Dilluns, 03 Octubre 2016 12:20

'Una de pirates', Martí Oliva

Valorar aquest article
(0 vots)
Muntatge del cartell original i el cartell plagiat. Muntatge del cartell original i el cartell plagiat.

Oh!!! Sorpresa!!!, passejant per Tàrrega observo amb emoció que un dels cartells dissenyats pel grup “DESSINC” havia superat amb èxit el pas del temps. 

Lentament, gaudint de l’emoció, m’aproximo a aquell vaixell de l'any 1990 que encara resistia a les batalles de la competència......i....ooohhhhhhh, el nostre vaixell havia sigut piratejat.

L’havien piratejat  de manera barroera, prepotent i sense pietat.

La globalització de la informació (sobretot la digital)  provoca amb moltes ocasions, que el pirateg de música, fotografies, il·lustracions , disseny, etc. sigui una pràctica habitual.

Sembla ser que els responsables de Foment Targarí, responsables de la publicació d’aquest cartell, no coneixen la llei de “PROPIETAT INTEL·LECTUAL".

UNA MICA D’HISTÒRIA:  L’any 1990 el grup de dissenyadors “DESSINC” de Tàrrega (format per Montse Farré, Josep Torrelles, Jordi Basela i Martí Oliva) rep l’encàrrec d’un grup de propietaris de “PUBS” o locals d’activitat nocturna recolçats per la Jove Cambra (que si no vaig errat presidia Toni Figueras).

El projecte era crear la imatge per una campanya "cartells, enganxines, anuncis, etc". Aquest projecte es va realitzar amb èxit, utilitzant-lo de la manera prevista, i la impressió dels diferents elements de la campanya la va realitzar ANFIGRAF.

Jo desconec la motivació que porta a Foment Targarí a PIRATEJAR un disseny, però tinc el convenciment de què no és apropiat, no és ètic, i és una greu irresponsabilitat per part de l’entitat i per extensió del seu president (que si no vaig errat és Toni Figueras).

De tots és conegut que Tàrrega fomenta l’Art, de tots és conegut que Tàrrega té bons dissenyadors professionals, de tots és conegut que Tàrrega té bons fotògrafs, i de tots és conegut que Tàrrega té una històrica Escola d’Arts (en la que he passat 22  anys de la meva vida com a professor de disseny gràfic).

Amb aquest ventall de possibilitats, no entenc com l’única possibilitat era PIRATEJAR un cartell de 1990.

Denuncio des d’aquesta plataforma aquest tipus d’activitats irresponsables, i invito als artistes de qualsevol àmbit a denunciar.

PIRATES NO

Llegit 647 vegades Darrera modificació el Dilluns, 03 Octubre 2016 18:05

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar