principis del proper setembre, amb un termini d’execució de tres mesos. La capital de l’Urgell satisfarà així una vella demanda d’aquest centre públic d’ensenyament, els alumnes del qual realitzen actualment les classes de gimnàstica al pati exterior del recinte. D’altra banda, a més d’activitat física, el gimnàs permetrà acollir celebracions i trobades escolars. L’edifici tindrà una superfície de 430 metres quadrats i s’aixecarà a la part posterior del recinte escolar, al sector situat vora el carrer Gabriel de Tàrrega. 

 

Dinamitzar l’activitat social, cultural i esportiva al barri

L’alcaldessa Rosa Maria Perelló ha manifestat que la construcció del gimnàs del Col·legi Àngel Guimerà contribuirà també a dinamitzar l’activitat social, cultural i esportiva al Barri del Cor de Maria, al sector nord del nucli urbà. Per això, l’equip de govern preveu que la pista del gimnàs tingui usos extraescolars fora de l’horari lectiu. Així, l’equipament també es posarà al servei de les entitats esportives de la ciutat. Tampoc es descarta un ús per activitats socials i culturals, amb un model de gestió molt similar al que ja s’aplica al pavelló multiusos del Col·legi Sant Josep. Per això, l’edifici també comptarà amb una entrada directa des del carrer Gabriel de Tàrrega, sense haver d’accedir per dins l’escola. 

 

Inversió finançada per l’Ajuntament de Tàrrega i la Generalitat de Catalunya

Del cost total de la inversió que suposarà construir el gimnàs, el consistori targarí aportarà 111.000 euros. La Generalitat de Catalunya, per la seva part, sufragarà 90.000 euros. En aquest sentit, el ple de la capital de l’Urgell aprovà el passat juny per unanimitat el conveni de col·laboració amb el Departament d’Ensenyament segons el qual el Govern català ajudarà a finançar les obres. Més endavant, es desenvoluparà també una segona fase d’obres amb què s’incorporaran vestidors a l’edifici i altres elements per transformaran el gimnàs en un pavelló multiusos.

Publicat a Tàrrega