Dimarts, 03 Juliol 2018 20:46

Reobre al trànsit la carretera LV-9124 a Castell de Mur després de l'esllavissada mortal del passat 16 d'abril

Valorar aquest article
(0 vots)
Reñé ha visitat els treballs finals. Reñé ha visitat els treballs finals. Diputació de Lleida

La carretera LV-9124 de Castell de Mur a Sant Esteve de la Sarga ha reobert aquest dimarts al migdia al trànsit el tram que va quedar tallat a la circulació el passat 16 d'abril per una esllavissada de roques. 

El president de la Diputació de Lleida (ens titular de la via), Joan Reñé, s’ha desplaçat a la zona per conèixer de primera mà el resultat dels treballs finals. Reñé ha tingut paraules de record per a les dues víctimes mortals que va provocar el sinistre i ha agraït la celeritat amb què els tècnics de la corporació i les empreses encarregades d’aquesta obra han portat a terme l’estabilització del cingle i la retirada de la runa en escassos dos mesos i mig de temps.

Concretament, l’esllavissada es va registrar a 90 metres de la carretera, en un terreny que no és titularitat de la Diputació de Lleida, i va tallar completament el pas a l'altura del kilòmetre 5’200. La primera actuació de la Diputació de Lleida va consistir en l’obertura d’un pas alternatiu que facilités una segona opció d’accés als veïns de la zona i evitar que fessin 30 quilòmetres per accedir a través de Pont de Montanyana. 

Reñé ha destacat que “no ha estat una tasca senzilla tècnicament pel fet que ens ha dut a fer diferents fases. La primera tasca que vam fer va ser obrir un pas alternatiu per als veïns de la zona comptant també que, mentre duressin les obres, poguessin transitar. Això va ser ràpid i immediat, donat que es va fer a la primera o segona setmana de l’esllavissada.  Es va procedir a avaluar el punt de la serra on s’hi va produir el despreniment, per tal de donar garanties i seguretat i al moment de desenrunar. Això va exigir fer una actuació en l’entorn de fissures que hi havia a la serra en el punt on es va trencar i fer una sèrie d’actuacions per estabilitzar tot el tram danyat. Aquesta tasca va ser la més important ja que es van afegir malles contundents per aguantar els trams, es van fer caure trams de serra i roca que també baixarien, i posar un termes incorporats dins de la serra, de fins a 15 metres de profunditat, clavats amb claus, per tal de garantir que en aquest tram no es torni a produir cap esllavissada. Encara s’està treballant amb aquesta estabilització però hi ha donades les garanties suficients per poder entrar a desenrunar, per tant les empreses ja han començat a entrar la maquinària per iniciar la tasca”.

Després de totes aquestes actuacions, ha explicat que “ens queda una última part ambiental, que la iniciarem a la tardor, i que es tracta de replantar i fer que aquesta trencada de serra tingui el menor impacte visual possible”.

Les obres d’emergència al llarg d’aquests dos mesos i mig s’han articulat en quatre eixos: el condicionament d'un pas provisional per complementar l’itinerari alternatiu per el Pont de Montanyana, els treballs previs en alçada per al sanejament de la zona del cingle, el desenrunat de la vessant i la reconstrucció de la carretera, amb un pressupost total estimat de 430.000 euros. Una darrera fase d'actuació s'afrontarà a la tardor, i consistirà en la reposició mediambiental de l’entorn.

Reñé, que ha explicat que no es tracta d’una carretera de titularitat de la Diputació de Lleida, ha apuntat que “esperem poder parlar en breu amb el nou ministre de Foment, donat que durant aquesta primavera hem tingut arreu de la zona una tensió generalitzada arran de la climatologia adversa. El que ens calen als ajuntaments dels municipis són els recursos necessaris per fer front als manteniments i les actuacions d’aquests camins de titularitat municipal. Si el titular no té recursos difícilment podrem arreglar les coses”.

Així mateix, el president de la Diputació ha destacat que en els treballs de retirada de roques i runa es van poder recuperar peces de l'ermita, com una pila baptismal I fragments de pintures, que hi havia a la zona.

Llegit 272 vegades Darrera modificació el Dimarts, 03 Juliol 2018 21:06

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar