Dijous, 26 abril 2018 09:11

La Pobla de Segur viurà un festival d'experiències literàries els dies 28 i 29 d'abril amb la primera Vila del Llibre

Valorar aquest article
(0 vots)
El cartell. El cartell. Ajuntament de la Pobla

El festival literari 'La Pobla de Segur, Vila del Llibre 2018' celebrarà la seva primera edició els dies 28 i 29 d’abril amb una agenda plena de propostes de “literatura d’experiències”. Durant el darrer cap de setmana d’abril, i com a continuació a la diada de Sant Jordi, la Vila del Llibre del Pallars Jussà oferirà un programa amb més de 50 activitats literàries, pensades per a tots els públics, que donaran als visitants l’oportunitat de descobrir (o redescobrir) un aspecte del patrimoni o de la cultura de la regió a través dels llibres.

La Pobla de Segur, Vila del Llibre 2018 es desenvoluparà al casc antic del poble, en el circuit que queda delimitat pel Portal de Parrau i el Portal d’Orteu i que inclou el carrer Major, la plaça del Daldo i el Carrer Llorens i Torres. A la plaça de la Pedrera, la Vila inaugurarà el primer dels seus establiments estables, ‘Els Encants del Llibre’ de la Pobla de Segur, una llibreria de vell que arrenca amb un fons literari de més de 5.000 llibres, on s’hi pot trobar una col·lecció específica de literatura de muntanya. Amb la col·laboració de diverses entitats socials de la zona, ‘Els encants del Llibre’ tenen previst obrir durant tot l’any coincidint amb els dies de mercat i, a més, en dates assenyalades.

Durant el cap de setmana de la vila, el casc antic del poble recuperarà la seva esplendor comercial a través d’un mercat d’editorials independentsamb 26 cases editores i llibreters que hi exposaren les seves novetats– i amb l’obertura de locals emblemàtics reconvertits en espais literaris efímers per a la realització de xerrades amb els autors i autores, tallers dels oficis del llibre o fins i tot llibreries de vell amb tresors literaris per a col·leccionistes així com nombroses activitats infantils i familiars. Aquesta iniciativa s’ha dut a terme gràcies a la participació dels veïns i veïnes en el projecte de la Vila del Llibre, i entre els espais que tornaran a obrir les seves portes hi ha Casa Orteu, una de les més antigues de la Pobla de Segur; Casa l'Àurea, antiga peixateria; Casa Antonia “El retall”, antiga merceria; Cal Guitarreta, llibreria fins l’any 1934 i després botiga de queviures; Botiga del Daldo, comerç de tèxtils que va tancar l’any 1962; i Casa Motes, botiga de queviures i quincalleria abans de ser una oficina bancària.

El padrí de la primera edició de 'La Pobla de Segur, Vila del Llibre' és Pep Coll, (Pessonada, 1949). L’autor rebrà un homenatge a la seva trajectòria el dissabte 28 a les 20:45 hores amb l’estrena d’un espectacle literari de música i mapping, 'El Misteri del Pallars', que tindrà lloc als Jardins de Casa Mauri.

La Pobla de Segur, Vila del Llibre 2018 oferirà diverses propostes culturals, gastronòmiques i de turisme actiu de la zona amb inspiració literària dissenyades de manera conjunta entre editorials, autors, autores i empreses locals. Entre els autors convidats hi ha Xulio Ricardo Trigo, Ramon Solsona, Roser Capdevila, Arcadi Alibés, Carme Martí, Maria Guasch, Najat El Hachmi, Pilarín Bayés, Josep Maria Bunyol, Cesk Freixas, Núria Garcia Quera, Fàtima Llambrich, Marta Alòs, Montse Sanjuan, Carme Ripoll, Jaime Martínez Sallés, Isaac Beà i Joan Anton Català.

Una de les propostes més innovadores és que el trajecte ferroviari que uneix Lleida amb la Pobla de Segur sigui la inspiració per a 20 escriptors amateurs.'Misteri al tren dels Pirineus' invita a aprendre tècniques d’escriptura i de creació de llibre d’artista de la mà de l’estudi d’entrenament creatiu Stay Hungry Stay Foolish, col·laborador de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, en un taller que es realitzarà al booktown del Pallars Jussà. El camí des de l’estació de Lleida-Pirineus a la Pobla de Segur serà l’escenari que inspirarà les històries i els llibres que crearan els participants.

La iniciativa s’emmarca dintre de la col·laboració engegada entre Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i La Vila del Llibre de la Pobla de Segur. 

Més informació a la pàgina web www.viladelllibre.cat/lapobladesegur.

Llegit 377 vegades

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar