Diumenge, 04 Maig 2014 17:58

La Diputació presenta a l’Aplec de Mur el projecte de rehabilitació de l’interior del castell

Valorar aquest article
(0 vots)

La Diputació de Lleida ha col·laborat amb l’Ajuntament de Castell de Mur en la redacció del projecte de restauració de l’interior del castell, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, i mantindrà la cooperació amb les institucions locals i comarcals en la recerca de finançament -a través de fons europeus Feder o de l’1% Cultural del Ministeri de Foment- per tal de tirar-lo endavant.

L’objectiu d’aquesta actuació és evitar la constant degradació de les restes que es conserven, la seva consolidació i protecció, així com  la reconstrucció d’espais arquitectònics perduts per ús museològic, cultural i social.

Així ho ha explicat aquest diumenge el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, en el transcurs de la visita que ha realitzat a la popular trobada veïnal coneguda com Aplec de Mur i en la qual s’ha presentat públicament el projecte de restauració, que suposarà una inversió superior als 550.000 euros per executar les actuacions en diferents fases.

El projecte redactat pel Servei d’Arquitectura concreta la recuperació de les estances medievals, la coberta i la terrassa de la fortificació i aplega també dues actuacions promogudes per l’Ajuntament a l’entorn del monument per millorar els accessos  i murs de contenció.

Aquesta actuació se suma a d’altres anteriors en les que també ha col•laborat la corporació lleidatana, com  la restauració del castell de Mur, la construcció de l’enllumenat exterior (2006), la difusió del conjunt romànic amb un llibre editat per l’IEI o la reproducció virtual feta per la Universitat de Barcelona.

En la seva intervenció, Joan Reñé ha manifestat la satisfacció de visitar un conjunt monumental “únic i amb tanta història” situat “en un entorn privilegiat que al seu temps servia per definir l'espai del país”.  El president de la Diputació de Lleida ha recordat d’aquesta manera la importància estratègica i defensiva dels Pallars en la conformació geogràfica i política de Catalunya.

La restauració de Mur es va iniciar des del 1932 al 1936 amb els Amics de l’Art Vell de Catalunya. Posteriorment, als anys 70, la Societat Amics de la Muntanya va fer diferents actuacions de neteja, que es van complementar l’any 1980 amb les obres de restauració de la teulada de l’església que va efectuar la Diputació de Lleida.

Llegit 649 vegades Darrera modificació el Diumenge, 04 Maig 2014 18:15

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar