Dimarts, 03 abril 2018 12:33

Les dones podran baixar falles a la Pobla de Segur a partir d'aquest estiu

Valorar aquest article
(0 vots)

Les dones de la Pobla de Segur que ho desitgin podran baixar falles a partir d’aquest estiu. Així es va decidir dissabte passat en una assemblea extraordinària de l’Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla.

Segons el funcionament habitual de la festa, els fallaires pugen a la muntanya de Santa Magdalena, propera a la població i, a bocafoscant, inicien la davallada amb les falles enceses. Paral·lelament, al poble, les pubilles, amb la vestimenta tradicional de catalanes, fan una desfilada juntament amb la resta de veïns del poble fins arribar al peu de la muntanya. Un cop arribats els fallaires que, al seu torn, van vestits també amb la indumentària tradicional, es formen parelles de fallaire i pubilla amb la flama encesa per tal de fer l’ofrena a la Verge de Ribera i arribar a la plaça del poble, on es balla la sardana.

Fa gairebé un any dues sòcies de l’entitat van formular la petició d’exercir el rol de fallaires i, en conseqüència, la junta va considerar oportú sotmetre-ho a votació per tal de decidir si, en un futur, es poden veure inversions de rol a la festa. I és que l’Associació Cultural de Fallaires i Pubilles és únicament una entitat encarregada de l’organització de la festa i, per aquest motiu, la decisió es va posar en mans de tots els veïns de la localitat, perquè són ells qui viuen, dirigeixen i defineixen la festa.

L’assemblea va començar a les 4 de la tarda i va finalitzar a 2/4 de 7. Es va obrir un torn de paraula i va haver-hi una petició, per part dels socis, de fer esmenes a la pregunta inicial que proposava la junta: ‘Poden baixar falles les dones?’. Així, finalment es van fer dues votacions. La primera preguntava ‘Si estàs d’acord que qualsevol persona pugui ser fallaire?’ i la segona ‘Si estàs d’acord que qualsevol persona pugui ser pubilla?’

Amb un 27,55% de participació, el sí va preponderar en tots dos casos, així que, a partir d’ara, a les falles de la Pobla de Segur, tant homes com dones podran exercir el rol que més els convingui, sense alterar l’estructura de la festa, que demana que les parelles estiguin formades per una persona vestida de fallaire i una de pubilla. La propera edició de la festa de les falles de la Pobla de Segur tindrà lloc el 17 de juny. 

Llegit 200 vegades Darrera modificació el Dimarts, 03 abril 2018 12:37

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar